Šta je novo?

Zaista čudan problem...

cudmix

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2006
Poena
319
Kako to objasniti ne znam ni sam! Jednostavno samo se začuje škljocanje u kućištu i kompjuter se smrzne i ne pomaže ništa osim restata! Konfa je slijedeća: Asus P4C800E DELUXE sa 4X512 rama, Intel Pentium 4 2800 MHz HT Nortwood jezgra, WD 320 Gb sata disk, optički pogon je Pioneer 110D DVD-rw i Samsung Combo Drive DVD+CDRW, grafička je Sapphire Ati radeon X1650 Pro. Za struju je zadužen MS od 400 W! Požurite sa savjetima, jer me to sve živcira!!
:wall:

Najverovatnije je hard zbog skljocanja, ali ne mora da znachi mozda te napajanje zeza probaj drugo... jedno po jedno. Ili ti se komp zapucava zbog necheg drugog pa onda zbog toga hard itd, itd...

Moguce da napojna grana hdd-a nije u redu...probaj da ga povezesh na drugu, meni se to deshavalo sa starim napajanjem, ce vidimo kako ce biti sa novim ;)

Hvala

Najverovatnije je hard zbog skljocanja, ali ne mora da znachi mozda te napajanje zeza probaj drugo... jedno po jedno. Ili ti se komp zapucava zbog necheg drugog pa onda zbog toga hard itd, itd...

Do diska nije sigurno provjerio sam. I prije toga je bilo problema sa wd 40 gb i hitači 40 Gb tako da sam to van opticaja

Onda ti najverovatnije napajanje posustaje

Shta da ti kazem uzmi pa polako jedno, po jedno.. :smash: :wave:

Napajanje

Ma napajanj je nema sta da testira sve zivo,radim u igraonici imali 100 istih slucajeva,brzo i efikasno se resava zamenom napajanja...

Definitivno je do napajanje stavljen Tagan od 530 W nema škljocanje ni smrzavanja u igrama! Stvarno MS -ova napajanja nisu ništa pogotovo za ove grafičke koje zahtjevaju dodatnu struju!

E sad jedno slično pitanje... vezano za škljocanje.
Imam dva Maxtora po 80 Gb i na svakom od njih po dve particije.
U određenim trenicima se čuje škljocanje, ali samo kada pristupim drugoj particij na prvom hardu. Kada pristupam ostalim particijama toga škljocanja nema.
Nema šta nisam radio... low-level format diska, brisanje i ponovno pravljenje particija, testirao sam sam PowerMax-om i sa još 3-4 test programa i nisu našli nikakve greške.
Da li je moguće da je napajanje?
Čudno mi je samo to što se to škljocanje ne čuje uvek, već samo kada se čita ili piše po drugoj partciji na disku koji je primary master.

E sad jedno slično pitanje... vezano za škljocanje.
Imam dva Maxtora po 80 Gb i na svakom od njih po dve particije.
U određenim trenicima se čuje škljocanje, ali samo kada pristupim drugoj particij na prvom hardu. Kada pristupam ostalim particijama toga škljocanja nema.
Nema šta nisam radio... low-level format diska, brisanje i ponovno pravljenje particija, testirao sam sam PowerMax-om i sa još 3-4 test programa i nisu našli nikakve greške.
Da li je moguće da je napajanje?
Čudno mi je samo to što se to škljocanje ne čuje uvek, već samo kada se čita ili piše po drugoj partciji na disku koji je primary master.

Najjednostavnije ti je da prvo probas da stavis drugo napajanje..

Promenio sam dva komada u poslednjih 6 mesecii dalje se problem javlja. Međutim, sva napanja su bila relativno "loša". Mislim da ću izdvojiti nekih 30-ak evra da kupim neko bolje napajanje... pa i ako taj problem ne nestane, nije zgoreg imati dobro napajanje.

Poslednja izmena:
Pazi, ostaje varijanta da je stariji disk, samim tim i malo bucniji... Posto ti je pretpostavljam na prvoj particiji sistem i svi programi instalirani moguce je da postane malo bucniji u trenutku jer mora da u isto vreme cita informacije sa obe particije. Sad lupam, ne znam kakav zvuk pusta. I kod mene zakrlja 80-ka muski kad ulazim na nju. Zato je i vadim ovih dana iz masine. Vec imam 2xSata2 pa je suvisan.
Probaj powermax da pustis, mozda i riknjava jadnicak. A mozda je i nesto sasvim trece

Pazi, ostaje varijanta da je stariji disk, samim tim i malo bucniji... Posto ti je pretpostavljam na prvoj particiji sistem i svi programi instalirani moguce je da postane malo bucniji u trenutku jer mora da u isto vreme cita informacije sa obe particije. Sad lupam, ne znam kakav zvuk pusta. I kod mene zakrlja 80-ka muski kad ulazim na nju. Zato je i vadim ovih dana iz masine. Vec imam 2xSata2 pa je suvisan.
Probaj powermax da pustis, mozda i riknjava jadnicak. A mozda je i nesto sasvim trece

A da probas acoustic manager?:)

edit: tj ftool, trebalo bi da radi sa savim diskovima

Poslednja izmena:
Probaj da promenis ide kablove na optickim uredjajima a i sata na hdd-u. Imao sam slican problem, ali hdd nije bio sata... Zamrzne odjednom ili se restartuje.... Zamenio kablove i radi...

Zvuk koji se čuje je škljocanje. Ne znam kako bih ga objasnio... recimo najsličniji je kao kada staviš disketu u floppy i pokušaš da je pročitaš... kada optika floppy-ja prvi put pristupi disketi začuje se ono "zk"... e vrlo sličan zvuk.
Inače... hm... evo od druga sam uzeo neko šnj napanje, ali ima 400W i za sada sve radi kako treba... znači nema škljocanja. Svašta sam probao i maltretirao ga i hardovi se ne čuju. Znači, 99% je do napajanja, pa ga za koji dan menjam.

Poslednja izmena:
Ja sam imao tj imam i dalje isti problem. Jednom nasem klijentu se desava ista stvar.
HDD klikne kao da izgubi struju i slika se smrzne tj bude crn ekran.
Hdd nije u pitanju nije ni napajanje. 2 puta menjano.
Inace komp je radio 1.5 godinu bez problema i odjednom :crash:
E sad problem je sto kad ga donesemo u servis sve radi normalno danima !

Jel imao neko nesto slicno?

Laki da li ima problema sa strujom, tj. promenom napona?
I kod mene u firmi je bilo ranije takvih problema par puta, ali smo otkrili da je u pitanju pad napona.
Proveri da nije kod klijenta ista problematika.

re>skljockanje

stavio sam u atacment zvuk skljockanja mog maxtora posle kog se zamrzavao windows pa vidite dali je to to.
na raznim forumima ima ovakvih tema,koliko sam ja video uglavnom svi savetuju da se promeni napajanje .to sam i ja uradio,stavio 430w Chieftec(do tad imao 300w china) i sad vise ne skljoca.mozda je los kontakt na samom konektoru za napajanje ili tako vec nesto,)

Prilozi

• maxtor skljockanje.zip
    36.8 KB · Pregleda: 50
Napajanje 99%. To se i meni desavalo sa nekim kinezom i bas na Maxtoru od 80GB. Od kada sam stavio Codegen-a od 400W to mi se nije desilo ni jednom vec godinu dana.

Meni je IBM imao iste simptome i vise nije upotrebljiv !
Tipujem na neispravnost istog, tim pre sto se skljocanje desava kada se pristupa odredjenom delu diska, tj particiji.
Poz.
Boban

Skljocanje je isto, a napajanje sam vec menjao... Masina je i sa starim napajanjem radila ok kod nas u servisu

Da mozda skljockanje ne dolazi iz modema? Vidjao sam nekoliko slicnih slucajeva....

Mislim da bi trebalo snimiti film o ovome!!!:p

I ja mislim da je to posledica loseg napajanja. Ako se nema para za bolje, prva pomoc je: Proveriti da li mozda napajanje HDD-a dolazi sa one grane napajanja sa koje se takodje uzima napajanje za Floppy. Ako je tako, tu granu sa konektorom za flopi treba prebaciti na napajanje CD (DVD) uredjaja jer oni nisu tako zahtevni na iznenadne promene napona (bar nije vidljivo).
Najverovatnije u trenutku inicijalizacije flopija HDD-u padne napon pa se to desi. Ja imam Norton Antivirus i cim je on hteo da pogleda disketu, crash... Jedva sam uklikerio sta je u pitanju. :wall: Meni je cak HDD za trenutak pokazivao naznake da se iskljucuje. Imam neki Maxtor od 40GB koji je prilicno bucan (radi kao brusilica, ali srecom bez bad sectora), tako da se lepo cuje kako glava klikne (vrati se u nulti polozaj verovatno) i motor u HDD-u pocne da usporava. To sve prati smrzavanje sistema tako da pomaze jedino restart na dugme.
Ipak posto sam promenio grane napajanja sve je postalo OK. :)

Nazad
Vrh Dno