Šta je novo?

Zagrevanje procesora

Zile_le

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2007
Poena
319
Imam Intel Pentium D 820 2.8 GHz i od juce mi pokazuje da temeratura nije sasvim kako treba. Pogledao sam specifikaciju i pise da temperatura treba da bude oko 64 C stepeni a meni pokazuje 83 C a nicim nije opterecen. Cim pokrenem neki program on se jos vise zagreva, 2 puta pri startovanju windowsa mi je prijavio error na kuleru za procesor medjutim kuler odlicno radi, barem pokazuje istu brzinu kao i pre, inace komp je star skoro 2 godine. U cemu je problem ? (sad ja se bas ne razumem mnogo ali moze li da bude ona pasta ili sta je vec sto se stavlja izmedju kulera i procesora ?) Hvala unapred

prashina i/ili ta "zhvaka" izmedju kulera i procesora.
za pocetak probaj da ga otvoris i vidis to oko prashine.

Skini kuler, dobro ga ocisti od prasine, prebrisi donju povrsinu (moze i da se ismirgla nekom finom smirglom), ocisti pastu sa procesora, nanesi tanak sloj nove paste (pazi da bude ravnomerno razmazana), vrati kuler pa probaj ponovo. Mogao bi i da uradis jedan clear CMOS. Ako ne pomogne onda se ponovo javi.

Kako se skida pasta/zvaka sa procesora, chime i koliko snazno :D.
Ja trebam da menjam box cooler na mom E4400 i da stavljam Titan TTC :).

Ja je obicno skidam suvom krpom, samo polako i strpljivo. Mozda eventualno malo alkohola na vatu da se kapne ako je bash zapekla. Ako je procesor u socketu (a nema razloga da se vadi) onda mozes da pritiskas bez problema jer iglice se nece pokriviti sigurno a heatspreader stiti jezgro. Sa druge strane procesor ionako ceo vek provede radeci pod pritiskom kulera tako da nema sta da se bojis :) Ranije je bilo zayebanije sa procesorima koji nisu imali HS ali sad svi imaju pa nije problem.

Pa probacu da skinem Box cooler a da u tom procesu ne iscupam cpu iz socketa :D.
Znaci ostace u socketu, kazes lepo i lagano :). Neko pomenu medicinski benzin :trust:, ne znam ni sta je to, b.e.n.z.i.n. tako se pise voda :-devil-:.

Sta je uopste heatspreading i kako to stiti procesor (od ostecenja) ?

Pa probacu da skinem Box cooler a da u tom procesu ne iscupam cpu iz socketa :D.
Znaci ostace u socketu, kazes lepo i lagano :). Neko pomenu medicinski benzin :trust:, ne znam ni sta je to, b.e.n.z.i.n. tako se pise voda :-devil-:.
Ukljuci kompjuter i pusti recimo prime jedno 10 minuta da se dobro zagreje procesor pa onda ugasis komp i skines kuler. Prvo raskacis one spravice sto drze kuler pa onda polako okreces pomalo levo-desno i odvojice se sigurno. A i na socketu 775 koliko znam nema sanse da isupas procesor sa kulerom jer ima onaj lim sto stiti procesor na samom socketu.

Sta je uopste heatspreading i kako to stiti procesor (od ostecenja) ?
Imas slike na linku koji je poslao *P*A*B*L*O*. U sustini komad metala :D

Nema prasine uopste ocistio sam sve, ali mi je nesto sumnjiva ova pasta mnogo je tanak sloj, probacu da stavim drugu hvala jos jednom

Znaci ja taj zaklopac :D ne skidam sa mog E4400.

Ako se setim dobro, P4 2,0GHz nije ni imao taj poklopac :), secam se kad je brat skidao kuler pre par godina...

Ostavi masinu da radi jedno pola sata da bi CPU dostigao temperaturu i zagrejao pastu!Posle ugasi i raskaci box cooler,predpostavljam da je on u pitanju i kvacice po dijagonali..Taj sistem se zove takozvana Intelova snala koji uopste nije tako efikasan i mukotrpno ga je i namestiti..Znaci samo polako odvajaj jer tipujem da je zapeklo tako da bez cimanja vec smirenim pokretima odvoj cooler od CPU-a..
CPU ocisti medicinskim benzinom jer je to supstanca koja najbolje cisti,alkohol je bespomocan!Takodje i cooler ocisti..Stavi drugu pastu tipa Arctic Silver 5 i kad budes vracao cooler obrati paznnju da sve legne kako treba,i kad mislis da si stavio velika verovatnoca je da cooler ima lufta i da nije legao kako treba..Moras da ga dobro sabijes da sve skljocne,sve 4 kvacice da udju u leziste!Tek tad si siguran da je sve ok!
Cime meris temperaturu CPU-a?

Poslednja izmena:
Resio sam problem skinuo sam kuler ocistio sve lepo (mozda ce da zvuci malo glupo) ali sam oprao aluminijumski deo vodom da skinem prasinu ocistio ventilator i sklopio sve lepo i sad shljaka ko nov :D hvala

hehe pa gde da nadjem kompresor, ja sam probao fenom ali nece sve da skine, sad super radi evo trenutno je 48 temperatura

Nema prasine uopste ocistio sam sve, ali mi je nesto sumnjiva ova pasta mnogo je tanak sloj, probacu da stavim drugu hvala jos jednom

Nije sustina staviti previse (a ni premalo) paste. Pasta ne sluzi da sprovodi temperaturu nego da napravi vakuumsku vezu izmedju procesora i tela kulera.

Pa onda bi trebala da se stavlja nova pasta svaki put kad skidamo kuler sa procesora jer se posle stegne pa ne verujem da moze da stvori vakum

Ne mogu nigde da nadjem TTC-NK34TZ, nasao sam TTC-NK35TZ/PW koji bi trebalo da je noviji model ?!? za 1100 dinara. Jel to dobra kupovina ?

drugacije je postolje / ima zabice umesto srafova /

ne znam koliko je dobra kupovina jer ces najverovatnije morati da ga smirglas/ja sam ovaj moj deljao oko 2 sata . pre toga je povrsina bila uzas.

Hyper Tx i pevaj.

Cekaj o kom pricas o 34TZ ili 35TZ, koji ima zabice (i sta je uopste bolje, srafovi ili zabice), a koji treba da se smirgla (mada se time necu baviti).
Gomila ljudi mi je rekla da su ovi Titani na nivou Hyper-a, ili bolji, a kostaju 500-600 dinara manje.

Ne znam da li mi treba toliko skup kuler, TTC-NK34TZ je 1250 dinara (mada sad ne mogu da nadjem), a 35TZ je 1100 dinara, znaci skoro duplo jeftiniji od tog Thermalright.
A i treba da drzi E4400 na 2,7-2,8GHz, i box cooler ga drzi, ali sa malo vecim T (70-80C).

Sta ti mislis o ovom NK35TZ, jel on bolji ili losiji od 34TZ.
Kaze kokan da ima zabice, ali gledah po netu da on malo bolje hladi nego 34TZ ali i da je malo bucniji.

Ne znam sta da radim...

Cek, sad sam video u Atom-u da kosta oko 1.770 dinara, koliko i TX2, a za ovaj CM sam ranije planirao dati te pare.
Ako je vidno bolji od Titana i CM-ova, dao bih 1770 dinara za njega.

Moracu da malo potrazim po netu koliko je ovaj bolji od Titana...

Nego on meni nesto mnogo malo telo ima !?!
Si ti siguran da je on bolji od ovih TT i CM ?

Poslednja izmena:
Evo ako ti baš toliko ne gori pod procesorom :)d) ja ću u ponedeljak da namontiram taj TR na besno OC-ovan procesor i uporedim ga sa sadašnjim TRUE-om?
U svakom slučaju da je bolji i od Titana, ima par prednosti (koliko-toliko hladi MOSFET pa i DDR, ima strašan 92mm PWM ventilator) a to za telo i meni deluje na oko slabo ali ajde sačekaj do Ponedeljka eventualno Utorak da vidiš kako (i dal može isto što i TRUE) će da hladi AMD X2 @ 3.25Ghz @ 1.65V?

Ne gori ni procesor ni selo, ni baba nema cesalj :d.
Naravno da cu sacekati, da cujem utiske iz prve ruke, koliko je slabiji od tog true skupog procesora.

Al mi ovaj 35TZ za 1.100 dinara deluje nerealno dobro, valjda sto je jeftin :D.

Sto neuzmes vendetu em tiha em dobro hladi a nije puno skupa nekih 24eura.

Pozdrav, hteo bih nesto da kazem na temu tih termalnih pasta. Sklapam racunare, i desavalo mi se da ponekad moram NOVU pastu koja je na kuleru (pakuje se nova masina), da promenim. Jednostavno bude kao zvaka, ne napravi dobru vezu izmedju procesora i kulera, i pocne da resetuje racunar.:mad:
Najbolje se skida ziletom, a moze i medicinskim benzinom. I kada se nanosi nova, malo se stavi na procesor, i slobodno tanko razmaze istim tim ziletom. Nema potrebe da curi sa strane, jel pasta sluzi samo da se popune mikro pukotine na kuleru i procesoru, da se izmedju njih ne bi zadrzavali atomi vazduha;). I najbitnije je pokriti centar procesora, nema potrebe da curi po ploci i po mehanizmu za kacenje procesora (intel), jel moze da napravi vise stete nego koristi.:type:

Vrh Dno