Šta je novo?

Zagrevanje maticne ploce

Almi

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2007
Poena
304
Zamenio sam napajaje i hard disk u kompjuteru. Novo napajanje je Corsair VX 550, a disk Segate 160 GB. Pre toga imao sam Gigabyte Superb 460W. Nakon toga temperatura maticne ploce porasla je za celih 20 stepeni. Pre izvrsenih promena bios i everest ucitavali su identicne vrednosti i temperatura ploce bila je uglavnom oko 38 C. Sad odmah ide preko 50 C i stize do 64 C. Inace ploca je Asus m2n-e. Takodje porasla je i temperatura procesora. Kad vratim staro napajanje desava se isto, i dalje visoke temperature.
Zna li neko resenje problema? Da li je bios u pitanju? Ili je mozda do instalacije windowsa? Sta je moglo da dovede do porasta temperature?

Zamenio sam napajaje i hard disk u kompjuteru. Novo napajanje je Corsair VX 550, a disk Segate 160 GB. Pre toga imao sam Gigabyte Superb 460W. Nakon toga temperatura maticne ploce porasla je za celih 20 stepeni. Pre izvrsenih promena bios i everest ucitavali su identicne vrednosti i temperatura ploce bila je uglavnom oko 38 C. Sad odmah ide preko 50 C i stize do 64 C. Inace ploca je Asus m2n-e. Takodje porasla je i temperatura procesora. Kad vratim staro napajanje desava se isto, i dalje visoke temperature.
Zna li neko resenje problema? Da li je bios u pitanju? Ili je mozda do instalacije windowsa? Sta je moglo da dovede do porasta temperature?

I ja imam identican problem...,) Ploca je GA-M56S-S3 i MS platinum 400w. Ide do 60c+ u fullu, idle oko 40C

E jos da dodam: da li je moguce da everest i bios pogresno ocitavaju temperature, jer temperatura procesora, sada izmerena, je za 5-7 stepeni visa, dok su temperature jezgara ostale nepromenjene, cak i nize nego pre, valjda zato psto sam dodao bocni ventilator. Da li bi flesovanje biosa resilo problem?

@Almi

Flešovanje na najnoviji BIOS definitivno neće odmoći, imaj u vidu da je vreme sve toplije i da to za posledicu ima i jače grejanje delova računara. Najbolje bi bilo da improvizuješ neki ventilator da duva preko hladnjaka od čipseta. Kod mene čim isključim improvizovani ventilator temperatura čipseta (NF560) popne se do bliže 60 C, inače je na prihvatljivih 47-48.

Desava li se nekome da sam od sebe bios vrati na default? Imam kod druga tu plocu i pogasim sve nebitne stvari (fdd, com...itd) i bez klokovanja ostavim da radi...e sad zna odmah sutradan da vrati na def a nekad i posle 2-3 dana, a nekad nece da upali bez clean biosa. Nisu krs komponente pa me zbog toga i cudi...Nebitno je da li provede ceo dan za kompom ili na kratko...sto se tice cipseta...malo sam mu drukcije sredio...postavio parce grkljan creva od prednjeg venta...ne prelazi 50 stepeni pod opterecenjem...koliko sam se zezao sa masinom, primetio sam da kad pusti NFS: prostreet temp. cipseta skace kao "munja", sve ostalo sporije reaguje...

A da ti vidis da prilikom ubacivanja novog napajanja nisi odlepio hladnjake na ploci pa sad samo izgleda da stoje dobro. Malo ih cimni i ako se pomeraju, skidaj, cisti, mazi pastom i lepi!

Samo ti cimaj. Kada shebes MCP salji na RMA...

@Almi

Flešovanje na najnoviji BIOS definitivno neće odmoći, imaj u vidu da je vreme sve toplije i da to za posledicu ima i jače grejanje delova računara. Najbolje bi bilo da improvizuješ neki ventilator da duva preko hladnjaka od čipseta. Kod mene čim isključim improvizovani ventilator temperatura čipseta (NF560) popne se do bliže 60 C, inače je na prihvatljivih 47-48.
Ja sam improvizovao hladjenje chipseta nForce560 sa jednom osmicom. Razmishljao sam da kupim postavim mali vga ventilator, ali nisam znao kako da nabudzim na pasivni od chipseta i koliki efekat bi napravio mali ventilator. Uzeo sam jednu aluminijumsku shinu 25mmx300mm i od nje napravio drzach. Izbushio sam dve rupe za ventilator na jednom kraju a na drugom nekoliko rupa za shraf dimenzija kao za one kojim se vezu hard disk i optika poshto sam drugi kraj vezao na mesto gde se kache HDD i FDD. Mesto gde je HDD ima shlicovanu rupu, tako da se drzach lako pomera levo-desno kako bi se usmerio da duva na hladnjak chipseta. Rezultat je 10-15 stepeni, stim da je kucishte vec imalo dva ventilatora(sa njima je temperatura bila oko 56c idle, ko zna kolika bi bila da nema nikakvo hladjenje), chak su i ostalim komponentama smanjene temperature. Kod mene tako postavljen ventilator duva direktno preko grafichke kartice na matichnu plochu, ispod procesora gde se nalazi chipset.

http://img369.imageshack.us/my.php?image=photo0011mt7.jpg
http://img518.imageshack.us/my.php?image=photo0014fp8.jpg

Prvo flesni najnoviji BIOS, pa onda gledaj temperature... Asus je poznat po takvim BIOS-ima!

ja imam M55S-S3 imao sam isti problem sa chipsetom da se grejao strasno , skinuo sam originalni hladnjak i stavio aktivni kuler sto je dosta pomoglo, na 2600Pro sam stavio jednu osmici i to je snizilo temp u PC-u, ali sad imam problem sto mi je -12V jedva nekih -3.58V u cemu moze da bude problem nigde nisam uspeo da vidim sta regulise ta voltaza i sta da gledam na ploci, sve sto sam nasao da 14 pin na napajanju ploce daje tih -12V, ali gde dalje da gledam imali neko neki savet sta da radim ?????

Vrh Dno