Šta je novo?

Zagrevanje integralnog pojačala NAD C326BEE

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Kupio sam skoro pomenuto pojačalo i pri svakodnevnom slušanju, za oko pola sata od uključivanja, pojačalo se zagreje baš dosta. Ne znam koliko je to u celzijusima, ali skoro da ne može da se drži ruka na njemu. A nema ništa na njemu, potpuno je otvoren sa svih strana. Zvučnici su odgovarajuće impedanse. Kablovi su dobro povezani.
U poređenju sa sony-jevim risiverom koji sam donedavno slušao i koji ima 15 godina, ovo pojačalo je baš vruće. Sony je bio samo malo mlak. Dobro, i zvuk je bio mlak :). U radnji mi nisu ništa specijalno rekli, osim da je pojačalo u garanciji :crash:

Zanima me jel neko ima slično iskustvo sa dotičnim pojačalom?

desava se to sa novijim nadovima , mislim da je bilo price o nekoj fabrickoj gresci...

Mene u stvari zanima jel se i druga pojačala dosta greju? Ako je fabrička greška, vratiću im pojačalo. Ali kako da znam da je fabrička greška? U uputstvu piše da pojačalo generiše umerenu količinu toplote, i da ga treba postaviti iznad svih komponenti a ne ispod. Tako sam i uradio.
Baš sam zbunjen.

Vrati. Ta pojacala ne bi trebalo da se greju ni blizu toliko. Jedina pojacala kod kojih su visoke temperature normalne su pojacala u klasi A, i pojacala koja koriste MosFet tranzistore... a tvoje nije ni jedno ni drugo.

Nije normalno da se toliko greje. Ta obična pojačale se greju proporcionalno tome koliko su "odvrnuta" i pri normalnom umerenom slušanju mogu samo malo da budu mlaka. Normalno je da se jako ugreju samo kada se slušaju blizu maksimalne glasnoće duže vreme.

Ne znam da li sam pametno postupio, ali juče sam pustio generator signala da radi na 10 Hz sinusoida (da ne bih maltretirao komšije sa zvukom iz čujnog opsega), i pojačalo sam postavio na 9 sati. Tako je radilo jedno pola sata, i ugrejalo se toliko da nije mogla ruka da se drži na njemu duže od nekoliko sekundi. Može da se izdrži i duže, ali nije uopšte prijatno. I najjača temperatura nije bila iznad trafoa. Nije se ugasilo, prekidalo, nije bilo nikakvih smetnji. Čitao sam na nekim forumima da kad se pregreje, pojačalo se samo isključi, a piše i u uputstvu.
E sad, ne znam jel to ok.
10hz je ******* signal to znam, ima veliku snagu, pogotovu kontinualno.
Šta mislite o ovome? Razmišljam da li da im vratim pojačalo.

Zovi tamo gde si ga kupio i objasni situaciju.

Nije normalno da se toliko greje. Ta obična pojačale se greju proporcionalno tome koliko su "odvrnuta" i pri normalnom umerenom slušanju mogu samo malo da budu mlaka. Normalno je da se jako ugreju samo kada se slušaju blizu maksimalne glasnoće duže vreme.

Moje nije nijedno od ta dva, pa ipak u "leru" vuce preko 100W i dobrano se greje... :)

Elem, sve zavisi od konkretnog dizajna pojacala.
(A klasa jeste, naravno, jedan specifican dizajn/konfiguracija pojacala za koju je to karakteristicno)

Poslednja izmena:
Pa ovako: zvao sam radnju i kada sam rekao da mi se pojačalo dosta zagreva i da nisam zadovoljan njime, prodavac je odmah zauzeo napadački stav i počeo da mi priča kako nema nikakvog načina da se to reši, takav je dizajn, i da to nije toliko visoka temperatura da ne može ruka da se drži. A meni bilo glupo da mu kažem da ne može ruka da se drži ako se pola sata sluša 10Hz na tiho. Predložio mi je da dođem u radnju i da vidim koliko se greju ostala pojačala, ali šta mi to vredi, ako se i druga pojačala pomenutog modela isto tako greju, a verujem da da, meni takvo pojačalo ne treba. Ja verujem da je ono projektovano da se ovako greje, ali meni to ne odgovara.
Radnja je 4audio, mislim da treba da kažem ko su jer sam posle priče sa prodavcem nezadovoljniji duplo više. Sad su dobili jednog totalno nezadovoljnog kupca i pitanje je da li ću opet ići kod njih ako mi bude trebala neka komponenta.
I sad razmišljam, kad se toliko zagreva, ko zna koliko troši struje. Džaba mi sve štedljive sijalice ako ovo pojačalo vuče ko TA peć. Ja nešto ne slušam glasno, ali ako mi bude nekad trebalo glasno, moram da razmišljam da li će da mi se pregreva pojačalo i isključuje.
Možda pojačalo i nije loše, ali posle onako neprijatnog razgovora, totalno sam promenio mišljenje o 4audiu. Na lošije, naravno. Sad nemam poverenje više u njih, kad za ovako nešto nemaju ok stav, šta bi bilo da je neki veći problem u pitanju.
Izvinjavam se ako sam smorio, ali eto, gomilalo se u meni pa sam morao da ispričam. Moj poziv je bio u petak i hteo sam da sačekam da mi se malo slegne sve to, da procenim da li ipak ja grešim, i evo kako se sleglo.
Pozdrav svima i hvala vam na savetima.

Mislim da pojacalo koje imas definitivno ne bi smelo da se greje na nacin na koji opisujes. Ako je kvar, predpostavljm (na zalost) da ce uskoro da pregori pa onda regularno aktiviraj garanciju. Znam da je smaranje i da si pojacalo kupio da ga slusas a ne da se smaras sa njim ali sta je tu je. Ako prodavac nece da ti ga zameni nista ti drugo ne preostaje.

Ne razumem sto te to opterecuje. Opusti se i uzivaj ;)

Imas garanciju, ako crkne (a ne vidim zasto bi) u garantnom roku, zamenis i vozis, ako crkne posle opet nije neka velika para, a i uvek moze da se popravi...

Moj Harman je star cirka 20 godina i osim sto mi trosi struju za medalju, ne fali mu nista :)

BTW, bila je pre nekog vremena tema na HiFi forumu, ako se ne varam u vezi 325-ice koja se i u standby rezimu opasno greje :)

Poslednja izmena:
Pa po novom zakonu trebao bi da mozes da vratis proizvod bez ikakog opravdanja ako ti se ne svidja , ne ? Msm ako je u okviru tog nekog roka..

Temperature do 50 su Ok, vec 60C je mnogo i utice drasticno na vek trajanja komponenata, posto se pravi radijator od uredjaja. Mislim nece one crci odmah, ali ce raditi 4 godine umesto 10 u normalnim uslovima. Preko 70C se vec javljaju promene boja stampe, komponenata i ostali efekti od pregrevanja uredjaja.Takodje ako su sada povisene temperature, sta ce biti kada dodje leto. Takodje obrati paznju gde drzis takvu komponentu, ako je u nekom malom prostoru oklopljena sa svih strana nece da izadje na dobro. Nadji kod nekoga merac temperature i vidi koliko je spolja, a koliko unutra C. Ima mernih instrumenata sa malom trakicom koju zavuces i ocitas temperaturu na instrumentu. Potrazi, pozajmi od nekoga. Kada budes merio slusaj ga na 2/3 snage i izvrsi merenja.

Te kineske nove serije NAD-a su ionako sveukupno slabog kvaliteta, pa jos kad imaju fabricku gresku pregrevanja komponenti, moze se misliti koliko ce jedno takvo pojacalo da traje.
Uzmes lepo Zakon u sake, procitas sta ti treba, pa tako i odreagujes. Kukanje na forumu i prozivanje radnje ti nece resiti problem.

a mozda je to i bozija pravda za parolu "novo je novo" pa makar bilo krs i kineski kvalitet.... al neko voli da skida najlon i cuje skripanje siropora pa to je cudo....

.... A meni bilo glupo da mu kažem da ne može ruka da se drži ako se pola sata sluša 10Hz na tiho....

Ako i dalje budeš tako testirao uređaje, onda ni jedna garancija ti neće pokriti moguće kvarove.:smash:

P.S. Kako inače možeš da čuješ tih 10 Hz?:sceptic:

a mozda je to i bozija pravda za parolu "novo je novo" pa makar bilo krs i kineski kvalitet.... al neko voli da skida najlon i cuje skripanje siropora pa to je cudo....

Izgleda da se ta parola sve vise obija o glavu mnogima... Svaka skola se placa, nazalost (a mozda i na srecu). Smem da potpisem da ce NAD pojacalo od pre 15-20-25 godina da ima bar 3 puta veci radni vek u odnosu na ove danasnje nedoklepane pokusaje od pojacala. Ali sta cemo... novi principi trzista- potrosna roba- thank you, come again, samo su neki od uzrocnika mnogih nezadovoljnih korisnika novim uredjajima tog tipa, kojih se hteli- ne hteli resavaju po oglasima jos u garantnom roku. I ponuda polovnog trzista dosta toga moze da kaze, samo ko ume da cita izmedju redova.

10Hz naravno da ne cuje kao ton, moze samo da vidi oscilacije vesanja pracene mehanickim zvukom samog drivera, i to 10 puta u sekundi. Jos bolja je fora kad pustis 1Hz... :D Driver izgleda kao riba po izlasku na suvo. :p P.S Nije preporucljivo za vesanja, pogotovo ako su starija ili nekvalitetnija.

Btw, sto se tice preganjanja sa radnjom oko tog NAD-a, ima dosta odredbi u zakonu na koje ih je moguce preveslati ko iz sale.

Pa dosta mi je lakše posle ove priče na forumu. Neću se cimati oko vraćanja, jer mislim da bi mi više energije trebalo da se cimam oko toga, nego da prihvatim ovo kako je i da nastavim da ga koristim. Pa ako nešto bude zaškripalo a da je "opipljivo", garancija. Nisam hteo polovno jer volim novu robu u tom smislu što znam da niko tu nije ništa petljao, popravljao. Ne kažem da nikada ne kupujem polovno, ali najčešće su to stvari koje nemaju mnogo elemenata koji mogu da se pokvare, ili u koje se relativno razumem pa mogu da procenim u kakvom su stanju.

Kupio si novu poluispravnu stvar i sta imas od toga ? ne kapiram...

Previse cesto se na netu zale na dobrano grejanje bas tog modela...

Kao sto vec rekoh ovaj napisah...

Pa dosta mi je lakše posle ove priče na forumu. Neću se cimati oko vraćanja, jer mislim da bi mi više energije trebalo da se cimam oko toga, nego da prihvatim ovo kako je i da nastavim da ga koristim. Pa ako nešto bude zaškripalo a da je "opipljivo", garancija. Nisam hteo polovno jer volim novu robu u tom smislu što znam da niko tu nije ništa petljao, popravljao. Ne kažem da nikada ne kupujem polovno, ali najčešće su to stvari koje nemaju mnogo elemenata koji mogu da se pokvare, ili u koje se relativno razumem pa mogu da procenim u kakvom su stanju.

Cekaces da se nesto desi i svestan si da ce ovakvom pojacalu biti minimum 2 puta skracen vek trajanja? Otidji kod njih i pitaj onako lepo da menjas za neko krsteno pojacalo. Uzgred promeni logiku kupovine, po meni je bolje polovno a da valja, nego novo a da je fush (bez obzira na razliku u ceni). Kod pojacala nema sta da se petlja, ako je dobro uradjeno moze da svira koliko hoces i bolje na njega uloziti pare u reparaciju, nego gubiti zivce i vreme po servisima, a i pare posle garancije.
Inace normalno je odneti ispravno pojacalo kod pravog majstora da ga proveri i zameni komponente kojima su usled vremena i raubovanja promenjene vrednosti u odnosu na fabricke i dovesti ga na nivo kao da je novo.

Potrošiste skoro dve strane, a ništa konkretno ne uradiste niti zaključiste... Treba izmeriti mirnu struju izlaznih tranzistora i uporediti sa podacima iz service manuala kojeg bi prethodno trebalo nabaviti (mada bi to iskusan poznavalac odmah prepoznao i bez manuala), bilo sa neta, bilo iz servisa, i to je to. Tada bi se problem mogao naći, pa i otkloniti.

Poslednja izmena:
kako zamenom fabrickih tranzistora koji nisu upareni kako treba ? dok je pojacalo u garanciji?

Generalno se dosta ljudi zali na grejanje kod ovog modela i verovatno je problem do "konstrukcije" pojacala. Covek kupio novo i sad treba da ga savetujemo da ga otvara i budzi i izgubi garanciju? Pa gde to ima logike.

Ljudi , sta je problem izdvojiti pola sata guglanja pre kupovine ovakih stvari..
sad placi..:/

Ma sta ima da se brine , kupio je novo kod OVLASCNOG ditrubutera , nema zasto da ga boli glava?

Al najbolji je odgovor 4udio-a na to: "Pa cela serija je takva, dodji pipni drugi, isto je." :D :wall:

Nazad
Vrh Dno