Šta je novo?

Zaglavljen CD u alu iMac-u

Učlanjen(a)
01.06.2008
Poena
309
Sta da radim kada se disk zaglavi? Postolji li nacin da se oslobodi, ili moram u servis? Jos uvek se cuje cak-cak-cak, non stop pokusava da ga izbaci al je nesto zapelo. Ima neko ideju? Hitno je :crash:

Jedno glupo pitanje. Ima li pored rezača ona rupica gde gurneš iglu i otvoriš DVD/CD Rom?
Pitam jer neznam postoji li to kod iMac-a.
P.S. Nadam se da neću da zaglavim kod nekoga u potpis.:p

:wave:

Poslednja izmena:
Restartuj makinu (isključi na dugme), uključi i drži taster eject na tastaturi. Ovo bi trebalo da pomogne. Ako ne ide uradi isto, samo sada u isto vreme drži dugme eject i levi taster na mišu.
Ako ni ovo ne pomogne potrebna ti je pomoć druge osobe.
Ajd sad srećno.

@Tixon
Na Apple makinama nema rupice, svi drajvovi su slot-in.

Poslednja izmena:
Na kraju sam morao da odnesem u servis. Hvala na pomoci u svakom slucaju! Probao sam razne force eject, nije islo...
A pre nego sto sam kupio iMac, bas sam se pitao, sta ako se ovde zaglavi disk? :d

Mogao si sa parcetom kartona ili kreditnom karticom sa nekim lepljivim papirom da pokusas da izvadis. Tako sam ja izvadio ortaku koji je car pokusao da ubaci mali disk u slot. Bas me zanima koliko ce da ti uzmu za servisiranje...

Cuti, ja sam od nekih *****a dobio uredjaj (neka periferija bila, ne znam vise sta, mrzi me da gledam) sa drajverima za OS X na mini-disku. I to originalno kupljeno u SAD, ne domaca radinost,

Na srecu sam prvo kucao u google nesto kao mac slot-drive mini-disk i imao sta da vidim... Mnogo tema po forumina koje glase otpilike "Zaglavio sam mini disk u drajvu. Prvo sam pokusao da ga ubacim pa kad nije prihvatio, zagurao sam drugim diskom... i sad nece napolje".

I slot-loaded drajvovi takođe imaju mesto gde se gurne igla da bi izašao disk, najčešće je u pitanju proširenje u samom uglu slota. Vadio sam i diskove iz takvih drajvova na silu, uz pomoć ispravljenih spajalica.

Kao što reče morbius, i ti slotovi imaju tu hardware foru za izbacivanje :)

A kao što je rekao RingeRaja, pomaže i samo držanje pritisnutog tastera na mišu (ne mora kombo sa eject dugmetom).

Nisu nista naplatili... heh! Ispao je disk sam od drndanja do tamo, zapinjao je i kad su ponovo probali, ali ispao na kraju. Navodno je disk los i treba da bude samo Verbatim. Ovi drugi tipa Princo, hoce da zaglave (!).
probao sam tankom pincetom.. kad se ubaci u slot on upadne malo i sa strane tako da ne mozs da uhvatis disk za ivicu.

Nisu nista naplatili... heh! Ispao je disk sam od drndanja do tamo, zapinjao je i kad su ponovo probali, ali ispao na kraju. Navodno je disk los i treba da bude samo Verbatim. Ovi drugi tipa Princo, hoce da zaglave (!).
probao sam tankom pincetom.. kad se ubaci u slot on upadne malo i sa strane tako da ne mozs da uhvatis disk za ivicu.

Nadji mu rupu gde se gura igla, gurni unutra ispravljenom spajalicom i on ce podici disk i pokusati da ga izbaci, tada treba da pokusas da ga uhvatis i izvuces.

rupa se ne vidi, odnosno nisu ostavili rupu za guranje igle/spajalice na kucistu iMac-a :(

pa i da su je ostavili kao da bi nesto naruzili kuciste... :/

mada, evo za 3 godine na nekih 6-7 Macova u mojoj okolini ni jednom se nije zaglavio disk...

Ovako, ja imam sledeci problem, na mom MacBook Pro-u (2011), kada ubacim cd/dvd on ga prepozna i to iscita bez problema, ali problem nastaje kada hocu da uradim eject....on uradi eject i odmah ga uvuce nazad, sto ce reci da ne mogu da izbacim disk iz drajva?? :(

Ja sam imao problem zaglavljivanja mini diska u mac book prou. Ne pitajte, bili su mi bitni drajveri na tom mini disku pa sam se nadao da ce da radi.

Elem, kad se doticni zaglavio, znao sam da je bilo jos nekoliko nesrecnika sa istim problemom. Posle citanja gomile komplikovanih resenja, tipa izvuci ga sa necim tankim i slicno, pa drzanja kojekakvih tastera, naleteo sam na totalno *****no resenje:

"okreni svoj macbook i pocni da ga treses u pravcu zemlje"

i tako je ispao mini disk. E sad ne znam dal si ti gurao mini disk i dal moze da se trese iMac kao sto moze i macbook pro. Nadam se da ce ovo da ti da neku ideju.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Nije mini disk u pitanju, klasican dvd, ja sam samo pisao u ovoj temi, da ne otvaram novu sa istom tematikom...i ja imam MBP....nisam probao da tresem....jer to nece da resi problem, problem se javlja sa bilo kojim diskom..

Mislim da mogu da pretpostavim u čemu je stvar. Kad u slot treba da se ubaci disk moraš da ga gurneš baš dosta unutra (da viri recimo jedna desetina) pre nego što drajv počne da ga uvlači. A kad ga drajv izbacuje on izbaci pola diska napolje. Možda je kod tebe problem što drajv iz nekog razloga ne može da ga izgura dovoljno napolje, to jest izgura ga vrlo malo i sistem za uvlačenje se automatski uključi i uvuče ga nazad. E sad, ako umesto da izbaci napolje pola diska, on izbacuje jednu desetinu, onda je to slučaj za servis.

Jel se kod tebe ovako nešto dešava?

Poslednja izmena:
Evo, da dopunim sta se desava...gorepomenuti problem se javlja kada ubacim verbatim dvd, kada ubacim original cd/dvd (bilo koji), to se ne desava, tj ne desava se ni sa rezanim diskovima (koji nisu verbatim) :)
Cudno, zar ne :)

To ti je do dvd medija...jos jedan nacin za izbacivanje :

Po boot up-u pritisnuti C ili ALT gdje se dolazi na ekran gdje se bira boot up particija .
E na tom ekranu pritisnuti "eject" i izlazi sigurno !

Nazad
Vrh Dno