Šta je novo?

Zadnji cooler Enermax-a

Slayer

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
650
Dakle problem je sledeci:

Cini mi se da mi je zadnji kuler na napajanju malo zaribao. On bi trebao da izbacuje vazduh, ali to radi jako slabo. Znaci imam na sasiji one kulere od 300 din, najgore, koji rade 3 puta jace od njega. Inace u napajanju nema prasine i onaj donji kuler koji uvlaci radi ko zmaj.

Zna li neko sta moze biti i gde mogu da kupim novi kuler. Inace on je standardni 80x80, ali kabl za struju (njegov) ima dva pina a ne tri kao ovi obicni!

poz

Zar nemaš potenciometar kojim podešavaš njegovu brzinu? Ili je to neki matori model?
Ako je ovo drugo, onda je to ok, sam će se on ubrzati kad zatreba. Primeti da se ti najgori kuleri koje imaš u kućištu i čuju 3x jače od enermaxa.
I taj njegov kabl "za struju" nije za struju nego za monitoring obrtaja, jedno je žica kojom prenosi impulse a druga ground. Struju dobija iz napajanja (logično brate :))

he, zaboravih da stavim model napajanja :) Model je EG365AX-VE(G)

Znaci nema potenciometar, a neso mi se ne cini da ce se ubrzati. Mislim napajanje se toliko greje da to nije normalno, do sada bi trebao da se ubrza valjda. A sto se tice monitoring kablica (znao sam mu svrhu) mislim da moja ploca nema ulaz za njega...

A u knjizici (koja je neupotrebljiva BTW) pise da ako ploca nema mesto za taj kabel, ima jedan extra kabl (koji izgleda kao obican kabl za struju samo sto je beo)... Niti pise sta sa njim, niti gde se ukljucuje... Ako nekjo ima ideju neka rekne...

Fora je što neka napajanja (recimo tagan i eto tvoj enermax) ubrzavaju isključivo na opterećenje, pa dok ih ne opteretiš na recimo 50-60-70% ventilator neće početi da ubrzava, tako da u slučaju neke slabije (relativno) mašine, koja ih ne opterećuje mnogo ona će uvek raditi nečujno i vrelo :) Neka druga (DTK recimo) ubrzavaju i na grejanje, tako da su ona uvek hladna ali i bučnija.

errr, 2 harda sa svojim ventilatorima, fioka sa hardom, 3 pisacha (dva obicna i DVD), dva kulera na sasiji... Nije dosta?

Mogu ja i jos :D

Pa to nije ništa, ali ozbiljno, daj bože da je 50W :)
Ono što najviše troši u današnjim mašinama:
-overklokovani procesori, odu i preko 100W
-nove grafičke, čini mi se da ne prelaze 100 ali su tu negde
Ventilatori su oko 1-2W, hard diskovi 10-15W (može da se izračuna ali me mrzi da otvaram kućište :)), optički uređaji još manje itd...

e ****** onda... :) Ako nista drugo laknulo mi je sada

Matori ovako budz varijanta: lepo raskantaj napajanje i iscupaj cooler, skini nalepnicu sa zanje strane, skini cepic, i udri wd40, pa ga malko rucno vrti, obrishi ga krpom celog da se malko odmasti i vrati sve kako je bilo pa mi javi da si zadovoljan(ali samo ako ima cepic koji se skida)....Ovo je oproban metod koji cesto primenjujem na mom cpu cooleru, postho zivim u prizemlju prozori i kucisthe otvoreni pa je podmazivanje i ciscenje ucestao proces...

Pozdrav

zamena ventilatora je prost posao.samo vidi koje je vrednosti tvoj ventilator.vadi ,kaci nov....imaju da se naruce u skoro svim firmama.
ps.prosto lemljenje zice nije valjda problem?

NI slucajno ne slusaj ove savete ovde...
taj enermax nije ni predvidjen brze da duva napolje, a pogotovo ne da menjas ventilator...
prvo ve i veg nisu ista napajanja, e sad ja ne mogu da se tacno setim koje je koje, ALI ovo sto ja imam ima monitoring kablic (tj samo 1 zicica, bela ja mislim) i sluzi samo da ploca ocitava rpm napajanja...
postoji model kod koga ima kontrola pomocu potenciometra, sto nemas (i nije tacno da je onda to stariji od ovog sa potenciometrom, vec ga prosto nema...) i model kod koga ploca kontrolise taj fan, ALI on ima sve tri zicice na tom konektoru i 8cm se uopste ne bi vrteo ako nije prikopcan, tako da veorvatno nemas ni to napajanje...
dakle napajanje ti ODLICNO radi i ne slusaj teoreticare... odnosno upravo onako kako je predvidjeno... imas sa strane jedan maaali grafik na kome je nacrtano kako se dize rpm porastom temperature, po mom iskustvu taj fan pocinje da se cuje kad mi temp sistema dosegne 40-tak stepeni... inace se ne cuje... odnosno najcesce se vrti na 1200-1300, leti mi nekad (jako retko) dosegne 1500, a najvise sto sam video je bilo 1600 (tad sam ga vec cuo, ALI sam iskljucio SVE ostale ventilatore u kucistu i oc procesor malo jace... da bih to dostigao)
mazanje wd-om, bez rasturanja napajanja mu nece skoditi, a verovatno si se malo natripovao da se jako greje... tj da vidis kako izgleda 300w jnc ili hippomedia na ozbiljnojj masini... mozes cevape peci... ako si i dalje sumnjicav: prikopcaj nekako monitoring kabl na plocu, iskljuci sve ostale fanove (NE KULERE!!), osim onog na procesoru i przi malo masinu... procesor ce preziveti i 70c (naravno ne svaki dan |>> ), a pusti da ti temp sistema lepo pregazi 40 i vidi da li ce poceti da ubrzava ener, ako ne, onda mozes da ga vrnes na garanciju...

Nazad
Vrh Dno