Šta je novo?

Zabavan problem sa diskom

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
U masini imam
ssd kingston 40gb (intel inside) - sistem (ubuntu kao primarni i neki win)
hitachi 1tb - home particija i druga polovina ntfs glavni storage
samsung spinpoint 1.5tb - ntfs "cold" storage - uglavnom nije ni mountovan, backupi i takve stvari su tu

Dan dva pred novu godinu sam promenio MB, uzeo sam A68HM-K. Prikacim sve lepo, racunar fino sljakao par dana, primetim ne vidi se 1.5 storage. Otvorim masinu, otkacim vratim sve kablove, skontam - vidi se, reko ok, mozda nisam dobro zakacio disk.

Za vikend ponovo primetim da se disk ne vidi (napominjem da ga uglanvom ni ne gledam, tj tek kad mi treba nesto sa njega ili da stavim na njega, skontam).
Izmenjao sam sve kablove (stavio nove sata, napajanje je modularno pa imam skroz drugu granu za napajanje), port na ploci. Disk se ne vidi ni iz biosa. Ne cujem da li radi ili ne radi, inace je jako tih...

U nekom momentu se disk pojavio - imao smart gresku - spin up time - 1min.
Konacno sam digao ruke, iscupao disk.

Pozajmio sam usb3.0 dock - ubo u laptoop - radi bez greske. SMART sve OK - crystal disk info ga lepo vidi. HDDSentinel ga izgleda ne vidi kroz usb ?! ili se ja nisam snasao.
Bez problema sam poskidao bitne podatke, brzina odlicna itd.

Jako razmisljam sta da mu radim - naravno da me uzasno nervira ovako stohasticno ponasanje...
Ideje, predlozi? osim necega sto sam vec probao i ovde naveo :)

Moguće da ti je napajanje slabo, ili je krenulo da umire, pa HDD nema dovoljan napon da zavrti ploču.

razmisljao sam i ja o tome, zato sam menjao kablove...
napajanje je 500w modxstream. imam daleko losijih napajanja koja su starija, a trpe i vise. u masini nemam nista, apu, hd6450, smesna potrosnja, ni u peaku ne moze biti 200w, pre 150w... ako je napajanje stiglo dotle da ne moze 2 harda da izgura onda pff. no scenario je koji vredi istraziti (da me ne mrzi da rasturam masinu i pozajmljujem napajanje :))

Jedino sto mi pada na pamet je da je motor HDD_a krenuo da odlazi - uradi bekap sto pre i menjaj HDD

Ja imam obrnutu sitaciju sa jednim 2,5'' 500GB, HGST (to je valjda Hitachi), izvađen iz Apple-a. U dva laptopa radi savršeno, bez greške, a kada ga turim u eksterni rack da mi služi kao prenosni HDD, pravi problem. Malo se vidi, malo se ne vidi u BIOSu, malo je čitljiv malo nije čitljiv ... Uglavnom, ne mogu da ga koristim kao prenosni. Probao sa promenom USB kabla, ubadao u različite USB i isto. Kada stavim drugi HDD u taj rack, sve normalno. Samo se ovaj HGST čudno ponaša. Ne znam šta da mu radim ... jedino što mi pada na pamet je da konkretno za taj HDD treba malkice jače napajanje nego što je u tom rack-u. Ili mu je motorče na izdisaju pa mu je svejedno u koji ga rack turim. Ima li neko sa sličnim problemom?

Skoro sigurno je do napajanja. Ako inas USBp port (eSara USB combo port ili USB port koji moze mnogo vecu amperazu da pusti) probaj tamo.
Ako je iz Applea to je znaci dosta mator disk.

Nemam ništa slično tome što si naveo ni na jednom kompu. A vidim da je iz Novembra 2013. i da ima oznaku 5V/700mA što na drugim diskovima nisam nešto zapažao. Mislim na ovih 700mA. Zanimljivo je da je skoro godinu dana radio sasvim normalno u tom istom rack-u, u kojem svi ostali diskovi i dalje normalno rade. Doduše, ni taj rack nije baš najnoviji, možda je i kod njega malo manja snaga stuje nego što treba za ovaj disk. Premeriću danas da proverim. Ili ću uzeti novi rack da ga probam.

Imam igranku sa 3 diska u HTPCu: uvek se vidi samo ssd, a tri hard diska kako kada koji (sve kombinacije). Najgora varijanta je sto nekada se komplet comp ugasi tako sam od sebe. Ja tipujem na napajanje (9 godina star ThermalTake Thoughpower 700 Modular).
Problem je sto nema nista da se kupi sada ozbiljnije (tipa Seasonic X 620W ili 400W Fanless, vidim imaju neki Superflower Golden King PRO od 500W koji ne postoji na official sajtu pa bih ga preskocio ).
Dok kupim normalno napajanje odjavicu ovde da li je problem resen, moze biti od koristi ko kasnije naleti.

Nemam ništa slično tome što si naveo ni na jednom kompu. A vidim da je iz Novembra 2013. i da ima oznaku 5V/700mA što na drugim diskovima nisam nešto zapažao.
700mA je prejako za tipicne USB portove, jer ceo hub isporucuje 500mA. Zato moraju za taj disk ovi USBp portovi. Svaki komp, i kucni, obicno ima jedan/dva takva, samo se uopste ne oznacavaju drugacije.

Na mom starom laptopu ima eSATA/USB combo port koji moze vise struje da isporuci, na novom imam 2 USB3 koji isto mogu vise (pune fon istom brzinom kao i AC).

Mogu da ti garantujem da nece on raditi ni u jednom racku bez zasebnog napajanja ako ga ne prikacis na USBp port.

Da, tih 700mA jeste i mnogo i neuobičajeno za standardne diskove 2,5''. Ne sećam se da sam ni na jednom video to 5V/700mA. Međutim, zabavno je to što je do skoro radio normalno u tom rack-u i u svakom USB-u u koji sam ga ubo. Sada je počeo da se nećka, posle skoro godinu dana nosanja ... :)
Sve kombinacije sam ponovo probao, i uvek isto: kao eksterni u rack-u se više ne vidi nego što se vidi i praktično je neupotrebljiv, a kada ga stavim u laptop, savršen :) A pošto sam i u stari laptop turio SSD, postao mi je višak ako već ne može kao ekterni HDD ... :) Pogledaću na netu, možda se nađe neki rack za 25'' sa zasebnim napajanjem, a da nije ''skuplja dara nego mera''. Možda to bude rešenje mog problemčića.

Ako je radio, onda nije do napona.
700mA nije cudno za 2.5 diskove, najvece u svojoj godini proizvodnje.

Zahebavate malo

Hitachi Travelstar IC25N060...
60GB, IDE, 4200RPM
5V 1.0A

SAMSUNG ST750LM022
5V 0.85A

WD64000BEVT
5V 0.55A

Fujitsu MHY2120BH
120GB Mac
5V 0.60A

WD3200BEKT
5V 0.55A

To mi je trenutno pri ruci.

USB fiokice nikad ne uzimati ako nema dodatno napajanje ili bar Y račvu. Prvih godinu možda i radi, posle počinje igranka...

Nisam nikad nešto posebno gledao te podatke o jačini struje po diskovima, dok se nisam sreo sa ovim problemčićem na ovom disku. Uvek ih samo pogledam nekim od alata ako mi se učini da ne rade kako treba. Ako nešto nije OK, zamenim i gotovo. E, a sad je sve OK ali nije OK :) Zato sam se malo zainteresovao za njega, nekako mi greota da ga fijuknem ako je OK.

Ma da, baš ima razlike. Recimo onaj IDE disk je ponekad hteo da zeza u fioci, i to sa račvom. Očigledno da im treba malo više djusa...

... nekako mi greota da ga fijuknem ako je OK.

Sto bi ga fijuknuo ako radi u masini kad nece u fioci?
Stavi u oglase i navedi poklanjam ili 100-200 d'nara, taman da ne ides dzaba u postu, ma ne moras ni u postu javice se gomila njih da ga pokupi kuci kod tebe...

Tako sam ja onomad prodavao staro limeno kuciste, naveo 500 dinara, niko da se javi 20 dana, za manje od sat vremena kad sam stavi u oglas "poklanjam", vec je bilo izneseno iz kuce...

Poslednja izmena:
Tux, ti diskovi su uglavnom jaci iz svoje serije, tj. generacije, zato i traze vise.
Prosecniji 2.5" treba da radi na max. 0.5A, tj. da moze na USB da se poveze bez problema (najveci problem je u stvari spin up, tada najvise povuce, ne pri pisanju/citanju).

Ovo znam jer vecina 2.5" externih diskova je deklarisana da radi u obicnim USB portovima. Samo najveci u klasi ne mogu.

Sto bi ga fijuknuo ako radi u masini kad nece u fioci?
...

Smislio sam da ovih dana sklepam jednu torrent mašinicu, a on se ''ubio'' za tako nešto :) Imam još par komata dobrih 3,5'' i to sve roknem zajedno unutra, umrežim i bog da me vidi. Jedino mi i dalje treba još jedan prenosni 2,5'' umesto ovog što zeza ... :)
Ja kao ona žeMska što joj žao da bači stare čarape, pa za uz njih kupi još par pari cipela :)

E, zabava je prestala. Pri pokušaju da kreiram sistemsku particiju na njemu, prijaviljena greška u Fajl sistemu ... Onako u komadu, prihvata normalno instalaciju OS, ali deljenje na particije ne voli ... :) Linux ga vidi kao ''Apple HDD'' ???. Probao i GPT i MBR ali ne može se particionisati. Izgubio je čak i slovo kada ga ubodem u USB :)
Hvala na sugestijama, ali ovo je ipak samo za kantatu i upravo sam ga fijukno tamo :)

Tux, ti diskovi su uglavnom jaci iz svoje serije, tj. generacije, zato i traze vise.
Prosecniji 2.5" treba da radi na max. 0.5A, tj. da moze na USB da se poveze bez problema (najveci problem je u stvari spin up, tada najvise povuce, ne pri pisanju/citanju).

Ovo znam jer vecina 2.5" externih diskova je deklarisana da radi u obicnim USB portovima. Samo najveci u klasi ne mogu.

Pazi, sve je moguće. Ovo je ono što se zateklo na stolu, vidi se da nisam birao, baš ima razlike. Onaj IDE je lično moj, iz nekog laptopa starog deceniju i jače. Stvarno nisam zagledao baš svaki, ali mi se čini da 0.5A na 5V grani malo, brate. Ali dobro, od sad baš ima da obratim više pažnje. Lakše reći no učiniti :)

delimicno cu da hajdzekujem temu. :)

pre oko mesec dana sam uradio apgrejd sa x2 6000, m3n72-d, 4850 na 4460, h97-pro, reparirani 7850. imam tri samsung hdd-a (hd321kj, hd501lj, hd154ui), koje sam zadrzao. kupio sam i samsung 650 ssd na kojem je sada sistem. na staroj masini sistem je bio na 320gb hardu (win 7 i win 10). povremeno se desavalo da win ne vidi neki od storidz hardova (reset je najcesce resavao problem). takodje, desavalo se da, kada prikacim sve hardove i optike + neki stari pata od 320gb, win nece da se butuje. kada iskljucim optike i pata hard, sve bude ok, tj. win se podize normalno.

na novu masinu sam prikacio ova tri harda, ssd i sh-203b (optika mi realno ne treba, ali se desava da mi neko donese neki disk, pa kad vec imam uredjaj, sto da ne povezem). u pocetku je sve ferceralo kako treba, ali u poslednjih 10ak dana sam primetio da win povremeno ne vidi 320gb ili 500gb hard. nekada jedan, nekada drugi, nekada sve vidi kako treba (nikada se nije desilo da ne vidi oba u istom trenutku).

juce palim komp i doceka me poruka prilikom buta - s.m.a.r.t. status bad, backup and replace, i to za 1.5tb hard sa kojim do sada nikada nije bilo problema. resetujem komp i win se podigne, ali ne vidi hard. opet resetujem, udjem u bios, kad vidim da se ni u biosu ne vidi 1.5tb hard. iskljucim 320gb i 500 gb hardove (ostavim optiku, ssd i taj 1.5tb hard) i opet ukljucim komp. win se podigne bez problema (jedino mi se cini da se vreme butovanja malo produzilo, za nekoliko sekundi), i svi prikaceni diskovi se normalno ocitavaju i rade.

otvorim sentinel, kad ono helt za ovaj 1.5tb pao na 97% i poruka - problems occurred during the spin up of the disk 1 times. this can be caused by the disk itself or huge power load (weak power supply).

kapiram da mi napajanje (lc600h-12 v2.31) nije bas sjajno, ali po extreme power supply calculator-u ova moja masina trosi oko 330w, tako da nisam bas siguran da je "weak power supply" problem. ne iskljucujem mogucnost, ali trenutno novo napajanje nije opcija za razmatranje. :)

od tada, evo vec drugi dan, komp radi normalno, s tim sto nisam prikljucivao ova druga dva harda. znaci, optika, ssd i 1.5tb hard su prikljuceni i rade normalno.

svestan sam i da su hardovi matori, ali sa njima do sada nisam imao problema sa bed sektorima ili drugim cudesima, sem tog povremenog neprepoznavanja u winu. ovaj od 500gb ima helt od 100% po sentinelu, a od 320gb 80+%, cini mi se. nisam siguran, a sada ne mogu da proverim, jer su iskljuceni. verovatno bi najbolje bilo da se uzme novi hdd, ali bi bilo jos lepse da se ne bacam sad u taj trosak. :)

sve ovo pisah u nadi da ce se javiti neko, ko je imao susret sa ovakvim problemom i nasao/zna resenje za isiti, a da se ono ne odnosi na kupovinu novog harda. :D

koliko je ova greska, koju prijavljuje sentinel, ozbiljna, i da li je bezbedno koristiti hard ili je ovo samo pocetak kraja ovog harda? mislim, zao mi samija, tolike godine smo prosli zajedno, toliko fajlova snimili i obrisali... da "men' se, duso, od tebe ne rastaje". :D

Nazad
Vrh Dno