Šta je novo?

Za vlasnike C2D i poznavaoce jedno pitanje

Pa malo je prevelika rezolucija za toliku razliku ali nije nemoguce, AMD ima 1ghz viska, to je vise od 50% clocka core-a, opet mislim da su blago stelovali rezove.

A vec smo se dogovorili da uz 8800 grafiku mora da ide sto jaci CPU, sa 800MHz prednosti, 5600+ ce svakako da daje bolje rez od E6300.
Da su digli taj E6300 na 3Ghz (sto vrlo mudro nisu uradili :p ) onda bi rezultati kao bili malko drugaciji :d

A vec smo se dogovorili da uz 8800 grafiku mora da ide sto jaci CPU, sa 800MHz prednosti, 5600+ ce svakako da daje bolje rez od E6300.
Da su digli taj E6300 na 3Ghz (sto vrlo mudro nisu uradili :p ) onda bi rezultati kao bili malko drugaciji :d

Upravo tako. Odmah sam pogledao 3dmark06 test i dokazao to. Kod mene je recimo sa 6300 na samo 2,8ghz i 1gb rama rezultat iznosio preko 10500 (8800gtx radio na def) sto je vise od 10% u odnosu na rezultate amd-a na toj frekvenciji.

OK, hvala svima. Mislim, ja sam svojevremeno pregledao gomilu testova ali nesto se ne secam da sam vidjao ovakve stvari, naprotiv. Mada ovaj SS2 mi nikad nije ni bio neki reper ali ipak 50% je mnoooogo.

OK, hvala svima. Mislim, ja sam svojevremeno pregledao gomilu testova ali nesto se ne secam da sam vidjao ovakve stvari, naprotiv. Mada ovaj SS2 mi nikad nije ni bio neki reper ali ipak 50% je mnoooogo.
Mislim da se pre ovi procesori medjusobno nisu ni poredili zbog cenovne razlike.
Od 9. aprila AMD je napravio kompletno drugacije pozicioniranje X2-ki u odnosu na istokostajuce C2D-ove. U proseku X2-citreba 500-njak MHz vise da se moze nostiti sa C2D. Od 9-og su upravo s tom cinjenicom na umu pozicionirani procesori.
Ovo je nova skala pozicioniranja, nakon intelovog snizavanja cena:

[2.3 GHz] X2 4400+ ($121) ($113) C2D E4300 [1.8 GHz]

[2.5 GHz] X2 4800+ ($136) ($133) C2D E4400 [2.0 GHz]

[2.6 GHz] X2 5200+ ($178) ($163) C2D E6320 [1.86 GHz]

[2.8 GHz] X2 5600+ ($188) ($183) C2D E6420 [2.13 GHz]

[3.0 GHz] X2 6000+ ($241) ($224) C2D E6600 [2.4 GHz]

Poslednja izmena:
Nadjoh zanimljivu slicicu pa rekoh da postavim.

Prilozi

• iamdtest.jpg
    iamdtest.jpg
    17.2 KB · Pregleda: 220
The chaps over at Legit Reviews tested AMD's answer to Intel's Conroe offensive. With the latest price cuts of AMD CPUs, it was interesting to see whether an X2 5600+, a sub-$200 CPU fare with Intel's own E6300, which fits nicely into the same category. When testing in real world games, a surprise happened in S.T.A.L.K.E.R., where Intel took a beating - the 2.8GHz 5600+ AM2 processor led by nearly 18 frames per second. The Intel Core 2 Duo E6300 was able to keep the frame rates well above 30fps, but offered 25% less frames per second. AMD took the lead in Doom 3 as well, while Quake 4 returned point for Intel.

It's obvious from our real-world game testing that when anti-aliasing and anisotropic filtering are enabled at normal resolutions that both the AMD and the Intel test systems performed too close to call a clear winner. In games like S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl that use deferred shading since it can't support anti-aliasing with dynamic lighting enabled we can notice some performance differences between AMD and Intel. In S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl it was clear that the AMD Athlon 64 X2 5600+ processor was able to play the game with a higher frame rate

As for which $185 Intel or AMD processor is better for desktop gaming rig it's a close call, but AMD pulled off more victories than Intel on the games that we benchmarked. Thanks to the huge price cut that AMD recently set in motion consumers get a ton for their money and the AMD Athlon 64 X2 5600+ processor is a heck of a bargain for those looking to build a gaming rig.

Ja mislim da u ovom testu nema namestanja da je stanje trenutno takvo,amd ima bolju ponudu u cenovnom rangu E6300 i to je to.Intela vadi samo E4300 sto je sad spustena cena dole.
Samo tuzno je sto amd-ov skoro najjaci dual core procesor AM2 se poredi sa Intelovim najjeftinijim,a gde su E6400 pa na dalje...

Poslednja izmena:
Hvala Nedeljko sto odgovaras nedeljom:)
To je znaci razlog-korekcija cena i tako oni sad postadose konkurencija. Kad malo bolje razmislim secam se da je ovaj AMD sto ga testiraju u ovom testu bio nesto skup do ludila...

Hvala Nedeljko sto odgovaras nedeljom:)
To je znaci razlog-korekcija cena i tako oni sad postadose konkurencija. Kad malo bolje razmislim secam se da je ovaj AMD sto ga testiraju u ovom testu bio nesto skup do ludila...

Tako je,cene su pale oko 40%.Sa ovim cenama,novi Windsori i Brisbane-i(4800+,2.5Ghz ,u Bg-u ima vec za oko ~140e MP cena) su dobra konkurencija slicno cenjenim Conroe procesorima.Ploce su jeftinije za AMD-a,mada ima i dobrih a jeftinih 775 ploca (za recimo e4300).Situacija je super za kupca.

Više puta sam ukazivao na to - za isto para isto muzike. Inače više godina u nazad mi se sve više čini da dva para očiju diktiraju ovu šatro trku. Ovu teoriju podkrepljuje činjenica koju je Nedjo izneo da za iste perfomanse treba izdvojiti gotovo identičnu svotu novca, koliko je AMD skuplji od Intela - toliko mu je ploča jeftinija. Šišaju nas bez milosti i dele u dve navijačke grupe kao Zvezdu i Partizan gde mnogi nasednu na priče uzmi ovo šta će ti ono za te pare i dodaj još malo para i uzmi... A mi se pržimo kao krompirići na neke munje Core2Duo i X2, pa čekamo quadro core i memory box umesto HDD-a itd.

Kad sam nedavno kupovao ploču i procesor izbor je pao da sam imao baš toliko para i za te pare kupio u tom trenutku najbolje, bez ikakvog razmišljanja na temu AMD - Intel. Važno je da to nije ni Sempron ni Celeron i da će Vista tu da peva.

Pozdrav.

Od 9. aprila AMD je napravio kompletno drugacije pozicioniranje X2-ki u odnosu na istokostajuce C2D-ove. U proseku X2-citreba 500-njak MHz vise da se moze nostiti sa C2D. Od 9-og su upravo s tom cinjenicom na umu pozicionirani procesori.
Ovo je nova skala pozicioniranja, nakon intelovog snizavanja cena:

[2.3 GHz] X2 4400+ ($121) ($113) C2D E4300 [1.8 GHz]

[2.5 GHz] X2 4800+ ($136) ($133) C2D E4400 [2.0 GHz]

[2.6 GHz] X2 5200+ ($178) ($163) C2D E6320 [1.86 GHz]

[2.8 GHz] X2 5600+ ($188) ($183) C2D E6420 [2.13 GHz]

[3.0 GHz] X2 6000+ ($241) ($224) C2D E6600 [2.4 GHz]

Sve je to lepo Nedjo, ali za entuzijaste to i dalje ne pije vodu, posto svi znamo kako se AMD klokuje, a znamo i kako se C2D klokuje... Jasno je sta je bolji izbor, iako je na default kloku AMD mozda i brzi koji procenat za iste pare.

Evo uzmi npr X2-5600, i uz OC na vazduhu, default naponu i stock kuleru doteraces ga mozda na 3GHz, a onda uzmes C2D 6400 (ili 6420 svejedno) i oooopa... 3.2GHz bez po'muke... A tu je sada brat bratu jedno 25-35% brzi... Sto Stojcha rece, to su vrlo vesto i mudro izbegli da u pomenu u doticnom review-u.

Poslednja izmena:
Evo uzmi npr X2-5600, i uz OC na vazduhu, default naponu i stock kuleru doteraces ga mozda na 3GHz, a onda uzmes C2D 6400 (ili 6420 svejedno) i oooopa... 3.2GHz bez po'muke...

Mislim da malko preterujes.
Ne znam koliko moze taj 5600+ AM2, ali moj 4200+ 939 bez problema ide do 2900MHz (default 2200). Ja ga drzim na 2800 (11x255) da bih bio siguran da je 100% stabilan. Ovo sve je postignuto sa BOX kulerom i malko dignutim naponom (primetio sam da se posle ~sat cpuStab rada restartuje ako je napon na defaultu...). Temp pri punom opterecenju ~51C

Mada priznajem da bih ja verovatno ipak uzeo C2D, ali 6600 :) Cisto da ne pomislite da sam zadrti AMD-ovac. AMD sad nema sta drugo da radi osim da spusta cene i proba da izdrzi dok ne izbaci neki bolji procesor. Svaka cast Intelu, jos kad bi integrisali memorijski kontroler...
PS.
Ovo moram da pomenem: u vreme p4 cuo sam svasta pa cak i kad je neki lik komentarisao kako jeste da su (tadasnji) amd procesori brzi, jeftiniji i sl, ali primeti se da Celeron "lepse radi" :d :D :d

Sve je to lepo Nedjo, ali za entuzijaste to i dalje ne pije vodu, posto svi znamo kako se AMD klokuje, a znamo i kako se C2D klokuje...
To niko ne spori. Ali isto tako je cinjenica da O/C trziste nije ono od koga se zivi ;) premda je prijatno kad taj segment poklanja paznju odredjenom proizvodu.

To niko ne spori. Ali isto tako je cinjenica da O/C trziste nije ono od koga se zivi ;) premda je prijatno kad taj segment poklanja paznju odredjenom proizvodu.

Da ali i oni koji ne OC su "culi" da je C2D jako dobar CPU (razvaljuje), a da je AMD sada "sr*nje", pa eto bolje prodaje C2D procesora. Ima tu logike, pa rekao je komsija, 100% je tako ;)

Poslednja izmena:
Mislim da malko preterujes.
Ne znam koliko moze taj 5600+ AM2, ali moj 4200+ 939 bez problema ide do 2900MHz (default 2200). ..

Taj 4200 u saradnji sa adekvatnom plocom i memorijom je dosta bolja masina od bilo kog AM2. Poroedeci SingleCore, ofkors.

A da ne govorimo o tome da to ni u USA nisu dva procesora od 185$. 5600 je oko 190 a citava tri dana posle objavljivanja testa je Intel oborio cene i sada je 180-190 E6420.

A da ne govorimo o tome da to ni u USA nisu dva procesora od 185$. 5600 je oko 190 a citava tri dana posle objavljivanja testa je Intel oborio cene i sada je 180-190 E6420.
To ne menja, preterano, stvar po pitanju performansi u SS2, povodom kojih je Broz postavio tred. 5600 je i dalje brzi, naravno sada ne 50%!
Kao sto sam na prethodnoj strani napisao sa novom cenovnom skalom Intela 5600+ je direktan kompetitor 6420-ci (bezvezne li oznake :d), a kako je to "ideupark" lepo pokazao kroz Hexusov test, performanse 5600-ke su u liniji sa performansama 6400-ke, od koje je 6420 akademski brzi.

Vrh Dno