Šta je novo?

Za sta sluzi C++ ?

password

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
Prvenstveno me interesuje win programiranje, nemam ambicija da programiram operativne sisteme i grandiozne aplikacije, ali prica se da je C++ ultimativan prog. jezik za skoro sve.
Imam neke online books knjige koje obradjuju ovu temu, i svaki program ili primer koji ispisem izvrsava se u comm. promptu (dos-u), sta ce mi to ?

Ja posle dve procitanje knjige o C++, ne znam da naprivim ni najprostiju win aplikaciju, dok istu napravim u Vbasicu samo koristeci help.:confused:

Da li ja citam pogresne stvari, ili sta ? Da li mi neko moze ukratko reci koja je to prednost C-a u win programiranju (koje ja ni video nisam).

Vrlo subjektivno , skrenucu ti paznju na ono sto si sam rekao :

1. nemam ambicija da programiram operativne sisteme i grandiozne aplikacije
2. Ja posle dve procitanje knjige o C++, ne znam da naprivim ni najprostiju win aplikaciju, dok istu napravim u Vbasicu samo koristeci help.
3. Imam neke online books knjige koje obradjuju ovu temu, i svaki program ili primer koji ispisem izvrsava se u comm. promptu (dos-u), sta ce mi to ?

Iz 1 i 2 sledi - sta ce ti C++ , u VB-u mozes da napravis sve pa i grandiozne aplikacije uz daleko manje utrosenog vremena na sam proces i kasnije debagovanje .
Ako ti je C++ nerazumljiv , sto bi trosio vreme i "lomio" mozak da savladas njegovu logiku , neko ti je rekao da je to "pravi put" ?

3 - Treba ti Visual C++ za Win aplikacije (koliko ja znam;)

Zakljucak : ako radis u VB-u , rizikujes da te ljudi shvate neozbiljno ;
Sam odluci da li cenis svoje vreme ...
Moj savet - drzi se VB-a !

Pozdrav , Misa...:boom:

Te knjige koje si citao sluze da te nauce C++ jeziku, a na tebi je sada da nadjes druge knjige koje ce se baviti konkretnom implementacijom C++ na pojedinoj platformi. Dakle, ako si apsolvirao svu tu literaturu glede (ANSI) C++a kao jezika, vreme je da se odlucis za neki platformu (recimo windows) i konkretan alat kojim ces da radis (Visual C++ ili C++Builder ili neki treci) i nabavi literaturu koja se bavi time - znaci, npr "Visual C++ u windows programiranju", da budem ilustrativan. Takva knjiga ne bi trebalo da se bavi osnovama C++ jezika, nego specificnostima tog alata na toj konkretnoj plaformi.

A sto se tice prednosti - ako ti do sada uz svu tu literaturu nisi uspeo da primetis i razumes prednosti C++a kao jezika (u odnosu na druge), onda ga stvarno batali i drzi se tog VB-a.

silverglider je napisao(la):
A sto se tice prednosti - ako ti do sada uz svu tu literaturu nisi uspeo da primetis i razumes prednosti C++a kao jezika (u odnosu na druge), onda ga stvarno batali i drzi se tog VB-a.

Od svih sam to ocekivao , ali od tebe ... :beat:
Deluje mi kao da se grozis Basic-a , ccc...
Stvarno mislim da je iluzorno ikoga "usmeravati" , ne moramo svi da znamo C++ niti je to jedini ispravan put .
Ja sad ako znam CLIST , REXX i ostalu ezoteriju treba da pricam ljudima kako je to strava ?
Jezik treba posmatrati kao bilo koji alat - onaj koji mi vrsi posao na najbolji nacin je pravi !
Za razlicite poslove sledi razliciti alat , mozes uvek koristiti isti ali pravi majstor kombinuje .
BTW , ne znam ni sam sta sam hteo da kazem ali tu je :mrgreen:

Pozdrav , Misa...:boom:

ma ok je VB...

jedino me nervira trazhenje prisustva MSVBVMx0.DLL biblioteke...
mada se i to mozhe reshiti onim lepim programom po imenu Fusion...

Ja ne znam da li pisem toliko metaforicno da se ne razumemo uopste ili sta?

Prvo, niko ne tvrdi uopste da je C++ jedini ispravni put, mada po suprotnim tvrdnjama ispada da je VB JEDINI put, jer ostalo nema svrhe/razloga/potrebe, sto je naravno glupost. U nekom svakodnevnom programiranju koje rade ljudi ovde - neke uobicajene desktop aplikacije, home ili office primene - da, mnogo toga moze da se uradi i VB-om i to je ono sa cime ce se uglavnom sresti ovde ljudi, kao "programeri u malom". Medjutim, programiranje je mnogo sira oblast od toga.
Drugo, pocetno pitanje nije bilo "sta biste vi koristili za programiranje", nego "koje su prednosti C++a kao jezika nad ostalim jezicima". Koliko vidim, smisao je sasvim drugaciji i ne svodi se na puko velicanje C++a kao jezika samo zbog velicanja, nego je to sustina pitanja. Dakle, kao jezik, C++ je otisao najdalje u implementaciji objektnog programiranja. To nije komentar "uh sto je C++ strava", nego cinjenica. Zbog toga je objektno modelovanje i enkapsulacija realnog objekta u apstraktni najbolja upravo u ovom jeziku. Naravno, neko ko od pocetka radi iskljucivo u VB-u moze da se zapita sta ce mu preoprerecivanje operatora, visestruko nasledjivanje i slicne osobine - naravno da mu ne fale kada ih nikada nije ni koristio. Sto da snimamo na CD-ove i DVD-ove, DAT-ove i ostalu buraniju, kada sve moze sasvim lepo da se snimi i na disketu? (cisto kao ilustracija poredjenja). Uza sve te stvari na visokom nivou, jezik je zadrzao svu silu mogucnosti na niskom nivou preuzetu iz C-a, pa tako predstavlja jezik sa najsirim spektrom mogucnosti. Jeste, postoje specijalizovani alati za pojedine oblasti, ali ovaj jezik nema ogranicenja u tom smislu - u njemu moze da se uradi _sve_. Kada bih tu poredio VB sa njim, istakao bih sustinsku razliku - VB je jezik koji koristi druge stvari u programiranju (biblioteke, itd), on je zato korisnicki programski jezik, za razliku od jednog C++a koji je programerski programski jezik, jer je neko u necemu trebao da napravi sve te biblioteke i frejmvorke koje VB tako obilato koristi.
Treca prednost je platformska - C++ postoji svuda, na svim procesorima, na svim operativnim sistemima i taj ANSI deo je svuda isti - razlikuje se samo framework koji se koristi.

Dakle, za konkretno pitanje "koje su prednosti C++a nad ostalim jezicima", uspeo sam da "zagrebem" nekoliko oblasti. To nije nikakvo tvrdjenje jedinog puta, to su cinjenice o kvalitativnoj razlici jezika kao jezika. Da se postavlja pitanje "kako da najbrze i najlakse naucim da programiram" ili "kako da najlakse i najbrze napravim program", pa da covek savetuje VB ili Delphi ili Javu ili neko deseto resenje. Ali ni takav izbog ne negira sintaksnu i semanticku superiornost C++a kao jezika.

ja i dalje preporuchujem Delphi kao jezik+okruzhenje sa najboljim odnosom trud-rezultat...

Ja cu jos jednom biti strpljiv i ponoviti sustinu koju sam naveo i u svom prethodnom postu:

Pitanje je bilo: "Koja je prednost C++a kao jezika u programiranju", a ne "Koji programski jezik biste mi preporucili".

"Izvinite molim vas, kako da stignem do Novog Sada?" - "Ma sta cete u Novom Sadu, Valjevo je tako lep grad." - "Ali moram da stignem do Novog Sada!" - "Ako, ako, Valjevo je bas pravo mesto za zivot - ja bih tamo najradije ziveo..."
Ovo je stvarno kao da pricas sa tosterima i masinama za kafu.

Pitanje je bilo: "Koja je prednost C++a kao jezika u programiranju", a ne "Koji programski jezik biste mi preporucili".

A i da je pitanje "koji mi prog. jezik preporučujete", opet bi odgovor bio isti... ;)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
ja i dalje preporuchujem Delphi kao jezik+okruzhenje sa najboljim odnosom trud-rezultat...

Ovo je relativno... Ja recimo nikada u životu nisam napisao program u Delphi-ju. Normalno da ću mnogo lakše napisati program u C++ -u - verovatno bih čak i u asembler-u napisao lakše program nego u Delphi-ju ;) :mrgreen: (čisto da ne bude zabune i pored smiley-ja... šalio sam se ovo za asm. :mrgreen: )

Ja cu jos jednom biti strpljiv i ponoviti sustinu koju sam naveo i u svom prethodnom postu:

"Izvinite molim vas, kako da stignem do Novog Sada?" - "Ma sta cete u Novom Sadu, Valjevo je tako lep grad." - "Ali moram da stignem do Novog Sada!" - "Ako, ako, Valjevo je bas pravo mesto za zivot - ja bih tamo najradije ziveo..."
Mogao si mirne duse jos jednom da editujes post , jer tvoji monolozi i deluju kao da pricas sa tosterima i masinama za kafu .
Ja sam svestan da je ovo privatan forum , ali ne postoji valjda da bi slusali odjeke vasih misli vec i da se cuje neko sa drugim misljenjem .
Nemam trip da imas pik na mene , ali su tvoje reci svejedno uvredljive .
Covek je pitao "Za sta sluzi C++" , u cemu nisam ekspert , s obzirom da je ton njegovog teksta potpuno drugaciji pomislio sam da mu mogu pomoci ... kakva greska !
Izvinjavam se sto sam ista ovde i napisao , obecavam da cu ubuduce 3 puta da razmislim pre nego sto pozelim nekome da pomognem .

Milorad Zivanovic

Jel' moze da realizuje obicna jednostruko spregnuta lista u VB-u?

Pored Intel vs. AMD, ATI vs. NVidia, sad će izgleda da počne i C++ vs. ......... :mrgreen:

ja ipak mislim da ce ovde da padne neko programersko savijanje... :smack: :d

MichaelZ je napisao(la):
Ja sam svestan da je ovo privatan forum...

chekaj, kako to mislish privatan forum? mozhda su moderatori u nekoj sprezi jer se znaju, ali ostalih 95% ljudi ovde (ukljuchujuci i mene) su ovde manje/vishe sluchajno... a to shto su svi ovde na yebi-si-matter, to je jer vise svaki dan... :mrgreen:

Moja reakcija se vise odnosila na post Voodooa o Delphiju, a povod je sve cesce "strucno davanje saveta" bez da se dobro procita pitanje ili pocetni problem. U redu je kada neko pogresno shvati pitanje - to se moze desiti svakome bilo koji dan, ali kada se i nakon skretanja paznje na promasenu temu i dalje 'insistira' na odlasku u drugu stranu, onda to vise nije pomaganje drugima nego odmaganje.
Meni licno smeta kolicina takvoh 'shuma' na forumu, jer se do pre nekog vremena moglo na jasno napisano pitanje dobiti relativno brzo pravi i konkretan odgovor. Danas imamo situaciju da mnogi kao odgovor pisu ono sta bi zeleli da napisu, bez obzira da li ima veze sa pitanjem ili ne. To nema veze ni sa kakvom privatnocu, niti sa bilo kakvim monologom i netrpeljivoscu drugacijeg misljenja. Da se neko ovde poneo kao programer i poznavalac jezika, te izneo ono sta on misli da su prednosti i/ili mane - to bi bilo drugacije misljenje, koje bih postovao i pozdravio kao poziv na pravu i konstruktivnu diskusiju. Medjutim ovo kako je topik krenuo, ne mogu a da se ne otmem utisku da je sve bilo u formi starog "resavanja" tamo na hardverskom delu - javi se neko sa pitanjem kako da resi problem i niko se ne potrudi da mu ponudi neko resenje problema, vec samo pljuste odgovori tipa "ma prodaj ti to tvoje djubre i kupi ovo sto sam ja kupio". Meni je u prvom redu kao korisniku ovog foruma, zatim i kao nekom 'starosedeocu' muka od takvog 'resavanja problema' pod maskom pomaganja i nema veze sa administratorskom titulom. Tako da ja licno nemam tebi Milorade sta da zabranjujem ili da teram da pomazes drugima u narodnom periodu - jednostavno postupi prema svojoj savesti.

Padoh sa stolice kad sam ovo pročitao. :d
Ajd da i ja budem konstruktivan kao i ostali. Ma password batali progarmiranje i postani diler hardvera. :mrgreen: ;P

Hm, Silver je u pravu o količini šuma na forumu, teme baš skreću u neku drugu stranu. Baš kao i ova sad. ,)
Možda je vreme da se ovaj thread preseili u FAQ ili Benchmark sobu.:rtfm:

zeleni_zub je napisao(la):
Pored Intel vs. AMD, ATI vs. NVidia, sad će izgleda da počne i C++ vs. ......... :mrgreen:

Nemoze poceti C++ vs. VB ( Delphi) zato shto su to jezici sa drugacijom namenom.
Dok C++ ima svoju moc, koju niko ne moze osporiti, VB i Delphi su jezici koji za cilj imaju smanjenje tzv time2market vremena. TJ. vremena potrebnog da se neki komercijalni projekat napravi, shto je danas u jako bitna stvar.

Moja reakcija se vise odnosila na post Voodooa o Delphiju, a povod je sve cesce "strucno davanje saveta" bez da se dobro procita pitanje ili pocetni problem. U redu je kada neko pogresno shvati pitanje - to se moze desiti svakome bilo koji dan, ali kada se i nakon skretanja paznje na promasenu temu i dalje 'insistira' na odlasku u drugu stranu, onda to vise nije pomaganje drugima nego odmaganje.

da je chovek rekao "imam taj i taj problem u cplusplusu, pocheo sam da radim to i to, pa sam se zaglavio", ali nije, nego je pitanje vredi li da se uopshte trudi oko tog jezika. josh sam kazhe da slabo shta razume oko istog i pored nekoliko knjiga, a ja u tim situacijama redovno i opravdano savetujem delphi.

a i ne znam shta imash protiv tih saveta tipa "prodaj svoje sra*e...". na operativnim sistemima ima brdo problema tipa "imam win98 koji se zaglavljuje tri puta dnevno pre i posle jela (treba ruke prati), nishta mi ne radi, shta da radim?", i onda mu ljudi odgovore "win98 se go*no, stavi bolje 2000 ili XP", a on ce "ma ne, instistiram da mi ostane 98, iako nishta ne valja i stalno puca"... zashto ljudima ne savetovati da se ne maltretiraju oko nechega, kada mogu lepo koristiti neshto shto ne mora biti bolje, ali barem ne izaziva glavobolje i probleme...

jox je napisao(la):
Ne moze poceti C++ vs. VB ( Delphi) zato shto su to jezici sa drugacijom namenom.
Dok C++ ima svoju moc, koju niko ne moze osporiti, VB i Delphi su jezici koji za cilj imaju smanjenje tzv time2market vremena. TJ. vremena potrebnog da se neki komercijalni projekat napravi, shto je danas u jako bitna stvar.

ali pazi shta je covek rekao:

password je napisao(la):
Prvenstveno me interesuje win programiranje, nemam ambicija da programiram operativne sisteme i grandiozne aplikacije...

jox je napisao(la):
...
Nemoze poceti C++ vs. VB ( Delphi) zato shto su to jezici sa drugacijom namenom.

Znam... :D

:D Ima smiley na kraju posta... :D

...
da je chovek rekao "imam taj i taj problem u cplusplusu, pocheo sam da radim to i to, pa sam se zaglavio", ali nije, nego je pitanje vredi li da se uopshte trudi oko tog jezika. josh sam kazhe da slabo shta razume oko istog i pored nekoliko knjiga, a ja u tim situacijama redovno i opravdano savetujem delphi.

I dalje se ne razumemo izgleda. Covek nije rekao 'batalio sam c++, dajte mi neko drugo resenje', nego pitao koje su prednosti nad drugim jezicima, da zna da li da se i dalje njime bakce ili ne. Je li neko pokusao uopste da iznese njegove prednosti i mane? Nije. Odmah je dosadasnji trud i rad coveka odbacen kao krpa i savetovano da pocne sa necim sasvim drugim (fakticki) od pocetka. Pa cak i u tome predlogu niko konkretno ni da bekne dva najminimalnija razloga zasto misli da je to predlozeno resenje bolje ili losije, za sta ce biti uskracen ili unapredjen tim prelaskom. Zasto se tako radi? Verovatno zato sto nije niko toliko odmakao i koristio C++ da ga toliko poznaje da moze da savetuje i nabroji razlike (osim onih uopstenih tipa "C++ je za programiranje operativnih sistema, do yaya je mocan ali i tezak", blah!) i smatra da ono resenje koje je 'savetodavac' izabrao za sebe ujedno optimalno resenje bas za sve ljude i da o tome ne treba uopste raspravljati.

a i ne znam shta imash protiv tih saveta tipa "prodaj svoje sra*e...". na operativnim sistemima ima brdo problema tipa "imam win98 koji se zaglavljuje tri puta dnevno pre i posle jela (treba ruke prati), nishta mi ne radi, shta da radim?", i onda mu ljudi odgovore "win98 se go*no, stavi bolje 2000 ili XP", a on ce "ma ne, instistiram da mi ostane 98, iako nishta ne valja i stalno puca"... zashto ljudima ne savetovati da se ne maltretiraju oko nechega, kada mogu lepo koristiti neshto shto ne mora biti bolje, ali barem ne izaziva glavobolje i probleme...

Protiv tog sam resenja zato nisu svi u situaciji da ispreturaju naglavce svoje dosadasnje postavke - ljudi koji postave pitanje nisu ******* i znaju da je najlakse otici i kupiti nesto novo - ako mozes i ako smes. Recimo da za drugi hardver nemaju para ili da rade u firmi gde smeju da koriste samo postojeci licencni softver, itd. Nije svako u situaciji da sedi sam kod kuce, ne mora da se sinhronizuje sa okolinom, ima na raspolaganju za dz svaki softver i budzet za menjanje hardvera kako im dune. Meni licno se okrene stomak svaki put kada vidim na najmanji softverski problem savet da se sve reformatira, reinstalira, promeni ne-znam-sta od hardvera, a resenje problema je lezalo samo u instalaciji drugog drajvera.
Tako je situacija i sada ovde sa covekom koji je postavio pocetno pitanje - ulozio je neko vreme na dosadasnje ucenje, na literaturu, itd. i nalazi se na mestu gde treba da napravi sledeci korak. I sad, umesto da se nadje neko pametan pa da mu kaze nesto ovakvog oblika "super, savladao si jezik, to je odlicna podloga - sad ti treba windows razvojno okruzenje; ako hoces profesionalno duze resenje, uzmi Visual C++, a ako hoces brzi put uzmi C++ Builder, dobra literatura je ta-i-ta", dobio je samo savete (bez ikakve druge argumentacije <zasto?> ) na sta sve moze da predje. Mozda ima u skoli ili na fakultetu C++, pa ce se profesor obradovati kad mu se ovaj pojavi i kaze 'izvinite profesore, od danas ne radim to, nego ovo drugo posto su me tako savetovali". O tome verovatno nisi razmisljao? Da ne pominjem dosadasnji trud coveka koji bi bio bacen. U mojim ocima to ne izgleda bas kao najproduktivnija pomoc koju je mogao da dobije.

jox je napisao(la):
...

Ovde je pogresna postavka poredjenja - poredis uopsteni jezik sa odredjenim razvojnim alatom. Pravilno poredjenje u ovom slucaju bi bilo (ako vec sa jedne strane uzimas C++) sa objektnim paskalom. Oni nisu 'razlicite namene', to su jezici 'opste namene'. A kada bi vec poredio Delphi kao razvojni alat sa nekim drugim, recimo Borlandovim C++ Builderom, kakva bi tu razlika bila? I jedan i drugi su RAD alati sa fakticki potpuno istim IDE-om, frejmvorkom, itd. Ako se pravi isti zadatak u Builderu i Delphiju, hoce li jedan biti drasticno brze gotov?

password je napisao(la):
Prvenstveno me interesuje win programiranje, nemam ambicija da programiram operativne sisteme i grandiozne aplikacije, ali prica se da je C++ ultimativan prog. jezik za skoro sve.
Imam neke online books knjige koje obradjuju ovu temu, i svaki program ili primer koji ispisem izvrsava se u comm. promptu (dos-u), sta ce mi to ?

Ja posle dve procitanje knjige o C++, ne znam da naprivim ni najprostiju win aplikaciju, dok istu napravim u Vbasicu samo koristeci help.:confused:

Da li ja citam pogresne stvari, ili sta ? Da li mi neko moze ukratko reci koja je to prednost C-a u win programiranju (koje ja ni video nisam).

Hajde procitaj Silver sta je covek napisao pre 2 dana i nijedan post njegov nema od tada vec samo gomila shuma .
Ti si sjajan demagog , ali u svojim odgovorima nisi dotakao nista od onoga sto sam ja napisao .
Ne razumemo se , tu si u pravu , ali me strasno iritira kada neko jednostavno predje preko svega sto sam rekao i tera po svome , time diskusiju usmeravajuci u monolog .
Hajde pitaj bilo koga neutralnog da procita sta je sve ovde pisalo i da ti kaze da je tvoja "platforma" O.K.
Nastupas suvise "elitisticki" , i na pamet ti ne pada da jos neko ista zna od ovchica ovde .
Ne radi se o tome koji je jezik bolji , C++ se najvise ceni na PC-platformi i to je to .
Covek je sam napisao :

Ne znam stvarno da li ikome treba komentar na ovo , ti si napisao sledece :

Tako je situacija i sada ovde sa covekom koji je postavio pocetno pitanje - ulozio je neko vreme na dosadasnje ucenje, na literaturu, itd. i nalazi se na mestu gde treba da napravi sledeci korak. I sad, umesto da se nadje neko pametan pa da mu kaze nesto ovakvog oblika "super, savladao si jezik, to je odlicna podloga - sad ti treba windows razvojno okruzenje; ako hoces profesionalno duze resenje, uzmi Visual C++, a ako hoces brzi put uzmi C++ Builder, dobra literatura je ta-i-ta", dobio je samo savete (bez ikakve druge argumentacije <zasto?> ) na sta sve moze da predje. Mozda ima u skoli ili na fakultetu C++, pa ce se profesor obradovati kad mu se ovaj pojavi i kaze 'izvinite profesore, od danas ne radim to, nego ovo drugo posto su me tako savetovali". O tome verovatno nisi razmisljao? Da ne pominjem dosadasnji trud coveka koji bi bio bacen. U mojim ocima to ne izgleda bas kao najproduktivnija pomoc koju je mogao da dobije.

Nalazi se na mestu gde treba da napravi sledeci korak ?????
Koji , da procita jos 2 knjige ?
Ajmo , preporuka za knjigu koja uci C++ za 21 dan :beat:
Znam , daces mi link za thread koji govori o tome ...
O.K. , ti pricas o shumu koji je evidentan ovde , i sam si u nekim od ranijih postova (ne ovde) rekao kako su te ljudi molili za sobu o programiranju a ispade to jedna od najdosadnijih soba gde se nista ne desava a svi misle da sve znaju .
Znas sta je ispalo u mom threadu gde sam hteo da pomognem ljudima , ko je sve spamovao i kako i nisi osetio potrebu da zastitis nesto sto je mozda i vredelo ovde .
Ne , verovatno si pomislio da neki nesretnik pravi igru koristeci VB koji je po tebi djubre .
Ne interesuje me polemika koji je jezik bolji , ko je pazljivo citao ono sto sam napisao do sada nece naci nista sto bi opravdalo "rat za jezik" .
Elitizam i demagogija ... out .

Milorad Zivanovic

...

ne'am pojma, ali ja to radim u paskalu svaki dan! :d
To je bilo jedno malo retoricko pitanje sa ciljem da bude istovremeno i odgovor na pricu o VB-u koja je odmah pokrenuta, iako je pocetno pitanje bilo striktno vezano samo za C++, i da da jedan prost primer kako cim se samo malo udje u svet racunarskih nauka, VB postaje vise nego ogranicavajuci.

Na zalost, izgleda da je topik otisao bespovratno u drugom smeru, ali izgleda da nema druge nego isterati stvari na cistac.

Ti si sjajan demagog , ali u svojim odgovorima nisi dotakao nista od onoga sto sam ja napisao.

Sta si ti to napisao cega sam ja trebao posebno da se dotaknem?

Ne razumemo se , tu si u pravu , ali me strasno iritira kada neko jednostavno predje preko svega sto sam rekao i tera po svome , time diskusiju usmeravajuci u monolog.

Naravno da se pretvara u monolog, kad niko nece ili ne ume da vodi dijalog - ili se prosto ponasa kao uvredjena strina. Ovo nije nista licno, nego najobicnija diskusija. Ja ne grizem, nego trazim argumentovana misljenja i argumentovanu diskusiju.

Hajde pitaj bilo koga neutralnog da procita sta je sve ovde pisalo i da ti kaze da je tvoja "platforma" O.K.

Pa hajde da pitamo.

Nastupas suvise "elitisticki" , i na pamet ti ne pada da jos neko ista zna od ovchica ovde. Ne radi se o tome koji je jezik bolji , C++ se najvise ceni na PC-platformi i to je to.

Sta je ovde elitisticko? To sto sam hteo da konkretno odgovorim na pitanje koje su prednosti konkretno pominjanog jezika? Veze to nema sa naturanjem 'koji je jezik najbolji' moj Milorade. Nemoj da se vredjas, ali ispasce sad da maskiras moje namere nekim pokusajem proklamovanja nekog vatrenog stava o tome kako jedan jezik vredi, a da je ostalo djubre i buranija, jer si se ti ispao pogodjenim sto koristis tu 'buraniju'. Ne, takve reci nemoj meni da stavljas u usta, jer ja to nisam ni rekao ni mislio. Postavilo se vrlo konkretno pitanje prednosti C++ jezika i neke sam vrlo konkretno naveo - to nije elitizam, to su cinjenice (to sto i sam kazes da se ne razumes u C++ stvarno nije moj problem) i time se uopste ne tvrdi da je taj VB ili Delphi neopevano djubre - meni je zao ako si ti stekao takav utisak, ali ja to nisam ni napisao, ni rekao. Ako uporedim dve stvari i jedna ispadne bolja, zasto mora da neumitno sledi da druga nista ne valja? Samo zato sto ima bolja stvar, a navikli smo samo na najbolje? Mislim...

Nalazi se na mestu gde treba da napravi sledeci korak ?????
Koji , da procita jos 2 knjige ?
Ajmo , preporuka za knjigu koja uci C++ za 21 dan :beat:

Da, sledeci korak. Sada ti ne citas dobro napisano - covek se nije zalio na jezik uopsteno, nego da je zbunjen oko pisanja windows aplikacija, posto su knjige kojima se bavio imale primere samo za dos/command prompt.
Taj sledeci korak je trebalo da bude da neko dodje i napise ovde coveku "da, mozes to i C++om ako uzmes recimo C++Builder - moci ces da napravis takodje jednostavnu windows aplikaciju samo uz help u pet klikova bez ikakvih problema, posto si se C++om kao jezikom/sintaksom vec zanimao i sretao". Na taj deo mojih prethodnih postova nikako da se sapletes, je li? A to je upravo sustina ovde - covek se susretao samo sa knjigama koje uvode u ANSI C++ kao jezik i trebao mu je savet koji konkretan alat da koristi u tom prelasku na razvoj windows aplikacija. Je l' to neki poseban problem za prihvatiti?

Dzabe sarkazam i ironija u vezi knjiga - trebao bi i sam dobro da znas (kao znalac kakvim se izdajes) da u programiranju nikada nema kraja ucenju i citanju knjige, pa uzeo i VB da radi - to nije aktivnost vezana samo za C++.

O.K. , ti pricas o shumu koji je evidentan ovde , i sam si u nekim od ranijih postova (ne ovde) rekao kako su te ljudi molili za sobu o programiranju a ispade to jedna od najdosadnijih soba gde se nista ne desava a svi misle da sve znaju.

Tako je, istakao sam da mi je zao sto nema konkretnih programerskih tema sa razradom sorsova, algoritama, tehnika i slicnih stvari, nego samo uopstenih ovakvih rasprava o tome koji je jezik bolji, kao da ucesnici u tim diskusijama drze sve te jezike u malom prstu pa sad slobodno vreme ubijaju u takvim filozofskim diskusijama. Istina je upravo obratna - malo ima konkretnih pitanja zato sto ima malo konkretnog rada i konkretnog iskustva u kompletnim projektima. Uglavnom se nesto radi o tome da neko nesto cacka malo u slobodno vreme ili mu treba tu i tamo za skolu/fakultet, eventualno se uradio neki program i to je sve. Cast izuzecima koji su se ovde pokazali prakticnim znanjem i zeljom da ucestvovanjem/pomoci. Meni se zato dopalo sto si pokrenuo onaj topik o VB+DX kombinaciji, jer je bila vrlo konkretna tema vezana sa praksom, a ne samo pukim teoretisanjem.

Znas sta je ispalo u mom threadu gde sam hteo da pomognem ljudima , ko je sve spamovao i kako i nisi osetio potrebu da zastitis nesto sto je mozda i vredelo ovde .
Ne , verovatno si pomislio da neki nesretnik pravi igru koristeci VB koji je po tebi djubre .

Prvo, ovakve ovakve 'misli' nemoj meni da pripisujes, jer ne znas uopste sta sam ja pomislio. Te proizvoljne konstatacije o nesretnicima i djubretu od VB-a su proizvod tvoje maste i zadrzi ih molim te za sebe.
Drugo, u tom tvojem threadu sam intervenisao dvaput kada se zakuvalo i oba puta je bilo u tvoju korist, sto posredno sto neposredno - to moze svako da ode da pogleda.
Problem sa tobom je u prvom redu sto se i za najmanju stvar smrtno uvredis i sto je nagore, kritike i ovde i u onom topiku uopste nisu bile upucene tebi nego Voodoo-u i njegovom uskakanju sa Delphijem u oba puta - moze sasvim lako da se vidi kada se sledi tok pisanja. Zasto smatras da je to sve tebi upuceno - moraces sam sebe da pitas. Mada moram da priznam da sam primetio da koliko je Voodoo indijanac sa uskakanjem sa Delphijem, toliko ni ti ne propustis da uskocis sa VB-om gde moze ("sta ce vam bilo sta od toga, kada to sve moze lepo sa VB-om" fazon). Veruj mi da uopste ne treba peglati na svakom mestu krive Drine o "jadnom i napacenom VB-u", jer ispada (koliko ja vidim) da jedino ti imas utisak kako svi smatraju da je to djubre nedostojno programera, da ces biti neozbiljno shvacen u okolini i slicne price. Opusti se, nema uopste opasnosti po VB i potrebe za skakanjem u gard.

O.K. , hajde da spustimo loptu ...
Mislim da ovo nicemu ne vodi osim sto smo se svi lepo ispricali a covek ode na skijanje .
Citiracu samo ovo :

Da, sledeci korak. Sada ti ne citas dobro napisano - covek se nije zalio na jezik uopsteno, nego da je zbunjen oko pisanja windows aplikacija, posto su knjige kojima se bavio imale primere samo za dos/command prompt.

a covek napisa ovo :

Ja posle dve procitanje knjige o C++, ne znam da naprivim ni najprostiju win aplikaciju, dok istu napravim u Vbasicu samo koristeci help.

Ako ovo nije zaljenje , onda sam ja majstor za C++ i uopste OOP .

Eto kako probudis u coveku zelju da trazi dlaku u jajetu :mrgreen:
Naravno , nisi mogao da izdrzis da me pecnes pred kraj poredeci me sa "znamo vec kim" kako sam ja neki VB guru .
Moram da priznam da ga znam i koristim slabo u odnosu na "neke druge jezike" (necu ni da kazem koje , iovako zvuci kao da se hvalim) .
Navescu samo kao primer DX koji za mene predstavlja jezik za sebe , VB je samo prijatno okruzenje i alat .
Naslov thread-a jeste "Za sta sluzi C++" , a ti si ga bukvalno shvatio .
Ono sto je napisano u samom postu ukazuje na smisao naslova - chovek je to pitao u ocajanju , jer je procitao 2 knjige i nije nista shvatio .
Moram da priznam da me je podsetio na moje muke sa istim jezikom , s tim sto sam ja odustao posle 1 .
I to je cela istina , niti sam hteo da "pronosim slavu Basic-a" , a ponajmanje da dajem glupe savete kakvih ima milion ovde .

Pozdrav , Misa...

Pa nemoj da citiras sad samo jednu recenicu trazeci dlaku u jajetu.

Da, ja sam rekao "covek se nije zalio na jezik uopsteno, nego da je zbunjen oko pisanja windows aplikacija, posto su knjige kojima se bavio imale primere samo za dos/command prompt zbog:
Imam neke online books knjige koje obradjuju ovu temu, i svaki program ili primer koji ispisem izvrsava se u comm. promptu (dos-u), sta ce mi to ?.
Onda je tu upala recenica u kojoj se poredi lakoca windows programiranja u VB u odnosu na te primere za dos i command prompt. Odgovor na ovo je moj komentar u vezi Borlandovog C++Buildera kao ilustracije da moze to brzo i lako i C++om.
I na kraju Da li ja citam pogresne stvari, ili sta ? Da li mi neko moze ukratko reci koja je to prednost C-a u win programiranju (koje ja ni video nisam) je povukao odgovore "vreme je da se odlucis za neki platformu (recimo windows) i konkretan alat kojim ces da radis (Visual C++ ili C++Builder ili neki treci) i nabavi literaturu koja se bavi time - znaci, npr "Visual C++ u windows programiranju", da budem ilustrativan. Takva knjiga ne bi trebalo da se bavi osnovama C++ jezika, nego specificnostima tog alata na toj konkretnoj plaformi.". Da, literatura koja se cita je pogresna za windows programiranje, ali je bila dobra kao prvi korak za upoznavanje sa samim jezikom. Meni je pokusaj objasnjenja barem izgledao jasno...

Edit: dodajem P.S.
Nemoj da neko ovo razume kao svadju - ovo je najobicnija diskusija (u kojoj nema "kuco cico maco" doduse). Ja vise volim da isteram stvari na cistac da se razjasne, nego da se vuku nerascisceni repovi ili gura pod tepih.

ovaj forum ocigledno sluzi za raspravu i ono "ko je bolji serator" a ne da se nauci nesto i pomogne drugim ljudima,kolko mi se cini...

covek postavi najprostije pitanje,mozda cak i malo nespretno,ne poznajuci dovoljno materiju a vi odma krenete sa nasledjivanjem u C++ i preklapanjem operatora!e stvarno ste optereceni sobom!

jel moze neko od vas da "sidje sa prestola" i normalno odgovori coveku?

Silver je sve lepo rekao i objasnio odmah u prvom postu i pravo je zadovoljstvo citati njegove postove, ali ko shto rece , vi ne kapirate izgleda razliku izmedju Ansi C++ i razvojnog okruzenja za konkretnu platformu.

Decko koji je postavio pitanje je vec preshao dve knjige Ansi C++ ali mu je cudno jer i dalje ne zna da napravi win program, pa se pita dal je to upshte moguce sa C++ om , a vi mu preporucjete neshto savim levo bez razjashnjenja dileme. Treba mu reci da je sledeci korak WIN32 API (c) ili MFC Biblioteka klasa (c++) i to sve u sklopu Visual C++ alata, pa nek on onda proceni sam kako to izgleda.

Shto mu odmah govorite da uci Deplhi ili Vb? Jel ste se upitali shta je Delphi?Trebate onda da kazete uci paskal od pocetka , pa onda predji na Delphi .
Napadate tu Silvera bez veze, a sve je posledica vasheg neznanja.

Vrh Dno