(pricica se odnosi na SF 6.0, no ne verujem da je u 7.0 drasticno izmenjeno. Iako mi 7ica stoji na hardu sto godina, nikako da instaliram novu verziju... Navika, a i ovako sasvim dobro radi 6)
1.
Linearna normalizacija (bez kompresije):
Process > Normalize. Izaberi PEAK mod i zeljeni nivo (0 dB preporucljivo) u decibelima.
Dinamicka Normalizacija sa kompresijom:
Effects > Wave Hammer > Bypass Compressor, na donjoj kartici izaberi Volume Maximizer, selektuj Output Level nivo (=0 dB default) i sa klizacem Treshold slektuj prag osetljivosti (-3, -6dB... ali ne preterivati, osetljivost ipak zavisi od PEAK-a ulaznog signala). VM u principu treba primenjivati nakon klasicne (linearne) normalizacije zarad vece dinamike.
2. Dodao bih samo da imas i opciju Auto Snap To Zero koja moze biti od koristi kada isecas delove ili pravis prelaze (Options > Auto Snap to zero ili CTRL+B) gde ce se kod tvoje selekcije automatski 'zaokruziti' najblizi sempl koji prolazi kroz nulu (zero-crossing) kako bi eliminisao "klikove" kod daljih spajanja. Ova opcija moze praviti probleme ako signal sadrzi neku vecu DC vrednost (jednosmernu komponentu) pa moras prethodno podesiti DC ofset (Process > DC Offset...).
3. Nije nemoguce, SF koriste mnogi voditelji i producenti kao "solid-state" alat za pravljenje radio i tv reklama. Vezbaj, koristi ZOOM i zero-crossing, moras imati i osecaj za ritam 😛 i moras uspeti. Ja sam pravio gomilu instrumentalnih loop-ova i mixeva iz zezanja i neke svoje potrebe, prelazi su prakticno neprimetni. Postoje 2 alata koji ti mogu donekle pomoci:
1) Tools > Auto-Region
Ako je u pitanju ritam-sekcija, pomoci ce ti da izdvojis sekvence u ritmu. Ako ti se generisana lista markera ne dopada, ponovo pokreni alat i experimentisi sa podesavanjima (imas 3 klizaca, nije komplikovano ali ni nesto ekstra precizno). Listu mozes da uklonis preko Special > Region List > Clear.
2) Loop-Tuner
Da bi koristio LT alat, prvo moras selektovati odredjeni segment iz sempla (valjda znas kako se selktuje waveform preko misha 😉) i ides na Special > Edit Sample. Tu ce ti se pojaviti novi meni i za sada izaberi samo "Sustaing" + Infinite Loop + <OK>
Idi na View > Loop Tuner (skroz dole, poslednja opcija ili CTRL+L) i igraj se malo sa levim i desnim krajevima selektovanog parceta... (valjda ces ukapirati, smor je objasnjavati mada je prilicno ocigledno). Imas i crossfade opciju mada to koristi obazrivo (samo ukoliko te ostatak koji nisi selektovao ne interesuje).