Šta je novo?

Za poznavaoce sound forge-a

• Začetnik teme Začetnik teme ZLI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZLI

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2002
Poena
620
1.Kako da naj jednostavnije izjednacim volume na dve ili vise pesama
2.Kako da isecem-skratim neku muziku a da ne izgleda naglo ni nenormalno prekinuta
3.Kako da spojim dve stvari a da prelaz bude sto "prirodniji"

1. To mozes i sa dBpowerAMP Music Converter - "volume normalize" chek-iras. Nisam gledao da li SF ima ovakvu opciju, ali nisam ni trazio, kad vec PowerAmp ima.

2. Iseces pesmu gde treba, selektujes kraj pesme koliko zelis da ti ide fade out, Process > Fade > Out i to je to. Ovo je za SF 6, ali mislim da je i za sedmicu isto.

3. Tesko... rucna metoda copy/paste... tj. ne znam lakse.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

(pricica se odnosi na SF 6.0, no ne verujem da je u 7.0 drasticno izmenjeno. Iako mi 7ica stoji na hardu sto godina, nikako da instaliram novu verziju... Navika, a i ovako sasvim dobro radi 6)

1.
Linearna normalizacija (bez kompresije):
Process > Normalize. Izaberi PEAK mod i zeljeni nivo (0 dB preporucljivo) u decibelima.

Dinamicka Normalizacija sa kompresijom:
Effects > Wave Hammer > Bypass Compressor, na donjoj kartici izaberi Volume Maximizer, selektuj Output Level nivo (=0 dB default) i sa klizacem Treshold slektuj prag osetljivosti (-3, -6dB... ali ne preterivati, osetljivost ipak zavisi od PEAK-a ulaznog signala). VM u principu treba primenjivati nakon klasicne (linearne) normalizacije zarad vece dinamike.

2. Dodao bih samo da imas i opciju Auto Snap To Zero koja moze biti od koristi kada isecas delove ili pravis prelaze (Options > Auto Snap to zero ili CTRL+B) gde ce se kod tvoje selekcije automatski 'zaokruziti' najblizi sempl koji prolazi kroz nulu (zero-crossing) kako bi eliminisao "klikove" kod daljih spajanja. Ova opcija moze praviti probleme ako signal sadrzi neku vecu DC vrednost (jednosmernu komponentu) pa moras prethodno podesiti DC ofset (Process > DC Offset...).

3. Nije nemoguce, SF koriste mnogi voditelji i producenti kao "solid-state" alat za pravljenje radio i tv reklama. Vezbaj, koristi ZOOM i zero-crossing, moras imati i osecaj za ritam 😛 i moras uspeti. Ja sam pravio gomilu instrumentalnih loop-ova i mixeva iz zezanja i neke svoje potrebe, prelazi su prakticno neprimetni. Postoje 2 alata koji ti mogu donekle pomoci:

1) Tools > Auto-Region
Ako je u pitanju ritam-sekcija, pomoci ce ti da izdvojis sekvence u ritmu. Ako ti se generisana lista markera ne dopada, ponovo pokreni alat i experimentisi sa podesavanjima (imas 3 klizaca, nije komplikovano ali ni nesto ekstra precizno). Listu mozes da uklonis preko Special > Region List > Clear.

2) Loop-Tuner
Da bi koristio LT alat, prvo moras selektovati odredjeni segment iz sempla (valjda znas kako se selktuje waveform preko misha 😉) i ides na Special > Edit Sample. Tu ce ti se pojaviti novi meni i za sada izaberi samo "Sustaing" + Infinite Loop + <OK>

Idi na View > Loop Tuner (skroz dole, poslednja opcija ili CTRL+L) i igraj se malo sa levim i desnim krajevima selektovanog parceta... (valjda ces ukapirati, smor je objasnjavati mada je prilicno ocigledno). Imas i crossfade opciju mada to koristi obazrivo (samo ukoliko te ostatak koji nisi selektovao ne interesuje).

Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru vrlo je upotrebljiv :wave: :banana:

Nazad
Vrh Dno