Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

Jedna praznična...
d2ec127b65567797c018676e00c0f274.jpg

Мир Божији. Христос се роди! 00000IMG_00000_BURST20210107112624676_COVER.jpg00000IMG_00000_BURST20210107112613372_COVER.jpg

Послато са Mi Note 10 Lite помоћу Тапатока

Ваистину се Христос роди!

Леп комад.

Bez komentara... evo tri meseca, a ova miyota fercera za desetku. Ne pamtim da me je neki sat ovoliko oduševio. Prosto sam zadivljen ovim mališanom. 😳
InShot_20210218_143649426.jpg

Dugo pratim ovu temu na forumu jer sam ljubitelj analognih satova iako imam „samo“ dva primerka. U pitanju su kvarcna Festina sa kojom sam prezadovoljan (šljaka bez greške preko 13 godina) i Citizen Eco-Drive, takođe prezadovoljan (kod mene je skoro 4 godine). Određeni period merkam automatic sat u skladu sa mojim budžetom koji iznosi 200€. Prednost imaju modeli crne/tamne boje, minimum 43mm, diver, mada ne bežim ni od nekog elegantnog modela. Za sada je izbor pao na Citizen Promaster Marine NH8380-15EE, koliko vidim u njemu je Miyota 8200 mehanizam, čitao sam da su slični Miyota mehanizmi tog ranga hvaljeni u ovoj temi. Moje pitanje je da li je to ok kupovina u predviđenom budžetu? Pomenuti sat mogu kupiti ovde za nekih 180€ sa garancijim od 5 godina.

Postoji naravno i varijanta kupovine u inostranstvu, sviđaju mi se neki Orient modeli (na primer. Orient Mako 3 RA-AA008BO9C ili Orient Mako 3 RA-AA001OB19B, ne znam koje mehanizme imaju u sebi), međutim ostaje pitanje da li će se naplatiti PDV i carina ako se naruči, što bih onda trebao da uračunam u cenu, isto tako mislim da bih trebao da uzmem u obzir i nedostatak garancije. Sve to nije problem, ali bi po meni onda trebalo da neki izabrani model bude znatno bolji od pomenutog Citizen-a (zbog mogućnosti dodatnih troškova u vidu carine i PDV-a, kao i zbog nemogućnosti ostvarivanja petogodišnje garancije).

Summa summarum, šta vi kao iskusniji korisnici predlažete u ovoj situaciji? Takođe ako imate neku drugu ideju, molim vas da predložite neki bolji model koji ispunjava pomenute uslove.

Hvala unapred!

Drugar, imenjače, za ovakvu kategoriju uređaja važi samo jedno, a to su dve stvari :)
Kupuješ isključivo ono što se tebi dopada i koliko si spreman da platiš

Način nabavke i dodatni troškovi druga su priča i već dosta puta je diskutovano o tome.
Citizen npr na akciji u inostranstvu je toliko jeftinij, da i kada ti naplate carinu isplati se - 118US$
Jedino što ga trenutno nema, ali nešto drugo (skuplje) bi se sigurno uklopilo u tvoj budžet.

Ovo kod nas košta preko 30k...
Mako 3 je već osetno skuplji
Post automatically merged:

Isteklo vreme za edit
Mako III drugi

• FREE Shipping

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: KMN
Boki,
Kao i uvek hvala ti na detaljnom odgovoru. Orient Mako koji si okačio mi se svakako sviđa i pominjao sam ga u mom prethodnom postu. Kakav mu je mehanizam u odnosu na onaj gore Citizen koji sam spomenuo?
Takođe koliko vidim Orient se ne navija ručno, to može biti problem jer ga ne bih nosio svaki dan. Kako se uopšte rešava taj "problem" sa navijanjem sata koji se ne nosi svaki dan? Znam da postoje one kutije za satove što se mrdaju ali to svakako ne bih kupovao zbog jednog sata. :)

Boki,
Kao i uvek hvala ti na detaljnom odgovoru. Orient Mako koji si okačio mi se svakako sviđa i pominjao sam ga u mom prethodnom postu. Kakav mu je mehanizam u odnosu na onaj gore Citizen koji sam spomenuo?
Takođe koliko vidim Orient se ne navija ručno, to može biti problem jer ga ne bih nosio svaki dan. Kako se uopšte rešava taj "problem" sa navijanjem sata koji se ne nosi svaki dan? Znam da postoje one kutije za satove što se mrdaju ali to svakako ne bih kupovao zbog jednog sata. :)
Ili kutija, ili ga malo protreseš levo-desno 20tak sekundi pre nego što ga staviš na ruku da klatno navije kojih sat-dva, čisto da ti ne staje ako radiš neki posao gde često ne pomeraš ruku... Ali neće mu biti ništa i ako ga ne nosiš non-stop, jedino je tebi cimanje da podešavaš stalno vreme i datum pre nego što ga staviš na ruku...

EDIT: Orient Mako 3 ima hand wind mehanizam... https://calibercorner.com/orient-caliber-f6922/

Poslednja izmena od urednika:
Caliber: F6922 može da se navija ručno i ima mogućnost hakovanja(zaustavljanje sekundare pri podešavanju vremena).

Bitnije ti je da sat ima safirno staklo, jer imaš malo satova u izmeni te ih duže nosiš. Duži boravak na ruci, veća šansa da ga zagrebeš.

Taj citizen sam kupio pre 2 godine na creationu. Sa carinom izasao oko 100e
Placen 96 dolara tada.
Kod nas je bio oko 20k dinara, tako da se isplati svakako...

Prilozi

• IMAG0917.jpg
    IMAG0917.jpg
    184.4 KB · Pregleda: 72
  • IMAG0915.jpg
    IMAG0915.jpg
    111.6 KB · Pregleda: 75
Veliko hvala svima na odgovorima!

Orient Mako 3 mi je sada favorit, uzeo bih onaj sa metalnom narukvicom (ali bih svakako kupio ovde i jednu kožnu). Međutim ni on nema safirno staklo, koliko znam ti satovi su malo skuplji. Možda još neki predlog u cenovnom rangu do 200€, automatic (koji može ručno da se navija), minimum 43mm, prednost ali ne i obavezno diver.

Nemoj da "patiš" za safirnim staklom, niti realo ima neke potrebe za njim.
Meni lično se iz nekog razloga ne dopada, nijedan moj 100M/200M sat nema ogrebana stakla iako su bili tvrdo korišćeni i dobijali udarce svojevremeno.

Ma naravno, "ne patim", i moja dva sata koja imam nemaju safirno staklo i nisu izgrebani. Verujem da jeste safirno staklo prednost ali mi svakako ne bi bilo presudno kod uzimanja sata. :)
Kako se pokazao mehanizam kod Orient Mako 3, gore pomenuti F6922, ko ga pravi?

To je njihov mehanizam
Rangiraju ga bolje od seikovog (po forumima).

Edit - neko pomenu da je bitno safirno staklo, jer ako ga više nosiš veće su šanse da se ogrebe. Ajd da se ne izražavam baš, ali ...
Moj Casio diver nosio sam godinama nisam ga skidao sa ruke. "Poljubio" je zid, ciglu, sekiru, kamen i asfalt nekoliko puta, mnogobrojne sitnije incidente ne računam. Ronjenje nije doprinelo ničemu od toga. Ništa nema na staklu.
Sada Citizen takođe redovno nosim, nisam toliko aktivan fizički kao nekad, međutim i on je pretrpeo neke stresne situacije (bukvalno sam pokidao originalne pinove) . Metal ima gomilu sitnijih ogrebotinica, staklo ne.

Poslednja izmena:
Ja isto nisam ljubitelj safirnog stakla jer je mineralno više nego dovoljno tvrdo (nećeš šrafcigerom po njemu drljati), a ne daje onaj ružan plavkasti odsjaj u svetlijim prostorijama kada gledaš pod uglom... Na diverima je bitni kvalitet zaptivača (poklopac i krunica) i naravno da bezel bude keramički ili bar aluminijumski ili najbolje čeličan u boji čelika (po meni) tj. otporan na grebanje...

EDIT:
Po meni jedan od najboljih i najpraktičnih divera, apsolutni šampion uloženo-dobijeno...
Ja svog drljam evo već deseta godina, izgleda kao prvog dana... Lume nenadmašno dobar...
srp309k1_24.jpg

Da moram da izaberem samo jedan sat, njega bih izabrao...

Poslednja izmena od urednika:
Cena mu je stvarno preterano otišla naviše, apsolutno ne vredi tih para.
Svojevremeno sam kupio MK1 za 100-ak eurića, sa dodatnom gumenom narukvicom, posle kratkog vremena prodao i uzeo Citizena sa kojim se svakodnevno družim

Cena mu je stvarno preterano otišla naviše,apsolutno ne vredi tih para.
Svojevremeno sam kupio MK1 za 100-ak eurića, sa dodatnom gumenom narukvicom, posle kratkog vremena prodao i izeo Citizena.
Misliš na Monstera?
Da, ova prva serija sad vredi "brdo zlatnika", ja ga lično ne bih menjao koliko god da mi ponude...
Najsmešnije je da je to sat za koji me najviše pitaju i daju komplimente kada ga nosim...

Ista stvar sa Citizen Nighhawkom BJ7000-52E, neće vala više napraviti takvu legendu, zato ih i ne prodajem... Žao mi samo što ne uzeh rezervnog Nighthawka kad sam imao prilike.

Da, na monstera. Jeste. stvarno ostavlja utisak.
Najthouk je izuzetna mašina u svakom pogledu, jedan od možda najbolje uklopljenih satova (shodno klasi i ceni).

Восток navijača, vintidžarac (37,5mm).😉

Prilozi

• InShot_20210226_123827461.jpg
    InShot_20210226_123827461.jpg
    121 KB · Pregleda: 64
  • InShot_20210226_120659266.jpg
    InShot_20210226_120659266.jpg
    149.1 KB · Pregleda: 107
Ne uspevam da nađem Seiko 5kx, da li može neki link ako ima Seiko koji se uklapa u gore navedene kriterijume?

@Cvoruga

Hvala puno na linku, pogledao sam satove. Satovi dobro izgledaju i verujem da su odličnog kvaliteta, ipak čini mi se da su svi oko 42mm što mi ne odgovara, takođe cena im je malo veća od onih modela koje smo pominjali do sada, ukoliko bi naplatili carinu prilično bih premašio budžet. Ne znam da li je taj mehanizam (4R36) toliko bolji od onog u Orientu (F6922), jer vizuelno su mi tu negde.

Ako može mala pomoć, ne znam gde grešim. Pokušavam da kupim sat na Creationwatches i nikako ne mogu da izaberem freeshiping. Uvek mi izbaci samo DHL.

Koliko znam, trenutno ne salju vise Free za Srbiju, nazalost.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, gledao sam i na drugim sajtovima, ista situacija. Nije problem platiti DHL, ali onda su i carina i pdv zagarantovani. Ako je freeshiping barem da se nadam, ovako...

Nedavno sam se prinovio.

Citizen BN0201-88L​

Prilozi

• IMG_20210221_155601.jpg
    IMG_20210221_155601.jpg
    649.5 KB · Pregleda: 94
  • IMG_20210221_155607.jpg
    IMG_20210221_155607.jpg
    653.6 KB · Pregleda: 87
  • IMG_20210221_155620.jpg
    IMG_20210221_155620.jpg
    638.7 KB · Pregleda: 67