Dugo pratim ovu temu na forumu jer sam ljubitelj analognih satova iako imam „samo“ dva primerka. U pitanju su kvarcna Festina sa kojom sam prezadovoljan (šljaka bez greške preko 13 godina) i Citizen Eco-Drive, takođe prezadovoljan (kod mene je skoro 4 godine). Određeni period merkam automatic sat u skladu sa mojim budžetom koji iznosi 200€. Prednost imaju modeli crne/tamne boje, minimum 43mm, diver, mada ne bežim ni od nekog elegantnog modela. Za sada je izbor pao na Citizen Promaster Marine NH8380-15EE, koliko vidim u njemu je Miyota 8200 mehanizam, čitao sam da su slični Miyota mehanizmi tog ranga hvaljeni u ovoj temi. Moje pitanje je da li je to ok kupovina u predviđenom budžetu? Pomenuti sat mogu kupiti ovde za nekih 180€ sa garancijim od 5 godina.
Postoji naravno i varijanta kupovine u inostranstvu, sviđaju mi se neki Orient modeli (na primer. Orient Mako 3 RA-AA008BO9C ili Orient Mako 3 RA-AA001OB19B, ne znam koje mehanizme imaju u sebi), međutim ostaje pitanje da li će se naplatiti PDV i carina ako se naruči, što bih onda trebao da uračunam u cenu, isto tako mislim da bih trebao da uzmem u obzir i nedostatak garancije. Sve to nije problem, ali bi po meni onda trebalo da neki izabrani model bude znatno bolji od pomenutog Citizen-a (zbog mogućnosti dodatnih troškova u vidu carine i PDV-a, kao i zbog nemogućnosti ostvarivanja petogodišnje garancije).
Summa summarum, šta vi kao iskusniji korisnici predlažete u ovoj situaciji? Takođe ako imate neku drugu ideju, molim vas da predložite neki bolji model koji ispunjava pomenute uslove.
Hvala unapred!