Šta je novo?

Za kakav server mogu iskoristiti ovaj laptop?

Dekster

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
309
Imam poprilicno star laptop marke Dell Inspiron 3800,e sad pitanje je kakav server mogu da drzim na njemu i ako moze detaljna uputstva oko toga?Jednostavno lap top skuplja prasinu,ne mogu nista "korisno" da radim na njemu sem slusanje muzike i gledanje filmova..

Ram memorija: 128mb
Procesor: 500mhz
Hard: 4gb

Poz,
Dekster

Hm...nikakav....
1. To je laptop
2. Veoma slaba konfiguracija

Mozes eventualno da radis file sharing, ali sa hdd-om koji je manji od kapaciteta DVD diska, ne znam sta ces na to da stavis.....mozda neku gomilicu word dokumenata ili slicno..... :S:

I mislim da je najbolje da na tom laptop-u drzis Win98...

:wave:

Na lap topu je podignut WinXP ladnjaka,mogu mu menjati samo ram memoriju..*** nista onda.

Pa, siguran sam da mozes da gurnes neki 20-30Gb HDD (samo obavezno prvo update-uj BIOS), a onda jos i moze da bude neki mali file station....

Mada naglasavam da laptop ne bi bas trebao da radi 24/7 :S:
Ipak je sve u njemu manje, a hladjenje je mnogo "slabije" od desktop sistema....

:wave:

Ok,hvala na savetu.

Bilo koji *nix server (mail,dns,dhcp,proxy,voip,firewall ako imas 2 pcmcia slota za 2 mrezne karte), s'tim da je hard zaista premali za ulogu fajl servera.

Poslednja izmena:
A koja vrsta servera tebi uopste treba? koliko klijenata?

Najbolje da ga prodas, a za te pare mozes uzeti mnogo jaci, polovan, desktop racunar.

Pa ni desktop za te pare nije bas za 24/7, a pogotovo plasticni laptop (pa i da kosta 3000 evra). :)

Poslednja izmena:
Naravno da ne treba ocekivati neku lovu, ali na primjer ovdje u Banja Luci bi ga uz malo srece mogao prodati za 100-tinjak Eura. A za te pare moze kupiti neki (polovan) P III - P 3 sa 40GB hdd i 512 MB rama, (bez monitora) sto bi i mogao iskoristiti za neki "server" za kucnu upotrebu ili sl.
Ja imam dva komada P3, jedan sluzi kao test "server" za ColdFusion/PHP/WEB Design/MySql, a drugi skida sa neta. Nisu gaseni po godinu dana.

Vec sad mozes da kupis P4 procesore i odgovarajuce s478 ploce (pa cak i jace od toga) za tepsiju ribe a mozes da drzis mnogo servisa ako instaliras neki Linux. Tako da se akanje tog laptopa ne isplati previse.

Pa druze svaki linux tu moze da radi. Mislim, sta ce ti X na masini koja glumi server? Samim tim i pola procesa ti nije potrebno niti ces ih pokretati jer sve mozes da radis u konzoli.
E sad ako ti ne poznajes konzolu to je vec nesto drugo :) Ali opet, mozes da instaliras bilo koji distro tipa Fedora i da furas neki low-resource kao na primer XFCE ili BlackBox.

Mogucnosti su velike samo sve to treba znati.. :D

Poslednja izmena:
Menjaj za desktop masinu pa pravi sta ti je volja

znam par ljudi koji bas laptop i koriste godinama kao *nix server kod kuce, zbog tripa sa uptime koji moze da bude poprilicno velik na njemu :)

Poslednja izmena:
Upravo sam i usao u ovu temu da vidim kako se podigla iz mrtvih :)

Laptop server :S:

Hah :)

Poslednja izmena:
"server" moze da ima siroko znacenje, zasto se odmah misli na mega-ultra-giga, serverske masine sa garantovanim uptime 24/7/365, koje rade u svrhu nekih ultra kompanija/firmi, svako moze da digne *nix na bilo kakvoj masini, dal je to desktop, laptop ili nesto trece (star 10 godina ili 2 dana), nebitno, amaterski ili profesionalno, isto nebitno, to je i dalje neka vrsta servera sa svojom svrhom :)

Poslednja izmena:
Ma moze i P1 133Mhz sa Cyrix PR166 (da, on radi na 133Mhz,a oznaka je 166 :)) procesorom da bude server, ali... :S:

No da ne idemo u prazne price sada :)

Nazad
Vrh Dno