Šta je novo?

Za hardverashe amatere

• Začetnik teme Začetnik teme Mikky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Meni nije primaran hobi hardver i pracenje tih trendova kao vecini ljudi ovde, ali povremeno mi treba da za nekog sklopim masinu posto me znaju kao navodnog kompjuterasha. Zadnji racunar sam uzeo pre 3-4 godine pa sa izlaskom Windows Viste polako razmisljam o novoj masini.

Dakle zanima me da li postoji neki sajt na kome bih mogao da se informisem o hardveru na brz i efikasan nacin. Net je prepun hardverskih sajtova ali svi su prenatrpani informacijama i neko ko ne prati te aktuelnosti na dnevnoj bazi jako tesko ce se snaci ako npr ode na tomshardware ili benchmark posle par godina nepracenja hardvera. Ne kazem da su ti sajtovi losi, samo da u mom slucaju nisu efikasni. Ja sam spreman da odvojim nedelju ili dve da iscitam clanke i da vidim sta je aktuelno, kakvi su trendovi, koje komponente su defacto najbolje u svojim oblastima a koje se bore za prevlast, ali me stvarno ne zanimaju svi geeky detalji. Recimo da sam aktivno pratio hardver pre 3-4 godine kada sam uzimao ovaj racunar i kada su bili aktuelni kt400 chipsetovi i od tada gotovo da nisam procitao ni jedan clanak o tim stvarima.

Dakle ono sto bi otprilike trebalo od informacija je npr:
- Trenutno aktuelni procesori, ploce, diskovi, monitori itd podeljeni prema cenovnim klasama
- Clanci i uporedjivanja izmedju tih trenutno aktuelnih komponenti
- Eventualni problemi i konflikti koji mogu nastati kombinovanjem odredjenih komponenti ili komponenti i softvera

Sve ovo ako je moguce u nekom sazetijem obliku jer malo pre sam otisao na neki sajt i video da je u zadnje 3-4 godine izaslo 20 razlicitih procesora sa 50 razlicitih jezgara (da ne spominjem sto se uvek trude da novi core ima sto cudnije ime radi veceg zbunjivanja narodnih masa). Sve je to lepo ali ja nemam ni vremena ni volje da detaljno citam svaki takav clanak i posle sam uporedjujem sta ima prescott a sta palermo baziran procesor. I to je samo za procesore, a treba jos pregledati i za ploce, graficke, monitore itd...

Valjda je neko ukapirao sta me muci :bottle:

Ja sam ukapirao da ti provocirash 😀

benchmark & tom's hardware? khm khm...

Jesi li ti nasao neki tex(s)t na bench-u koji ti je nerazumljiv?

Pa evo ti bencha (i sajta i foruma), imas o svemu tome dovoljno informacija.

Meni nije primaran hobi hardver i pracenje tih trendova kao vecini ljudi ovde, ali povremeno mi treba da za nekog sklopim masinu posto me znaju kao navodnog kompjuterasha. Zadnji racunar sam uzeo pre 3-4 godine pa sa izlaskom Windows Viste polako razmisljam o novoj masini.

Dakle zanima me da li postoji neki sajt na kome bih mogao da se informisem o hardveru na brz i efikasan nacin. Net je prepun hardverskih sajtova ali svi su prenatrpani informacijama i neko ko ne prati te aktuelnosti na dnevnoj bazi jako tesko ce se snaci ako npr ode na tomshardware ili benchmark posle par godina nepracenja hardvera. Ne kazem da su ti sajtovi losi, samo da u mom slucaju nisu efikasni. Ja sam spreman da odvojim nedelju ili dve da iscitam clanke i da vidim sta je aktuelno, kakvi su trendovi, koje komponente su defacto najbolje u svojim oblastima a koje se bore za prevlast, ali me stvarno ne zanimaju svi geeky detalji. Recimo da sam aktivno pratio hardver pre 3-4 godine kada sam uzimao ovaj racunar i kada su bili aktuelni kt400 chipsetovi i od tada gotovo da nisam procitao ni jedan clanak o tim stvarima.

- Trenutno aktuelni procesori, ploce, diskovi, monitori itd podeljeni prema cenovnim klasama
- Eventualni problemi i konflikti koji mogu nastati kombinovanjem odredjenih komponenti ili komponenti i softvera

Sve ovo ako je moguce u nekom sazetijem obliku jer malo pre sam otisao na neki sajt i video da je u zadnje 3-4 godine izaslo 20 razlicitih procesora sa 50 razlicitih jezgara (da ne spominjem sto se uvek trude da novi core ima sto cudnije ime radi veceg zbunjivanja narodnih masa). Sve je to lepo ali ja nemam ni vremena ni volje da detaljno citam svaki takav clanak i posle sam uporedjujem sta ima prescott a sta palermo baziran procesor. I to je samo za procesore, a treba jos pregledati i za ploce, graficke, monitore itd...

Valjda je neko ukapirao sta me muci :bottle:

Da takvi sajtovi postoje, ovaj forum ne bi bio ni upola ovoliko veliki 😉

Poslednja izmena:
Provociram? Ne znam odakle ti ta ideja. Kao sto rekoh, nije u opste problem u "nerazumljivosti" i "nedostatku" informacija, vec nasuprot informacija ima i previse tako da je tesko snalaziti se u toj dzungli ako ne pratim trendove konstantno. Benchmark je jako dobar forum i izvor informacija ali ako vec okvirno poznajem problematiku sto sa mnom nije slucaj. Dakle treba mi da malo utonem u sve to sa sto manje lutanja

Uzmesh lepo krenesh da vrshljash po forumu i nacicesh sve shto te zanima,ali garantujem...
Ili u Sobi za Konfiguracije postavi pitanje shta mozesh za koliko para da kupish pa ce ti ljudi koji to prate svakodnevno napisati i onda uporedjuj do mile volje "odabrane" komponente...
Ja bi razumeo da si ovakvo pitanje postavio na Forumu Fashion Tv-a,a ne na benchmarku jer su informacije svuda oko tebe😛

E pusti me toga, ti bi da malo utonesh u to. Pa da te interesuje ne bi to prestajao da pratish. A sada kad ocesh da kupish neshto ponovo morash da znash svaki detalj i feature svih komponenti? Khm... Treba ti puno informacija ali da ih usput ne bude previshe. 🙂 Malo kontradiktorno.

Imash ovde preporuke za kupovinu rachunara u svim cenovnim razredima, afinitetima i za svaku namenu. Pochni od toga pa se interesuj za te modele procesora i plocha itd. Slobodno preskochi tu zastrashujucu istoriju od 20 generacija procesora od kako si ti bio upucen u materiju. Nemoj na najkvalitetnijem domacem IT sajtu traziti da ti preporuchuju konkurentske sajtove. Jel sad jasnije?

NHF i poz!

Evo ja ću da se potrudim da budem malo blaži.😀
Stvarno razumem prethodne članove koji su ti napisali da misle da ih z****, jer zaista kako da ti se objasni sažeto šta se sve desilo od KT400 na ovamo.
Pazi sada: AMD samo ploče:
KT600, KT800
nForce2 i sve podvarijante
promena soketa
S754
KT880...
nforce3, nforce4...a između promena soketa
S939
i...opet
nforce3 i nforce4:zgran:
pa promena soketa :crash:
S940(AM2)...
a sa Intelom i da ne počinjem (on doduše je imao posle S478, samo S775, ali čipsetova uhhhaaaaa...) pa zamisli tek CPU, pa DDR2, pa PCI-E grafičke umesto AGP :crash:
Zato mali savet.
Idi na benchmark (ne forum već www.benchmark.co.yu) i imaš tamo da tražiš vesti i testove po datumima. Maxa za VGA, Delimir za CPU i td... Sve na po par stranica. Veruj mi, sve će ti biti mnogo jasnije. Mnogo jasnije nego da ovde na forumu počneš da češljaš neke threadove, koji su hronološki ispreturani.😉
Probaj, pa se javi sa nekim tehnikalijama kada se malo uhodaš i svi će biti spremni da ti pomognu. Uostalom do Viste imaš još par meseci (minimum), tako da ne sumnjam da ćeš sve to da savladaš do tada.😉
Sve najbolje i...
Pozdrav.:wave:

sažetije to Moorhuhne, sažetije treba čoveku...

sažetije to Moorhuhne, sažetije treba čoveku...

Šta je ovo sa avatarom. Došla zima, moped u garažu a "šešir" na glavu. A?😀
Direktore, nemoj bre da prozivaš.😀 Baš sam se potrudio da mu izađem u susret.😉
Pozdrav.:wave:
PS. Svrati kada imaš vremena...i povedi onog lenjog "roba", nepamtim kada sam ga video.:d

sve su u pravu, al' si mnogo opširan 🙂

p.s.
"roba" ni ja ne viđam

boze kako godine lete, do juce bio sam strucnjak za hartel(hardware)
danas sam lenja buba, al za promene rodjen....

boze kako godine lete, do juce bio sam strucnjak za hartel(hardware)
danas sam lenja buba, al za promene rodjen....
Ja nisam stručnjak za hardver nikad ni bio, a smaračima pošaljem URL-pove za Bench sajt i forum i kažem "ovde vam sve piše". Njih mrzi da traže i tako ih lepo otkačim.

Nemoj ni da zuris sa kupovinom, sacekaj da stigne i onaj brod sa hardware-om iz Taiwan-a sto kasni,tada ce da padnu cene memorija i novih procesora, i odlicno: Imas vremena da se na tenane informises.😛

Poslednja izmena:
Ccc koliko pacijenata (cast izuzecima)... Jel se lepo zabavljate? Nema veze vazno je da iznapusavamo lika koji nece zivot da provede citajuci hardverske sajtove jer je glup a mi smo carevi jer znamo cemu sluzi svaki kondenzator na ploci. Tipican sindrom velikog broja ljudi (ili decurlije) sa ovog foruma. Tuzno.

Ne bih da vam vise trosim dragoceno vreme dragi forumasi, hvala ni na cemu.
Sto se mene tice moderator moze slobodno da obrise ovu temu i moj nalog zajedno sa njom.

Prijatelju ovo je hardveraski forum i stvarno ne znam sta si ocekivao kao odgovor na svoje pitanje?

Ovo daleko prevazilazi interesovanja jednog prosecnog korisnika i ne moze se naci u sazetijem obliku,znaci preskocio si 4 godine IT desavanja i sad hoces da budes ponovo u toku jer ti treba masina?Nikname je lepo ukapirao da provociras a ja cu jos reci da si vrlo bezobrazan i nevaspitan jer ljude koji su uvek spremni da pomognu nazivas pacijentima.Takodje se slazem da se obrise topic a sto se tice tvog naloga nije ni bitno jer ti ovde sigurno vise niko nece pomoci!!!

Prilozi

• emotfuckoff2ev0rz.gif
    emotfuckoff2ev0rz.gif
    9.7 KB · Pregleda: 285
Mikky, SHORT, SHORT verzija:
prvo se odluci AMD ili Intel, sa plocama:
Intel (najsazetije):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=113333
AMD:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=108275
memorija (i za Intel i za AMD, DDR2):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=111781
graficke AGP ili PCI-e:
prvo vidi koja je otprilike koliko jaka:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=58768
onda izaberi po ceni koliko hoces da izdvojis:
recimo do 100 evra:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=114296
monitori:
TFT, CRT se ne isplati koliko su TFT-ovi pojeftinili:
koji 17 tft (citaj od unazad):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=100056
koji 19 tft (citaj od unazad):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=87826
hard diskovi SATA2:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=107336
DVD rezaci (citaj od novijih ka starijim):
http://www.benchmark.co.yu/show_topics.php?toid=11&lito=0&sortiraj=1
napajanje (citaj unazad):
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=100698
To je otprilike to. Ako ti treba jos savet za mis, tastaturu, skener, stampac, zvucnu kartu i zvucnike, dacu ti i te linkove.

Ako si nesto na mene mislio, ja sam se samo zezao.Pravo da ti kazem ni ja ti hardware ne pratim.Ama bas me zabole koja je razlika izmedju 6600 i 6600GT.Ionako nemam kintu da kupim ni jednu🙂

Pazi ti Mikky-ja :trust: Prvo postavi pitanje koje bi bilo na mestu samo da nije postavljeno ovde. A onda se ljuti sto mu ljudi ne pomognu a usput ih (nas) naziva pacijentima.
@Mikky
Sta ovde nema na forumu?! Mrzi te da citas? Pitanje koje si postavio se granici sa *****izmom. Kao da si na Nokia forumu pitao gde bi mogao da se informises o N73 koji bi mozda da kupis. Odakle ti ideja da nekoga nazivas klincima ili pacijentima? Ovde ima jako ozbiljnih ljudi koji mogu ocevi da ti budu (pa i meni).
Umesto da se duris kao neko razmazeno deriste bolje da si postavio konkretno pitanje na koja bi ti ljudi odgovorili rado. Samo kazes koliko para imas i za sta ti treba masina... Dobio bi i do detalja objasnjenje i poredjenje u praksi koje ne mozes da nadjes u nekakvim testovima. Ali... Tvoj izbor. Niko se ovde zbog toga nece potresati. A postoji i "ignore" ako razumes 😉

Lakshe je da se izdr**,a i shta se nervirate,on ce ostati uskracen za odgovor a mi i dalje nastavljamo da pratimo Hardver a on ce ziveti u neznanju...😀
I onda ce jednog dana otici u neku firmu,(ne imenujem,ali je ispljuvashe svi na FORUMu😀) i prodace mu PentiJum 6 za debele pare i onda ce da se krsti i da zali shto nije bio stalozeniji...
Pozdrav Mikky i samo napred:wall: :wall: :wall: :crash:

Poslednja izmena:
Mikky, ono sto ti trazis je zapravo, narodski nazvano, limun na tacni u nedostatku boljeg izraza.Jednostavno, to sto ti trazis je nemoguce.Prvo, ta ogromna kolicina informacija bi morala da stoji na jednom mestu hronoloski poredjanja, a mislim da niko nije toliko lud da krene ispocetka pa da redja jedno po jedno, pa jos poredjenje medju komponentama, jednostavno, tako nesto je nemoguce uraditi, napisati, sta god.Ako zelis da ostanes u toku, moras svaki dan da se zanimas za to, posecujes benchmark i jos brojne online casopise, citas testove itd.Druge ti nema.Ne postoji "inekcija znanja" kako to neko u ovoj temi napisa.Eventualno ono sto ti je *a c a* napisao, pa da ides redom i citas lepo forume.***, it sucks, I know, ali tako je.Nista ne moze kao limun na tacni....

A da, ovo sto si prozvao masu za pacijente i sl. stvarno ti nije trebalo.Em tako ljutis ljude, em je stvarno nekulturno i nevaspitano.Jesi li se zamislio kako bi tebi bilo da te neko ko te nikad u zivotu upoznao nije prozove pacijentom itd.?Na benchmark dolaze i neki izuzetno uceni ljudi kada je u pitanju IT svet i kao sto je covek dva posta iznad mene rekao, mogu da ti budu ocevi.Da ima mozda nekih nadobudnih ljudi, toga svuda ima, ali ja ni u jednom postu ovde nisam video nesto lose upuceno tebi, barem ne u obliku "kakav pacijent" kao sto si ti ostale pocastio ovde... u zdravlje ti bilo, mislim da si sad rizikovao da ti na ovom forumu vise niko ne pomogne...

Poslednja izmena:
ja da sam na tvom mestu kupio bi neki markirani racunar sa instaliranim windows-om jer sa takvim nikada neces imati problema

Mislim da je dalja rasprava o ovome beskorisna.

Katanac.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno