Šta je novo?

Zašto su propali Palm i Pocket PC racunari ?

Maestro

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
169
Zasto su propali Palm i Pocket racunari koji su nekad zajedno drzali preko 90% tržišta ručnih računara ? :type:

Poslednja izmena:
Prosto, zbog toga sto je njihova primarna uloga bila podsjetnik,adresar i alarm sto je preuzeo mobilni.

Prosto ubili su ih pametni telefoni koji sad cak imaju i vece ekrane nego Pocket PC PDA uredjaji, a tu su i tableti.

Ali mogli su i oni da evoluiraju i dobiju vece ekrane i funkciju mobilnih telefona kao sto su mobilni dobili njihove funkcije tako da to nije razlog, tim pre što su vec postojali ručni računari poput Trea koji su mogli da se koriste kao mobilni telefoni.

palm_treo_650-199%20(1).jpg

Uspavali su se na trzistu kao i mnogi drugi.

Koristio sam ja trea i jednog jos uvek imam (ne koristi se). Svoje iskustvo sa njim bih opisao kao: muka!
To je mali racunar sa telefonom, tj. SIM modulom.
Los kao racunar, jos gori kao telefon.
Spor, sagovornici te ne cuju. Programi ogranicene funkcionalnosti (office), kamera kantastrofa!

A inace, kutija je rekao zasto im se to desilo :)

Pa isto ko sto je propao dzepni tetris i pejdzer recimo.

Imao sam jednog. Nije bilo baš previše upotrebljivo. Na primer Acrobat Reader je bio katastrofalno spor. Na kraju sam ga najviše koristio za čitanje knjiga na putovanjima - i tu je neki besplatni ruski SW bio najbolji.
Da li je propao ? Za mene svakako. A sada imamo tablet PC-je, i neki i nisu veći, samo jači.

90 % tržišta ?

Dobro, 78,6% tržista. Znam je Pocket PC uspeo da pretekne Palm koji je bio lider ali je na kraju i on propao iako su od svih rucnih racunara oni najvise licili na desktop racunare i imali ugrađeni start meni koji ostali nisu imali kao i Pocket Exel i Word.

2002
PDAs based on Microsoft's Pocket PC operating system now account for 30 percent of the worldwide PDA market compared to 48.6 percent for PalmSource's market leading Palm OS, according to research released Monday by Dataquest, a unit of research company Gartner.

2004
About 2.8 million handhelds were shipped in Q3, with Microsoft taking 48.5 per cent of that market and PalmSource accounting for 29.8 per cent, down from 46.9 per cent a year earlier and a drop of 28 per cent.

Read more: Microsoft takes largest share of PDA market for first time | News | PC Pro http://www.pcpro.co.uk/news/65876/m...re-of-pda-market-for-first-time#ixzz2NFg7tf6d

Poslednja izmena:
Nisu uspeli da ponude ono sto je ljudima zaista trebalo a sto danasnji telefoni i/ili tableti i te kako jesu u stanju da ponude.

Evo ljudi pogledajte zar ovo ne lici najvise na Windows, kako je moguce da je ovo propalo kada je iza njega stajala mocna korporacija kao Mikrosoft. (Onaj novi operativni sistem sto Mikrosoft trenutno nudi nema skoro nikakve veze sa starim Pocket PC operativnim sistemom.)

startmenu.gif

Poslednja izmena:
Pocket PC je zapravo bio prilično dobra sprava. Ja sam ga koristio od neke 2004. do 2010., kao dodatak mobilnom telefonu.
Tek te 2010. su Android mobilni telefoni počeli da pristižu Pocket PC po mogućnostima.
Još 2004. sam puštao DivX na Pocket PC-u, igrao Super Nintendo igre preko emulatora, editovao Excel fajlove, koristio ga kao univerzalni daljinski upravljač zahvaljujući ugrađenom IR portu, da ne pominjem odličnu SpaceTime aplikaciju (mislim da se sada zove MathStudio) koja je bila Matlab u malom.

Pocket PC je propao zato što nije preživeo tranziciju u svet telefona, jer kao sistem u startu nije bio predviđen za njega i rad bez stylus-a.

Sudeci po ovom grafiku nisu samo oni propali vec i Simbijan. Pogledajte ovaj grafik Android je dostigao Wiondows po prodaji 2009 da bi godinu dana kasnije razlika bila drasticna.

World_Wide_Smartphone_Sales_Share.png

Palm je propao kao i nokia, nisu se razvili iz nepoznatog razloga, zasto se nokia ne razvija. Imaju oni jos dobrih telefona ali u odnosu na stari uspeh ovo je 0.

Evo ljudi pogledajte zar ovo ne lici najvise na Windows, kako je moguce da je ovo propalo kada je iza njega stajala mocna korporacija kao Mikrosoft. (Onaj novi operativni sistem sto Mikrosoft trenutno nudi nema skoro nikakve veze sa starim Pocket PC operativnim sistemom.)

startmenu.gif

zato je i propalo.

1. zvalo se windows a nije imalo veze sa windowsom na desktopu
2. propalo je jer su gurali windows user interface na 3" ekran (sve sa close buttonom*)
3. propao je jer je stigao iPhone (bez stylusa, sa novim UI)

jednostavno: mogli su da prodaju uredjaje dok nije stiglo nesto bolje.

*i tada je to bio problem (rucni close aplikacija) - zbunjivalo je korisnike (pa su postojali dodatni programcici koji su resavali problem "158 otvorenih aplikacija")

Palm je propao kao i nokia, nisu se razvili iz nepoznatog razloga, zasto se nokia ne razvija. Imaju oni jos dobrih telefona ali u odnosu na stari uspeh ovo je 0.

najbolji mi je grafikon ulaganja u R&D, broja ljudi...
(nazalost, ne mogu da pronadjem sveziji gde su prikazani i Samsung, HTC, Motorola, LG...)

Screen-shot-2011-02-04-at-2-4-3.44.13-PM.png

link

btw ako se neko seca, otvarao sam temu o novoj nokiji:

aeon-concept_large.jpg

ovo je bilo pusteno u javnost par meseci pre nego sto se pojavio iphone! realno im je trebalo dve godine da izbace nesto sto je bilo donekle uporedivo sa iPhoneovim (multi-prstima-tach UI :D)

Poslednja izmena:
^

konstruktivan komentar... :lupko:

elem, na osnews.com juce je izasao tekst na (55 strana !?!!) o Palmu!

http://www.osnews.com/story/26838/Palm_I_m_ready_to_wallow_now

izuzetno je detaljan :)
ali nije samo o palmu vec je dobrim delom o istoriji... "human-machine interaction" ...

mislim da ce posle citanja biti jos jasnije sta se desilo sa sWinjdows CE i Palmom.

Propali su jer su bili preskupi za obicne korisnike. Reaalno su preuranjeni proizvidi, jer u vreme kada su bili popularni nije bilo 3g interneta (ili ako ga je bilo, bio je preskup), a wifi nije bio previse resprostranjen. U vreme pre i neposredno po izlasku iphone-a bilo je dosta HTC-ovih i HP-ovih windows mobile uredjaja, koje je najvise kocio Microsoft (jer je bio nezainteresovan za unapredjenja).

Propali su jel je operativni sistem bio spor, nefleksibilan + skupi uredjaji.. moje iskustvo sa dva palma

A otkud ti to da je spor. Ja sam ga isto koristio i nikakvih problema sa brzinom nisam imao. Naravno da u 3D testovima ne moze zbog starijeg hardvera na kome je radio da se meri sa savremenim uređajima ali u svakodnevnom koriscenju Palma nisam primetio da je operativni sistem spor ili da mu je treba puno vremena da pokrene aplikaciju izuzev PDF readera koji se u to doba sporo pokretao i na desktop racunarima.

Poslednja izmena:
ni meni nije bio spor m105.

OS je bio brz s'obzirom da je radio na 16-32MHz... :)

(najverovatnije je bio spor u radu sa kompleksnim dokumentima?)

Meni nije bila spora ni mpx220 motorola sa wm 2003.se

Uredjaji su bili ispred svog vremena. Tehnologija nije bila dovoljno sitna, malo megaherca, malo memorije..

Mnoge tvrdnje ovde iznete jednostavno nisu tacne. PDA i Palm racunari su propali pre nego sto su Smart telefoni postali popularni, bilo ih je ali su cinili Mizeran deo ukupno prodatih mobilnih telefona, i mnogo ranije nego sto se pojavio Ipad.

Pa zasto su propali ?? Zato sto nisu nudili ono sto su kupci ocekivali , podstaknuti tadasnjim reklamama , koje su se svodile na to da imate PC u dzepu itd. Znaci propali su ranije nego sto su se omasovili Smart telefoni i Tableti, upravo jer nisu mogli da pruze ono sto ovi pruzaju.

Na trzistu je postojala praznina od par godina , pa je cak i Intel prodao svoju fabriku tada Najmocnijih ARM procesora , jer je smatrao da trziste za te procesore nema Perspektivu i da umire. Koliko je pogresio u proceni sada svi vidimo.

Posto se ručni računari prevashodno koriste za unos podataka, da li su današnji Ofice paketi na iPhonu i Andorid telefonima mocniji od Pocket Worda i Pocket Exela. U cemu je fora sa virtualnom tastaturom koja pokriva veliki deo ekrana i da li je unos i korekciju teksta ili tabele lakse uraditi sa njom ili ranije sa olovkom.

Znam da postoje i pojedini Android uređaji poput Galaksi Note telefona koji koriste olovku ali su oni danas u manjini i pojavili su se nedavno kada su Pocket PC i Palm uređaji vec odavno bili izumrli.

Poslednja izmena:
ni meni nije bio spor m105.

OS je bio brz s'obzirom da je radio na 16-32MHz... :)

(najverovatnije je bio spor u radu sa kompleksnim dokumentima?)

tako je. veliki dokumenti
+ glomazni pdf fajlovi koji su meni trebali su bili prespori zbog malo mhz-a i malo rama.

Posto se ručni računari prevashodno koriste za unos podataka
Hm. Ja "rucni racunar" ponajvise koristim za konzumaciju sadrzaja. Svejedno, ni tada to nije morao biti veliki posao, recimo da trgovac upise u Excel sta sve treba njegovom kupcu, sifre proizvoda. Ili da proveri stanje na lageru, opet unos broja i poredjenje sa brojem u tabeli. Te funkcije bile su brze i podrzane. Sve drugo, manje-vise, zahteva vise vremena, kao i na smartphone-u ili tabletu (touch UI, eventualno stajlus).

Kad se setim 2001e i svog Palm Vx-a, i krajem te godine uletela je HP Jornada 720 ... fino je radila :d

757px_HP_Jornada_720.jpg

Nazad
Vrh Dno