Iz ovoga sam zaključio da govoriš o Apple-u:
O kakvoj kupovini tehnologija ti pričaš? Kao prvo, consumer ne može da kupi tehnologiju, može samo neka druga firma da je kupi. Pretpostavio sam da misliš na Apple i potrošače koji kupuju njihove proizvode. A ti me ispravi ako grešim.
kad me tako lepo pitaš, evo. hajde vrati se na svoj post -- ti si jedini koji je ovde delio tehnologije na, po tebi, poželjne ("otvorene" i "neutralne") i manje poželjne/nepoželjne ("zatvorene"). ono za šta me prozivaš je bio direktan odgovor na tvoj post a ne mešanje apple-a u priču, i sad mene pitaš o kakvim kupovinama tehnologija ja pričam?
To što se meni ne sviđa Flash jer ga kontroliše jedna kompanija je moja stvar, isto kao što je tvoja stvar što nemaš problem sa time. Očigledno da je "dozvoljeno" bilo kakvoj tehnologiji da se "nakalemi" na web standarde, o tome nema rasprave, ali onda vlasnici ne standarizovanih tehnologija ne treba da kukaju kada pojedinačni browser vendori odluče da ne dozvole njihov plugin.
to što se tebi ne dopada flash ne samo da je (mada sasvim legitimno) tvoja stvar, nego se ne tiče ni teme. čovek je otvorio temu i pitao da ljudi
obrazloženo kažu o čemu se radi, tj zašto im se flash ne dopada i lepo rekao zašto se njemu ne dopada. ti si učinio nešto slično, ali si se pozvao na prevaziđenost koju nikako da objasniš. nije da nisi pokušao da obrazložiš ali nije ni da si dao iole utemeljene argumente. dakle, da vratim celu stvar još jednom malo nazad: tvrditi da je html5 adekvatna zamena za flash je teško brkanje baba i žaba, po meni, i to iz najmanje 3 razloga
1) flash maltene od početka (kraj devedesetih) pruža sve što danas
pokušava html5,
2) u međuvremenu, ako se html hipotetički bude razvijao dosadašnjim tempom, on će doći na ravnu nogu sa današnjim flashom tamo negde 2030 (mada ja uopšte nemam dileme oko namene html-a - otpočetka i tvrdim da je flash komplementaran html-u i da je potpuno pogrešno u jednom videti zamenu za drugo što je, koliko razumem, tvoja pozicija),
3) flash za rutine ugrađene u html5 ne koristi ništa više, a negde čak i osetno manje procesorskog vremena, sem kod h.264 dekripcije.
____
ako nisam u pravu, slobodno obrazloži.
Ja sam izneo jedan tehnički nedostatak flash-a u prvom postu i time delimično odgovorio na pitanje iz naslova. To što mi se flash ne sviđa zbog navedenih ne-tehničkih razloga sam samo pomenuo u kontekstu. Ne znam što si se uhvatio za to.
ovo je tvoj prvi post na temi. ako je to taj post, jedino što si u njemu pokazao je nepoznavanje flasha i ništa više od toga. i tekst i slike je moguće pomoću flasha napraviti da se mogu kopirati / snimati, ali ako autor želi da zabrani kopiranje sadržaja, on to veoma lako može i to nije nikakva loša integracija sa ostatkom weba, to je feature za koji se u html-u (često daleko neuspešnije) koriste razne, uglavnom, js rutine, a implementacija i njihovo pisanje je kud-i-kamo, ako ne i daleko komplikovanije nego postići tako nešto u flashu.