Šta je novo?

Zašto Adobe "Flash" ne valja?

qwertybre

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poena
169
Čitam u poslednje vreme (naročito sa Apple strane) textove o tome kako Adobeov Flash ne valja.

Može li neko da objasni zašto misli da Flash ne valja? Ja ga ne volim, ali ne vidim da nešto nije dobro oko njega, nego me nerviraju neke sitnice (nešto sporije učitavanje - to ima sve manje važnosti), nemogućnost kopiranja teksta i slično.

Mislio sam zašto flash ne valja iz ugla korisnika ovog foruma, tj. iz ugla korisnika kompjutera i Interneta?

Kada otvoriš neki sajt i on ti pojede 50% procesora ako nemaš quad-core, onda ti bude jasno.
Možda malo preterujem, ali generalno Flash je budževina i nisam još ni jednom video da je zaista dobro uklopljen u ostatak sajta, a sajtovi koji su rađeni isključivo u flash-u su najčešće jako nezgrapni za upotrebu.

Bogami dobar ovaj templar...ubi quada ko sretan :)

Temlar uze max 50-ak% cpu-a a dva jezgra...Pa kako ubi tvoj quad?

PA kad mi stranica pojede skoro 35% procesora kako to da nazovem?!

Možda malo preterujem, ali generalno Flash je budževina
Aha, ovo kontam i slažem se ;) Mada, meni i Ajax sajtovi često deluju "opterećujuće".

U svakom slučaju, mislim da umerena upotreba Flasha može da bude u redu. O sajtovima koji su kompletno rađeni u Flashu imam jaaako loše mišljenje.

Ajax sajtovi su milina u poređenju sa flash-om i što je najbitnije ne pucaju.

To sto neko napravi kompleksan i zahtevan sajt u flashu ne znaci da treba da proteramo flash. Flash je samo alat a pomocu alata se mogu praviti razne dobre i lose stvari.
Flash koncept je dobar, samo treba da bude otvoren.

Kada otvoriš neki sajt i on ti pojede 50% procesora ako nemaš quad-core, onda ti bude jasno.
Možda malo preterujem, ali generalno Flash je budževina i nisam još ni jednom video da je zaista dobro uklopljen u ostatak sajta, a sajtovi koji su rađeni isključivo u flash-u su najčešće jako nezgrapni za upotrebu.

Kad bi znao kakvi sve likovi rade te flash banere ne bi se uopste cudio sto zauzimaju CPU toliko.

Па није ни на бенчу нешто много боље :p.
Zar Bench, kao hi-tech i hi-end sajt, ne koristi HTML5? ;)

Slažem se sa yooyo-m: samo po sebi Flash nije ni loš, niti savršen, ali ne vidim neki preteran problem i razlog za "nevoljenje".

Od kako je SJ bacio fatvu na Flash, svi su krenuli u "sveti rat". To je smesno!
Zamislite ovo.. Automobil moze da zgazi i ubije pesaka, ajde sada da ukinemo automobile!?

Flash je na pola puta izmedju staticnog sadrzaja i Jave. Staticni sadrzaj je dosadan, Java je prekompleksna za graficke dizajnere, crtace i animatore.

Zasto su svi gurali video kroz flash? Flash je prvi ponudio muliplatformsko resenje za real time video streaming. Da nije bilo flasha imali bi smo multiplatformski A/V codec war.

Ne razumem tu konstataciju, baneri koje vidis na Benchu ne radi Benchmark vec firme ili agencije za firme koje se oglasavaju na sajtu.

Констатација је шаљивог карактера. Није ту да увреди било кога :)
Хтео сам само истаћи да где год да има флеша (па чак и ако су то само банери), процесор хоће мало да се напне (ко да сам овом изјавом измислио топлу воду :d).

Razlog zasto flash lose radi :)

flashb.jpg

Flash nije loš, i sam sam izrađivao banere i zezalice za mobilne telefone u Flash-u, jako fina alatka. Ideja Flash-a je bila da se dobiju što impresivnije animacije uz što manji bandwidth utrošak, što je u ranim danima interneta bilo vrlo važno. Tako Flash koristi vektorsku grafiku koja ne zahteva mnogo informacije da se objasni plejeru sa klijentske strane kako da je iscrta, ali negativna strana je da iscrtavanje vektorskih animacija zahteva solidnu količinu resursa.

Flash je zbog atraktivnih efekata brzo stekao popularnost u web marketingu, ali niko se nije mnogo bunio zbog njih poštu su web sajtovi nekad imali po dva banera. Sada međutim nije retkost da sajtovi imaju po 15 Flash reklama sa 40 simultanih tween-ova i jednostavno je nemoguće da takva količina animacije ne krene da guši slabiji sistem. Dakle nije problem Flash, problem je kako i koliko se on koristi.

Jedno je dobar koncept, a drugo krsh realizacija. Flash je sinonim za neoptimizovanost, imash osecaj kao da ti je neko odjednom grunuo C64 Basic na stranu :) Otprilike isto kao i Java :) A da ne pricham koliko im je godina trebalo da naprave paket za razvoj flesha koji ima bilo kakvog smisla i "zakone fizike" kao neki drugi paketi, a ne da morash da uchish najosnovnije komande iz pochetka kao da si preshao na neki levi OS :)

Nije to ni prvo ni poslednje sto se zabetoniralo na trzishtu i postalo standard, tako se standardi i pomeraju, nadole :d

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
A zashto se meni stalno shlogirava youtube na full screen video? To je isto adobe flash :p

A zashto se meni stalno shlogirava youtube na full screen video? To je isto adobe flash :p
A zašto meni nikada ne? Verovano ti nisi podesio nešto kako treba (browser, stari flash, firewall, pokvaren burek... ko zna šta?)

To sto neko napravi kompleksan i zahtevan sajt u flashu ne znaci da treba da proteramo flash. Flash je samo alat a pomocu alata se mogu praviti razne dobre i lose stvari.
Flash koncept je dobar, samo treba da bude otvoren.

pa zar nije otvoren sa Open Screen Project inicijativom ove godine ? (ili kako je vec Adobe zove??)

+5 za #19 post ;)

"Flash je na pola puta izmedju staticnog sadrzaja i Jave. Staticni sadrzaj je dosadan, Java je prekompleksna za graficke dizajnere, crtace i animatore.

Zasto su svi gurali video kroz flash? Flash je prvi ponudio muliplatformsko resenje za real time video streaming. Da nije bilo flasha imali bi smo multiplatformski A/V codec war.
"

Констатација је шаљивог карактера. Није ту да увреди било кога :)
Хтео сам само истаћи да где год да има флеша (па чак и ако су то само банери), процесор хоће мало да се напне (ко да сам овом изјавом измислио топлу воду :d).

Click2Flash resava ovaj problem ;)
A da ne pricham koliko im je godina trebalo da naprave paket za razvoj flesha koji ima bilo kakvog smisla i "zakone fizike" kao neki drugi paketi, a ne da morash da uchish najosnovnije komande iz pochetka kao da si preshao na neki levi OS :)

i ovo stoji, Flash pre AS 3 je sacuvaj boze!

makar je sve open ;) - i jeste, JavaScript je katastrofalno spor na iPadu!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno