Šta je novo?

Z77 ploace, pcie linije...

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
855
gledam nesto da mozda konacno uradim upgrade sa q6600 i p35 ploce, pa sam mislio nesto tipa I5 IB i neka z77 ploca.
ali...

treba mi jedan x16 pcie slot (grafika) i dva x1 pcie slota (zvucna i tv kartica), ali koja su upotrebljiva, onaj jedan koji svi stavljaju iznad grafika na primer, bas i nije.
posto koliko sam video IB procesori daju 16 linija, koje idu na grafiku, ako bih koristio bilo koji od PCIE slotova koji su 3rd gen, grafika bi radila 8x? nisu bas moguce kombinacije kao sada na p35, ako sam dobro ukapirao?
prvo sam gledao gigabyte ploce, imam p35 njhov, nema zamerka, pa misio da nastavim sa njima 🙂 ne odgovara ni jedna, pcie x1 slotovi su uz grafiku, a jos oni pci slotovi, stvarno los layout, asus takodje...
msi z77-gd65 mi deluje kao najbolji izbor, grafika ide u x16, jedna kartica u poslednji x16, druga i x1 do njega, ili sam bar tako ja zamisilio, ali... sada bas prosao kroz uputstvo, samo 16 linija, tako da ako bih koristio bilo koji od x16 slotova za dodatne karte, grafika radi na x8 🙁

ima li neka z77 ploca, a da moze kod nas da se nabavi kod nas, da nema ovih problema, ne znam, nesto tipa sa onim plx cipovima (kako vec) koji bi valjda trebalo rasporedjuju pcie linije... ?

ili su mi jedine solucije da ili izbacim zvucnu, da koristim integrisanu, ili da idem na x79?

treba mi jedan x16 pcie slot (grafika) i dva x1 pcie slota (zvucna i tv kartica), ali koja su upotrebljiva, onaj jedan koji svi stavljaju iznad grafika na primer, bas i nije.
Meni se cini da je x1 iznad prve grafike odlican izbor, osim ako imas uber mega CPU cooler. Za dva upotrebljiva x1 slota pogledaj ASRock Z77 Extreme4, Gigabyte Z77X-UD3H/5H Edit: zaboravih i ASUS Sabertooth Z77
posto koliko sam video IB procesori daju 16 linija, koje idu na grafiku, ako bih koristio bilo koji od PCIE slotova koji su 3rd gen, grafika bi radila 8x?
Ne opterecuj se sa x8 i x16 za grafiku, prakticno nema nikakve razlike: http://www.techpowerup.com/reviews/Intel/Ivy_Bridge_PCI-Express_Scaling/23.html
Grafika bi radila na x16, u SLI na x8/x8, uz nikakve gubitke zbog 3.0 PCIe.

Poslednja izmena:
zbog hladjenja, onaj iznad grafike mi bas nesto ne deluje kao najsrecnije resenje
kao i onaj drugi ispod grafike (prvi do grafike je ionako blokiran grafikom)
sada mi je takav setup, grafika, drugi do nje kartica, sledeci kartica, pa sam morao da stavim dodatni ventilator preko, za svaki slucaj, posto se zvucna, asus xonar stx, greje pomalo, zato i gledam da to odvojim ako je moguce, grafika u prvi x16, druge dve kartice u slotove na drugom kraju

a nesto mi bezveze da grafika radi x8 ako moze x16 🙂

Sve z77 ploce imaju 16 linija, ako hoces vise moras da ides na x79. Ali ja ti jos jednom kazem, slobodno stavi zvucnu u taj prvi slot. Meni je xonar u tom prvom slotu i nema nikakvih problema, cak ni u mom relativno slabo provetrenom kucistu.

Sve z77 ploce imaju 16 linija, ako hoces vise moras da ides na x79. Ali ja ti jos jednom kazem, slobodno stavi zvucnu u taj prvi slot. Meni je xonar u tom prvom slotu i nema nikakvih problema, cak ni u mom relativno slabo provetrenom kucistu.

16 linija je valjda samo od cpu? i samo z77 bi trebalo da ima jos 4 pcie linije za kartice?
jedino mi nije jasno zasto niko nije te x1 slotove rasporedio bolje, ne verujem da ce iko da vozi triple sli na z77, bolje da su umesto treceg x16 slota stavili x1 recimo...

edit:
http://www.anandtech.com/Show/Index...view-asrock-asus-gigabyte-msi-ecs-and-biostar
od cpu 16 linija
i sam z77 ima 8, doduse kada se oduzmu sata, lan i ostali kontroleri, obicno ostaju jos 3-4 slobodne za pcie slotove

Poslednja izmena:
Mozes da stavis PCI-Ex1 uredjaj u PCI-Ex16 slot.

znam da moze, to je i bio plan, ali ako se koristi jos neki x16 slot, onaj prvi x16 gde je grafika radi tada x8 brzinom, a to pokusavam da izbegnem 🙂

...rasporedjivanje pcie linija je prilicno bolje reseno na p35 nego na z77... 🙁

Nazad
Vrh Dno