Šta je novo?

z5500 vs hifi

Prvo, nisam cuo najbolje sisteme priznajem. Najskuplji koji sam cuo reda je oko 50k evra.
Drugo, RX2 nisu nikakav high end ali opet zvucnike koji su pokupili najvise pohvala omalovazavate. Cena u UK je oko 525GBP, u USA oko 650-700$, kod nas (regularno) 540e a u Hrvatskoj 611e.
http://www.technomax.hr/Webtrgovina...-Monitor-Audio-RX-Silver-2walnut/Default.aspx
http://www.digitalcraze.com/Speaker...rs/Monitor-Audio-291/Monitor-Audio-Silver-Rx2
http://www.elistinka.com/monitoraudio-rx2.html
http://www.royjowetthomecinema.co.uk/monitor-audio-rx2-bookshelf-speakers.html
http://www.quantumelectronics.co.uk/acatalog/Monitor_Audio_Silver_RX2.html
U svojoj klasi zvucnici jesu ozb a ti si daleko od Don Johnsona.
Stereo ne sadrzi surround u sebi, jel ti nemas percepciju prosotra pa tako pricas? :)
Lepo MrM kaze, klasicni 2D tv i 3D tv. To ti dodje kao Panasonic Z11 da poredis sa ST30 modelom.

Inace, poredjenje je na mestu. I jedna i druga masina peru ali ne rade na isti nacin.
Objasni ti svima koji osecaj surrounda imas na stereo sistemu. Koji kvalitetan surround sistem si ti cuo?

MA RX2 su ozbiljni ali u nacionalnoj "klasi" i to samo kad se cita i veruje u reklamnu brosuru a ne u svoje usi. Pa eto onaj momak sto ste ga izlozili da kupi MA RX2 i NAD-a, zvao me na mob da mi se zali kako je nezadovoljan, prodao ih brze-bolje i hteo covek od mene da kupi alteca. Uostalom, Usce je blizu, u hifi sobe ionako niko ne ulazi pored jednih z5500 :) koji su ispred sobe, pa bar mogu da se slusaju sistemi do mile volje.

Zadnji sistem (a preslusao sam ih gomile, prednost zivljenja u BG-u i blizine prodavnica audio opreme), sam slusao u vili jednog milijunasa koji mi je prodao svoje rear-ove. Osim vile i dzinovske dnevne sobe, u kojoj su radjeni bass trapovi i akusticna merenja, lik ima yamahu A1 koja je za razliku od tvog onkya koji kosta 600$ a polovan valja po amazonima za 399% kostala 2500$ i umesto tvojih rearova brfx od 120$ koristio je rearove jamo art koji su svojevremeno kostali 1000$. Ceo surround sistem mu je jamo, sa floorstanderima, centrom i rearovima u paru sa tom yamahom. I sad, kad je pustio zvuk, ja kazem: kupljeno. Savrsen surround sound. Nekoliko svetlosnih godina od MA varijante o kojoj sam svojevremeno pisao u hifi sobi. I pitam coveka, zasto prodajete sve ovo? A on mi pokaze neke Dynaudio floorstandere, sa nekim srebrnim pojacalom sa samo jednim knobom. Vidi se da je zeznuto pojacalo :). Nisam ispitivao coveka kolko sta koja oznaka. I ja ga zamolim da mi pusti zvuk, sto je on i ucinio. Malopre zakleo bih se savrsen zvuk ode niz kanalizaciju. Siroko sire bolje. Eto, na taj korak se odlucio covek koji moze da kupi ne tvoj surround, nego i tvoj i moj surround sa sve celim naseljem. Objasni ti njemu da je glup i da nikad nece cuti 3d zvuk kakav daju samo onkyo & brfx ili z5500 :).

I dalje se nastavlja...
Poredjenje kao kad bi poredio vrhunski led 2D TV i ne njemu gledao npr. Baraku, sa nekim losim 3D TV-om na kome bi gledao 3D materijal pun ghostinga i gde ni pozitivni paralaks nije kako treba (dubina slike). Jedno daje vrhunsku sliku ali zato nikada nece dati 3d efekat, pa makar bio i najgori, kao na ovom drugom slucaju...

A ti sa 100% sigurnosti tvrdis da ozbiljan stereo hifi ne moze uopste da docara 3d efekat iako nisi testirao? Pa kako recimo kada pustim blu ray ovog filma u stereu, bez ikakvih procesinga, simulacija, ja u ovoj sceni koji uploadovah iz nekog ripa zbog velicine fajla, cujem kako mi kamenje pada iza ledja:

http://www.mediafire.com/?89c1plfffdpqf54

?

Dok sam nisam cuo, ni sam nisam verovao. Bez veze hypujete 5.1 a podcenujete kvalitetan stereo. Cuj bolje imati 15 Vivax satelita i 2 Weg sub-a za svaki slucaj, jer se samo tako moze docarati zvucna scena, posto stereo ne moze apsolutno nista da docara.

Poslednja izmena:
To sto neko ima para ne znaci da je vrhunski poznavalac materije. Da, i sa tim stereo sistemom nece imati surround efekat koji bi dao moj sistem. Ja moj sistem uvek kategorizujem kao malo bolji entry level. To sto pokusavas da pokazas kao ovo moje je jeftini me ne pogadja, samo vidim da tebi malo smeta sto ja to imam i uzivam u tome a ne zanosim se mislju da pravim kiselo grozdje od onog sto nemam. :D
Lik koji se zalio na NAD i MA ocekivao je nesto sto oni ne mogu dati, ono sto je on navikao za sw. Svestan toga trazio sam sw koji je pravljen i za stereo i surround sisteme - REL.
Onkyo moj AVR je iz 2008. tako da je logicno da ga mozes naci napolju za 600$, njegov naslednik 709 je aktuelni model.
Sistem koji sam cuo je Elektrocompaniet snagasi, Project gramofon , NAT preamp, Esoteric CD, DAC i Clock, Dynaudio C2 sa gomilom Kimber kablova za sve i svasta i strujnim nekim filterima, adapterima i sta sve ne. Na zalost, ne mogu se setiti tacnih modela ali mislim da mogu da ih saznam ako nekog bas zanima. Nisam jedini video taj sistem, a vlasnik zivi par stotina metara od mene. Zasto on nije kupio polovni sistem od pre 30 god?
To zvuci fantasticno, ali je stereo i dvo-kanalni zvuk pusta kako treba. Taj isti lik oko tv ima surround sistem..... doduse ne tog kvaliteta ali pitam se zasto.......

Poslednja izmena:
A ti sa 100% sigurnosti tvrdis da ozbiljan stereo hifi ne moze uopste da docara 3d efekat iako nisi testirao? Pa kako recimo kada pustim blu ray ovog filma u stereu, bez ikakvih procesinga, simulacija, ja u ovoj sceni koji uploadovah iz nekog ripa zbog velicine fajla, cujem kako mi kamenje pada iza ledja:

Ma da, cela filmska industrija koja se bavi zvukom, pocevsi od Lukasa koji je ozidao Skajvoker studio su nubovi na kvadrat. :wall: Ne zelim vise ni da se raspravljam ni da objasnjavam neke najgluplje i najprostije stvari i citam ko sta ima i ko koliko hiljada evra daje na zvucnike i koliko smo mi svi ostali gluvi i zatucani i ne znamo sta je i kako cujemo zvuk u prostoru oko nas.
Ja sam za zatvaranje ove glupe teme jer ovde vise nista apsolutno nema smisla i klasicno je prepucavanje ko je vise dao para na sta kao i kod vecine ovih "strucnih" tema.

pogledaj pocetak teme i tamo ti je vrlo lepo i STRUCNO objasnjeno zasto taj z5500 sluzi kao gomila plastike koja proizvodi mumlanje.... a slobodno se nadovezi strucnoscu i tehnickim podacima ako imas nesto protiv iznesenih stavova...

Ma da, cela filmska industrija koja se bavi zvukom, pocevsi od Lukasa koji je ozidao Skajvoker studio su nubovi na kvadrat. :wall: Ne zelim vise ni da se raspravljam ni da objasnjavam neke najgluplje i najprostije stvari i citam ko sta ima i ko koliko hiljada evra daje na zvucnike i koliko smo mi svi ostali gluvi i zatucani i ne znamo sta je i kako cujemo zvuk u prostoru oko nas.
Ja sam za zatvaranje ove glupe teme jer ovde vise nista apsolutno nema smisla i klasicno je prepucavanje ko je vise dao para na sta kao i kod vecine ovih "strucnih" tema.

Opet poredis Lukasa i problematiku ozvucenja bioskopske sale sa donjim, srednjim i gornjim redom, sa sobom u vecini slucajeva od 15m2 natrpanoj zvucnicima.

Vi tvrdite da ce film zvucati apriori bolje, i imati bolji 3d efekat na 5 ovakvih zvucnika:

slika-15467-2010-01-1264410612-default.jpg

nego na dva ovakva recimo:

dynaudio_air12.jpg

?

Poslednja izmena:
Ma da....... poredimo najjeftiniji 5.1 sa studijskim monitorom............ Sto se tice prostornosti i uzivanja u nekoj manjoj sobi bolju atmosferu dace Z-5500 nego li pojacalo i par zvucnika za 300e. Da, 2ch muizka zvucace bolje na stereo sistemu ali film nikad. Studijski monitori daju tako ravan zvuk, da mogu reci da ce film bolje zvucati, imati bolju atmosferu na Geniusu 5.1 od 100-ak e.
Izgleda da ko ima novca, bas ga briga i kupuje ono sto zeli. Vlasnik stereo sistema od 50k e takodje je kupio i surround sistem a ne gleda filmove uz pomoc samo dva zvucnika. Oni koji nemaju surround sisteme ih pljuju...

Taj jedan zvučnik košta kao ovih 6 gore, o kakvom poređenju pričamo?

Ma da....... poredimo najjeftiniji 5.1 sa studijskim monitorom............ Sto se tice prostornosti i uzivanja u nekoj manjoj sobi bolju atmosferu dace Z-5500 nego li pojacalo i par zvucnika za 300e. Da, 2ch muizka zvucace bolje na stereo sistemu ali film nikad. Studijski monitori daju tako ravan zvuk, da mogu reci da ce film bolje zvucati, imati bolju atmosferu na Geniusu 5.1 od 100-ak e.
Izgleda da ko ima novca, bas ga briga i kupuje ono sto zeli. Vlasnik stereo sistema od 50k e takodje je kupio i surround sistem a ne gleda filmove uz pomoc samo dva zvucnika. Oni koji nemaju surround sisteme ih pljuju...
boze kakve ti gluposti lupas , el ti znas sta znaci ravno i sta si uopste slusao i na kojim studijskim monitorima(GENIUS , s atobom svaka rasprava posle ovoga postaje apsolutno besmislena) a jos jedanput podvlacim u KAKVOM prostoreu ? falcon oduvace ih i ovi npr http://www.mitrosmusic.com/proizvod/4294-M-Audio-EX66-Reference-Monitor/ to kosta kao z5500 i odgovorno tvrdim da su 6 puta bolji a za gvladu ja sam spreman za kreativan test , ja donesem sistem od 300e a on z5500 stavimo stavimo maramce na oci deset dobrovoljaca i pustamo im ovim redosledom 3 filma po 10min , tri live snimka , i 3 vrh producirane pesme razlicitih pravaca oni udaraju plusice i minusice , ko ima manje plusica ostaje bez opreme , oke?

Poslednja izmena:
Studijski monitori daju tako ravan zvuk, da mogu reci da ce film bolje zvucati, imati bolju atmosferu na Geniusu 5.1 od 100-ak e.

Ovo tvoje da ce na geniusu od 100E bolje zvucati filmovi je za potpis :).

Ispade da svi koji se ne slazu sa tvojim stavom, a to je 99% poznavaoca problematike, nemaju surround pa ga pljuju. A ja recimo surround koristim jako dugo. Sve u svemu, ovim si diskreditovao sebe kao istinskog poznavaoca problematike, maximalno.

Taj jedan zvučnik košta kao ovih 6 gore, o kakvom poređenju pričamo?

Iako je poredjenje naravno predimenzionirano, cak i kao takvo, nije dovoljno, jer ce genius od 100E zvucati bolje od zvucnika na kome su mixani gospodari prstenova. Poredjenje samo pokazuje dokle se ide u preterivanju pojedinaca. Sta napisati posle takve izjave.

Poslednja izmena:
Naprotiv! Bice bolje na Geniusu sam dozivljaj i atmosfera filma, bolje ce zvucati na 5.1 jer ce zvuk biti svuda oko tebe.
Na stereo sistemu ce svaki glas biti nesto prirodniji, udar u serpu ce zvucati realnije ali bass nece drmnuti niti ces imati osecaj da si unutar filma sa desavanjima svuda oko tebe.

Znaci, kupiti za 100e Genius ili studijske monitore za film je Genius! Slusati 2ch zvuk na Genius ili studijski monitor? Nijedno! Naci HiFi sistem u toj vrednosti.

Hajde sad pokusajte da se ponasate kao normalni ucesnici teme inace ce svaki sledeci dobiti momentalni ban.

Nazalost to je nemoguce, jer neki ovde koji imaju stereo, tj. 2 zvucnika, misle da to moze da pozicionira zvuk u prostoru kao da je to neka oprema iz nekog sci fi filma, samo ne znam kako je to uopste moguce, ako je slusaoc ispred zvucnika, kojim principom ce taj zvucni talas da obidje oko slusaoca i sa savrsenom preciznoscu da reprodukuje efekat direktno iza njega? Kada bi to bilo moguce nijedan bioskop i nijedan home theater ne bi zahtevali vise od 2 zvucnika. Naravno, ljudi iz Dolbyja i DTS-a koji se time bave godinama znaju da je nemoguce napraviti, ali nazalost ovde u temi ima ljudi koji kada ne zele da priznaju neke najprostije moguce stvari onda se hvataju svoje opreme od par hiljada evra i toga sta ko moze i ko je sta kupio za par desetina hiljada evra. Ovde u temi je stav da ako nisi cuo stereo od 100k evra onda blage veze nemas o zvuku, iako bas ti koji to pricaju nemaju pojma kako uopste funkcionise zvuk koji dodje do tog sistema i kako je pre toga spakovan da bi se pri reprodukciji obradio. Nazalost jedan ogroman facepalm zasluzuje kada neko ko ima vrhunske zvucnike kaze da njegov stereo moze da reprodukuje surround sound sa odlicnom preciznoscu. Mislim sta reci za tako nesto i kako uopste te ljude shvatiti ozbiljno...

Nazalost to je nemoguce, jer neki ovde koji imaju stereo, tj. 2 zvucnika, misle da to moze da pozicionira zvuk u prostoru kao da je to neka oprema iz nekog sci fi filma, samo ne znam kako je to uopste moguce, ako je slusaoc ispred zvucnika, kojim principom ce taj zvucni talas da obidje oko slusaoca i sa savrsenom preciznoscu da reprodukuje efekat direktno iza njega?

Pa da, sem ako sateliti nisu iza ledja, ne moze se pricati o ht zvuku. Pa evo recimo najbanalnije za pocetak. Zamisli koji su onda ovo prevaranti kad ovo prodaju za 2200$ kao all-in-one home theater sistem a nema pozadinskih satelita i sve vreme je slusalac ispred zvucnika?

B&W

Kako stvarno voditi diskusiju. Pogotovo sa takvim stavom: nisam ni cuo ali 100% znam.

Poslednja izmena:
Pa da, sem ako sateliti nisu iza ledja, ne moze se pricati o ht zvuku. Pa evo recimo najbanalnije za pocetak. Zamisli koji su onda ovo prevaranti kad ovo prodaju za 2200$ kao all-in-one home theater sistem a nema pozadinskih satelita?

B&W

Isto kao sto i ovo prodaju. Svako zna da ce to da proizvede kvazi surround, a vecina ce i da shvati ozbiljno da je to perfektno pozicioniranje zvuka. Pogotovo da ne pricam za igre i filmove gde ce korisnik toga vremenom shvatiti sta je uzeo...
Isti slucaj kao sto i one "wireless" zvucne sisteme sto prodaju, a niko ne kaze da zadnji sateliti moraju da imaju kablove koji ce da ih napajaju strujom. Marketing je cudo, pogotovo oko audio opreme gde i najgluplja stvar moze da se nahajpuje do besvesti i pri tome ima astronomsku cenu. Za 0.5 procenata "boljeg" zvuka placa se na hiljade evra vise...

Kako stvarno voditi diskusiju. Pogotovo sa takvim stavom: nisam ni cuo ali 100% znam.

Znam, zato sto znam kako funkcionise zvuk u prostoru. Nisam slusao sisteme od par 10-hiljada evra, najskuplje je blo nesto oko 2000 evra ali znam kako se zvuk prostire, kako se pakuje po kanalima i povrh svega kako se rasporedjuje i sta izaziva efekat kvazi surrounda.

Poslednja izmena:
Sad ovako:

Imam 5.1 sistem koji koristim i za igre i za muziku. Naravno, jedva cekam da sakupim neku kintu da uzmem krsteni stereo za muziku. Ali sta sam primetio. Kad igram igre na pc-u zvuk mi je 5.1, znaci okruzujuci. Cujem i zvuke iza i sve to. Reklo bi se odlican zvuk, ali kad prikacim xbox na te zvucnike i koristim samo prednja dva, znaci stereo, opet cujem okruzujuci zvuk. A xbox ima samo stereo izlaz. Nisam mogao da verujem da sam cuo 3D zvuk sa samo dva zvucnika. Mnogo lepo uradjeni efekti. bolje mi se cuje na boxu nego na pc-u koji ima pravi 5.1 izlaz.

Tako da eto, moze da se cuje i neka iluzija 3d zvuka i sa samo 2 zvucnika. Ali ipak vise volim muziku kad se cuje sa svih strana. Sta znam, nikad nisam cuo dobar stereo, da bih mogao da procenim. A za z-5500 nikad ne bih dao pare. Ne volim wufere. Smeta mi kad mumlaju basovi. A geniusa sam imao. Daleko bilo.

Napisi koji to 5.1 imas, da li mozda sam pravi surround od stereo siganala. U potpisu ti pise Xtreme Audio, secam se da je X-Fi Platinum pravio fantasticni surround za igre, ali on je imao pravi X-Fi cip.

Xbox koristi Dolby Pro Logic II da bi napravio efekat "dubine" zvuka.

Isto kao sto i ovo prodaju. Svako zna da ce to da proizvede kvazi surround, a vecina ce i da shvati ozbiljno da je to perfektno pozicioniranje zvuka.

A tebi je z5500 perfektno poziciranje zvuka :).

Jeste bas bi se B&W sprdao pa nazivao HT sistemom nesto sto to nije i naplacivao ga tolike novce. Ali posto ti znas kako se zvuk prostire, i da je nemoguce cuti 3d zvuk bez rear satelita, onda si verovatno u pravu...

A tebi je z5500 perfektno poziciranje zvuka :).

Ne, nisam rekao da je on perfektan, ali to sto obavlja sa svojim dekoderom je sasvim korektno i dosta korisno za igre i filmove.

Jeste bas bi se B&W sprdao pa nazivao HT sistemom nesto sto to nije i naplacivao ga tolike novce. Ali posto ti znas kako se zvuk prostire, i da je nemoguce cuti 3d zvuk bez rear satelita, onda si verovatno u pravu...

A sto mislis da svaka cena je opravdana? Evo iz jednog reviewa:
B&W claims that in a perfectly shaped room you can even hear some sound coming from behind you, though we weren’t able to duplicate the experience in our less-than-optimal test room.

Pazi, oni tvrde da u savrsenoj sobi je to teoretski moguce, a prakticno nemoguce. Znaci, samo teoretski. A zar nije mnogo jednostavnije staviti 2 ili 3 zvucnika iza tebe i napraviti taj precizan zvuk a ne zamlacivati se sa ovom preskupom estetikom koja cak ni posten surround ne moze da proizvede. Mislim, ipak ovo se kupuje na izgled, jer izgleda kul kada se stavi ispod hdtv-a, a koliko ce precizan surround zvuk da da u odnosu na 5.1 sistem za te pare to niko ne pita. Uostalom, svaka roba ima svog kupca, a tako i ovo.

^

Evo ti malo detaljniji test:

The surround sound performance of the Panorama is directly tied to the source material. In other words, how the movie was recorded will determine the surround action you hear. In some films, the sound engineers simply don't push much audio to the rear channels, while in others (Shine a Light is a good example) there is ample information being sent to the rears. In those cases, you'll get a nice sense of surround sound from the Panorama; just don't expect it on every movie. Each room will play a bit differently as well, although Bowers & Wilkins has mitigated this by allowing you to choose three different settings (Hard, Soft or Medium) depending on the types of walls you have.

No nije ni vazno, ti ionako tvrdis da je to sve scifi facepalm posto deklarativno znas kako se zvuk prostire, i da bez rearova nema govora o 3d zvuku.

Ja bih se vratio na ovo sto je Kuzma primetio. Jako je bitan izvor zvuka. Drugacije je sve sa BR playera a skroz drugacije sa PC-a.

Hahah, pa jel si ti procitao sta pise u tom quote-u koji si brze-bolje postovao? Lepo ti pise da ti zvucnici dobro zvuce u filmovima u kojima nema "rear" efekata. Pa u cemu je njihova poenta onda sem da lepo izgledaju ispod tv-a ako i ne rade njihovu osnovnu svrhu kako treba, a to je da docaraju efekat surrounda?
. In those cases, you'll get a nice sense of surround sound from the Panorama; just don't expect it on every movie.
E ovo jeste za facepalm, sta treba, da se gledaju predratni filmovi sa mono zvukom, posto su nesposobni za puniji surround zvuk i samo probrani filmovi mogu da se gledaju? :D Doduse i vecina ovih mono filmova je sada masterovana pa zvuce sa po nekim ambijent efektom surrounda... sto ce predstavljati extremne poteskoce za ovaj set zvucnika, pardon, jedne kutije zvucnika.

Hahah, pa jel si ti procitao sta pise u tom quote-u koji si brze-bolje postovao? Lepo ti pise da ti zvucnici dobro zvuce u filmovima u kojima nema "rear" efekata. Pa u cemu je njihova poenta onda sem da lepo izgledaju ispod tv-a ako i ne rade njihovu osnovnu svrhu kako treba, a to je da docaraju efekat surrounda? E ovo jeste za facepalm, sta treba, da se gledaju predratni filmovi sa mono zvukom, posto su nesposobni za puniji surround zvuk i samo probrani filmovi mogu da se gledaju? :D Doduse i vecina ovih mono filmova je sada masterovana pa zvuce sa po nekim ambijent efektom surrounda... sto ce predstavljati extremne poteskoce za ovaj set zvucnika, pardon, jedne kutije zvucnika.

Gosn M jel vi imate elementarno znanje engleskog?

In some films, the sound engineers simply don't push much audio to the rear channels, while in others (Shine a Light is a good example) there is ample information being sent to the rears. In those cases, you'll get a nice sense of surround sound from the Panorama; just don't expect it on every movie.

Sto u prevodu znaci: ako postoje rear kanali, dobice te odlican osecaj surrounda, ako su tisi ili ih nema dozivljaj ce biti manji. Jos jedna u nizu expertskih ispala.

Gosn M jel vi imate elementarno znanje engleskog?

Sto u prevodu znaci: ako postoje rear kanali, dobice te odlican osecaj surrounda, ako su tisi ili ih nema dozivljaj ce biti manji. Jos jedna u nizu expertskih ispala.

Au al se ispalih, ne procitah kako treba. :D My bad. Ako je za utehu kucam sa neke jedva vidljive crt 17-ice posto mi osnovna masina nije sklopljena. No nebitno, ja i dalje tvrdim da ti zvucnici nece da proizvedu nikakav konkretan surround jer zavise od milion faktora sobe, pa i sa idealnim faktorima taj surround nece prici normalnoj podeli na vise odvojenih zvucnika. Uostalom, moze svako da pise sta hoce u svom review-u, kao sto ce i vecina da kaze da npr. neki dd upmix zvuka zvuci isto kao i normalan surround mix tog zvuka, sto naravno nije istina. Kako god, svako iole iskusniji zna sta je prava stvar a cena naravno dolazi kao slag na tortu...

Zanimljivo kad sam listao internet koristeci google, jedino sto se podrazumeva pod 3D zvukom je surround zvuk. Postoje spisi o 3D pokusajima i kvazi (laznom) 3D zvuku ali relevantno je jedino da je pravi surround to postigao.

Zanimljivo kad sam listao internet koristeci google, jedino sto se podrazumeva pod 3D zvukom je surround zvuk. Postoje spisi o 3D pokusajima i kvazi (laznom) 3D zvuku ali relevantno je jedino da je pravi surround to postigao.

Ja objasni ti meni kako ce ovo da se cuje bolje na Srroundu nego n hifi? To me samo zanima? http://www.youtube.com/watch?v=evfcSHSNWNQ ili http://www.youtube.com/watch?v=tkJNyQfAprY

Pritom da ne bude HiFi sa buvdze minilinija kalemio Salihi Cigo, a Srround neki fes tamo daleko bilo.
Naravno ne kompresovano. Kako ce to MOLIM te da se cuje na Z5500 nego npr na Microlabu 2.0 ?!?!
O nekom pravom hi fi da ne govorim.

Poslednja izmena:
Prvo, mi nadji neki link gde objasnjavaju kako je stereo u stvari 3D zvuk.
Drugo, o cemu mi pricamo? Z-5500 vs HiFi je naziv teme a uporno se gura stereo vs surround. 2ch zvuk bolje zvuci na 2 kanala ali iako Azru neces naci, Pink Floyd mozes naci u surround izdanju.
Taj surround album ce bolje zvucati na surround nego li na stereo sistemu.
Z-5500 ne kupuje onaj ko zeli samo 2ch muziku vec da prvenstveno uziva u filmovima i igrama i obrnuto, stereo sistem nece kupiti neko prvenstveno zbog filma i igrica.
Dolazimo do problema. Sta je bolje od Z-5500, da je surround i da pruzi isti tj bolji dozivljaj u surround zvuku filmova i igri?
Ko se odluci za stereo uzivace u 2ch muzici ali je iluzorno da prica kako na tome surround materijal bolje zvuci ili da stereo pruza surround, kada nije u stanju to da uradi.

Z-5500 vs HiFi je naziv teme a uporno se gura stereo vs surround. 2ch zvuk bolje zvuci na 2 kanala ali iako Azru neces naci, Pink Floyd mozes naci u surround izdanju.
i.

Kao ni 99 % muzike koja je aposlutno producirana za HIFI a ne srround. Dakle kao sto sam rekao, hifi je keva za muziku.

Prvo, mi nadji neki link gde objasnjavaju kako je stereo u stvari 3D zvuk.

Ajd ti onda meni objasni sta je to tri de zvuk? U koje tri dimenzije cujes srround a u koje dve stereo? Sirinu? Dubinu? Visinu?
To 3d to je markentiski trik.

Da, HiFi (uredjaj) jeste najbolja stvar za slusanje muzike. Ako ne znas, HiFi znaci visoka vernost a ne stereo, surround i sl. HiFi jeste best way to go. Ako je snimljena muzika u 2ch onda je best na 2ch da se slusa, ako je multich onda multich sistem. Ovo sam ponovio milion puta, zar treba jos jedanput???

Iskreno, ja zivim u 3D svetu tako da to za mene nije nista novo. Cujes zvuk koji se prostire u celom koordinatnom sistemu, a ne samo po visini i sirini. To sto se primecuje da je nesto dalje ili blize zato sto je tise ili glasnije (mozak to radi) isto je kao na ekranu kada zakljucis da je nesto dalje zato sto je manje ili blize zato sto je vece. Idi na wiki pa procitaj za surround sound, civi licno je ukazao na link.

Nazad
Vrh Dno