Šta je novo?

z270

Dopunjavam i kredit hahahahah :D

imam pitanje jedno. Da li ce bez problema moci da se stavi ova niva serija intel cpu-a na z170 ploce ili ce morati neki bios novi da se stavi kako to vec ide?

Bios update mora da bi Kaby procesor isao na Skylake ploce.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Bios update mora da bi Kaby procesor isao na Skylake ploce.

ipak ce morati znaci. cisto me interesuje ako nekada resim da uzimam plocu ovu ne bi menjao pa zbog toga

Da li vredi razlika od 30e izmedju ASUS Z170-A i ASUS PRIME Z270-A?

Koliko ti znaci RGB pozadinsko osvetljenje i M.2 podrska ?

Osvetljenje ama bas nista, M.2 na Z170 1 na Z270 2 i to mi nije bitno, da li vidis da ima li drugih bitnih razlika?

Eto Prime ima podrsku za malkice brzi ram, ali taj ram te brzine kosta kao dve takve ploce, tako da predpostavljam da te to ne brine. Isto Prime ima Power dugme na maticnoj, ali ako ne koristis plocu na bench tabli i to te ne brine. Jedina prednost kod Prime je unapredjena audio sekcija, malo je cistiji i jaci zvuk. Koristi noviji kodek i bolje pojacalo za slusalice.

Ako je bitan zvuk onda idi na Prime, mada ni Z170-A nema los zvuk, samo je kod Prime za nijansu bolji :D Drugih bitnijih razlika nema.

Asus PRIME Z270-A
Asus TUF Z270 MARK 2
Asus STRIX Z270H GAMING

Cene su im slicne... Sta biste preporucili i zasto?

Ne bi verovao kada bi ti rekao da imaju identicnu naponsku, PRIME i sve ove Strix Z270 ploce sem ITX Strix Z270 maticne.

cak mislim da i ROG STRIX H270F GAMING moze da prodje u mom slucaju. Jel moze da se na ovoj ploci klokuje memorija sa ne K procesorom?

Ne moze.

A jel moze na Z270 ploci da se klokuje memorija na ne K proc?

Moze. Ako vec uzimas z270 plocu i ako je i5 u planu, uzmi odmah sa K i ne zezaj se.

Jedino ako stavljas Pentium g4560, a kupujes plocu za kasniji upgrade je u redu to sto si ti zamislio.

Uskoro izlazi Zen, pa ako nije hitna kupovina bolje je nemoj realizovati, nego se strpi, bice konkurentan sigurno, a cene po svoj prilici i vise nego konkurentne.

Ma necu sigurno K da uzimam, "prerasao" sam to klokovanje i ostalo... eventualno bih memorije klokovao (uzmem neku na 2400 ili visu frekv)... A cene Z270 i H270 ploca su iste

Mnogo vise se dobija klokovanjem Cpu-a nego klokovanjem memorije.

Najvise se dobije sa klokovanjem i jednog i drugog, ali da se ne lazemo cpu klok ima veci uticaj nego klok memorije.

ma to mi je jasno, ne bih ja klokovao memoriju zato sto mi se klokuje nesto... najvise bih voleo da ne klokujem nista... ali default brzina DDR4 memorije je 2133 ako se ne varam a ja bih uzeo neku na 2400 recimo... pa zato pitam o klokovanju memorije

2400 radi na h270/b250 plocama bez problema.

ma to mi je jasno, ne bih ja klokovao memoriju zato sto mi se klokuje nesto... najvise bih voleo da ne klokujem nista... ali default brzina DDR4 memorije je 2133 ako se ne varam a ja bih uzeo neku na 2400 recimo... pa zato pitam o klokovanju memorije

Kupi neku B250 i uživaj, ima sve što treba i RAM radi na 2400MHz. H270 je bacanje para kao i H170.

ma razlika je 30e... tako da mi ne znaci nista da ustedim na ploci...

Pa i nije bas tako mala razlika, b250 mortar bi trebalo da je oko 100e, sa uzmes dobar ram on je 20e skuplji pa kvalitetnije napajanje ..... i kada se sabere dodje na jedno 100e razlike.

2400mhz ram ne bi trebalo da je 5-10e skuplji, napajanje moze isto na h270/b250.

Pa i nije bas tako mala razlika, b250 mortar bi trebalo da je oko 100e, sa uzmes dobar ram on je 20e skuplji pa kvalitetnije napajanje ..... i kada se sabere dodje na jedno 100e razlike.

Gledao sam samo Asus, kod asusa je ROG b250 30e jeftiniji od z270... Mada sa druge strane ne znam zasto uopste gledam te ROG ploce...

Poslednja izmena:
mislio sam na ovaj ram https://viphouse.rs/proizvod/racunarske-komponente/ram-memorije/kingston-hx432c16pb3k2-8.115598, zaboravio sam i kuler neki minimum lc-cc-120 / 22-23e.
Sam kazes da su Z i H mb pribliznih cena, slicnih su kvaliteta a razlika je upravo u ceni ram-a, kulera i napajanja tako da je tu sustina.
Sve su oni i izvagali nema zeze kod njih to moze samo kod nas da bude, oces OC op 100e neces -100e i sve se oko toga vrti da li ce biti 70 ili 100e nest ces dobiti vise nesto manje, kada se daju tolikr pare gore dole 30e kad ide konj nek ide i uze.

Poslednja izmena:
Može da kupi Z i da ne klokuje ama baš ništa, sa istim napajanjem i RAM-om kao da je uzeo H. Kada je sutra bude prodavao dobiće dosta više nego za H koju lično iz principa nikada ne bih uzeo.
Ne postoji ni jedan racionalan razlog za kupovinu H270/170. Čipsetovi za neupućene.

Poslednja izmena:
Pa naravno da moze isto napajanje i na Z plocu ako se ne klokuje, to se podrazumeva :D

Nesa07 je post napisao kao da sa Z mora da se klokuje. Podrazumeva se da za klokovanje treba +~70-100e, ništa novo ...

Pa da, sad sam uporedio... 7600K procesor i neka Z270 ploca izadzju skuplje 100e od 7500 procesora i neke ne Z270 ploce... Overklok je 100e skuplji... A ja nemam nameru da overklokujem (kada sam spomenuo oc memorije mislio sam na XMP ako se tako zove...)
Da se uzme neka Z270 ploca zbog kasnije zamene proca... to nema smisla, jer cu verovatno ovaj proc da teram narednih 7godina :)

Nazad
Vrh Dno