Šta je novo?

Z170 ploca od domaceg dilera

Roy Jones Jr.

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2003
Poena
645
Potrebna preporuka za Z170 ploču, ali sa domaćeg tržišta (zbog opcije plaćanja pri kupovini). Na nju će ići i5 6600K, planira se neki manji OC (do 4.5Ghz na vazduhu, pa koliko se izvuče). Budžet je oko 150 evra, pa gledajući ovde na bench shop-u izbor je sužen na:

ASUS Z170-K
GIGABYTE GA-Z170-D3H
MSI Z170A GAMING M3

Planira se da ploča dočeka i sledeće generacije procesora pa je trajnost tj. kvalitet izrade najbitnija stvar.
Zahvalan za svaki savet.

Poslednja izmena:
intelovi cipseti su vezani za tik tok,tako da ne ocekuj preteran apgrejd od sledece generacije,vec ihaha godina je tako.vise bih ocekivao od "tok" cipseta posto im ovaj,za sad,jako slabo ide. :)

Pa navodno će Kaby Lake i Cannonlake da budu 1151 formata pa je plan da se tamo negde u budućnosti možda bocne neki i7 Cannon, e sada ne znam koliko je to realno. Pretpostavljam da će dalje generacije tipa Ice Lake i Tiger Lake tražiti novi socket.

Izgleda slabo ljudi imaju iskustva sa Z170, što je i očekivano u neku ruku. Ništa, ide se na osećaj, verovatno će izbor pasti na MSI pa šta bude.

Potrebna preporuka za Z170 ploču, ali sa domaćeg tržišta (zbog opcije plaćanja pri kupovini). Na nju će ići i5 6600K, planira se neki manji OC (do 4.5Ghz na vazduhu, pa koliko se izvuče). Budžet je oko 150 evra, pa gledajući ovde na bench shop-u izbor je sužen na:

ASUS Z170-K
GIGABYTE GA-Z170-D3H
MSI Z170A GAMING M3

Planira se da ploča dočeka i sledeće generacije procesora pa je trajnost tj. kvalitet izrade najbitnija stvar.
Zahvalan za svaki savet.

4.6ghz trebao bi lagano da izvuces.

Brat koristi asus z170 p ddr4 varijantu i stabilno mu je na 4.6ghz sa 1.28v.

Moj predlog je asus.

Meni su rekli da je MSI za izbegavanje, i da Gigabyte ima više reklamacija od Asusa.

Klasicno favoriziranje Asusa na ovom forumu. Realno MSI ploce su stvarno bile sub par kvaliteta u LGA775 eri, u medjuvremenu su dostigli standard koji su ostali proizvodjaci postavili. Sad jedino sto su bile price da su u nekim skorijim plocama koristili kondenzatore losijeg kvaliteta, ali generalno ne mislim da bi ploca na ovoj platformi mogla biti ogranicavajuci faktor prilikom OC-a, nije ovo AMD.

Asus je generalno skuplji u odnosu na konkurenciju i za istu cenu nudi manje, sto je i slucaj sa ovom plocom. Em ima slabije hladjenu naponsku sekciju em ima manje raznorvrsne konektore od svih ploca, po meni je po meni je MSI ploca najbolja od te 3 zbog USB3.1 Gen2 konektora koji daju propusnu moc od 10Gb/s, mada necete pogresiti ni sa Gigabyte plocom.

Klasicno favoriziranje Asusa na ovom forumu. Realno MSI ploce su stvarno bile sub par kvaliteta u LGA775 eri, u medjuvremenu su dostigli standard koji su ostali proizvodjaci postavili. Sad jedino sto su bile price da su u nekim skorijim plocama koristili kondenzatore losijeg kvaliteta, ali generalno ne mislim da bi ploca na ovoj platformi mogla biti ogranicavajuci faktor prilikom OC-a, nije ovo AMD.

Asus je generalno skuplji u odnosu na konkurenciju i za istu cenu nudi manje, sto je i slucaj sa ovom plocom. Em ima slabije hladjenu naponsku sekciju em ima manje raznorvrsne konektore od svih ploca, po meni je po meni je MSI ploca najbolja od te 3 zbog USB3.1 Gen2 konektora koji daju propusnu moc od 10Gb/s, mada necete pogresiti ni sa Gigabyte plocom.

Nije istina. MSI je daleko ispod Asusa po kvalitetu. Pogledaj samo x99 platformu gde MSI ne moze da napravi BIOS kako valja. 50%+ ploca im ima problem sa bootovanjem, ma haos totalni.
Asus je skuplji s razlogom.

Nije istina. MSI je daleko ispod Asusa po kvalitetu. Pogledaj samo x99 platformu gde MSI ne moze da napravi BIOS kako valja. 50%+ ploca im ima problem sa bootovanjem, ma haos totalni.
Asus je skuplji s razlogom.

Dobro, a jel covek trazi tu platformu ili s1151 platformu? Stvarno moras biti sampion da za*eres plocu na Intel 115x platformama, tako da u ovom segmentu Asus nije skuplji sa razlogom(doduse on je i najjeftiniji od ove 3)?

Poslednja izmena:
pregola i siromasna plojka za 15k dinara ako mene pitas,ja bih jos preskakao celu platformu i pre bi uzeo mnogo ozbiljniju plocu i haski za iste pare.

Dobro, nije opremljena ne znam kako ali je tu sve sto je potrebno, gore navedeni modeli su skuplji dve do tri hiljade dinara. Ko kupuje nov racunar mislim da je bolje da ide na novu platformu sa DDR4 jer je to standard koji je tek počeo svoj život na trzistu, cene DDR4 su se izjednačile sa cenama DDR3 memorije.

Poslednja izmena:
i dalje je dista vise para na nesto sto marginalno radi bolje od haskija.btw,taj ddr4 ram sto je neznatno skuplji od ddr3 je efektivno ddr3,i nemas benefite iz testova sa skajlejkom bez rama na 3000+ mhz koji je i dalje mnogo skuplji.dodaj na to i mnogo siromasnije ploce za isti ili veci novac (kakva tek z87 plojka moze da se kupi za 15k din da ne pricam...) i stvari su mislim jasne.

u sustini,skajlejk nije za one sa ogranicenim sredstvima,i placa se veliki premium na novotariju.

I ja sam u istoj dilemi pošto ovih dana planiram prelazak na i5 6600k i odgovarajuću MB Z170, ali samo DDR4...pa da se priključim i priupitam koju od ove tri mi preporučujete (razlika između njih je 1000 din, ali su mi bitne karakteristike, tipa OC, propusna moć itd):

1. MSI Z170M MORTAR
https://www.msi.com/product/motherboard/Z170M-MORTAR.html#hero-specification

2. Gigabyte GA-Z170-HD3P
http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=5495#ov

3. ASUS Z170M-PLUS
https://www.asus.com/Motherboards/Z170M-PLUS/

Hvala unapred na odgovorima

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno