Šta je novo?

Mobilni telefon Z1/Z3 Compact vs. S5 Mini?

Koji mobilni telefon kupiti

jurodivi

Znamenit
Učlanjen(a)
15.08.2011
Poena
1,105
Da, matori telefoni, ali stvar je u sledećem: hteo bih jeftin i kompaktan smartphone koji bih mogao da strpam u džep radne bluze na poslu. Dakle, max 130mm visine (S5 Mini ima 131mm, ali ok) i max 40€.
Izdvojio sam ove telefone kao najbolje (otprilike) koji ispunjavaju ove zahteve...

Sony Z1 Compact (25-30€):
+ plastična leđa, dobra baterija, pristojan hardver
- problemi sa izradom karakteristični za celu Z1/Z3 seriju, matora verzija Androida (ne toliko bitno)

Sony Z3 Compact (40-45€):
+ najbolji hardver i softver od pomenutih, najbolja baterija
- baterija se ne menja (kao i kod Z1), problemi sa krhkim staklenim leđima koja su sklona pucanju (prema komentarima sa neta)

Samsung S5 Mini (30€):
+ zamenljiva baterija, jak zvučnik (veliki plus!), verovatno najmanje problema sa izradom
- najslabiji hardver, TouchWiz

Zanima me vaše mišljenje, kao i alternative, ako ih ima...

Poslednja izmena:
Pre ''aman više'' čitaj malo bolje - 3 komada XZ1c sam video u oglasima u poslednjih 10-ak dana.
Jedan izgreban i sumnjivog stanja/porekla (nisam ga ni naveo, nestao je iz oglasa), onaj koji sada navodiš (navodno 10/10 stanje, 100€) je prodat i pre 2-3 dana postavljen još jedan oglas, telefon navodno u 9.5/10 stanju za 99€.
Mora spustiti cenu bar za 5€ jer prosečan stanovnik Srbije ili nema pojma da postoji taj model uopšte, ili će pre kupiti neki Samsung ili Šaomi za te pare. Vredi pokušati, i za 95-99€ se isplati taj telefon.

Baterija teško da može da bude u nekom očajnom stanju, telefon nije stariji od 3-4 godine a nema neko ludački brzo punjenje (u najbržem slučaju 18W) a tu su i Qnovo adaptivno punjenje and Battery Care. Na osnovu iskustva sa XZ2, baterija nije drastično oslabila ni posle 2+ godine upotrebe. Svakako su mnogo veće šanse da je baterija u ok stanju na XZ1c nego na Z3c ili još starijem Z1c.

S5 Active je po svim dimenzijama malo veći od S5 (a i sa S5 si već ''prebacio'' planirane dimenzije), malo bolje zaštićen od padova a najočuvaniji primerak na KP košta 7k din i ima neka nagnječenja na leđima kućišta. U prevodu - ne vredi 2-3k din više od očuvanog S5 koji si već spominjao. Ostali Active Samsung modeli na KP su uglavnom polupani, sa razbijenim ekranima.

Poslednja izmena:
S5 nije mnogo klizav, ima ona čudna leđa, jedino što su na većini polovnjaka lajsne verovatno izgrebane/oljuštene i estetski ružne. Inače mu i ne treba maska, telefon je relativno lagan u odnosu na te dimenzije, ima dovoljnu zaštitu od prašine i vode (ne bih ga potapao ni da je nov, jer voda lako prodire ispod poklopca baterije, a možda i dalje na polovnjacima, dovoljno je da štiti i od slučajnog kvašenja i kiše)

I ja bih pre uzeo Active verziju Samsunga nego običan S5/S6/S7 ali trenutna ponuda i cene u oglasima su na strani S5 polovnjaka.

Nazad
Vrh Dno