Šta je novo?

YUBC wireless link - potrebna iskustva?

bopuc

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2002
Poena
620
Firma u kojoj radim razmislja da se prebaci na YUBC 'wireless link' pa me zanima koliko je ovo pouzdano resenje. Cena nije faktor nego kvalitet linka. Da li je link stvarno 'dedicated' kao sto pricaju i da li se desava da puca veza u toku dana (prekidi u trajanju od 5-10min)?

hvala za svaki info.

mozes li nam reci odakle se prebacujes? mislim sa kog wispa i razloge...

i druge bi to ovde zanimalo ...

Ne prebacujemo se nego bezimo :) sa Tehnicom (analognog) kablovskog linka. Razlozi su da precesto ostajemo (i vise od jednog dana) bez net-a i ne postoji mogucnost pracenja potrosnje download/upload. Mislim, postoji ali je to prilicno nepregledno i vrlo relativno predstavljeno grafikonima, tako da nikada nismo sigurni koliki ce racun da stigne za net na mesecnom nivou. Odnos cene i kvaliteta im svakako nije jaca strana.

Ok, ajmo sada malo u YUBC.net-u :)

ja sam se igrao na yubc wireless linku od 512kbit/s i to nas 4-orica u isto vreme na battle.net-u i ping je bio odlichan,nije prelazio 60ms sto je za warcraft3 super.Eto ne verujem da sam ti pomogao,ali chisto da znash otprilike :)

Ne postoji savrsen wireless ...
uvek ce biti nekih problema :)

wireless,cabel,itd itd sve u ovoj zemlji tjas radi tjas ne radi i tu ti niko ne moze pomotji :( na zalost ali je tako,ostaje nam samo da zalimo i da se nadamo nekim boljim vremenima,a ona tje nadam se dotji kad se ukine monopol telekomu ....

poz...

cheers

Telekom nedrzi nikakav monopol.Cak sta vise, poprecne veze, ti mozes da dobijes kako oces i zakup voda na banjici bar kosta 800 din mesecno
Sto je sica naravno.Al tu su nasi dragi provajderi pa ukljucujuci i telekom koji prati ostale koji stavljaju cene za poprecne veze tj internet preko njih veoma visoko.Znaci zapravo nasi provajderi su ti koji odredjuju cenu internet-a ,a ne telekom.Jeste da su centrale stare al tamo gde su nove centrale mozes dobijes poprecnu ali sta ces sa njom kad je cena linka od jebenih 512k sigurno preko 20000 din
Pozdrav

Telekom nedrzi nikakav monopol.Cak sta vise, poprecne veze, ti mozes da dobijes kako oces i zakup voda na banjici bar kosta 800 din mesecno
Sto je sica naravno.Al tu su nasi dragi provajderi pa ukljucujuci i telekom koji prati ostale koji stavljaju cene za poprecne veze tj internet preko njih veoma visoko.Znaci zapravo nasi provajderi su ti koji odredjuju cenu internet-a ,a ne telekom.Jeste da su centrale stare al tamo gde su nove centrale mozes dobijes poprecnu ali sta ces sa njom kad je cena linka od ***** 512k sigurno preko 20000 din
Pozdrav
da, covece, ne lupaj!
kako to "telekom ne drzi monopol" i "provajderi diktiraju cenu"???
kod verata je poprecna veza mesecno 64kbps flat oko 3000din a 128kbps flat oko 6000 din a ZAKUP digitalnog voda (znaci da ti ne stave Pupinov kalem oko njega) je KOD TELEKOMA 64kbps 7000din a 128kbps 12600din MESECNO !!!

ko tu udara cenu? da obezbedimo neki online digitron na forumu?

koliko ja znam kod verata je 64 kb 1900 dinara .... nesto su im pale cene u zadnje vreme ....

brate trx ne znam gde si ti bio ali kod telekoma zakup voda kosta 800 din.A to je mozda cena sa internetom.Sve u svemu ovo je analogni vod al dobro sta on ide do 3 mb ili 2mb u s. sto i nije lose uopste tako da ne znam.Digitalni vod sigurno nijen sita skuplji.
Znaci ja pricam o zakupu voda koji ce da ide do nekog provajdera znaci mesecno palcane telekomu sto koristis taj vod nsita vise.
pozdrav

hmm imaju cene na njihovom sajtu pa cemo da vidimo tj evo cena

Mesečna pretplata

Za Biznis korisnike koji nisu Internet servis provajderi
vrsta voda preko I centrale preko II centrale preko III centrale
analogni vod
prenos govora 2-žično 210,88 421,60 632,39
prenos govora 4-žično 421,76 843,20 1.264,78
prenos podataka 2-žično 662,51 1.325,02 2.107,98

znaci 600 din preko jedne centrale do 2000 din preko 3 centrale pa mislim nemoras odma sa 56k na digitalni vod moze i taj analogni da posluzi

cene za prenos podataka je u tabeli odmah ispod tih cena koje si ti naveo!
pogledaj to:

digitalni vod
64 kb/s 7.000,00 7.000,00 7.000,00
128 kb/s 12.600,00 12.600,00 12.600,00
256 kb/s 22.400,00 22.400,00 22.400,00 :rtfm:

upravo zbog razlike u nameni te dve vrste vodova se razlikuje i cena. sam bakar kroz koji signal ide je isti, ali jednostavno ako hoces da furas podatke moras da platis vise. ctp;

brate imas i analogni prenos podataka
prenos podataka 2-žično 662,51 1.325,02 2.107,98
sta mislis kako ej sve to bilo pre jedno 4 god kad niej bilo dig kod nas :)))
inace imas i 4-zicno pa ono mao skuplje al oept za nas smrtnike nepotrebno

kad zakupljujes analogni vod za prenos podataka sve preko 56k je ilegalno - proveri ugovor koji ste potpisivali, ili jos bolje nazovi telekom da ih pitas :D da vidis kako ce da ti objasne :D

Analogni vod ne sme se koristiti za prenos podataka!!! I to je definitivno jer telekom namerno postavlja neke filtere kako ne bi mogao da prenosis podatke brzinom vecom od 9.600 jer to je navodno brzina koju oni garantuju!!!

Mozes da zakupus digitalni vod i cene su upravo one koje su pomenute.

Ono sto iron serb mozda hoce da kaze jeste da ce u skorijoj buducnosti da se pusti ADSL pristup internetu i on se nece dodatno placati za pristup provajderu vec ce se placati samo provajteru Internet protok i to ce da bude super stvar jer ce to da bude konkurencija kablovskoj i wirelessu i onda ce konacno da spadnu cene na nize...sto jedva cekam pravo da vam kazem :)

eto toliko!!!

da, ADSL je poceo za biznis korisnike jedino sto je jos uvek mnogo skup... do kraja godine bi trebalo da krene i za fizicka lica...

Jeste poceo, bas je moja firma podnela zahtev za to i dobila odobrenje...jedino sto i dalje vazi pravilo moras da imas nekoga koce taj zahtev da ti progura kako ne bi cekao par meseci pa i vise.
Scena je bila juce kad me je zvala neka zena iz njihovog biznis sektora da mi kaze kako je nas zahtev odobren i ceka na potpis direktora, a kad sam je pitao kad ce to da se sredi i kad ce nam proraditi net, ona mii je odgovorila- citiram: "Gospodine pa ovo je Srbija...". Sta tu ima vise da se prica:cuss:

trx je napisao(la):
da, ADSL je poceo za biznis korisnike jedino sto je jos uvek mnogo skup... do kraja godine bi trebalo da krene i za fizicka lica...

Ajde bre nemoj tu da mi silujete 'thread' sa starim prepucavanjima :), nego ako neko zna neka vice valja li sta taj YUBC wireless ili ne?

:) a kad ti daju taj ADSL za firme jel mozes sam da izaberes providera ili ne ?

Uh, samo to ne :-(

trx je napisao(la):
kad uzimas taj ADSL Telekom ti je provajder

Koristicu ja Telekom bez problema samo da cujem prov cene ;)

Mada, ne secam se da je vazila relacija Telekom=>povoljno :(

trx je napisao(la):

da li znas cene (brzine, da li je flat) i gde se podnosi zahtev...?

ja sam zvao i rekli su tek od marta ce poceti komercijalno...

Pozdrav.

da, tek od proleca ide komercijalno... sada samo preko veze...

pa reci nam barem kako radi i sl ?

pa ne znam - imam ortaka koji to uvodi i prica mi o tome, ali ja to nemam ;(

bopuc je napisao(la):
Ajde bre nemoj tu da mi silujete 'thread' sa starim prepucavanjima :), nego ako neko zna neka vice valja li sta taj YUBC wireless ili ne?

Valja.

Valja = koliku brzinu uzmes, to ti je istovremeno i zagarantovani minimum, uptime od kako sam postavio isti na par mesta - 99,9 %, dobijes potreban broj statickih IP-adresa po defaultu...

cheers

a posto je kod njih neki socijalni FLAT od 64 ili 128mbps ?

trx je napisao(la):
kad zakupljujes analogni vod za prenos podataka sve preko 56k je ilegalno - proveri ugovor koji ste potpisivali, ili jos bolje nazovi telekom da ih pitas :D da vidis kako ce da ti objasne :D

Možda se nešto skoro menjali u ugovoru koji se potpisuje ali ranije nije bilo nikakve naznake o ilegalnim brzinama. Ono što je bila fora je da kad zakupiš analogni vod nemaš garantovanu brzinu već koliko proteraš toliko dobiješ. Posle su se dosetili pa su na neke vodove stavljali pupinove kalemove koji su smrt za prenos podataka. Doduše, koliko se meni čini fokusirali su se na određene provajdere dok dosta drugih nije osetilo posledice na svojim iznajmljenim vezama.

trx je napisao(la):
kad uzimas taj ADSL Telekom ti je provajder

Ne mora da znači. Biće isto kao i sa SMIN-om -- Telekom je vlasnik opreme, koju iznajmljuje provajderima. Znači, ti se preko svoje telefonske linije (vlasništvo Telekoma) kačiš na ADSL koncentrator (vlasništvo Telekoma) u Telekomovoj centrali, a zatim se veza preusmerava prema tvom provajderu (Eunet, Sezam, Verat...)... koji najverovatnije koristi Telekomov internet link ka inostranstvu ;)

Dakle, faktički Telekom će biti provajder, ali ćemo plaćati svojim "omiljenim" provajderima, koji će najveći deo resursa opet zakupljivati od Telekoma. I e-mail adresa će ti biti @tvojprovajder, ne od @telekom.yu

IronSerb je napisao(la):

E sad ga odvali, svaka čast. A možeš li da zakupiš poprečnu vezu od još nekoga osim Telekoma? Naravno da ne možeš. Prema tome, imaju monopol. Tu liniju od 800 dindži možeš da koristiš za internet samo ako si dobar sa Telekomom, pa ti ne postave limitator ("Pupinov kalem") i obore ti vezu na 9600 (kao što su uradili Večernjim Novostima, Glasu, Memodati i još nekima).

Telekom monopola je potrvđen i zakonom. Na svu sreću, ističe ove godine.

Vrh Dno