Šta je novo?

yu domen?!

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Jedno glupo pitanje.Gde se i pod kojim uslovima registruju domeni naziv.co.yu?Glavno pitanje-sta to kosta?ctp;

ne znam tacno sajt ali znam da pravna lica imaju prava na besplatan domen (jedno pravno lice - jedan domen, ne moze nikako dva).

Na Forumu postoji Search opcija, a postoji i thread koji se detaljno bavio tom tematikom...

NIC.yu da proveris dal je slobodan pa odes kod provajdera da ga registrujes - besplatno... treba da budes pravno lice (firma, organizacija ili vec nesto trece), treba da imas pecat i izvod iz sudskog registra... bas sam danas uzeo www.pdf.org.yu :D

Onda moram da se ispravim.Kako da dobijem ikakav yu domen kao fizicko lice?boom

Kiwy je napisao(la):
NIC.yu da proveris dal je slobodan pa odes kod provajdera da ga registrujes - besplatno... treba da budes pravno lice (firma, organizacija ili vec nesto trece), treba da imas pecat i izvod iz sudskog registra... bas sam danas uzeo www.pdf.org.yu :D

Na koju foru si registrovao .org ??
I ne mora da bude iz sudskog registra, dovoljno je da radnja bude registrovana kao recimo trgovina na malo... Znaci dokaz da radnja/firma postoji, sto ce reci fizicka lica - CAO! Ovo je odgovor na Mihailovo pitanje. Mada sam nacuo da ce co.yu da se naplacuje, pa ce i fizicka lica moci da registruju...

glupo je biti co.yu ako nisi kompanija. Ako si fizicko lice uzmi samo .yu

Nema sanse da dobijes kao fizicko! Kao pravno moras sudski registar (u gradskoj kuci ga vadis ili ako ga odmah imas nema problema) i pecat (bar vecina provajdera tako trazi - don't fu*k with NIC.yu). Dobio sam .org.yu jer sam isao preko sportskog kluba - pa rekli su kao to je udruzenje gradjana i nema sanse da dobijem .co.yu sto je rezervisano samo za firme, toliko su striktni. Co.yu se ne naplacuje i ne zele da uvedu za fizicka lica jer bi bio haos (kao do sada nema www.zivotinjesezale.co.yu i penisbuliding.co.yu !? :D )

Sto se tice registracije domena i hostinga, najjeftinije je kod Verat-a www.verat.net Za 1200 Din dobije se co.yu domen i hosting godinu dana uz Cgi, Php, Ssi, Sql ...... 5 besplatnih e-mail adresa (preko toga se doplacuje), + 5 sati besplatnog neta ......
E sad, ako i nisi pravno lice postoji mogucnost da dobijes co.yu domen ako se malo potrudis. Sve sto ti je potrebno je neki poznanik koji ima bilo kakvu registrovanu radnju (trafiku, tezgu na buvljaku ......nebitno) samo je potrebno da iskopiras neki papir kojim se potvrdjuje da ta i ta radnja postoji, zatim da se to overi u opstini i to je to. Onda ti ostaje da odes u Verat predas to , uplatis hosting, i za par dana oni te obaveste da je tvoj domen prihvacen(naravno ako takvo ime vec nepostoji, ali provere to u Veratu kada odes, a mozes i sam na www.nic.co.yu). Dobra je stvar sto taj tvoj poznanik nemora uopste da se cima jer kada odes u verat da to predas neproveravaju ni ko si ni sta si.
Sve ovo znam i govorim ti iz licnog iskustva. Imam odgajivacnicu pasa i naravno co.yu domen, a nemoze se reci da je odgajivacnica pravno lice :)

Pa i ja sam fizcko lice ali imamo klub pa sam tako isao. Pa 90% sajtova je isao na tu foru (poznanik). Bas me zanima kako je benchmark dobio co.yu (jel na neki butik :D )

Laza je napisao(la):
glupo je biti co.yu ako nisi kompanija. Ako si fizicko lice uzmi samo .yu

Niko ne moze uzeti .yu.... To je rezervisano samo za drzavne institucije i za provajdere koji imaju direktan link ka inostranstvu...
Stvarno .yu ne mozes nikako dobiti (mada je kod nas sve moguce, pa ako znas dovoljno znacajne ljude sve moze :()

Sto se tice .co.yu domena odavno se prica o nekom restruktuiranju nic.yu ali ko zna kada ce od toga nesto biti... Vecina domena je zbog glupih (bar za mene) propisa registrovana na prevaru tj. vlasnici vecine domena ne koriste "svoje" domene vec to eto radi neko treci (kao sto ljudi rekose prijatelj :D)

ogromna glupost. Ispada da fizicko lice nikako ne moze imati .yu na kraju. Zato se pojavila i gomila abnormalnosti da se na prevaru dobijaju co.yu. Pa glupost je da nesto sto nije kompanija bude co.yu. Ipak je najbolje registrovari .com jer ko zna kakva ce papazjanija nastati kad se raspadne Jugoslavija.

Ma ljudi o cemu mi pricamo???
Prvo Kiwy, ako ja imam uputstva kako muskarci da povecaju svoju muskost(nebitno da li je laz ili ne) sigurno mu necu dati ime thesimpsonsgalery.co.yu. Drugo, SVAKI provajder ovde je najobicnije djubre. U svetu ono sto se ne naplacuje(besplatni serveri) ovde u nekim slucajevima ne moze da se dobije ni sa potpisom Vlade Srbije! Recimo, jedan od nasih najvecih provajdera, seta verziju PHP-a na svom serveru 3.06, a poznato je da je aktuelna 4.11. To nije jedan build pa nisu stigli, to je cela verzija nize. I naravno, pola stvari sa XML-om ne radi.
Sto se tice domaceg NIC-a. Kao ne mozes da otvoris .net domen dok oni ne dodju i ne provere da li je to stvarno kvalitetna mreza da bi mogla da se zove .net.yu. E do mojega. Ko je bre NIC da meni odredjuje kako sam ja podesio mrezu. Palo mi je na pamet da umrezim Unix i Win (da, izvodljivo je) samo da bi mogao da ih lozim...:)
Znaci, JEDINO resenje za kvalitetnu prezentaciju je .com domen i neki svetski provajder, po mogucstvu sto blizi internet backbone-u. Kraj price :)

Wakizashi je napisao(la):
Ma ljudi o cemu mi pricamo???
Prvo Kiwy, ako ja imam uputstva kako muskarci da povecaju svoju muskost(nebitno da li je laz ili ne) sigurno mu necu dati ime thesimpsonsgalery.co.yu.
You're very very... pa ja nisam onaj sajt spomenuo zbog toga nego da postoje tako "ql" sajtovi na nasem Internet nebu :D btw you really really hate our providers right?

Kiwy je napisao(la):
You're very very... pa ja nisam onaj sajt spomenuo zbog toga nego da postoje tako "ql" sajtovi na nasem Internet nebu :D btw you really really hate our providers right?

Onda nisam shvatio... :confused:
A što se tiče naših provajdera... Kheh... ide mi na nerve kada se neko vadi na sigurnost i ne znam šta, samo da bi prikrio svoje neznanje... Čast izuzecima naravno, ali su uglavnom svi u tom fazonu... Još pogotovo naš famozni NIC .... uf.. neću više, iznerviraću se još više...

cisto da te pitam sta ti je nic skrivio ? :D

Ma nije ništa, ali šta on u stvari radi... Sada su i provajderima prebacili da proveravaju firme. Još malo pa će svaki provajder da proverava i da li je domen zauzet da bi nicu olakšali posao. Pa ne registruje se dnevno 7 hiljada .co.yu domena...

To se zove orgver (znanje organizovanja radnog procesa). Ako neko iz Kursumlije hoce da registruje a moze da to sredi preko svog lokalnog provajdera pa neka tako bude , i ako iskrsne neki problem opet ide kod svog lokalnog a ne u BG... Decentralizacija :D

Potpuno se slazem... Samo, hocemo li se sada vratiti ponovo na kvalitet i spremnost na saradnju sto se tice nasih provajdera ? :)
Ne, mislim da bi mogli u nedogled ovako...:D

OK ali prvo Telekom Srbije treba da popravi mnogo stvari (da ne gusi kablovsku i adsl itd...).

E za to ima da se nacekamo... Tip je razgovarao sa likom iz telekoma, ono... Ovo ne valja, ovo ste ugusili, ovo se raspalo.... plju, plju, plju... sto bre to ne ispravite...??
Na to mu je tip iz telekoma 'ladno rekao:
"A zasto bi kada nemamo konkurenciju?"
E kada takav odgovor dobijes sve ti je jasno... :(
U prevodu... syebali smo se sa telekomom...

I know, I know :(

Nazad
Vrh Dno