Šta je novo?

YouTube preti: plejer će biti blokiran posle tri videa ako blokirate reklame

Niko ovde ne glumi dobrice i većina nas koristi adblocker, uključujući i mene. Ne pada mi na pamet da plaćam premium dok god je blokiranje reklama moguće. Jedina razlika između tebe i nas ostalih je što ti preterano dramiš u vezi svega ovoga. Imaš nekoliko opcija:

1. Uplati premium.
2. Koristi adblocker.
3. Investiraj u neki jači hardware a onda isprati ovo uputsvo.
4. Batali YouTube.

Tvoje konstantno kukanje neće promeniti način poslovanja YouTube-a. Jedino što ćeš postići je trajno udaljavanje iz ove teme.
Nije to drama nego iznosenje svog stava. Ako je zabranjeno da iznesem svoj stav i da ga obrazlozim i branim u razmeni misljenja sa drugima samo reci.

To je isto kao da ti neko pokloni bicikli i onda posle 6 meseci kaze e znas to biciklo sto sam ti poklonio od sledeceg meseca mi dodjes po 10 evra za njegovo koriscenje. Jel to logicno i moralno?
Nisu oni poklonili "bicikl", oni su dali da "bicikl" koristis besplatno, jer, vidim, da je vlasnik yt-a i dalje google, a ne neko drugi.

Ajde udahni duboko i pročitaj još jednom šta si napisao. Na ovakve izjave čovek samo može da se nasmeje.
A sta nije jasno? To sto su oni vlasnici im daje za pravo da mogu da sta hoce? Mozda u njihovoj glavi to deluje logicno ali zakonom ili nekim pravom postoji ogranicenje koliko reklama mogu da stave i koje duzine.

Zamisli kada bi svaka firma, kompanija ili proizvodjaci uslovljavali nekim svojim pravilima. Primera kupis nov auto oni kazu ok ali imate par uslova, servis radite kod nas, narednih 5 godina kod nas uplacujete osiguranje vozila i gorivo sipate samo na onim pumpama sa kojima mi imamo dogovor ili ces da odes u drugu auto kucu i uzmes isti auto bez uslovljavanja?

Zamisli kada bi sada svi stavljali neke svoje preduslove za koriscenje njihovog proizvoda i da se svodi na to da ti uzmu vise novca.

Tibor će sada malo da odmori od ove teme. Imaće dosta vremena da pažljivo pročita šta mu je sve napisano u prethodnim postovima.

On topic, na Odysee se pojavljuje sve više i više velikih content creatora koji su dosta popularni na ovom forumu. Rade paralelni upload na YouTube i Odysee.

Na primer:

Mental Outlaw
Hardware Unboxed
Distro Tube
Switched To Linux
Brodie Robertson
TechHut

Kontam da će ih u budućnosti biti još više.

Hvala za ovaj Odysee. Nisam ni čuo za servis do sada.
Vidim da ima sync sa Youtube-a, pa će biti lako da ljudi prebace svoj sadržaj.

Da li kod mene nešto ne radi kao kod drugih, ali ja imam ad block plus na firefox-u i nemam premium i ne gledam reklame.
Ok, ja sam desktopaš pa me mobilna platforma skoro i ne interesuje. Baš kad mi treba, koristim NewPipe.
Ništa ne plaćam, nema reklama.

Od proslog meseca placam YT Premium family, svi u kuci smo najvise na YT. Otkazao sugavi Netflix i dodje mi na isto (imamk Prime i Disney+).

Da li kod mene nešto ne radi kao kod drugih, ali ja imam ad block plus na firefox-u i nemam premium i ne gledam reklame.
Ok, ja sam desktopaš pa me mobilna platforma skoro i ne interesuje. Baš kad mi treba, koristim NewPipe.
Ništa ne plaćam, nema reklama.
Pa valjda je još uvek u fazi testiranja, tj. pogađa samo određeni broj korisnika.

A sta nije jasno? To sto su oni vlasnici im daje za pravo da mogu da sta hoce? Mozda u njihovoj glavi to deluje logicno ali zakonom ili nekim pravom postoji ogranicenje koliko reklama mogu da stave i koje duzine.

Zamisli kada bi svaka firma, kompanija ili proizvodjaci uslovljavali nekim svojim pravilima. Primera kupis nov auto oni kazu ok ali imate par uslova, servis radite kod nas, narednih 5 godina kod nas uplacujete osiguranje vozila i gorivo sipate samo na onim pumpama sa kojima mi imamo dogovor ili ces da odes u drugu auto kucu i uzmes isti auto bez uslovljavanja?

Zamisli kada bi sada svi stavljali neke svoje preduslove za koriscenje njihovog proizvoda i da se svodi na to da ti uzmu vise novca.
Ne znam koliko se razumeš u prodaju automobila, ali ako želiš da imaš punu garanciju na Mercedes Benz A 45 AMG, moraš na svakih 10000 milja (ili grubo jednom godišnje) da platiš redovan servis od 1100 australijskih dolara, što je oko 700 eura. Tu spada ulje, provera board-a, itd.

Mislim da ti iz nekog sasvim drugog razloga reaguješ ovako burno na pojavu da kompanija želi da naplati svoje usluge. Čini mi se da si jako malo vremena proveo čitajući o kapitalizmu, privatnoj i intelektualnoj svojini. Ne znam koliko si putovao po zapadnim zemljama, ali deluje da ne razumeš kapitalizam.

Velika vecina ovde bi se ponasala isto ili jos gore da je Youtube njihova firma.

Inace, reklame same po sebi i ne bi bile toliki problem da ne reklamiraju sve i svasta - npr. ubacis reklamu koja je zapravo cela pesma u sred neke moje plejliste - to mi nije normalno.

Na kraju dana, njihovo je da pokusaju, nase je da se snalazimo.

Ja sam stvarno iznenadjen koliko ljudi ne shvataju da nista nije besplatno u kapitalizmu. Mozda se ne placa novcem, ali nije besplatno. Moze da se placa privatnoscu (i dalje je to deo cene YT-a i pored novca), rizikom (Vanced, ko zna sta ta aplikacija jos radi pored onoga sto vidite), ulaganjem u buducnost, lenjoscu i inertnoscu na promene (daj im godinu dana za dinar da se naviknu, posle ce ih mrzeti da menjaju sajt/modem/sim karticu), pa i vremenom ili verovatnocom da se pare potrose kod saradnika (reklame). Sami odlucujete kojom cete valutom placati, a ne da li cete placati. Sada vec otrcana: "If the product is free, you are the product!"

Enterprise/Data Centar infrastruktura koju koristi Google/YT kosta. Neverovatno kosta. Nezamislivo mnogo kosta za prosecnog korisnika YT-a. To mora da se plati nekako.

Na kraju krajeva, indijski YT kosta 168din mesecno. (i jos malo u valuti "privatnost", ali to je druga tema). Ne znam cemu dalja prica.

I dobro, ako se uzme premium individual, na koliko uređaja može?

Mislim da nije ograniceno. Dokle god si prijavljen na nalog za koji je kupljen premium, radice. Nevolja je sto ce raditi i pristup ostalim google servisima (Gmail...) ako hoces da delis nalog.

Ja sam za 168 dinara prijavljen na dva android TV-a, dva Eon boxa, dva telefona, tri chromecast-a i ne znam koliko browsera...

Jedan hint za one koji slušaju muziku na YT. Kada krene reprodukcija pjesme ili cijele liste, promijenite tab da YT tab ne bude u fokusu. Reklame tada neće biti prikazivane, ali čim vratite taj tab u fokus nakon dužeg vremena eto ih nazad.

tja, kapitalizam...ponavljate pričice iz čitanki...sve bi ovo bilo drugačije da pričamo o zaista privatnim kompanijama...to su kompanije koje su, kako se to kaže, u krevetu sa svojim vladama i koje nikad neće propasti jer će se uvek naći neki misteriozni novac/sponzor da ih spase...a pretpostavljam da neki ovde znaju kako se zove sprega korporacija i države...

dobar primer je tviter...dok je zabranjivao koga je zabranjivao i cenzurisao to je bila privatna kompanija koja može da radi šta hoće,njihova pravila, kapitalizam, profit, doviđenja ako vam se ne sviđa, itd...kada je preuzeo elon musk e to više nije privatna kompanija već javno dobro koje mora da se povinuje određenim pravilima i ne sme da dira u svete krave globalizma i koji će biti kažnjen ako to ne uradi ( ili nađite neku bolju reč umesto globalizma)...youtube je i dalje poslušni đak i taj pritisak na njega ne postoji...

treće, same kompanije u kapitalizmu sada ističu da im profit nije primaran već društveno-politički angažman, ili promocija određenih ideologija...kada je kompanija gillete objavila da je zbog svoje promo kampanje izgubila skoro 10 milijardi dolara njen vlasnik je rekao da to nije važno, i da je ovo drugo važnije, i da će i dalje nastaviti to da rade...to praktično ponavlja svaka kompanija koja se priključila promociji određenih politika/ideologija...pogledajte šta znači ESG i kako se ta ideja koristi ili zloupotrebljava u praksi...i kako privatne kompanije koje po našim shvatanjima "mogu da rade šta hoće, njihova kompanija njihova pravila" zapravo to ne mogu...

nemam, naravno, nikakvo rešenje, snalazi se svako kako zna i ume, ali svakako je još teže napraviti alternativu postojećim servisima jer su u poziciji zbog svoje sprege sa državom/političarima/vidljivim i nevidljivim uticajnim ljudima da ometaju svaku konkurenciju...

Mene ReVanced zeza bas. Radi jedno vreme i onda prestane, kad pustim video posle 30-40 sekundi krene da loaduje nesto i tako vrti i to je to. Onda uzmem koristim par dana obican YT i posle ReVanced radi normalno par dana pa opet krene da zeza i tako u krug.
ReVanced music nemam taj problem.

A koja su to "određena pravila" kojima se Twitter povinuje? :) A nije se ranije "povinovao"? :)

Tek sad vidim da pričaš o vidljivim i "nevidljivim" uticajnim ljudima, tako da, ne bih učestvovao s tobom u diskusiji. Štaviše, moraš na block zbog teorija zavera i tog konspirativnog načina razmišljanja.

Razne slične platforme postoje i nijedna nije (bila) uspešna. Ali lepo od njih. Zajedno sa Redditom i Twitterom prate Facebook. Za mene odlično, pošto mi se internet danas sveo na nekoliko foruma i zanimljivih, normalnih (tech) sajtova. Dešava mi se da otvorim browser, i shvatim da nemam gde. Možda konačno pročitam neki od 1000 sačuvanih članaka, prođem kroz bookmarke ili sredim fajlove i foldere :d
:D
"prođem kroz 404 pustoš..."

AdGuard na MacOS i iOSu sređuje problem sa reklamama na YT 100%.
I o kakvoj mi kradji pricamo? Mi njih krademo ili oni nas?
Koliko sam video oni čak stavljaju reklame u video koji nije monetizovan u poslednje vreme... :D

Poslednja izmena:
Mene ReVanced zeza bas. Radi jedno vreme i onda prestane, kad pustim video posle 30-40 sekundi krene da loaduje nesto i tako vrti i to je to. Onda uzmem koristim par dana obican YT i posle ReVanced radi normalno par dana pa opet krene da zeza i tako u krug.
ReVanced music nemam taj problem.
Proveri u dodatnim podesavanjima da li ti je chekiran jedan settings, mislim da je protobuf tako nešto koji sređuje taj zastoj...

Au koliko polemike oko YT i reklama odnosno ad block. Servis sam diktira uslove korišćenja koji su podložni promenama pa kome se svidja nastaviće da koristi uslugu, kome ne ni dovidjenja ne kažu gledaj šta ćeš. To pravilo važi svuda pa i na forumima a većina bi da kao korisnik diktira drugima pravila korišćenja.

Ja već jedno godinu dana plaćam premium pre sve ove priče oko blokiranja servisa zbog adblocka jer pretežno koristim YouTube na telefonu i televizoru i nativna aplikacija ne blokira reklame. Uzeo premium porodični paket iz Srbije regularno, ništa Turska Argentina i slično, podelio to sa 5 drugara. Na 6 ljudi tih 10e mesečno izadje svakoga po 200 dinara. Ako mene pitate, vredi svaku paru ko koristi YouTube svakodnevno, odmorio sam mozak od reklama, i još dobio pristup YouTube Music servisu. Kome ne odgovara jednostavno batali korišćenje njihovog servisa, njihov servis njihova pravila. Isto kao i za Netflix, HBO i ostale platforme, nema više nigde džaba, svako gleda da maksimizuje svoj profit. A ako se kome može, onda je to Guglu kao jednom od vodećih tech giganata.

Poslednja izmena:
Au koliko polemike oko YT i reklama odnosno ad block. Servis sam diktira uslove korišćenja koji su podložni promenama pa kome se svidja nastaviće da koristi uslugu, kome ne ni dovidjenja ne kažu gledaj šta ćeš. To pravilo važi svuda pa i na forumima a većina bi da kao korisnik diktira drugima pravila korišćenja.

To jeste trenutno stanje, bez pogovora, ali pitanje je da li je to normalno stanje tj. najbolje moguće.

Ja mislim da je danas ovo što nam je "slobodno tržište" donelo bukvalno na nivou slobode iz vremena komunizma, nečega čega se ceo zapad gnuša i koristi kao sinonim za sve negativno a pri tome ne vide da upravo to danas žive.

EULA, patentna prava... i ostale umobolne stvari su danas normalne, bar polovina ljudi će ih braniti nemilice, što ne znači da ne možemo bolje.

Kada bi svi ovi koji se žale na Google napravili svoj "YouTube" kontam da bi njihovo ponašanje bilo 100 puta gore od ovoga što Google trenutno radi. Kad ste tako fer, iznajmite sopstvene servere, napravite svoj sistem i dajte svima sve džabe a content creatore koji uploaduju sadržaj kod vas platite valjano, kako bi ste obezbedili odliv sa YouTube-a na vašu platformu. Pokažite YouTube-u šta je pravda, korektnost i fer poslovanje.

Shvatite da YouTube nije vaše vlasništvo i da je korišćenje istog privilegija a ne vaše pravo. Krajnji korisnik se nizašta ne pita i aspolutno nema pravo glasa jer je usluga besplatna. Deal with it.

To jeste trenutno stanje, bez pogovora, ali pitanje je da li je to normalno stanje tj. najbolje moguće.
Poslovna politika neke kuće je njihova unutrašnja stvar a problem je ne samo kod nas nego u svetu uopšte da korisnici daju sebi za pravo da pokušavaju da menjaju poslovnu politiku drugih. Normalna je stvar to što rade jer kao i u svakom drugom poslu se kreće sve je dž a sad je došlo vreme da opravdaju novac od korisnika koji plaćaju reklame. alex303 je lepo napisao " iznajmite sopstvene servere, napravite svoj sistem i dajte svima sve džabe" pa kad razvijete da se vidi vaše ponašanje, koliko li bi se promenilo u uslovima korišćenja, po meni ne manje od 90% :ROFLMAO:

Iskreno me ne zanima njihova poslovna politika, nisam im plaćao do sad, neću im plaćati ni od sada. U krajnjem slučaju mogu da živim i bez YouTube, a siguran sam da će uvek postojati način da se zaobiđe to njihovo blokiranje ad blokera.

Vrh Dno