Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

Jesi ti siguran? Nisam cuo obavestenje o teme a to koristim. Kucni net mi i nije pod ugovornom obavezom.

Naravno. Uslovi ti se nisu menjali jer nisi potpisao novi ugovor za nove pakete koji se isto zovu ali su drugačiji. Konkretno moraju da budu i stari Total i stari Kućni internet da bi to funkcionisalo. Kao i kad smo (mnogi na forumu) pisali o ukidanju SBB Superset-a, pa su ljudi kukali da im radi pa je posle par meseci Telenor ugasio uslugu za sve korisnike a prvo su samo sprečili aktivacije za nove korisnike.

edit: konkrento, spominje se samo u starom cenovniku - https://www.telenor.rs/static/file/Stari Home i Kucni internet paketi.pdf - a na sajtu ni reči o tome, https://www.telenor.rs/sr/privatni/ponuda/mobilni-internet/kucni-internet/

Konkretne informacije mogu da se dobiju od call centra 0639000 naravno, ali obično ako na sajtu nešto NE piše to znači da ga više nema, retko kad najave ukidanje nečega već samo nestane.

Nisam na totalu, neki Start paket uvezan sa 150gb. Necu da cackam mecku, neka traje dok traje😁 . Nisam znao da su ukinuli tu opciju. Ne mogu reci da mi treba i na mobilnom to ali nije lose sto imam, ako zatreba.

Telenor Home od jutros ne radi. Lokacija Zemun.
Da li još neko ima problem?

Call centar nije moguće dobiti, ali u jednom trenutku automat kaže da su "upoznati da određeni servisi u mreži ne rade i da pokušavaju da otklone problem".
Imam utisak da im ta poruka stalno vrti, jer uvek nešto ne radi...

Obrenovac takođe ne radi.. sad baš hteo da ih zovem ali ako je tako neću džabe da gubim ni vreme ni živce.

Generalno su (bar kod mene) mesecima unazad sve lošiji i lošiji. Po par puta u toku dana internet zabada ili nestane na par minuta. Skroz nestabilan.

Kod mene nije bilo značajnih problema. Imao sam nekoliko kratkih prekida ili manji lag, ali generalno je radio OK.
Ako ne radi ni Obrenovac, onda je verovatno problem na nivou mreže.
Evo i odgovora od Telenora:

Zdravo, primetili smo smetnje u funkcionisanju pojedinih servisa i usluga. Naš tim radi na njihovom otklanjanju i očekujemo da će uskoro sve biti vraćeno na uobičajeni način funkcionisanja. Hvala na razumevanju i strpljenju.
11.50 proradilo....pratično celo prepodne down.

Poslednja izmena:
Imam 2 pitanja pa ako neko moze da mi da savet/pomogne:

1. Kakav je Huewei router koji se dobija uz Telenor kontract ? Koji je model i kakva su iskustva generalno ? Racunam da je bolji od ZTE ali ...
2. Proveo sam 2 dana trazeci da kupim neki 4G LTE CAT6 router sa gigabit portom i (eventualno brzinom do 300 Mps). Jel to moze da se kupi u Srbiji jer sam gledao oglase i gde sve vec i nisam nasao bas nista. Slobodno me kontaktirajte na privatnu poruku ako znate mesto gde se to moze nabaviti. Generalno sta je najbolje da se kupi a da je dostupno u Srbiji

Nadam se da nije mnogo pitanja za prvi post :)

S.

1. Kakav je Huewei router koji se dobija uz Telenor kontract ? Koji je model i kakva su iskustva generalno ? Racunam da je bolji od ZTE ali ...
Dobija se Huawei B311s-220 ili ZTE MF283U.

Potpuno su isti što se tiče 4G modema - mada je ZTE lošije dizajniran sa tehničke strane u teoriji (modem je spojen preko USB interfejsa i komande šalje preko cdc_ether protokola), dok u praksi oba modema rade identično. Cat 4 dakle brzine do 150/50 Mbps bez agregacije 4G+, u praksi poprilično loše u današnje vreme.

Što se ruter dela tiče, iskreno sam primetio da ZTE ima dosta jak WiFi signal ali sam kvalitet tog signala je isti kao i na Huawei modemu, na istoj razdaljini (ping, brzina, jitter). Generalno su identični uređaji. Bitno je napomenuti da B311s ima samo 1 LAN port dok ZTE ima 4.

Oskudni sa podešavanjima, Huawei B311s ima lep interfejs ali ništa više podešavanja nema od ranijih modela npr. B310s, ili od ZTE-a.
Jel to moze da se kupi u Srbiji jer sam gledao oglase i gde sve vec i nisam nasao bas nista.
Nema. Neki put se pojavi koji 4G+ modem donet iz inostranstva i proda se isti dan praktično. I to ih baš skupo prodaju, 100€ i više. Koliko sam upućen jedina dva 4G+ modema koja su se ikada prodavala u Srbiji zvanično su Huawei B525s kod A1 Srbija / Vip mobile, i Huawei E5785-92C MiFi kod MTS / Telekoma. Telekom više nema taj MiFi u prodaji a A1 ne prodaje B525 bez ugovora za kućni net.
Generalno sta je najbolje da se kupi a da je dostupno u Srbiji
Šta nađeš - vrlo je teška situacija što se tiče dostupnosti 4G+ modema. Traži po oglasima svaki dan pa ćeš neki put uhvatiti.

Dobija se Huawei B311s-220 ili ZTE MF283U.

Potpuno su isti što se tiče 4G modema - mada je ZTE lošije dizajniran sa tehničke strane u teoriji (modem je spojen preko USB interfejsa i komande šalje preko cdc_ether protokola), dok u praksi oba modema rade identično. Cat 4 dakle brzine do 150/50 Mbps bez agregacije 4G+, u praksi poprilično loše u današnje vreme.

Što se ruter dela tiče, iskreno sam primetio da ZTE ima dosta jak WiFi signal ali sam kvalitet tog signala je isti kao i na Huawei modemu, na istoj razdaljini (ping, brzina, jitter). Generalno su identični uređaji. Bitno je napomenuti da B311s ima samo 1 LAN port dok ZTE ima 4.

Oskudni sa podešavanjima, Huawei B311s ima lep interfejs ali ništa više podešavanja nema od ranijih modela npr. B310s, ili od ZTE-a.

Nema. Neki put se pojavi koji 4G+ modem donet iz inostranstva i proda se isti dan praktično. I to ih baš skupo prodaju, 100€ i više. Koliko sam upućen jedina dva 4G+ modema koja su se ikada prodavala u Srbiji zvanično su Huawei B525s kod A1 Srbija / Vip mobile, i Huawei E5785-92C MiFi kod MTS / Telekoma. Telekom više nema taj MiFi u prodaji a A1 ne prodaje B525 bez ugovora za kućni net.

Šta nađeš - vrlo je teška situacija što se tiče dostupnosti 4G+ modema. Traži po oglasima svaki dan pa ćeš neki put uhvatiti.

Hvala na detaljnom odgovoru ... U principu sam skapirao tako nesto pa sam hteo da proverim da li je sve to tako. Znam da je djubre sto se nudi u ponudi od operatera pa zato nisam ni razmiljao da uzmem nista na ugovor.

Ako moze samo brzi odgovor (moze i na privatnu poruku ako je smaranje ovde) da cujem sta mislite o (i sta preporucujete);

1. Huawei B529s-23a - kosta 3500 din...Nekako mi to izgleda malo para da bi radilo bez problema; Da li ima neko iskustva sa ovim. Druga stvar, cini mi se da je skinut sa neke mreze pa ne znam da li pokriva sve opsege kao drugi 4G routeri.
2. TP-LINK archer MR600 - vidim ima par oglasa i cena oko 150 EUR. Par likova nude na 'KupujemProdajem' ali se narucuje i treba vremena da to dodje ...Za sada to mi je najbolje sto mogu da nadjem pa me zanima ako ga neko ima i koja su iskustva
3. Huawei MIFI (bilo koji) - to mi je plan C a zanime da li neko koristi u gradskim (soliterskim) uslovima gde antena nije golim okom vidljiva

Kako smo poceli ovo ce biti jedan od vidjenih postova za Telenor setup :)

S.

1. Huawei B529s-23a - kosta 3500 din...
Samo da dodam - taj modem je zaključan na Nemački Telekom, vidiš da je ceo izgreban i da lik nije okačio slike uključenog niti sa ubačenom našom karticom, što znači 99.9% da je zaključan. Jer da nije zaključan prodavao bi ga za 70€ pošto one ZTE krš-eve (MF283+/V/U) prodaju za 2500 dinara a oni su kao i svaki Cat 4 uređaj praktično neupotrebljivi u urbanizovanoj sredini zbog neverovatno visokog zauzeća resursa 4G ćelija.

Praktično je jezivo koliko je običan 4G postao spor.

ima mifi portove za eksternu antenu pa na isto izadje

ja planiram mifi da uzmem pa da ga nosim sa sobom i koristim net na telefonu bez vadjenja kartice

kad je u planu da 5g dodje kod nas?

kad je u planu da 5g dodje kod nas?
Za 2-3 najviše 4 godine 🙃

Ako nešto ne sabotiraju ili oni zabrinuti za "korona 5g talase" ili najomiljenija neefikasna državna birokratija, ili oni čiji je interes da spreče brzi bežični širokopojasni pristup koji može da ispuni potrebe većine korisnika uz minimalna ulaganja operatora u poređenju sa fiksnim pristupom.

Samo da dodam - taj modem je zaključan na Nemački Telekom, vidiš da je ceo izgreban i da lik nije okačio slike uključenog niti sa ubačenom našom karticom, što znači 99.9% da je zaključan. Jer da nije zaključan prodavao bi ga za 70€ pošto one ZTE krš-eve (MF283+/V/U) prodaju za 2500 dinara a oni su kao i svaki Cat 4 uređaj praktično neupotrebljivi u urbanizovanoj sredini zbog neverovatno visokog zauzeća resursa 4G ćelija.

Praktično je jezivo koliko je običan 4G postao spor.

Tako nesto sam pretpostavio i skapirao da ga prodaje po tezini :)

Kao opcija mi ostaje da nadjem neki MiFi pa da se posluzim dok ne nadjem krstne CAT 6 modem/router

na selu sam i ima jako malo korisnika. zimus sam imao 45/22 a sad se desava 5-6 download i oko 15 upload. telenor mi postao jako los,bukvalno najgori. vip je imao slabiji signal a bolje radio. imam problema kad gledam youtube jer kad padne na slab protok,kvalitet se sam smanjuje i koci. ugovor mi vazi jos dugo,ne znam sta raditi...mrtvi jadnici

@Skamer baš juče sam otišao i odjavio uslugu (istekla mi UO). Zadnjih meseci Telenor nestabilan i očajan. Žali Bože dinara dati. Isto je i na postpejd kartici. Ozbiljna degradacija kvaliteta a do pre samo godinu dana, možda malo jače, bili su za dva koplja ispred A1 i MTS po Obrenovcu. Ovo sad.... katanac da im se stavi odmah.

@Skamer baš juče sam otišao i odjavio uslugu (istekla mi UO). Zadnjih meseci Telenor nestabilan i očajan. Žali Bože dinara dati. Isto je i na postpejd kartici. Ozbiljna degradacija kvaliteta a do pre samo godinu dana, možda malo jače, bili su za dva koplja ispred A1 i MTS po Obrenovcu. Ovo sad.... katanac da im se stavi odmah.

dal to zato jer su se prodali Poljacima? Norveska vise nema nista s njima?

Danas je opet bio prekid interneta i Home i postpaid kartica. Trajalo oko 10 minuta. Mrtvo skroz.

Lako je vama u gradovima. Cepate po 150mbit/s. ja ovde na selu,na telenor 4g trenutno imam 24 megabita. Sto je takoreci dc hspa+ brzina, dakle 3g...i to idealna,koju nikad nismo ni imali u ono 3g vreme.

Lako je vama u gradovima. Cepate po 150mbit/s. ja ovde na selu,na telenor 4g trenutno imam 24 megabita. Sto je takoreci dc hspa+ brzina, dakle 3g...i to idealna,koju nikad nismo ni imali u ono 3g vreme.
Ako ti je za utehu, ja sam zadnjih meseci od 11 ujutru do posle ponoci imao MAX 10mbps pritom zivim 2km od centra Obrenovca koji ne spada bas u male gradove. A do pre godinu dana otprilike, nije padao ispod 30-35 mbps cak ni u "spicu". Sta im se desava, ne znam ali je kod mene katastrofa. Neko je pominjao da postoje razliciti nivoi prioriteta, pa tako najnizi ima pripejd, pa kucni net i najvisi postpejd. Ja evo upravo na postpejd broju 10mbps speedtest. KATASTROFA. Samo za dopisivanje je dobar, sve ostalo blagi uzas. I onda mi salju promociju dodatni tj neograniceni net.. pa pri ovim brzinama i 5GB mi je neograniceno jer ne mogu da ga potrosim taman da ga koristim 24/7 kad je na nivou dial-up brzina.
ja u obicnom surfovanju ne primecujem razliku izmedju 10Mbs i 100Mbs, mozda 1Gbs pravi osetnu razliku
Ako mislis bas striktno surfovanje ucitavanje stranica mozda. Ali npr na yt ili neki stream premotas 10s napred, ono ucitava 8s... Na KP ucitava slike citavu vecnost, cak i samo slanje/skidanje slika na wa/viberu zna da stuca. To pricam za ove moje brzine do 10mbps.

Gde ga koristim na selu, bile su brzine oko 50/30. Posle su pale na 25/10 ali su se popele , u poslednjih mesec dana na 40/15( manje vise). To je ok, u gradu je ocaj , uglavnom. Samo na poslu imam izmedju 150-200/60-70 ali postpaid i telefon.

Sigurno da sama thenologija mobilnog interneta uslovljava tu zavisnost od opterecenja mreze na odredjenoj lokaciji. Sto je vise aktivnih korisnika prikacenih na net u tom trenutku, moze opasti sam kvalitet. Medjutim, da su pale brzine sa 30-35 na 20-25 pa ajde da opravdam s vise korisnika, pandemija pa su ljudi kuci na netu, sta ti ja znam. Ali ovo je gotovo cetvorostruko gori kvalitet. Deluje mi nemoguce da je to (jedini) uzrok. Mozda nesto drndaju na mrezi, spremaju se za nesto, ko zna...

Ma tu gde ga ja testiram nema tih oscilacija uzrokovanih ljudskim faktorom. Selo je to i tu se nista ne menja. Oni su degradirali brzinu za 50% ali se vratila u poslednjih mesec, dva ali ne jos uvek na stare vrednosti. Kd na tom mestu testiram sa telefon, iste brzine. To je ta jedina bazna stanica koju hvatam.

Sigurno da sama thenologija mobilnog interneta uslovljava tu zavisnost od opterecenja mreze na odredjenoj lokaciji. Sto je vise aktivnih korisnika prikacenih na net u tom trenutku, moze opasti sam kvalitet. Medjutim, da su pale brzine sa 30-35 na 20-25 pa ajde da opravdam s vise korisnika, pandemija pa su ljudi kuci na netu, sta ti ja znam. Ali ovo je gotovo cetvorostruko gori kvalitet. Deluje mi nemoguce da je to (jedini) uzrok. Mozda nesto drndaju na mrezi, spremaju se za nesto, ko zna...

ALI NE,UPRAVO TO. ja bas kazem da kod mene u selu stvarno nema,kakvo to opterecenje moze biti ako selo ima 200 stanovnika? i nisu svi na telenoru,naravno. i iskreno ne verujem ni da postoji jos neki korisnik telenor kucnog neta sem mene. GDE se nalazi to opterecenje,GDE? ocigledno to nije do moje bazne stanice,nego na putu prema drugim stanicama,zato sto su sve povezane na kraj krajeva... i ako je vec doslo do ovako lose usluge onda oni moraju nove stanice da prave. ne vidim drugo resenje! recite mi kako vam radi Vip kucni net? bio sam na njemu,ali raskino pre mozda godinu dana i preso na telenor zbog jaceg signala. mada ovo i nije neki jak signal,jeste da pokazuje 4 crtice ali brate 93-95dBm... zimus je bilo 85dBm,zima mu vise odgovara zato sto nema zelenila kao sad. sve u svemu,zelenilo nema nikakve veze s tim sto meni protok varira od 15 do 40 megabita,to nema blage veze.

Nije baš kućni net, već telefon na A1 mreži, selo sa 1500 stanovnika, bazna stanica daleko celih 7km, signal -105.

Ujutru ovako:
7635968578.png

Popodne download padne na 2-3Mbps, vikendom leti kad svi "nagrnu ovde" padne na 1Mbps, i jedino rešenje je da naprave potpuno novu BS jer ova pokriva više od 5000 ljudi u 10 sela istočno od Pirota, a ima samo 800MHz. Telenor je malo bolji ali i on bude vikendom 2-3Mbps.
Sad bi izvukao ~20Mbps.

Ali ovde je jasno, previše korisnika na premalo BS (samo jedna). I još nema 1800 i 2100MHz za 4G.

Ja na Novom Beogradu nikad nisam mogao preko 25 mbit/s a uglavnom bude do 10, dok upload ide i do 30, a imam stari paket od 100 GB po najvećoj brzini. Na TV ne mogu da gledam ni Eon ni HBO go sa tom brzinom normalno bez seckanja. Jedino mi znači to što sam ga povezao sa telefonskim brojem pa imam na telefonu dodatnih 100 GB interneta mesečno za 1250 din.

ti to moras regulisati sa dve antene uperene,bas kao ja. ja nemam opticku vidljivost,bazna je na nizoj visini od mene i vazdusnom linijom verovatno 4-5km. dobar upload je pokazatelj dobrog signala,medjutim varijacice downa ne mozes resiti nikad.

untitled.JPG

Nije baš kućni net, već telefon na A1 mreži, selo sa 1500 stanovnika, bazna stanica daleko celih 7km, signal -105.

Ujutru ovako:
7635968578.png

Popodne download padne na 2-3Mbps, vikendom leti kad svi "nagrnu ovde" padne na 1Mbps, i jedino rešenje je da naprave potpuno novu BS jer ova pokriva više od 5000 ljudi u 10 sela istočno od Pirota, a ima samo 800MHz. Telenor je malo bolji ali i on bude vikendom 2-3Mbps.
Sad bi izvukao ~20Mbps.

Ali ovde je jasno, previše korisnika na premalo BS (samo jedna). I još nema 1800 i 2100MHz za 4G.

Da li neko koristi ovaj Telenor Home od 100 GB gde je ograničenje na 10 mb..
Kakav je net, protok da li je mnogo sporo ili je ipak ok ?

Nazad
Vrh Dno