Šta je novo?

Yettel Kucni net - ex. Telenor Home

Moje iskustvo je takvo. Ne znam za vas ostale. Ali mi se 100GB vidljivo sporije troše kod vipa u odnosu na telenor. Dakle, naglašavam, korišćenje neta je isto kod oba operatera.
sporije se trosi 100gb u smislu sporiji je net pa se sporije i potrosi, ili npr imas "osecaj" da kod vipa imas recimo 130 GB a u telenoru ti se cini da imas npr 80 GB mesecno?

sta kaze merac potrosnje na ruteru, da li se slaze sa obracunom operatera?

u vipu koliko znam ne tarifiraju speedtest ka nekim serverima.

Sent from Galaxy S8

Moje iskustvo je takvo. Ne znam za vas ostale. Ali mi se 100GB vidljivo sporije troše kod vipa u odnosu na telenor. Dakle, naglašavam, korišćenje neta je isto kod oba operatera.
Ajde opisi u bajt potrosnju kod oba operatera?
Imas listing po bajtu?

Ne mozes i nemas, naravno?:) Kako onda mozes da tvrdis da je isto koriscenje kod oba operatera?
Samo za YT sam siguran da ce ti vise Telenor Home trositi, a sigurno postoje slicnih sajtovi. Koji minimalno provere brzinu i na osnovu toga ti isporuce laksi ili tezi sadrzaj (YT ce ti dati 360p/480p po defaultu na VIP KN, jer je sporija veza, a 1080p na Telenoru jer nema limita brzine, vec koliko ti bazna/situacija da..). Cak i da ne pusti razlicit kvalitet, buffer ce vise uzeti na Telenor Home-u, jer ima mogucnost da vise bufferuje u istom vremenskom okviru. A ti ne pogledas svaki klip do kraja buffera..

Ako nemate neki uredjaj koji vam kontrolise potrosnju, izjave tipa "isto koristim net" nemaju smisla. Izjava da kod jednog brze ode je nesto drugo.

Poslednja izmena:
Jedino bi se za buffer složio, ali evo koje veličine fajlova i bitrejtovi su prisutni na youtube-u:
- Za primer uzimam isti video u 1080p 60fps i 30fps. Napomena da youtube koristi dva video kodeka (H264 i VP9) H264 za starije browsere i sporije i starije mašine, a VP9 za moderne browsere i modernije računare (one koje imaju dovoljno performansi - okvirno ne low end procesori u poslednjih 8 godina kao i baš novi low end procesori).

Klip traje 11min 21s, pišem i veličine fajlova za svaki pojedinačno

1080p 60fps H264: 319.9MB
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom (isom/iso2/avc1/mp41)
File size : 305 MiB
Duration : 11 min 21 s
Overall bit rate : 3 756 kb/s

1080p 60fps VP9: 291.1MB
Format : WebM
Format version : Version 4 / Version 2
File size : 278 MiB
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 3 419 kb/s

1080p 30fps H264: 175.2MB
File size : 167 MiB
Overall bit rate : 2 058 kb/s

1080p 30fps VP9: 180.7MB
Format : WebM
File size : 172 MiB
Overall bit rate : 2 122 kb/s

Da uporedim i 720p

720p 60fps H264: 170.7MB
File size : 163 MiB
Overall bit rate : 2 005 kb/s

720p 30fps H264: 96.2MB
Format profile : Base Media / Version 2
Codec ID : mp42 (isom/mp42)
File size : 91.8 MiB
Overall bit rate : 1 130 kb/s

Dakle ako gledate do 1080p (bilo 30 ili 60fps) video klipove na youtube-u, stvarno je na kraju nebitno da li imate 5,6,10,20,40,100Mbps konekciju (dok god ste jedini na toj konekciji). Za 1080p 30fps youtube video vam je sasvim dovoljno i 3Mbps da bez dodatnog bufferovanja gledate video. 720p 30fps ce raditi i na 2Mbps konekciji.

Da na bržoj konekciji može malo više da bufferuje unapred, da, ali opet ne previše. Jer ni Google (Youtube) nema za cilj da sebi troši protok na serverima za nešto što ne odgledate.

E sad za ljude koji gledaju 1440p ili 4K video na YT, količina protoka skače na čak:

4K 30fps H264
Format : Matroska
File size : 871 MiB
Duration : 7 min 0 s
Overall bit rate : 17.4 Mb/s

Za 4K youtube video je potrebno čak preko 17Mbps, i sam fajl (drugi klip) od 7min prenese 913MB sa interneta. Ako gledate 4K video, onda 100GB mesečno može da vam pokrije oko 13h gledanja 4K video materijala na YT.

Poređenja radi 100GB može da vam pokrije 108h gledanja YT videa u 1080p 30fps. Odnosno 205h gledanja YT video materijala u 720p 30fps.

Dakle ako gledate do 1080p (bilo 30 ili 60fps) video klipove na youtube-u, stvarno je na kraju nebitno da li imate 5,6,10,20,40,100Mbps konekciju (dok god ste jedini na toj konekciji). Za 1080p 30fps youtube video vam je sasvim dovoljno i 3Mbps da bez dodatnog bufferovanja gledate video. 720p 30fps ce raditi i na 2Mbps konekciji.
Ovo ni meni nije jasno, kada se samo brojke pogledaju, ali u praksi ne daje isti klip... mislim da je to zbog toga sto LTE ne pocinje punom brzinom uvek.
Gledam na novijim Speedtest rezultatima, gde ima i onaj graf, koji prikazuje kako su se kretale brzine tokom merenja, uvek je pocetak bas sporiji. Moze biti i usporenja vecih toko meremnja, ali generalno je uvek na pocetku sporo.

Da na bržoj konekciji može malo više da bufferuje unapred, da, ali opet ne previše.
Sasvim dovoljno da napravi razliku u potrosnji :(

@alekostic село Пауне 12 км од Ваљева и неких 5 км од села Петница односно тамошње Истраживачке станице ценим да вам је то познато.

U mestu Klinci imaš 4G na 800 MHz za vip i Telenor. To je najbliže mestu Paune.
mts tu ima samo 3G na 2100 MHz.
20180513_192336.png

E sad, pošto ti treba povremeno internet tu, moj savet je pripejd Telenor od 550din 10GB neta.

Poslednja izmena:
10 гб нета клинац ће да покида док кажеш шта би:).Клинци јесу близу Пауна буквално нас деле два брда.Онда би могао и у Паунама ВИП-ов 4Г?Ја на мобилном у Паунама имам МТС 4Г некада и 4Г+ не знам како би било на рутеру.Зна ли неко неку понуду за ТВ+НЕТ?

Na temu brzine streaminga sa youtube, prethodnih dana mi default na svim streamovima 420p. Telenor Home radi korektno, ako prebacim na 720p, radi bez problema. Ali je default niza rezolucija.
Dešava mi se da na notebook imam problema sa streamingom, da počne da štuca ili stane, ali to nije do Telenor Home, već do WiFi kartice na kojoj ne mogu da promenim MTU (windows 10), da ga uparim sa onim na ruter, pa povremeno zeza.

Pripeid 10gb za 550.00rsd koji internet provajder hvala.

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Nasao sam samo prvi put kada ze kupi kartica.posle toga je dopuna 10gb 1000rsd.na 30dana je dopuna.

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Pa baš to, jer je čovek napisao da idu povremeno. Koliko sam razumeo, to im je vikendica.

Sve ostale solucije idu na ugovor, koji kostaju minimum 1000din mesečno. Tako da ili to ili 550din po potrebi, s tim što je onda limitiran na 10GB.

Takođe, čovek je pomenuo da hoće tv+net. Kod nas još uvek nema solucija za tv preko mobilnog neta (kao što na primer u Sloveniji ima A1 koji nudi TV uslugu preko njihovog 4G kućnog neta koji ne troši brzih 100GB).

Jedina solucija je onda mts ADSL (bez ugovora) + postojeći fiksni broj ako ima tamo.
Pa se preko ADSL-a može strimovati TV.
Ali je u tom slučaju limitiran na brzinu do 10 Mb/s ( u praksi do 8.5), pri čemu je bar skroz neograničen.

Можда ћу мало омашити тему али у ову материју се апсолутно не разумем.Кућа у селу ми је удаљена од града неких 12-15 км тако да од комшијиног вај фаја или кабла нема ништа.Увео бих неки интернет због клинца али не знам шта у овим ситуацијама пије воду и које би по вама било најбоље решење с обзиром да ми је ту нет потребан повремено (пожељно припејд али не бежим ни од повољне постпејд варијанте не везано за оператера).МТС сигнал 4Г+ пун на мобилном.Ако постоји и нека комбинација ТВ+НЕТ и то је ок решење.

za tv ako nema fiksnog jedino total, polaris, antena plus...ili mozda bude dovoljan ovaj fta dvb-t2. eventualno d3i uz neki flat net.

za net po meni je najbolji vip vikend net, uplati se po potrebi i flat je. svakako treba uzeti u obzir koji operater ima najbolji 4g signal na toj lokaciji.

eto to su opcije koje bih ja razmatrao a na tebi je da pogledas posto je sta i sta ima u paketu pa da odlucis prema svojim potrebama.

Sent from Galaxy S8

Sent from Galaxy S8

malo je OT: Ako Vip ima 4G, pogledajte sledeću ponudu:

20GB za 800din, prepaid bez UO. Ako uplaćuješ svaki mesec eventualno nepotrošeno se sabira. Radi sasvim korektno.
https://www.globaltel.rs/

10GB + 10GB bonus (prvih godinu dana nakon aktivacije) za 800 RSD. Jedino je sama SIM kartica u startu nešto skuplja (750 din) i mora ručno da se podesi APN, ima uputstvo na sajtu.

Džabe. I to će mu onda biti malo.

Jedino ili adsl bez ugovora ili Vip vikend net

10 гб нета клинац ће да покида док кажеш шта би:).Клинци јесу близу Пауна буквално нас деле два брда.Онда би могао и у Паунама ВИП-ов 4Г?Ја на мобилном у Паунама имам МТС 4Г некада и 4Г+ не знам како би било на рутеру.Зна ли неко неку понуду за ТВ+НЕТ?

Ako nemas aktivan fiksni broj u tom mestu, onda definitivno Vip Vikend net koji je skroz neogranicen za broj dana koji dokupis. Jedina mana kod ove solucije je sto u startu moras da iskesiras 5400 din za dzepni WiFi (Huawei E5573c) ruter. koji je onda skroz tvoj.
Ali onda nakon toga dokupljujes samo onliko dana koliko bi bio tamo. Imas 1, 2, 7 i 30 dana. U sve 4 opcije, internet je skroz neogranicen.
1 dan - 250 din, 2 dana - 390 din, 7 dana - 990 din, 30 dana - 3500 din.

U svakom slucaju, vidi prvo da proveris vip 4G na tom mestu. Ja vidim da je blizu vip bazna koja emituje 4G na 800 MHz.
Ali konkretno ti u svojoj kuci izmeri jacinu 4G signala i vidi da istestiras 4G brzinu sa nekom vip karticom pre uzimanja Vikend Neta.

Poslednja izmena:
Ovo ni meni nije jasno, kada se samo brojke pogledaju, ali u praksi ne daje isti klip... mislim da je to zbog toga sto LTE ne pocinje punom brzinom uvek.
Gledam na novijim Speedtest rezultatima, gde ima i onaj graf, koji prikazuje kako su se kretale brzine tokom merenja, uvek je pocetak bas sporiji. Moze biti i usporenja vecih toko meremnja, ali generalno je uvek na pocetku sporo.

Uradio sam malo "naučnog" testiranja, tako što sam uradio test na VDSL 50Mbps konekciji, nakon toga sam na mom ruteru ograničio brzinu za moj laptop na 3/1.5Mbps, nakon toga sam na telefonu sa Globaltel (Vip) prepaid karticom pustio tether i probao speedtest, i kako YT selektuje kvalitet (4G 800MHz). Koristio sam isti (popularan klip) sa LTT YT kanala, isti browser (naj noviji google chrome), private browsing da izbacimo varijable - korisnička podešavanja YT-a.

Baseline (50Mbps VDSL):
30mbps-yt1080p.png
1080p 30fps, 64s buffer

Softverski limit na 3Mbps kroz moj ruter:
3mbps.png
3mbps-yt1080p.png
1080p 30fps, 56s buffer

Globaltel 4G na Vip mreži (wifi tether sa android telefona):
4G.png
4G-yt1080p.png
1080p 30fps, 64s buffer

Praktično isti rezultati. Nezavisno da li sam na 3Mbps, 50Mbps VDSL ili 4G Vip mreži.

Sasvim dovoljno da napravi razliku u potrosnji :(

Kao što vidiš gore iz screenshotova YT na istom klipu pravi isti buffer (oko 60 sekundi) na svakoj brzini interneta.

Nemam Telenor 4G internet trenutno aktivan ni na prepaid kartici pa da pokušam.

Jesi video mozda koliki je buffer na pocetku bas? Jer ovde si vec na 1-2min od pocetka, a povecava se izgleda ako duze gledas (i veza moze da poprimi). 64s je najvise sto je meni hteo da pokupi.

Ako prelazis po 100 klipova (da bi nasao jedan koji je pravi, sto se meni cesto desava :D), ode 100 buffera bespotrebno ;)

U novom Incognito prozoru ti je i na ExeNet 3Mbps linku defaultovao na 1080p?

Sad sam ma brzom linku iskliktao 50 klipova u incognito (podesio sam 1080p dole na ikonici). Generalno je prva dva komada povuko po 2min buffer odmah, kad je skapirao da samo klikcem po klipovima smanjio je buffer na 20s (odmah) a da bi stigao do 1min morao sam da gledam klip oko 45 sekundi. Za 2min buffer (kolko je izgleda max) treba da gledas klip skoro 3 minuta da bi stigao do max duzine buffera.

Dakle izgleda sam skapira da li nesto bas gledas ili klikces po klipovima. Na sporoj vezi se sporije popuni buffer (jer na 3Mbps konekciji ima malo slobodnog mesta za ucitavanje unapred).

Inace cim sam kliknuo full screen (u roku od 20sec) je sam presao na 1080p i na 3Mbps konekciji. Na brzoj predje za 5-6sec. Ali sad kolko veliku razliku u protoku to moze da napravi, ne mogu da lupnem sad.

Sve jedno, mislim da na 10Mbps (kolko je najmanji kucni net) ima bas dosta mesta da brzo bufferuje jer je sam 1080p video tek nesto preko 2Mbps. Mislim da razlika izmedju 10Mbps i 50Mbps i 200Mbps veze u brzini bufferovanja na YT nije prevelika. Bar za do 1080p video.

Хвала на одговорима.ВИП ми изгледа као оно што тражима али ме интересује и тај АДСЛ без уговора како функционише у селу има фиксни.

Ako tamo u kuci postoji aktivan fiksni broj telekoma, onda ti mozes sa svojom licnom kartom da uzmes odvojeno ADSL koji ce samo biti vezan za taj fiksni broj.
Fiksni broj ne mora na tebe da se vodi, samo je bitno da je aktivan broj. Aktivacija ADSL-a bez ugovora se placa 1000din i mozes da ga raskines tipa posle nekoliko dana.
ADSL 10 Mb/s ti kosta 1750 din bez ugovora, s tim sto ce ti biti naplaceno samo broj dana koriscenja + 1000 din aktivacija ADSL bez ugovora.

Tako da na primer, ako uzmes u maju (koji ima 31 dan) Net10 koji je 1750 din i koristis ga samo 3 dana, platices ga samo 170 din + aktivacija koja je fiksno 1000 din, pa je sve zajedno 1170 din za 3 dana koriscenja.

Zato je bolji Vip Vikend Net jer je jeftinije i vece su brzine, plus ti ne treba fiksni.
Ali samo pod uslovom da si prvo testirao 4G brzinu u kuci i da je jacina 4G signala u kuci od -70 do -90 dbm sto se smatra dobrom jacinom.

Poslednja izmena:
ADSL nema teoretske sanse da dodje kad mu treba... moze i mesec dana kasnije. A onda vraca opremu i jovo nanovo.
Mozda nekad i potrefi ali.. to je bas rizik.

preveliko cimanje, ko bi to radio par puta godisnje, nema nikakvog smisla.

Sent from Galaxy S8

Cimanje bi bilo kad bi cekao tehnicare da donesu opremu. A ovako on ode sam, uzme ruter. Tako isto usput u povratku raskine ugovor i vrati ruter.
Ne vidim sta je tu cimanje.

Raskid je lak. Ali nema garanciju da moze da preuzme jada mu treba, moze doci oprema u poslovnicu 10 dana kasnije.
A mozda i nema slobodnog porta vise.

Nazad
Vrh Dno