Šta je novo?

Yettel Hipernet

Hvala na detaljnom objasnjenju. Nije mi bitno da imam jedan uredjaj, vise me je zanimalo iz tehnicke perspektive. Da li je moguce da je ovaj setup utice na upload latenciju? Merenja preko Speedtest net-a prema vise servera mi pokazuju prosek od 100-120ms upload latenciju uz to vidim spike od 500ms. Ne znam da li je to do set-upa ili do lokacije i lli lokalni problem. Koristio sam mts optiku na vise lokacija i nikad nisam video upload latenciju od 100ms + kao kod yetela.
Za rešavanje spike-ova u latenciji (fenomen poznat kao Bufferbloat) koje vidiš a koje je @zekica objasnio, možeš da koristiš neki ruter sa mogućnošću aktiviranja Smart Queue Management (SQM) ili drugačije nazvano Active Queue Management. Od onih koji fabrički to imaju su neki kvalitetniji ASUS ruteri, Mikrotik, Ubiquity, ali moraš detaljno da proveriš koji ruter koliku brzinu protoka podržava sa SQM. Naročito jer je to stvar koja zahteva jak CPU u ruteru. Moguće je naći i neki drugi ruter na koji može da se instalira OpenWRT, pa na njemu aktivirati SQM, opet, moraš detaljno istražiti kolike brzine podržavaju.

Evo kako radi to kod mene na Supernova optici paket 400/400Mbps:
17868566186.png

Poenta je da veštački ograničimo brzinu pre nego što saobraćaj dođe u ONT i ne dozvolimo da se ikada buffer napuni.

Evo i mts GPON (Biz Fiber) 600/300Mbps:
17868573284.png

Apsolutno nikakav spike kad je aktivan dl/ul, čak padne ping jer GPON izađe iz "power saving" moda.

Kod ytl optike je latencija ispod 8ms. A on pominje 100-120ms, toliko je dial-up… U prevodu postoji neispravnost kod njega samo.

@e6111 priča se o latency dok je opterećen upload / dok se radi upload deo speedtest-a.
I nije nikakva neispravnost već prosto Bufferbloat fenomen na delu.

100ms nije nikad, ni na koaksu na 100% opterecenju, a kamoli na optici.

Menjaj provajdera ako ti je 100ms normalno (ispravno) na optici. Sta drugo da ti kazem.

Nazad
Vrh Dno