Šta je novo?

Yettel - čudan problem sa signalom

Bad Habbit

Čuven
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
690
Telefon iPhone XR. Imam dva broja, oba u Yettel-u. Jedan sim i jedan esim. Otprilike kada je 5G bila u fazi pripremanja, počeo je da mi se dešava čudan problem. Naime, signal na sim kartici je počeo da bude dosta slab, čak ponekad i da ga nema na 4G, dok je signal na eSim bio uvek ili skoro pun, ili pun. Prvo mi je palo na pamet da je do sim kartice, pa sam je zamenio. Međutim, ista stvar. Onda sam tražio u Yettel-u da mi broj sa sima prebace na esim, a esim da mi stave na sim. Oni su to uradili, ali sada se dešava da mi je signal podjednako loš na esim-u, glavnom broju, a na sim-u skoro pun ili pun. Pisao sam Yettel-u, koji mi je dao neki generički odgovor tipa kako su izvršili potrebna merenja i kako je signal optimalan i bla bla...

Jel ima neko ideju kako je ovo moguće i zašto?

Pošto je ovaj problematični broj 063 šestocifren, palo mi je na pamet da je možda nekako loše registrovan u njihovom sistemu, pa sam ih pitao i to, ali su rekli da to nema veze.

Prilozi

• IMG_1054.jpg
    IMG_1054.jpg
    48.7 KB · Pregleda: 59
da li ti je mozda jedna kartica na 3g a druga na 4g? ili, ako ti je signal slabiji na onoj kartici koju koristis za prenos podataka, moguce da se kaci na udaljene/druge bendove/vise frekvecije, pa ima slabiji signal

Preporuka je da obe kartice budu e-sim, zbog veće sigurnosti. Proveri da li su na obe kartice aktivirane 4G/5G usluge. I proveriti sa Yettelom da li tarifni paket na kartici na kojoj je slabiji signal ima mozda neka ogranicenja, tipa da nema Volte ili slicno. Ostaje i opcija da je mozda do telefona, pa bi bilo korisno ažurirati ga.

ne moze u taj telefon 2x eSIM, a ne podrzava ni 5G
edit: +u yettelu je na svim tarifama omogucen VoLTE, ali treba proveriti da li je aktiviran na samom telefonu i da li radi (na obe kartice)

Poslednja izmena:
Oba broja su na 4G. Na oba uključen VOLTE. Na primarnom radi, to sam svojevremeno testirao dosta. Na drugom je uključen ali ne znam da li radi. Primarni, problematični broj mi je data kanal. Moguće da jeto problem i da se kači na neku drugu antenu. Mada opet ne znam šta tu mogu da mi uradim.🤷‍♂️

@Bad Habbit
Reci cu ti da te crtice na signalu pogotovo na iphone nisu tacna i jasna reprezentacija signala.
Ja sam svojevremeno na iphone 13 pro max uvideo da za te crtice sto telefon pokazuje, sam sistem uzima vise parametara mreze u obzir ( RSRP - jacina samog signala, SNR - signal to noise ratio, RSRQ - kvalitet primljenog signala ) i primetio sam da kad sam pored bazne stanice, gde bi jacina signala po tim crticama trebala da bude najjaca, desavalo da imam jednu crticu.

Moj savet ti je da vidis u FieldTest meniju u samom telefonu ( u brojcaniku ukucas ☆3001#12345#☆ i stisnes slusalicu za poziv ) kakav ti je signal na obe kartice ( gledas sve te parametre sto sam ti napisao gore. Neke referentne vrednosti za parametre:
1. RSRP: -120dBm najlosiji signal, -50dBm ne moze bolji signal
2. RSRQ: -20dBm jako lose, -4 najbolje sto moze
3. SNR: u minusu kad je onda je lose, sve preko 10 je odlicno

Takodje, moze da se desi i da je jedna kartica povezana na jednu frekvenciju na baznoj a druga kartica na drugoj ( primera radi: prva kartica je na B3 -1800MHz ili B7 - 2600MHz ili B1 - 2100MHz i ako si udaljeniji od bazne te frekvencije mogu da ima losiju jacinu signala kao i kvalitet signala i generalno se te frekvencije ne prostiru toliko dobro kao npr nize frekvencije kao npr: B20 (800MHz) ili B28(700MHz). Druga kartica moze da bude na nekom od tih nizih frekvencija i da onda telefon prima bolji signal i da prikazuje vise crtica).

I jos jedan ps. nikad ne veruj tim crticama sto pisu pogotovo na iphone, jer ne prikazuju realnu jacinu signala kakvo jeste, vec ako imas nedoumice bolje udji u FieldTest i sam vidis kakav je RSRP ( jacina signala ) sto je jedan od najbitnijih parametara signala.

Hvala ti. 😳

Evo kakva je situacija.

Prilozi

• IMG_1073.jpeg
    IMG_1073.jpeg
    53.7 KB · Pregleda: 37
  • IMG_1072.jpeg
    IMG_1072.jpeg
    52.9 KB · Pregleda: 37
Ja na Samsung uređajima u stanu imam problem sa signalom i ako su blokovi na Novom Beogradu. Meni je na 2 crte signal kada je Samsung na drugim uređajima je okej.

Aj' da upadnem u temu sa sličnim problemom kod istog operatera.🙂

Ne znam šta se dešava, ali od početka decembra do danas sam vrlo često nedostupan. Zvao sam ih, išao u poslovnicu da menjam karticu i ništa nije rešilo problem. Pre par dana je bilo opet normalno i onda se problem vratio. Mislio sam da je do telefona, jer je malo stariji, pa sam prebacio karticu u drugi i ništa se nije promenilo.
U Yettel-u kažu da je sve ok i da oni ne vide problem, a mene retko ko može da dobije iz prvog puta i što je najgore, dešava se da mi ne stigne poneki SMS. Zanimljivo je da internet (4G) radi bez problema.

Sumnjam da je nešto do njih, jer sam pre nekog vremena saznao da tast i šurak imaju iste probleme i isto su ih iskulirali.💩
Na toj sam mreži od 2002., na istoj lokaciji i nikad nisam imao problema, šta više uvek sam imao bolji signal u odnosu na MTS i A1.
Problem je što je nasumično, jer supruga nema apsolutno nikakav problem.

Mislim da ću prestati da "pretim" i napokon preći u A1, čim mi istekne ugovor.🙂

Nazad
Vrh Dno