Šta je novo?

Y=Z Paradox ?!?

password

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
Da li neko moze da mi objasni kako je doslo do geneze ovog *****izma vezanog za nasu (i mnoge evropske tastature), da je dugme za slovo/znak Y za menjeno sa Z i obrnuto.

Ko je odgovoron za ovu glupost, i zasto neko ne pokusa da je resi ?!?!

p.s. toliko sam se iznervirao pisuci text sa "srp. tastaturom" i z/y buzdovaniom, pa bi bar voleo da znam zasto ...

Zameni mesta tasterima, to je bar lako :d

pa zato sto postoje bar dva tip rasporeda tipki ja znam za dva sa latinicom:
jedan se zove qwerty a drugi qwertz

ako me pamcenje dobro sluzi ovaj prvi koriste engleska govorna podrucja i mnogi drugi a ovaj drugi nemci, mi i ???????? :)

e da ali postoje i mnogi maperi tastature tako da onda namestis da i u nasem tj onom koji ti ne odgovara stavis znak gde ti volis da bude :-devil-:

Poslednja izmena:
password je napisao(la):
Ko je odgovoron za ovu glupost, i zasto neko ne pokusa da je resi ?!?!
Čudo tehnologije zvano 'pisaća mašina' je prvi put uvezeno iz Nemačke u zemlju Srbiju, samo malo prepravljeno za naša slova. Otud standard...

Da, verovatno su prvu pisacu masinu maznuli otpisani za vreme wwII, pa su posle samo dodali nasa slova |]

Uglavnom ja sam par puta editovao tastere, tj menjao z i y, ali svaki put kad reinstaliram bi trebalo ponovo, sto me broooka mrzi, tako da sam uglavnom navikao da kad sam na yu slovaima gadjam y i z |))

Ja se nikada nisam navikao, budžio sam svoje drajvere za tastaturu još pod DOSom i ChiWriterom, zatim pod raznim verzijama Windowsa, prvo neko hakerisanje a onda su se pojavili i pristojni alati (čak i domaćih autora). Pod Windows XP sam driver pravio Paragonom, pesma kako je postalo lako. Ima i zvanični MS paket za to (besplatan, 10tak MB).

Ali to sve zato što sam navikao na jedan (lično svoj) raspored u vreme kad se moralo budžiti jer nije bilo ni podrške za nas a ni standarda. Mladjima ipak preporučujem da se naviknu na ono što nam je u saradnji s našim učenjacima MS namenio.

Ne zaboravite AZERTY raspored tastera koji koriste Francuzi :)

Posto ne mogu da "remapiram" tastturu na notebooku bez otvaranja istog, razmisljao sam da izbrisem sva slova sa tastera....ali greota za ovu lutkicu od notebook-a :)
Obicno je zbun prvih 2-5 minuta kada prebacim "jezik"....posle sve ide bez problema....

password je napisao(la):
p.s. toliko sam se iznervirao pisuci text sa "srp. tastaturom" i z/y buzdovaniom, pa bi bar voleo da znam zasto ...
E vidiš, ja to kažem kad treba da kucam na američkoj.

Zormi, tacno znam o cemu pricas, dobra stara yuscii,cp852 i sta_sve_ne rasporedi|)... i ja sam pod dosom imao svoj raspored i svoju tastaturu, koja je u to vreme imala vise tastera od obicne...
Uglavnom sa godinama sam odustao od toga, a nisam rekao da je komplikovano pod xp, nego kad reinstaliras jednom nedeljno, a ne sacuvas taj .kbd ili kako se vec zvao fajl, onda postane dosadno |> Microsoft Natural Keyboard zahteva kucanje sa 10 prstiju i standardni raspored...

hahaha, ne mogu da verujem, mogu misliti koja je zaj******** kucati na natural keyboardu sa izmenjenim z i y karakterima :) Da ti kazem da promenis tastaturu ne vredi posto je to tek dr**** ....pogotovo kad naviknes na natural keyboard...Ni meni nije jasni zasto bi se z i y morali obrnuti kad promenis kodnu stranu, ko da je bitno za kucanje...

Prepravio sam YU latinicni raspored na tastaturi pomocu "Keyboard layout manager" programa, tako da se tasteri sto vise podudaraju sa standardnom USA tastaturom (zagrade i slicno). Mislim da je ovaj fajl dovoljan (ubaciti valjda u winxp/system 32).

Prilozi

• KBDYCL.zip
    1.9 KB · Pregleda: 69
Ja kucam na natural keyboardu naslepo, i kao što rekoh, koristim već 17 godina isti raspored koji sam tada smislio za ChiWriter:

ć1234567890-=
qwertyuiopšžđ
asdfghjkl;č
zxcvbnm,./

Dakle, nisu pomerana engleska slova ni interpunkcija, koriste se samo mesta onih izbačenih manje potrebnih. Ali, sada je bolje navikavati se na standardizovani raspored, problem je samo programerima koji često prebacuju na US.

Vrh Dno