Šta je novo?

XWave 9100 pitanje

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Spremam se da pazarim jednog blizanca od XWave 9100 plejera - NorthQ 5001, ali je poznat i kao nReady, Technosonic, Mecotek, Richmond.. Svi su potpuno identicni.

Zanima me da li ume da pusta fajlove sa nastavkom .VOB? Imam skoro 200 DivX 3.11 enkodiranih CD-ova sa nesrecnim .VOB fajlovima :(.

Cuo sam da je kvalitet zvuka i slike sasvim dobar, cuo sam za probleme sa titlovim, valjda pusta samo .SRT format, itd., ali mi je najbitnije da radi sa VOB datotekama.

Kakav je kao plejer razlicitih formata kad se uporedi sa nekim plejerom sa Mediatek cipom (Neo, Yamada) ili sa ESS cipom (Philips 737)?

Plejer je stigao i da sam odgovorim - na zalost ne pusta VOB DivX fajlove...

jel pusta .sub format? ovde su siroko dostupni 9100 modeli pa ako pustaju .sub, ja bi bio zainteresovan da uzmem jedan mojima

Probao sam titlove: Ne pusta .sub, ali pusta .srt (SubRip) format i to vrlo dobro. Posle konverzije .sub -> .srt sve je bilo OK.

Par zakljucaka:
XWave 9100 ima odlican kvalitet slike, ravan kvalitetnijim (ne onim losijim) DVD plejerima. Bolji je nego jedan plejer koji sam video koji koristi ESS cip. Plejer je vrlo robustan, nema blokiranja, cita i lose narezane dikove, greske na disku uspe dobro da istrpi i brzo se vrati na film, sinhronizacija tona i slike je kako treba.
U odnosu na sve cesce plejere sa Mediatek cipom (XWave koristi Sigma 8500), rekao bih da je kvalitet slike bolji, ali je ipak manji broj podrzanih kodeka. Mediatek takodje ima ugradjen 5.1 dekoder.

Ako ikog zanima (izgleda da nema puno interesovanja):
Nailazio sam na filmove koji nece da rade - kodak nije kompatiiblan. Jednostavno sam ih rekompresovao iz VirtualDuba u DivX 5.11 i MP3 ton, brenovao na CD i sve je odlicno radilo, bez nekog bitnog pada u kvalitetu.

Jel istina da su mu mnogo sitna slova ili si 'lepio' titl na film pa ga onda kompresovao u VDub-u? Procitao sam da je to prilicno jednostavno a nema frke dali ce ti pustiti nasa slova ili ne, velicina fonta... I jos nesto me zanima, jel si probao da na DVD narezes nekoliko DivX-ova i da ti sve to radi?
Pozdrav!

BTW Ima zainteresovanih!!! Merkam taj DVD vec duze vremena, kao da kosta 1000 dukata...

Prole je napisao(la):
Jel istina da su mu mnogo sitna slova ili si 'lepio' titl na film pa ga onda kompresovao u VDub-u? Procitao sam da je to prilicno jednostavno a nema frke dali ce ti pustiti nasa slova ili ne, velicina fonta...
Nisam lepio titl, jer titl za novije filmove vrlo retko imam. Titlovi odlicno rade kad su u .SRT obliku, konvertovao sam ih lako iz .sub-a i pretvorio nasa slova u obicna ASCII, jer ih ne prepoznaje. Radilo je odlicno i slova su bila sasvim lepa i citljiva.
Inace, ako vec zelis lako je u VirtualDub-u dodati titl, samo se odabere odredjeni filter. Medjutim, izbegavam rekompresovanje jer em smanjuje kvalitet, em to ipak traje i gnjavaza je.
Kada ima vise titlova na disku sa jednim dugmetom se vrte u krug.
Nisam primetio probleme u sinhronizaciji titla prilikom premotavanja ili skakanja na deo filma. Mnogi PC plejer su tu pucali (BSPlayer).

.. I jos nesto me zanima, jel si probao da na DVD narezes nekoliko DivX-ova i da ti sve to radi?
Da, to je odlicno pitanje. Probao sam DVD-R sa 6-7 filmova i radilo je bez ikakvih problema. Medjutim skakanje (Search) po filmu ume ponekad da traje jako dugo. Jako su pale cene DVD rezacima, a vec sad je jeftiniji 1 DVD-R disk nego odgovarajuci broj CD-R diskova. Verovatno cu na leto pazariti DVD rezac i polako grupisati filmove koje imam i neke prebacivati na DVD. Takodje bi to bio dobar trenutak da grebujem i konvertujem i VHS kasete..

Video sam jedan Mediatek cip plejer skoro. Ovi Sigmini (XWave npr.) ipak imaju nesto bolji kvalitet snimka, posebno DivX, ali se vidi i na pravom DVD-u. Medjutim ti Mediatek ipak sazvacu vise kodeka i filmova.

Poslednja izmena:
Gde ima da se pazari i po kojoj ceni?

Ima u NT softu u Makedonskoj po ceni od 155evra (www.nt.co.yu). Vec nekoliko nedelja skidam sve sa starih video kaseta i prebacujem na hard i jeste da dugo traje (narocito ako u VDubu radis dvoprolaznu kompresiju) ali dobijes nesto sto ce da traje mnogo duze od kasete. Napravio sam test da vidim kako sve to radi i kako izgleda na DVDu: skinuo sam sa neke stare i nikakve kasete deo nekog filma i u VDubu sam ga kompresovao sa DivX kodekom 5.0.5 u dva prolaza i sve to izgleda vise nego dobro kad se pusti na XWave-u (TV ima mnogo lepsu i meksu sliku za gledanje filmova od monitora, barem se meni tako cini). Jos jedanput da napomenem da je snimak sa kasete bio prilicno los a i malo se pogorsala nakon kompresovanja (sto se primecuje jedino kad nosem pipnes monitor) a na TVu je bila sasvim dobra.

Pogreshno.... Nema nigde u gradu osim HALO oglasa...u NT softu ce dobiti polovinom maja. Trenutno imaju model od 250e ( surround )

Oups, nisam znao a bio sam relativno skoro...Pa nista, moracu i ja da se strpim do maja...Nadam se samo da nije druga polovina maja koja ce da se protegne na jun...

Aleksandar je napisao(la):
Da, to je odlicno pitanje. Probao sam DVD-R sa 6-7 filmova i radilo je bez ikakvih problema. Medjutim skakanje (Search) po filmu ume ponekad da traje jako dugo. Jako su pale cene DVD rezacima, a vec sad je jeftiniji 1 DVD-R disk nego odgovarajuci broj CD-R diskova. Verovatno cu na leto pazariti DVD rezac i polako grupisati filmove koje imam i neke prebacivati na DVD. Takodje bi to bio dobar trenutak da grebujem i konvertujem i VHS kasete..
Problem, narezao sam šuraku DVD sa 6 filma i 6 titlova koji se svi nalaze u root-u diska. Titlovi se zovu kao i avi fajlovi a neće nikako da ih pusti. Kako da narežem takav DVD? Kakva treba da bude struktura direktorijuma? Makina je naravno XWave

stex je napisao(la):
Problem, narezao sam šuraku DVD sa 6 filma i 6 titlova koji se svi nalaze u root-u diska. Titlovi se zovu kao i avi fajlovi a neće nikako da ih pusti. Kako da narežem takav DVD? Kakva treba da bude struktura direktorijuma? Makina je naravno XWave
Koliko sam primetio XWave ne mari mnogo za direktorijume, vec sve gleda linearno. Pritiskom na dugme "subtitle" vrti titlove u .srt formatu (i samo njemu). Doduse, ne znam da li titlovi rade sa DVD-a, to nisam probao.

Jesu li titlovi u propisanom .srt formatu?

Aleksandar je napisao(la):
Koliko sam primetio XWave ne mari mnogo za direktorijume, vec sve gleda linearno. Pritiskom na dugme "subtitle" vrti titlove u .srt formatu (i samo njemu). Doduse, ne znam da li titlovi rade sa DVD-a, to nisam probao.

Jesu li titlovi u propisanom .srt formatu?
Jesu, konvertovao sam ih iz
Subtitle Workshopa u srt i snimio pod istim imenom kao i avi, tj. film.avi i film.srt

stex je napisao(la):
Jesu, konvertovao sam ih iz
Subtitle Workshopa u srt i snimio pod istim imenom kao i avi, tj. film.avi i film.srt
A kad se isti film i titl snime na obican CD-R, radi li onda titl? Steta ako nece da radi bas samo sa DVD-R-a...

Prole je napisao(la):
TV ima mnogo lepsu i meksu sliku za gledanje filmova od monitora, barem se meni tako cini.

bogami, ne da ima lepsu sliku nego razvaljuje...
ja sve od filmova sto gledam, gledam na tv-u jer me strasno nerviraju one "shtroke" (kao posledice kompresije) koje se lako primete na monitoru.

ako vec koristis divx 5, preporucujem ti 5.1.1 pro jer daje bolju sliku nego 5.0.5, a podjednako je brz.
mada ja koristim divx 3.20, jer nema zezanja sa prolazima, a slika je vrlo dobra (to jest znam sta me ceka pri svakom bitrejtu).

Za 5.0.5 sam 100% siguran da moze da se gleda na XW 9100, pa cu nastaviti i dalje da kompresujem, ipak hvala na savetu.
Pozdrav!

Vidim da si radio konverziju nasih slova u ''tudja'' pa me zanima kako si to uradio? Nisi sigurno citao red po red i ispravljao?? Probao sam da ucitam titl u sub formatu u word i da lako zamenim slova sa find&replace ali word nece da ga snimi kako treba i takav titl je posle neupotrebljiv tj. nece plejer da ga pusti.

Izvinjavam se, nisam video opciju search&replace u Subtitle workshop-u.

Prole je napisao(la):
Vidim da si radio konverziju nasih slova u ''tudja'' pa me zanima kako si to uradio? Nisi sigurno citao red po red i ispravljao?? Probao sam da ucitam titl u sub formatu u word i da lako zamenim slova sa find&replace ali word nece da ga snimi kako treba i takav titl je posle neupotrebljiv tj. nece plejer da ga pusti.
Postoji jedan DOS utility sa SezamaPro, zove se UYU. Malo gnjavi pod XP-om, tastatura ne radi kako treba, ali se napravi batch fajl (.bat), pa proradi..

Neko je napisao da je 5.1.1. pro brži od 5.0.5. To nije tačno, a bilo je na forumu ranije.
Sad, da je bolji, jeste! Kada se stavi na Normal ili max quality, rapidno raste brzina kompresije, ali zato kvalitet odvaljuje! Npr. 2.5h DVD RIP kad se lepo kompresuje stane na 800MB, sa više nego dobrim kvalitetom.

Što se tiče subtitlova, po meni je najbolje rešenje lepljenje istih za film, i nema zezanja sa kasnijom kompatibilnošću itd. itd. Sad, "de gustibus non discutantum"...

Danas sam zvao NT Soft i dobili su XWave 9100 za 9400din, 10300 ako se uzme na 3 rate i 10600 na 6 rata (ovo zadnje bi trebalo od sutra da moze da se uradi).

Od juce sam ponosni vlasnik Xwave 9100 i za sad nije bilo nikakvih problema (kuc-kuc u drvo). Naravno,imam problemcic: znam da sam negde na forumu procitao foru kako se ukljucuju titlovi (na jednom DVD disku mi je 6 DivX-ova), nesto kao prvo izaberem titl pa tek onda pustim film samo ne mogu da se setim gde sam to procitao a uredno sam sve pretrazio sa search. titlove sam sredio kako treba, izbacio nasa slove itd. Molim da mi posaljete link ili uputsvo. Hvala!

pustish film, i onda stisnesh subtitle na daljincu..

E sad, kad si postao ponosni vlasnik 9100, kazi ti nama iz prve ruke vredi li to? Danima ga merkam i razmisljam da li da ga i ja uzmem. Pretpostavljam da si ga malo testirao pa mi treba preporuka ...

Jeste, malo sam ga cackao i cini mi se da vredi. Na DVD sam prebacio neke filmove sa divxa, pa nesto sto sam skidao sa video kaseta itd. sve je radilo ok. Izrada plejera (barem spolja) je prilicno kvalitetna, tih je, brzo ucitava diskove... Sve u svemu, zadovoljan sam! Jedino me ti tilovi za divx muce, cini mi se da sam probao da stisnem subtitle i da nije radilo. Ali probacu sutra pa cu javiti.

Namontirao sam titl na divx, nisam ni primetio da su mi u sub formatu, zato i nije hteo da ih ucita. Daljinac je prilicno bezveze, moras jako da stisnes dugme (ili sam se ja razmazio). Titl je prilicno velik i lako citljiv, a nasa slova i dalje ne prepoznaje. Cini mi se da mi se malopre blokirao ali kad sam ga iskljucio i ukljucio sve je bilo OK. Znaci, za te pare on zaista VREDI!!!!

Nazad
Vrh Dno