Šta je novo?

Xubuntu 16.04. LTS i problem sa Kompozer-om

Manga1971

Poštovan
Učlanjen(a)
08.09.2016
Poena
54
Pozdrav svima,

novi sam na forumu i prvo zelim da Vas sve pozdravim. Imam jedan problem pa bih Vas lepo zamolio za pomoc.

Instalirao sam Xubuntu 16.04. LTS i imam problem sa Kompozer-om, alatom za izradu i uredjivanje veb sajtova.

Na 14.04. je sve radilo bez problema, a sad koliko vidim Kompozer se vise ne moze instalirati iz Software-a. Nasao sam uputstvo na netu i instalirao Kompozer medjutim dobijam poruku Error: BrokenCount > 0'

Kompozer radi, ali ako budem hteo da uradim apdejt sistema, izbrisace mi Kompozer. Sta da radim i kako da resim ovaj problem?

Cak razmisljam da instaliram Wine i da instaliram Kompozer kroz Wine, ali ne bih ako ne moram.

Hvala unapred

Koliko vidim program se vise ne razija i nema ga ni u ppa za 16.04. Program ti se nece izbrisati ako radis update jer je to normalna operacija.

Hvala na odgovoru. Steta da se program vise ne razvija i da ga nema u ppa. Ja sam bas navikao na program jer mi je dovoljan za jednostavne sajtove i odrzavanje istih.

Upravo uradio update i program je obrisan, tako sam procitao i na netu da ce se desiti jer uzrokuje neki problem sa nekim lib fajlom. Uzrokovao je i problem sa Software centrom jer nisam mogao nista da instaliram od tada.

Instalirao sam Wine, instalirao Kompozer preko Wine-a i sve radi. Mozda cu biti zadovoljan sa ovim nacinom.

Hvala na odgovoru. Steta da se program vise ne razvija i da ga nema u ppa. Ja sam bas navikao na program jer mi je dovoljan za jednostavne sajtove i odrzavanje istih.

Upravo uradio update i program je obrisan, tako sam procitao i na netu da ce se desiti jer uzrokuje neki problem sa nekim lib fajlom. Uzrokovao je i problem sa Software centrom jer nisam mogao nista da instaliram od tada.

Instalirao sam Wine, instalirao Kompozer preko Wine-a i sve radi. Mozda cu biti zadovoljan sa ovim nacinom.
Ovo nisam video do sada, uradis update i obrise program. Ispada da je tu neki gadan sukob u verzijama fajlova i libova kad ga update obrise.

Ovo nisam video do sada, uradis update i obrise program. Ispada da je tu neki gadan sukob u verzijama fajlova i libova kad ga update obrise.

Upravo to, sukob libova. Mnogi se zale da Kompozer ne radi na 16.04. LTS ili radi ali sa prijavljivanjem ovih gresaka.

2010 je izasla zadnjaverzija i od tad se ne razvija, autor je trazio donacije ali niko nije donirao i tu je kraj. Jednostavno predji na neki drugi koji se razvija, tako je uvek bilo, imas program taman se naviknes na njega a ono autor odustao, tako je kad je prog dzaba.

2010 je izasla zadnjaverzija i od tad se ne razvija, autor je trazio donacije ali niko nije donirao i tu je kraj. Jednostavno predji na neki drugi koji se razvija, tako je uvek bilo, imas program taman se naviknes na njega a ono autor odustao, tako je kad je prog dzaba.

Hvala jos jednom. Ja koliko znam za Linux nema vise nijedan WYSIWYG editor kao sto je Kompozer.

Resio sam na taj nacin sto sam instalirao Winetricks i podizem Kompozer kao Windows program kroz Winetricks. Nije idealno ali radi ono za sta je namenjen :)

Znam da je razvoj ovog programa zavrsen, steta da nije bilo donacija jer je zaista solidan program za izradu i odrzavanje sajtova. Ja ga koristim vec godinama i zadovoljan sam.

Inace prilicno sam zadovoljan kako 16.04. Xubuntu LTS radi. Imam nesto losiju masinu sa 2 GB RAM-a i nekim starim cini mi se Core2duo procesorom i prilicno lepo to radi. Nameravam da probam i Mint 18 xfce LTS (mozda da postavim kao dual-boot) pa da vidim kako ce Mint da radi radnju.

Citam da su korisnici jako zadovoljni kako Mint 18 xfce LTS radi, da ne trosi mnogo resursa.

16.04 није баш толико стабилан,тако да најбоље да се вратиш на 14.04 ако мислиш да ти тај програм ради.
Имао сам исти проблем са једном апликацијом на 14.04 и решио сам је преласком на Μint 18.
'Ладно су исправили багове 16.04. Одушевили су ме. Свакако да њихов кернел је солидног квалитета,и вреди пробати. Користим Мате Мint 18.

16.04 није баш толико стабилан,тако да најбоље да се вратиш на 14.04 ако мислиш да ти тај програм ради.
Имао сам исти проблем са једном апликацијом на 14.04 и решио сам је преласком на Μint 18.
'Ладно су исправили багове 16.04. Одушевили су ме. Свакако да њихов кернел је солидног квалитета,и вреди пробати. Користим Мате Мint 18.

Hvala. Ne vraca mi se na 14.04., mislim da cu da probam Mint 18 ali xfce verziju. Ali opet nece da mi radi Kompozer a to mi je vazno. Ovako, trenutno radi preko Winetricks.

Pozdrav

Proba u 16.04 i uspela instalacija. Redosled je kako pise na linku prvo onaj nedostajuci fajl libidl0, onda na drugi link instalirati fajlove koji jos nedostaju i onda instalacija 64-bitne ili 32-bitne verzije, u skladu sa tom odlukom prvi korak instalacija nedostajuce fajla libidl0 izabrati 64-bitni ili 32-bitni.

Druze, hvala ti mnogo. Nemam reci da ti opisem koliko si mi pomogao.

Ja sam radio po uputstvu gde nije bilo ovog prvog dela gde treba da se instalira taj fajl koji nedostaje. Sad sam pratio ovo uputstvo i sve radi k'o puska.

Jos jednom, hvala ti do neba. Veliki pozdrav

Proba u 16.04 i uspela instalacija. Redosled je kako pise na linku prvo onaj nedostajuci fajl libidl0, onda na drugi link instalirati fajlove koji jos nedostaju i onda instalacija 64-bitne ili 32-bitne verzije, u skladu sa tom odlukom prvi korak instalacija nedostajuce fajla libidl0 izabrati 64-bitni ili 32-bitni.

Drug zaboravih kako sam prosli put ovaj libidl0 instalirao. Formatirao disk danas, ponovo nabacio Xubuntu i opet imam isti problem oko Kompozera.

Skinuo sam ovaj libidl .deb fajl ali kad hocu da ga instaliram (dvostruki klik) otvori Software Manager ali nece da ga instalira. Kad kliknem na install nista se ne desava. Gde li je problem? Jeli se moram ulogovati kao super user ili je nesto drugo?

Dole u taskbaru mi opet izbacuje gresku Error: BrokenCount > 0 itd...

Pomagaj

Drug zaboravih kako sam prosli put ovaj libidl0 instalirao. Formatirao disk danas, ponovo nabacio Xubuntu i opet imam isti problem oko Kompozera.

Skinuo sam ovaj libidl .deb fajl ali kad hocu da ga instaliram (dvostruki klik) otvori Software Manager ali nece da ga instalira. Kad kliknem na install nista se ne desava. Gde li je problem? Jeli se moram ulogovati kao super user ili je nesto drugo?

Dole u taskbaru mi opet izbacuje gresku Error: BrokenCount > 0 itd...

Pomagaj

Ne znam sta to znaci...Ja bi prvo uradio
Kod:
sudo apt update
sudo apt upgrade
Instalirao bi synaptic
Kod:
sudo apt install synaptic
startovo synaptic i ako prijavi gresu uradio to sto napise da treba uraditi neki reconfigure (uvek zaboravim a kao zapisacu)
obrisi taj fajl i skini ga ponovo
idi na dir download i tu kucaj
Kod:
sudo dpkg -i imetogfajla.deb

Da li si skinuo fajl za svoju arhitekturu 32-bitni ili 64-bitni? Ravnas se prema sitemu koji si instalirao 32 ili 64 i tako instaliras

Poslednja izmena od urednika:

Prosli put smo nesto jednostavnije odradili.

Prosli put je bio prosli, sad si krenuo od nule, jesil odradio ili ne? Ako si pogresio arhitekturu skinu pravi file i posle gledaj original uputsvo.

Prosli put je bio prosli, sad si krenuo od nule, jesil odradio ili ne? Ako si pogresio arhitekturu skinu pravi file i posle gledaj original uputsvo.

Ma ponovo sam instalirao Xubuntu. Nista nisam mogao instalirati iz Software centra. Dole prijavljivao neku gresku zbog unmet dependencies...

Sad me nesto strah da ne budem morao ponovo iz pocetka :)

Prosli put resismo to brzo. Sa ovo linka uputstvo http://askubuntu.com/questions/767028/install-kompozer-on-ubuntu-16-04 ali kad sam skinuo onaj libidl0 nije hteo da mi ga instalira. Doduse nije hteo posle toga vise nista da mi instalira iz Software centra.

Ma ponovo sam instalirao Xubuntu. Nista nisam mogao instalirati iz Software centra. Dole prijavljivao neku gresku zbog unmet dependencies...

Sad me nesto strah da ne budem morao ponovo iz pocetka :)

Prosli put resismo to brzo. Sa ovo linka uputstvo http://askubuntu.com/questions/767028/install-kompozer-on-ubuntu-16-04 ali kad sam skinuo onaj libidl0 nije hteo da mi ga instalira. Doduse nije hteo posle toga vise nista da mi instalira iz Software centra.

I gde si sad u kojoj situaciji. Ti mi pises o proslosti: nije hteo... Koja je sad situacija?
Zato volim synaptic a ne softwer centar, lepo prvo njega instaliram i ako ima problema iz njega brisem slomljene pakete.
Vidi ti da li uopste mozes da instaliras synaptic?
Kod:
sudo apt install -f
sudo apt install synaptic
update iz synaptica ili ako izadje poruka odradi sta pise u poruci.
Onda obrisi iz sinaptica kompozer ako postoji.
Posle toga lepo redom prvo laj lib a radi sa one strane ali skoci na originalno uputsvo
https://help.ubuntu.com/community/InstallKompozer
Ono sto pise verzija 12 nije bitno jer drugo i nema, prvo instalacija tog liba a onda sa tog uputsva korak po korak.
Pise ti da na linku ce da se buni zato ide ono na kraju
Kod:
sudo apt install -f

koju arhitekturu imas 32 ili 64 bita

32 bita. Instalirao synaptic. nema kompozera u njemu, ocekivano, kao ni ovog libidl0.

Ne znam sad kako da instaliram ovaj libidl0? Kroz software centar ne moze, preko gdebi ne moze. Preko Synaptica ne znam.

Ma da znam da ce da radi na nekoj starijoj verziji Xubuntu-a bez ovih *******cija sa ovim libidl0 sutra bih se vratio na tu stariju verziju.

32 bita. Instalirao synaptic. nema kompozera u njemu, ocekivano, kao ni ovog libidl0.

Ne znam sad kako da instaliram ovaj libidl0? Kroz software centar ne moze, preko gdebi ne moze. Preko Synaptica ne znam.
Da li si skinuo 32-bitnu verziju sa linka koji ti pise. ta verzija je i386
http://packages.ubuntu.com/trusty/i386/libidl0/download
kad je skines odes na mesto gde si je skinuo, kroz terminal, kucas sudo dpkg -i libidl0_0.8.14-0.2ubuntu4_i386.deb
Ako je moglo prosli put zasto da ne moze sada a radi se o isto xubuntu

Mozda mu treba i ovo pa gurni to sve i instaliraj
Kod:
sudo apt-get install libatk1.0-0 libc6 libcairo2 libfontconfig1 libfreetype6 libgdk-pixbuf2.0-0 libglib2.0-0 libgtk2.0-0  libidl0 libnspr4 libnss3 libpango1.0-0 libpng12-0 libstdc++6 libx11-6 libxft2 libxinerama1 libxrender1 libxt6 zlib1g

I sad opet imam ovu gresku kod sata. A bas sam to hteo ponovo da izbegnem :smash:

Screenshot_2016-12-14_22-44-23.png

*** kucaj mu na to sudo apt-get install -f

Kucaj mu i onu kobasicu sto sam napisao, iskopiraj i ubaci u terminal. Ja nema xubunt nego KDE sa plasmom 5 i ja sam to onda ladnjaka instalirao.

Drug hvala. Sad nemam dole onu gresku kod sata. Ovo i dalje ne ide a ja odoh u krevet jer ce beba ujutro oko 5 da nas digne ne noge.

Ako ne trazim previse i ako te ne bude mrzelo, mozda jedan dan da se cujemo preko skajpa, vajbera i mozda preko team viewer-a da probamo da odradimo. Spreman sam i platiti ako treba.

Treba mi taj jeb... kompozer za webstranice. resio sam ja na nakaradan nacin da ja mogu da radim. Kroz Wine oodignem Windows kopmozer i mogu ja da odradim posao ali to nije to.

Hvala ti jos jednom, pa eto ako bude zgodno mozda da se cujemo i probamo sta da napravimo. Veliki pzdrav i laku noc.

Mozemo teamviewer nisam radio sa njim ali ortak je meni sredjivao nesto, mocna alatka. Prosto mi neverovatno da sad nece a prosli puta ti je uspelo. Laku noc :)

Drug, sve sam resio. Jutros ponovo probam sve, preko Gdebi instaliram bez ikakvih problema onaj lib fajl a juce nije htelo nikako. Onda po onom uputstvu zavrsim ostatak posla. Sve radi k'o puska sada.

Tebi puno hvala za sav trud. Cujemo se nekom drugim prilikom, kad opet nesto pokvarim. Veliki pozdrav

Vrh Dno