Šta je novo?

Xslimmer slimuje i Windows aplikacije :D

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Danas sam pokrenuo Xslimmer na jednom novom MBP na kome sam prethodno preko VMWarea instalirao WindowsXP i sad gledam Xslimmer je prijavio brdo Windows programa i fajlova da su spremni za slimovanje!! :shock:

sad cu da kliknem slim pa da vidim sta se desava :D :D

da li stvarno moze i Windows EXE fajlove da slimuje ?!?!! (i da li ce raditi posle toga :D)

Pitanje je po kom osnovu ih je prijavio. Verovatno tražisve izvršne fajlove, a .exe su na OS X-u postali izvršn onog trena kad instaliraš npr. Crossover ili možda čak i Parallels, pa ih samim tim Xslimmer dodaje na listu. Verovatno će ih u procesu samo preskočiti :)

Nego, postoji program, neka vrsta pakera, koji može da kompresuje .exe fajl, ukoliko već nije kompresovan i tako mu osetno smanji veličinu. Ako se dobro sećam zove se UPX :)

da, prijavio je EXE fajlove, i prijavio da ce ih smanjinit sa npr. 220KB na 88KB (to sam zapamtio) ali na kraju kad se pogleda image fajl od VMwarea posle Xslimmera usteda je manja od 5% !

Nego, postoji program, neka vrsta pakera, koji može da kompresuje .exe fajl, ukoliko već nije kompresovan i tako mu osetno smanji veličinu. Ako se dobro sećam zove se UPX :)

xexe.. zove se ICEpacker :) :p to smo jos na Atariju koristili (verujem da su i AmigiSTi imali isto): realtime packere gde se spakuje ceo program na npr. 30% originalne velicine ali se u originalni EXE (.APP) doda i rutina za raspakivanje tako da se program i dalje normalno startuje dvoklikom kao da nije pakovan :)

na Atariju su se ovakvi programi cak i brze startovali od originala jer su bili kraci, odnosno manji, pa su se brze ucitavali sa diskete :) (CPU je trebalo manje vremena da ga raspakuje nego disketi da procita podatke)

Ne, ne, ovaj je imao drugačije ime :)

:p ma na STu ih je bilo na desetine! samo hocu da kazem da sam taj isti koncept video jos pre dve decenije ;)

Amiga, Nico Francois, PowerPacker
Amiga, ?, Imploder

Poslednja izmena:
Kako je tada bilo sve drugacije: svaki kilobajt je bio optimizovan i cesto su 2-3kb bila kriticna da se sve smesti na disketu... Danas, gigabajt manje-vise, niko ne obraca paznju. Trpaju sve i svasta u instalacione foldere... Naravno, lakse je tako, nego da se gubi vreme na razno-razne optimizacije, ali zato kompovi danas i rade kako rade.

Inace, XSlimmer ume tako dobro da ubije pojedine aplikacije koje je "slimovao" da je to strasno. Secam se da mi je neka starije verzija slimovala filtere za Photoshop tako da PS vise nije mogao da se pokrene.

Inace, kod Mac-a smanjivanje app fajla ne igra nikakvu ulogu kada su performanse u pitanju. .app je ustvari folder sa fajlovima i masina ionako cita iz foldera samo ono sto joj treba. Jedini benefit koji XSlimmer, evenutalno, donosi je usteda prostora na HDD-u.

Add21k :)

Reciklaza stare (dobre ideje) sa kompresovanjem je mozda i OK, samo sto "napredna iMteligencija" koja odabira koje fajlove kompresovati.... pa treba jos malo da se poradi na tome :)

Poslednja izmena:
Xslimmer radi po principu da iz Universal Binary aplikacija *ukloni* nepotrebne dodatne jezike i PowerPC odnosno Intel deo koda. Znači, ne radi se tu o kompresiji postojećeg već o uklanjanju viška kompletnog koda.
http://www.xslimmer.com/FAQ.html#FAQ_02

Za ovaj eksperiment sa Windowsom, biće da je u pitanju greška Xslimmera jer Mac app fajl sadrži kombinovano resource i binarni deo kako je i moguće smanjiti veličinu fajla fizički na disku, dok windows exe-u bez dekompajlera i daljih peripetija je nemoguće uopšte pristupiti a da ne pričamo o tome šta bi tu uopšte bilo za optimizaciju.

Poslednja izmena:
Kako je tada bilo sve drugacije: svaki kilobajt je bio optimizovan i cesto su 2-3kb bila kriticna da se sve smesti na disketu... Danas, gigabajt manje-vise, niko ne obraca paznju. Trpaju sve i svasta u instalacione foldere... Naravno, lakse je tako, nego da se gubi vreme na razno-razne optimizacije, ali zato kompovi danas i rade kako rade.

- kao sto je Apple zaboravio da baci "12GB" u Leopardu nekih fajlova koji su bitni samo prilikom kompajliranja aplikacije! :d

Inace, kod Mac-a smanjivanje app fajla ne igra nikakvu ulogu kada su performanse u pitanju. .app je ustvari folder sa fajlovima i masina ionako cita iz foldera samo ono sto joj treba. Jedini benefit koji XSlimmer, evenutalno, donosi je usteda prostora na HDD-u.

meni xslimmer nije nikada pravio problem ali nisam koristio stariju verziju od 1.4
pre mi problem pravio CleanApp nego on.
a sto se ustede tice: na 2.xGB je obrisao 1GB sto i nije tako lose ;)

@deysun tacno tako! nije moguce nista ukloniti iz EXE fajla.

Poslednja izmena od urednika:

XSlimmer obrise fajlove koji su "visak" iz .app-a (obrise prevode i obrise iz universal binary deo koji se odnosi na ne-podržanu arhitekturu (PowerPC ili Intel) za dati računar).

XSlimmer ne kompresuje fajlove ni na koji način, niti ih modifikuje, samo ih briše ;)

Poslednja izmena:
Poenta je da ne dobijes nikakav "performance gain", a to sto si napisao, sam i ja gore naveo... Kao da cujem neki eho ovde :)

pa stavio sam lepo quote na tvoj deo ;)
a ponovio sam ono sto si ti rekao jer je voodoo_ pitao:
"Po čemu je Xslimmer bolji od UPX-a?" :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno