Šta je novo?

Xpertvision 4850

@PABLO:
ko ce ga znati. moguce da je bolji kuler na xpertu. juce sam presao Warhead i T nije presla 50 stepeni koliko se secam.
@Skinner:
nema veze, sta je tu je. kartu smo utisali koliko smo mogli, sada cekamo nove drajvere i rivu da vidimo da li ce prepoznavati RPM kako valja. nadam se da cu sutra moci da iznesem i rezultate klokovanja...

Да ме не разумеш погрешно. Ја сам скроз задовољан графуљом. Ово са тв излазом је толико ситно да скоро није ни вредно помена.
П.С. После неколико сати фолдовања са GPU клијентом, температура је 50 степени уз број обртаја на 21%.

nisam ni ja nezadovoljan. sada je podnosljivo tiha, a sada ako ne bude mogla da se klokuje - ***, to je ionako lutrija i zavisi od primerka do primerka :)

malo sam pokusavao da je kloknem i cas prolazi na 650Mhz, cas ne. izgleda da mu je to granica, ali nestabilna. poslusao sam ExR-a i zakucao PIC-E na 101Mhz i izgleda da nije nista pomoglo preterano. sa 2. strane, memorija se klokuje na 2200Mhz, i to moze Skinneru da posluzi kao putokaz koliko ide ova samsungova 1.0ns memorija na karti ;) mozda moze jos malo, ali verujem da nije vredno truda.

Dobro je, kartica je ionako dosta brza, bilo bi dobro da gpu hoce jos malo vise ali ok. Memorija verovatno moze da ide do 2300(i kod mene je ista memorija na karti) ali 2200 je odlicno za svaki dan.

A kakva je Palitova xpertvision 4850 u odnosu na Sapphir-ovu?

Evo uzeo sam i ja ovu XV 4850 i za sada sam zadovoljan, buka mi nimalo nesmeta tako da to podesavanje fanova uopste nisam ni probao. Sa O/C-om cu se pozabaviti kada zavrsim poslove oko E5200 :D Inace karta je na default podesavanjima za fan uber ladna.

Evo slike. PS temp u sobi je oko 15-18 nisam siguran koliko tacno :D Posle par sati igranja Fear-a temp skoci za nekih 15C.

Prilozi

• 4850.JPG
    4850.JPG
    38.7 KB · Pregleda: 51
Hm imam jedan problem, desava mi se da karta ne detektuje da sam pokrenuo neku zahtevnu aplikaciju i ostavlja GPU clock na 500mhz. Jel se desavalo ovo nekome ? Jel moze nekako da se ugasi to automatsko smanjivanje brzine rada kartice ?

Drugo probao sam da O/C-ujem iz Overdrive-a i on je namestio i GPU i Mem na max-10mhz. Znaci 665(gpu) i 1040(mem). Kontam da moze jos vise pa sam skinuo Ati Tray tools odem na Hardware/Overclock i kada probam onu opciju da sam nadje O/C vrednosti on skonta da karta radi na 500mhz(glupi power savings mod) i krece od 505mhz pa dalje !! Znaci opet me **** taj auto slow down sto karta radi.

i meni je overdrive zaustavio na 665/1038Mhz ako se dobro secam, mada kada sam namestio te klokove u rivi 3D Mark je pucao. probacu ovih dana sa novom rivom, mozda bude drugacije ko zna? a za 500Mhz, ne znam, mozda mi se i desilo, ali nisam siguran. jednom sam dobio losiji rezultat u marku ali mislim da je to zato sto sam stavio kvalitet prikaza u drajverima na "quality" koji podrazumeva 4xAA i 16xAF.

Resio sam problem spustanja na 500 mhz tako sto sam O/C-ovo kartu iz Riva Tunera sada konstantno stoji ista vrednost.

A sto se stabilnosti karte tice i meni 3mark06 puca (iskoci ATI VPU recover poruka i ono send/dont send error report) na 670/1020 :D

Ali kontam da je to neki bag do samog 3D marka posto ATI Tray Tools vrti onaj artefakt finder sto godina i nista nenadje, plus karta je ladna ko spricer. Kasno mi je sada, ali probacu manuelno da testiram kartu sa nekom igrom pa da vidim kako se pokazuje, ja licno 3dmark-u nikad nisam verovao niti sam voleo taj softver nekako mi je beskorisan, bolje prave igre a ne neka sintetika.

Poslednja izmena:
meni je overdrive prijavio 690/1065 a izvukao sam daleko iznad toga

hmm, sada ste me zaintrigirali. probacu da klokujem kartu i da vidim kako ce se ponasati u igrama.

@Darkado
Kako ti je ATI Overdrive dao 690/1065 vrednosti kada je max sto iz ATI drajvera mozes da dignes jeste 675/1050 ?

PS
Evo napokon mi se zavrsila 12h sesija Orthos-a za testiranje O/C-a procesora pa bi sada trebalo da se pozabavim grafom :) Zanima me koliko brzo bi se u nekoj igri trebali pojaviti artefakti ako je preterano sa O/C-om ?

E *** izgleda ova karta stvarno ukleta sto se tice O/C-a GPU-a :D Jedino na 640 Mhz radi stabilno :D Opalio sam je na 665 Mhz i u trecem vrtenju FEAR Bench-a iskocio je onaj glupi VPU Recover Error (nisu se pojavile pre toga nikakve vizuelne anomalije). Naravno na 665 Mhz 3DMark06 nece ni da krene bez tog error-a :D Nekontam kako je ovo moguce, karta je u idle 25C, a na max opterecenju ne prelazi 40C. Plus glupi Auto Tune iz ATI OverRide-a kaze da ce da radi na 665 Mhz, a iz ATI Tray Tools-a nema artefakta posle 5-6 min ni na 670 Mhz. Neznam koliko je sigurno iskljuciti taj VPU Recover ? I da li bi to uopste pomoglo.

PS
PCIE magistrala je zakljucana na 100 Mhz.

PSS
Odo da probam memoriju da kloknem, valjda ce ici do 2200 Mhz ko Chinaski-ju, pa barem nesto da se ubrza vise od 1 % :D

PSS
Sad mi na pamet palo da pored iskljucivanja tog VPU Recover-a, mozda bi pomoglo povecanje napona iz ATI Tray Tools-a i za to isto pitanje jer to sigurno, nece valjda sprziti karticu :D

Poslednja izmena:
@Darkado
Kako ti je ATI Overdrive dao 690/1065 vrednosti kada je max sto iz ATI drajvera mozes da dignes jeste 675/1050 ?

PS
Evo napokon mi se zavrsila 12h sesija Orthos-a za testiranje O/C-a procesora pa bi sada trebalo da se pozabavim grafom :) Zanima me koliko brzo bi se u nekoj igri trebali pojaviti artefakti ako je preterano sa O/C-om ?

700/1200 je max

@darkado
Hm, mozda taj max zavisi od verzije drajvera/same karte. Meni je na 8.11 max 675/1050. Evo slike pa vidi sam :)

Inace zavrsio sam testiranje memorije radi stabilno na 1100 tj 2200 Mhz, proslo je svih 6 puta FEAR Bench-a i 3 puta 3DMark06. Ubrzanje nekih 3-4% :D

E sada kada bi jos taj GPU poterao na vise od 630Mhz, moram ponovo da pitam kakva su vasa iskustva sa iskljucivanjem ATI VPU Recover-a i podizanje napona GPU-u iz ATI Tray Tools-a ?

Prilozi

• overdrive.JPG
    overdrive.JPG
    23.5 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
mogutje da je do karte. i kod mene je 8.11

Nemoj mi reci da nisis probao da klokujes, recimo iz Rive???? :p
probao sam, medjutim ta riva nije zvanicno podrzavala novije catalyst-e. mozda ce sa ovom 2.20 biti bolje mada sumnjam. iskreno, mrzi me da se zezam sa time sada. trenutno se satirem od igara i to je najvaznije. a kada me ne bude mrzelo probacu malo da kloknem i GPU cisto zbog sporta :type:

probao sam, medjutim ta riva nije zvanicno podrzavala novije catalyst-e. mozda ce sa ovom 2.20 biti bolje mada sumnjam. iskreno, mrzi me da se zezam sa time sada. trenutno se satirem od igara i to je najvaznije. a kada me ne bude mrzelo probacu malo da kloknem i GPU cisto zbog sporta :type:

Nemoj da te mrzi. :p Kad je izashla Riva Tuner 2.2 CCC je dobio shut katu i vishe se nece vracati na moj komp ( barem ne u bliskoj buducnosti )

35cf825051.jpg

:)

Sad neverujem da je stabilna na ovim clockovima - videcemo kad poteram neku igru, mada bi Riva izbacila greshku - Right ?? :trust: Ako podignem core za 5MHz i/ili mem za 15 MHz pojavljuju se artifekti.

Poslednja izmena:
@*P*A*B*L*O*
Fin rezultat. Jer tebi ukljucen VPU Recover ?

I jer neko od vas probao da dize napon iz ATI TT-a ?

Evo zavrsio sam testiranje sa VPU Recover iskljucenim i naponom na max sto da softver 1.158v. I GPU nemrda iznad 640 Mhz na tome je stabilan, ali na bilo cemu vecem igre blokiraju, nije temperatura problem nego eto stavili su izgleda "losu" seriju GPU-ova na ove karte :)

Znaci konacni rezultati su 640Mhz GPU i Mem 2200 Mhz, postignuti su sa ATT-om. Stim sam dobio nekih 8-10% ubrzanja u FEAR Bench-u, nije lose :)

PS
ATI Overdrive je ****** jer on pri overkloku namesta memoriju na opustenija podesavanja tako da npr 1100mhz iz Overdrivea je sporije nego 1100mhz iz ATT ili Rive !

najverovatnije je i meni granica 640Mhz. sada jos da sacekamo Principal Skinner-a da on proba da klokne svoju. za sada samo nas trojica imamo xpertvision 4850.

Posle malo testiranja sam skontao da je dobitak u performansama max 5% pa sam odlucio da vrnem karti na default i da konacno pocnem da se igram :)

Ali imam problem, znaci posle odredjenog vremena (nekada pola sata, nekada 3 sata) u igrama dobijem crn ekran, znaci zvuk ide u pozadini nije se zapucao komp nego grafa !?! Jedino sto pomaze je restart kompa :( Znaci sta prouzrukuje ovaj problem ?

ko ce ga znati. jesi li stavio najnovije drajvere?

@*P*A*B*L*O*
Fin rezultat. Jer tebi ukljucen VPU Recover ?

Ma vazno da je proshla muchenje ATI kockom a u COD4 pukne posle 2 min :S: Ipak nije toliko dobar rezultat. Zapucava i na 700/2180...

@Chinaski
Jesam, malo sam Google-ovao i video sam da masa ljudi ima neki tip tog black screen problema, tj dolazi do crasha GPU-a tj da je ukljucen javio bi mi se VPU Recover, a sto je najgore niko nezna razlog ?!?. Znaci karta jeste brza, ali ja se nesecam da sam ikada sa Nvidiom imao problema, mozda nisam trebao prelazititi na ATI, Intel+Nvidima su ipak uvek bili najbolji par :D

Na kraju se karte sa referentnim dizajnom pokazase kao najpametniji izbor!? ;)
:wave:

Poslednja izmena:
Na kraju se ipak karte sa refrentnim dizajnom pokazase kao najpametniji izbor!?
:wave:
zavisi kako gledas na stvari. ove se lose klokuju, ali to je ionako lutrija. jesu malo bucnije ali zato jedva prelaze 50 stepeni u igrama. pa sada kome je sta bitno...

@Grunt:
ne znam sta da ti kazem. ako i na defu zabada onda nesto nije u redu sa njom. ne bi bilo lose da je reklamiras.

Nazad
Vrh Dno