Šta je novo?

Xpertvision 4850

Пазарих данас једну Xpertvision 4850. Први ATI након неколико година!
За сада могу да пријавим да су температуре добре. У мировању око 37 степени а после пола сата Witchera није прешла 50. Бука није страшна мада би могла бити мања. 9600 GT је била доста тиша кад није ништа паметно радила. Судећи по Gpu-z број обртаја је на 6 % у шта нимало не верујем. Нисам још пробао да клокујем. Чим пробам јављам резултате мада не очекујем никакве посебне резултате. 9600 GT сам био намуњио са 650 na 740 и добио сам два фрејма у Far Cry 2. Дакле не исплати се.

Poslednja izmena:
Ево Криза је отерала карту изнад 50 степени. 51 тачније. У 1680x1050 са максималним детаљима без AA испаде сасвим игриво мада није баш да клизи. Окачићу мало више информација кад ухватим времена. Занимљиво да графичка никад није превише гласна сем кад се бутује машина.

Poslednja izmena:
igras Crysis na enth podesavanjima? svaka cast...ja ipak drzim na gamer, i u rezoluciji za broj nizu od tvoje. javi ovih dana sta si uradio za klokovanje, bas me interesuje :) videcu i ja da poslusam ExR-ov savet kao i da se malo poigram ATT-om :)

Ај живота ти пробај да успориш вентилатор у 2Д испод најнижег који Catalyst дозвољава. Наводно је 6%. Треба да сидујем неке торенте а не бајки ми се уз овакав звук. Није неподношљив ал ја бих да је мало тише ако може.

kako da ga usporim?

Можеш преко катализатора а можеш и неким другим алатима. Али ја нисам успео испод 6%.

Ај живота ти пробај да успориш вентилатор у 2Д испод најнижег који Catalyst дозвољава. Наводно је 6%. Треба да сидујем неке торенте а не бајки ми се уз овакав звук. Није неподношљив ал ја бих да је мало тише ако може.

Meni CCC dozvoljava samo na 20% i kad ga spustim na taj nivo temperatura u IDLE je chitavih 53-54 C a cooler je i dalje buchan :wall: Kontam da je ok temperatura da imam neko china kucishte ali ne u CM690 sa 5 fanova :zgran: Naspram 8800GT GS ovo je avijon po buci. 8800GT nije bio toliko buchan u 3D koliko je ovaj 4850 u 2D.

Off
Chinaski & garson

Otkud vi moderatori ??

Poslednja izmena:
Вентилатор је наводно на 6% ако ништа не дираш. Ако ручно подешаваш он можеш од 20% до 100%. На 20% није баш јако пријатно а на 100% звучи као фен за косу. Уз 6% би се могло спавати али и тада су температуре добре па бих се радо одрекао мало хлађења зарад потпуне тишине.

Poslednja izmena:
@PABLO:
i meni CCC dozvoljava samo do 20%, sto je dakle ubrzanje (to se i cuje kada se podesi) u odnosu na 6%. riva ne da ispod 25%, probacu ATT ovih dana, a i ExR-u dugujem da probam njegov savet o zakucavanju PCI-E magistrale na okruglo 101Mhz.
sto se tice novog statusa, kupio sam srecku "srpski san", ili kako se vec zove, i izgrebao moderaterstvo na benchu :)
@Skinner:
da li si probao da je kloknes?

Poslednja izmena:
@PABLO:
i meni CCC dozvoljava samo do 20%, sto je dakle ubrzanje (to se i cuje kada se podesi) u odnosu na 6%. riva ne da ispod 25%, probacu ATT ovih dana, a i ExR-u dugujem da probam njegov savet o zakucavanju PCI-E magistrale na okruglo 101Mhz.

Pa chek meni je u CCC fan nameshten na automacki i vrti se na 20% ( tako detektuje GPU-z ) a kako da ga smanjim na 6% ?? Ati tray tools pod tabom fan ispishe da nemoze da podesi brzinu fana ( verovatno zato shto samo dve zice ?? ) a i sam program mi nije stabilan poshto ako hocu da overclockujem karticu chim pomerim slider dobijam BSOD. :S:

imamo drugacije karte, verovatno je do toga. meni CCC i GPU-Z prijavljuju da se vrti na 6%. gledam ovo sto je ivke76 okacio sada da vidim moze li se spustiti ispod 6% jer znam da mi je riva davala slajder koji je pocinjao sa 25%. mozda moze da se istvikuje riva pa da mogu da menjam od 1-100%, citam sada...

@Chinaski

Kada si kupovao tu kartu jel' si gledao i ako jesi koja je cene ref. 4850?
Pitam zato sto je na pc berzi ima ispod 130E a mnogi je trenutno nemaju na stanju.

@Chinaski

Kada si kupovao tu kartu jel' si gledao i ako jesi koja je cene ref. 4850?
Pitam zato sto je na pc berzi ima ispod 130E a mnogi je trenutno nemaju na stanju.

uh, od kada su porasle cene hardvera zbog skoka dolara sve je otislo dodjavola. nisam gledao referentne karte (mada njima nista ne fali), ali znam jedno: da cene na tom sajtu nisu azurirane dosta dugo, te da ne odgovaraju realnom stanju stvari. treba zvati firme i pitati ih za tacnu cenu. licno, sumnjam da ih ima za 125e ili koliko vec stoji tamo...mada mozda i gresim. kao sto rekoh, telefon u sake ako te zaista interesuje :)

Ja sam hteo da uzmem 4830 ali zbog sulude cene ipak cu uzeti 4850 i to najjeftiniju koju nadjem :)

Баш тако. ПЦберза или тако нешто је скоро бескорисно. Ја сам моју 4850 платио 12300 динара јуче. Данас је 12615.

Da stvarno se i na min tj 20% fan jasno čuje :S:
- e sad da li bi možda pomoglo da se taj ventilator poveže na zalman fan mate, koji je nekih 200-300 kinti, pa da se on nakači na odgovarajući priključak na kartici i onda prostom regulacijom napona pomoću njega smanji broj obrtaja na verujem potpuno nečujnih 10-12% :trust:

Ja sam hteo da uzmem 4830 ali zbog sulude cene ipak cu uzeti 4850 i to najjeftiniju koju nadjem :)

Ako je zbog one cene od 129e, pusti ti to, nije realno. 4830 je na zapadu ispod 90e dok kod nas ne bi smeo da prelazi 100-105e. Sacekaj pa ces videti.;)

A kako ce leci ova karta na Gigabyte 780G DS3H, x2 5000 i OCZ Stealth extreme500w? Prvenstveno me interesuje da li napajanje ima dovoljno snage da tera ovu kartu?

A kako ce leci ova karta na Gigabyte 780G DS3H, x2 5000 i OCZ Stealth extreme500w?
kao budali samar :smoke:
Prvenstveno me interesuje da li napajanje ima dovoljno snage da tera ovu kartu?
trebalo bi sve da bude ok jer samo 4850 u full loadu trosi 100-tinjak W...
btw. nadam se da si kloknuo Athlona na makar 2.8Ghz?

imamo drugacije karte, verovatno je do toga. meni CCC i GPU-Z prijavljuju da se vrti na 6%. gledam ovo sto je ivke76 okacio sada da vidim moze li se spustiti ispod 6% jer znam da mi je riva davala slajder koji je pocinjao sa 25%. mozda moze da se istvikuje riva pa da mogu da menjam od 1-100%, citam sada...

Ja sam u rivi stavio na auto a tu pise da je do 60 stepeni na 14%.
E sad, na 20% preko CCC sam cuo blago ventilator, a ovako ga ne cujem pa pretposatvljam da radi posto mi je karta u idle 52 stepena. Mada u CCC pise da radi vent na 6%, a ne znam koja aplikacija ima prednost.
Najbitnije mi je da ne cujem grafu.

Успео сам помоћу Риве да вентилатор ставим на 1% обртаја. Температура је 36 степени у мировању што је по мени екстра добро

A kako ce leci ova karta na Gigabyte 780G DS3H, x2 5000 i OCZ Stealth extreme500w? Prvenstveno me interesuje da li napajanje ima dovoljno snage da tera ovu kartu?

I tu i jos dve takve sigurno.

Успео сам помоћу Риве да вентилатор ставим на 1% обртаја. Температура је 36 степени у мировању што је по мени екстра добро
na onaj nacin sto je ivke76 okacio ili...?
budi ljubazan pa podeli to sa mnom :)

Да. Управо на тај начин. Попунио сам ону табелу вредностима које мени одговарају. Ако Цеци не фали ништа од 39,2 неће ни графуљи од 36 бити ништа :D.

Prilozi

• temp.jpg
    temp.jpg
    100.5 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
ok, hvala i ivketu76 i tebi, dakle to radi :)
ja sam bio skeptican da li ce to raditi sa nasim kartama jer nisam bio siguran da li riva moze pravilno da detektuje RPM kulera jer pri startu iste ispise da nije kompatibilna sa cat 8.10.

edit:
hmm, uspeo sam da smanjim broj obrtaja, ali na 0% iako sam stavio da bude 1% RPM-a do 40 stepeni.
broj obrtaja se malo smanjio, ali se karta i dalje cuje, no dobro. zakljucujem da ni overdrive ni riva ne prepoznaju pravi broj obrtaja kulera na ovoj karti. niti je po defaultu 6% niti je sada kod tebe 1% a kod mene 0%. mozda ce novije verzije to ispraviti, a mozda i ne.
nista, dugujemo ljudima jos klokovanje, a to ce dobiti ovih dana :)
btw. da li se tebi desavalo dok nisi zakucao na "1"% RPM da ti kuler u 2D ubrza? meni se desavalo, klok se sa 500Mhz digne na 625Mhz, sam od sebe, a broj obrtaja sa 6 na 49%. to traje par sekundi i onda ga vrati na 6%. to se vidi i na mom atacmentu u prvom polju "GPU core clock" gde se vide spicevi kako karta menja sa 500 na 625Mhz, s'tim sto se i kuler tom prilikom ubrzavao sa 6 na 49%. sada kuler stoji na "0"%, cak i kada GPU promeni klok navise...
to su otprilike sva zapazanja za sada sto se tice ove karte...

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    42.4 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
@ Principal Skinner & Chinaski
Kako vam je kartica tako hladna ??
Meni je chitavih 52 C na ambijentlnoj temperaturi od 17-18 C :trust:

Prilozi

• 2008-11-08_134928.jpg
    2008-11-08_134928.jpg
    189.4 KB · Pregleda: 52
@Chinaski
Нисам приметио тако нешто.
Једина глупост коју сам за сада уочио је да се такт са 500 повећа на 623 у 2Д када је укључен тв излаз. И то ми се дешава у 100% случајева

Nazad
Vrh Dno