Šta je novo?

Xpertvision 4850

Chinaski

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
795
Gainward, Palit i XpertVision su ista firma, isto izgledaju i skoro isto rade. Naravno, Gainward kao mama firma najbolje primerke kartica ostavlja za sebe. Sve u svemu extra kupovina, nit manje para, nit bolje perfomanse za tog XpertVision-a koji je kod nas skoro nepoznat.

ipak je Palit mama firma, ali nema veze. hmm, nisam valjda kupio prvi na forumu ovakvu kartu? :) inace, ako nekoga zanima, ispala me je 140e, realnih.

Nisi ipak uspeo da kupis Gainwarda, ali dobro, sve je to isto s... , a drugo pakovanje!:)
Pazi kad postoji 4850 sa Palit design-om coolera. Ovakav je bio slichan na mojoj Sonic 8600GT. Nije se chuo ali ni malo, za razliku od ovog Gainward chuda!:) Daklem, trebalo bi da je dobra kupovina. Jos samo napishi kolike su temp idle/load.

iskreno, nije dolazilo u obzir da platim Gainwarda 1500din vise. ona crna plastika preko kulera mi zaista ne znaci nista. no dobro, to je sto je, videcemo ovih dana kakva je karta :)

iskreno, nije dolazilo u obzir da platim Gainwarda 1500din vise. ona crna plastika preko kulera mi zaista ne znaci nista. no dobro, to je sto je, videcemo ovih dana kakva je karta :)

Ne beri brigu Chinaski, verujem da je kartica sasvim dobra.

i meni se cini :)

I ja je merkam vec neko vreme, narocito zbog tog kulera je mi se vec pokazao kao izvanredan. Mada cu ipak da sacekam da kod nas stigne ovaj 4830 koji bi kazu trebalo da bude oko 100e sto je oko 30% jeftinije od 4850 a u testovima zaostaje 5-20%.

Pa eno stigao 4830 u imtel ali je 129E :wall:

hmm, probao sam 3D mark 2006 na 680Mhz i pukao je odmah. na defaultu sam ga provrteo i dobio sam slabih 11000 (sa klokovanom 8800GT na 700/2000Mhz sam imao 12k). probacu sada da mu nadjem maximum. karta je dosta bucna, kuler moze da se kontrolise, a CCC detektuje da radi na 6%. u idle je 33, a pod markom je otisao na 46 stepeni. riva 2.11 kaze da nije testirana sa catalyst-om 8.10. pa mozda zato ne moze da se utisa kuler ispod 25% na koliko je dosta bucan. to je za sada, idem da klokujem, ali nesto nisam previse optimistican...

karta se cudno ponasa. kada u rivi namestim na 660Mhz ona zabode u marku a kada u CCC-u namestim na 675Mhz ona prodje. cime predlazete da je klokujem i da li moze nekako da se uspori kuler, osim preko CCC-a gde moze do 20% a ispod ne moze? i sta da uradim da mogu da u CCC-u klokujem vise od 675/1050Mhz?

hmm, probao sam 3D mark 2006 na 680Mhz i pukao je odmah. na defaultu sam ga provrteo i dobio sam slabih 11000 (sa klokovanom 8800GT na 700/2000Mhz sam imao 12k). probacu sada da mu nadjem maximum. karta je dosta bucna, kuler moze da se kontrolise, a CCC detektuje da radi na 6%. u idle je 33, a pod markom je otisao na 46 stepeni. riva 2.11 kaze da nije testirana sa catalyst-om 8.10. pa mozda zato ne moze da se utisa kuler ispod 25% na koliko je dosta bucan. to je za sada, idem da klokujem, ali nesto nisam previse optimistican...

Znachi ipak ovde vazi pravilo, koliko para, toliko muzike!:) Ako nista drugo karta je bar 'ladna, skoro 10'C hladnija od moje. Mislim da bi trebalo da je kloknes samo da vidis gde su joj granice, a ne da pokusas izvuci neki extra frame drzeci je na granici. Ne vredi to pucanja u igrama! Inache, meni se najvishe svidja ATI Tray Tool za neke ozbiljnije egzibicije u OC!:)

A što klokovati uopšte 4850 za 12x10 rezoluciju? Ja sam moju onako iz radoznalosti digao na 665/1000 (kad neće na 666 :-devil-:) i nisam ni primetio neki opipljiv dobitak (ne računam bodove u 3DMarku) - kad već ima problema sa grejanjem, bar ova moja, veći mi je prioritet da je održim u nekim razumnim granicama nego da jurim Mhz. Neko sa 4+GHz CPU će i tako da ima bolji skor i sa 9600 nego ja sa ovim setupom, ali meni bitno da konačno sve radi onako kako sam zamišljao da bi trebalo da radi još sa 6800 (nepopravljivi optimista, šta ću)...

Zaključak, Chinaski, stavi karticu na default, cepaj igre i uživaj, pusti sad OC. :wave:

Ma stabilan klok (koji bio se zaista primetio) za ove karte moze samo sa hardmodovima..ipak nije ovo 8600GT kojeg smo svi modovali u 8600GTS pre godinu dana :d
Izgleda da smo svi mi navikli da nesto budzimo i forsiramo pa makar nista ne dobili time..osim dusevnog mira

Poslednja izmena:

Ista situacija i kod mene, samo shto je kod mene Sapphire 4850 sa dual slot coolerom.

8800GT 760/2200 / E4300 @ 3.0 GHz = 12.157 3D Marks

4850 @ Default / E4300 @ 3.2 GHz =11.060 3D Mark

Ova Sapphire je isto buchna za medalju, temperatura u IDLE je 50-55 C u zatvorenom kucishtu ( gore na slici je bilo otvoreno ) a pritom se fan vrti na 33%.
Na 8800GT GS kad se fan vrteo na 33% bio je stvarno tih a temperatura nije prelazila 42 C u IDLE-u. Najvishe shto sam ga video da se vrti je 60% ali i tako je bio tishi nego ovaj na ATI-mu na 33% :wall:
O/C nisam probao.

Poslednja izmena:
Za ati 4xxx seriju oseti se samo 3dmark vantage, 3d mark 2006 su odavno batalili a i nije realan odavno u skladnom prikazu performansi grafickih u odnosu na igre.

Za ati 4xxx seriju oseti se samo 3dmark vantage, 3d mark 2006 su odavno batalili a i nije realan odavno u skladnom prikazu performansi grafickih u odnosu na igre.

Ma meni nije bitan 3D Mark. Vidi se da 4850 bolje radi u igrama od 8800GT. Primer: na 8800GT u COD4 na 1440x900 sve na High i 2xAA imao oko 75-80 FPS a sad sa 4850 u 1680x1050 sve na High + 4xAA imam 80-90 FPS.

ma naravno da Mark 06 nije relevantan za performanse 4850; njega koristim samo kao test stabilnosti.probacu danas sa AMD clock tool-om pa cu da javim utiske. jos samo da nadjem kako da utisam kuler u 2D i super...

AMD GPU Clock Tool nema nikakve napredne opcije. Najtoplije preporuchujem ATI Tray Tools v.1.6.9.1368beta. Moze cak i tabelarno da se zadaje brzina ventil. kao i da se manualno podesi na (0), sto je skoro gashenje! Toliko poseduje opcija ova alatka da nisam ni instalirao Catalyst Control Center, jer jede previse memorije, a nista ne radi!

Poslednja izmena:
negde sam citao da ta karta ima 2 VRM-a dok referentna ima 4, te nisu hladjeni kao ni memorija pa ne ocekuj visok overclock

ne ocekujem nista. karta ostaje na defu i nadam se da ce me lepo posluziti preko zime :)
inace, memorija hoce da radi na 2200Mhz ali nema neke preterane vajde od toga kada VPU puca na 650Mhz. mada opet ponekad i ne pukne na 675Mhz, zavisno od toga cime se klokuje. ko ce ga znati do cega je, a ja zaista nemam zivaca da trljam glavu sa time :) 4850@def i uraaaa...

Pametno. Kad nesto ne ide, ne treba pokusavati na silu, samo glava moze da zaboli!:)

Hm, 700 Mhz je neki realan OC za ocekivati, chudi me da nece preko 680, onaj ubogi GA sto nije davao gx-x mira nocima :d ide na 730 bez vecih problema. 3DMark nije nikakav pokazatelj, poznato je da ATI ume da baguje sa istim, mada meni 4870 baca 18500 u 06 (moram se malo hvalim :p), ali naravno, karta dosta bolje radi od 8800GT, a ponegde prestize cak i 9800GTX... E sad, OC, ako radi stabilno na 675, recimo, namesti je neka radi tako, a memoriju odvrni koliko god moze. Za svaki dan, pa i za igre realno nema potrebe za vishe. Sta god palio na 1280*1024 ima da prede samo tako, sa 700+ bi otisao 2-3 FPS gore, znaci nista specijalno.
Sto se tice OC-a. Ati Tray Tool rula, ja ga koristim i imam 2d i 3d profil, koji se naravno pale i gase po potrebi, na leru fan na 25% (cca 50C), dok sam za igre setovao 35% i tu se neznatno chuje...
A to uraaa za default, pa nisi joj se toliko radovao da bi radila onako kako su zamislili :d....
Pozzz, i cestitke na kupovini. :wave:

Poslednja izmena:
ne ocekujem nista. karta ostaje na defu i nadam se da ce me lepo posluziti preko zime :)
inace, memorija hoce da radi na 2200Mhz ali nema neke preterane vajde od toga kada VPU puca na 650Mhz. mada opet ponekad i ne pukne na 675Mhz, zavisno od toga cime se klokuje. ko ce ga znati do cega je, a ja zaista nemam zivaca da trljam glavu sa time :) 4850@def i uraaaa...

Jedno pitanje, tj. jedan tip, da li si zakljucao PCIe u biosu??? Meni nekako mirise da je to u pitanju.

Hm, 700 Mhz je neki realan OC za ocekivati, chudi me da nece preko 680, onaj ubogi GA sto nije davao gx-x mira nocima :d ide na 730 bez vecih problema. 3DMark nije nikakav pokazatelj, poznato je da ATI ume da baguje sa istim, mada meni 4870 baca 18500 u 06 (moram se malo hvalim :p), ali naravno, karta dosta bolje radi od 8800GT, a ponegde prestize cak i 9800GTX... E sad, OC, ako radi stabilno na 675, recimo, namesti je neka radi tako, a memoriju odvrni koliko god moze. Za svaki dan, pa i za igre realno nema potrebe za vishe. Sta god palio na 1280*1024 ima da prede samo tako, sa 700+ bi otisao 2-3 FPS gore, znaci nista specijalno.
Sto se tice OC-a. Ati Tray Tool rula, ja ga koristim i imam 2d i 3d profil, koji se naravno pale i gase po potrebi, na leru fan na 25% (cca 50C), dok sam za igre setovao 35% i tu se neznatno chuje...
A to uraaa za default, pa nisi joj se toliko radovao da bi radila onako kako su zamislili :d....
Pozzz, i cestitke na kupovini. :wave:
ma ovo puca i na 650Mhz ponekad. jednom mi se desilo da mi pukne mark da mi ispise ono "don't send" i da se mark nastavi :zgran: ono sto me nervira je izgleda da se programi za klokovanje kolju i brljave. podesim u AMD clock toolu 1100Mhz za memoriju, test prodje, onda udjem u CCC i tamo pise 1038Mhz za memoriju :trust:
ne znam, probacu jos malo da klokujem iz ATT pa ako hoce - hoce, a AMD clock i rivu cu pobrisati...
@ExR:
sada sam proverio, u biosu za PCI-Express freqency pise auto.

Stavi da ti PCIe magistrala bude 101 i onda probaj. Sada sam 90% siguran da te to organicava.

Stavi da ti PCIe magistrala bude 101 i onda probaj. Sada sam 90% siguran da te to organicava.
probacu sutra, ali 8800GT sam normalno klokovao sa tim cudom na auto. da li je moguce da samo za ATI treba fixirati na 101Mhz?

probacu sutra, ali 8800GT sam normalno klokovao sa tim cudom na auto. da li je moguce da samo za ATI treba fixirati na 101Mhz?

Tesko,kod mene je svejedno na koliko je,jedino ako PCI-e magistrala nesto zeza sa 4xxx mada ne verujem.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno