Šta je novo?

XP2400+ za Sempron 2800+?

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Vec dugo vremena imam XP2400+ (2 Ghz) na Epoxu8RDA+. U zadnje vreme je poceo bas zestoko da se greje (Whisper Rock IV), toliko da ne mogu da ga drzim u zatvorenom kucistu (mada je kuciste krsh), pa razmisljam da ga promenim dok ne dodje leto. Znam da je Sempron 2800+/3000+ ladan ko spricer a i box varijanta je tiha. Ali ne znam nista po pitanju brzine. Ne zudim za nekim zescim upgrade-om, bitno mi je samo da ne bude downgrade posto taj koliko znam radi na 1.8Ghz. Da li ce biti neke razlike u performansama i na ciju stranu? Moze i neka preporuka za neku stabilnu plocu (agp) na koju bi on isao...

Majstor je napisao(la):
Vec dugo vremena imam XP2400+ (2 Ghz) na Epoxu8RDA+. U zadnje vreme je poceo bas zestoko da se greje (Whisper Rock IV), toliko da ne mogu da ga drzim u zatvorenom kucistu (mada je kuciste krsh), pa razmisljam da ga promenim dok ne dodje leto. Znam da je Sempron 2800+/3000+ ladan ko spricer a i box varijanta je tiha. Ali ne znam nista po pitanju brzine. Ne zudim za nekim zescim upgrade-om, bitno mi je samo da ne bude downgrade posto taj koliko znam radi na 1.8Ghz. Da li ce biti neke razlike u performansama i na ciju stranu? Moze i neka preporuka za neku stabilnu plocu (agp) na koju bi on isao...

nije valjda da niko ne moze da mi kaze dal` je i koliko Sempron 64 bit 2800+/3000+ brzi od 2400+XP?

opet onaj standardni odgovor. Brzi je, a jos ako ga overclockujes... Realno, ako bi ga drzao na bar 2,2ghz bio bi prilicno brzi od tog athlona a uz to i hladan ko shpricer :) u svakom slucaju upgrade se isplati.

ja sam presao sa bartona 2500@3200 na ovo iz potpisa i vise sam nego zadovoljan.

Sa konja na magarca :d

PoisonFree je napisao(la):
opet onaj standardni odgovor. Brzi je, a jos ako ga overclockujes... Realno, ako bi ga drzao na bar 2,2ghz bio bi prilicno brzi od tog athlona a uz to i hladan ko shpricer :) u svakom slucaju upgrade se isplati.

ja sam presao sa bartona 2500@3200 na ovo iz potpisa i vise sam nego zadovoljan.

ok, vise je onih koji su za nego protiv
ostaje samo ploca. S obzirom da mrzim ventilatore onaj DFI otpada, a i za sada sam blizi AGP nego PCIe. Da li sve ovo stoji sto ste rekli (stabilan hladan i tih overclock :) za recimo kombinaciju sa Epoxom 8KDA7i? To ako se odlucim za AGP a za PCIe moze li neka preporuka osim DFI (bez ventilatora na cipsetu) u tom cenovnom rangu?

Scorpio(DDMF)! je napisao(la):
Nije loshe kupiti neshto novo :D

Mada, posto si rekao da ti se proc vishe greje, da probash prvo sa ciscenjem kulera, zamenom paste i undervoltovanjem CPU-a?

Poz:wave:

znas kako, pokusavam sto mogu vise da se distanciram od uzaludno potrosackog tehno otimanja para od naroda. Meni ova brzina i vise nego zavrsava bilo sta sto mi treba, ukljucujuci i AGP grafiku, tako da cu te izmisljotine sa novim slotovima za graficke verovatno jos malo odloziti.

Razlog sto bi promenio proc. jeste pregrevanje a i buka koju pravi kuler. Samo jos da resim za plochu...Probacu malo da ocistim kuler, a CPU i nije overvoltovan, s obzirom da ga drzim na defaultnih 2ghz

Ako ti je trenutna brzina cpu-a dovoljna mislim da ti isplatljivije da zamenis pastu na procesoru i da kupis novi cooler nego nova ploca i cpu.

Majstor je napisao(la):
znas kako, pokusavam sto mogu vise da se distanciram od uzaludno potrosackog tehno otimanja para od naroda. Meni ova brzina i vise nego zavrsava bilo sta sto mi treba, ukljucujuci i AGP grafiku, tako da cu te izmisljotine sa novim slotovima za graficke verovatno jos malo odloziti.

Razlog sto bi promenio proc. jeste pregrevanje a i buka koju pravi kuler. Samo jos da resim za plochu...Probacu malo da ocistim kuler, a CPU i nije overvoltovan, s obzirom da ga drzim na defaultnih 2ghz

Shto se tice undervolt-a, mislio sam bash na undervoltovanje CPU-a na default-u. Undervoltovanjem je moguce skinuti i 10ak stepeni.

Kuler bi mozda trebalo zameniti, pogotovo ako ima manji fan na vishe RPM(za npr. neki kuler sa barem 8-com na njemu ili montirati 8cu na postojeci - ako je moguce).

Northbridge bi mogao biti pasivno hladjen odgovarajucim pasivnim hladanjakom.

Sve ovo bi trebalo da dovede do tiseg/hladnijeg rada racunara, a cena je poprilicno niska.

Pozdrav i javi rezultate:wave:

Poslednja izmena:
U sirovoj CPU snazi neces dobiti prakticno nista prelaskom-skonja na magarca, ali u ostalim podsistemima ces imati bolje performanse, plus verovatno dobar OC i napredije opcije tipa CnQ isl.

Daguerre je napisao(la):
U sirovoj CPU snazi neces dobiti prakticno nista prelaskom-skonja na magarca, ali u ostalim podsistemima ces imati bolje performanse, plus verovatno dobar OC i napredije opcije tipa CnQ isl.

O cemu ti to? Sempron *64* je u pitanju. Dakle athlon 64 jezgro sa duplo manje kesa i single channel memorijsim kontrolerom. I takav osiromasen je takt za takt ne malo efikasniji od bartona/t'breda. Pogledaj bilo koji test na netu. A o'klokovan da ne pricamo.

Nazad
Vrh Dno