Šta je novo?

XP zauzece na disku

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Posle instalacije XP-a, kada pogledam veličinu c:\windows to je negde oko 1 Gb na disku, a kada pogledam zauzeće celog C: diska to negde 2 GB ?. Gde je razlika ? Instalisan je kao clean install na prethodno formatiran disk na praznu C particiju. Da li u zauzeće računa i koliko rezerviše za restore, a to je taman toliko, kod mene 940 Mb ?

XP pravi neke sakrivene cache fajlove u root-u... Barem je tako meni bilo.. I imali su oko 1G... A imam 512MB rama... Ma OS do jaja!

Ma i skriveni _Restore direktorijum u root-u....
i jos milion skrivenih cache foldera i ovoga i onoga....
Jede hdd space nema sta! A win ME jede nesto manje od pola giga...
ctp;

P.S. jos je i poceo da mi se 'zaglupljuje' iz cista mira....
razmisaljam da predjem na Pro....
:confused:

______
:wave;
______

Resenje: Disable System Restore i brisanje "_Restore" direktorijuma nakon toga...
Pozdrav:)

Ne zaboravite da i direktorijum Program Files pogledate i on ima nekih 700 - 800 Mb kada se instalira Windows XP.

P.S. jos je i poceo da mi se 'zaglupljuje' iz cista mira....

Jao...jao...a koliko si samo po forumu pričao oko tog Home-a. Rekoh ti još onda ne zaleći se. To ti isto kažem i sada. Isto ti je to ;)

Resenje: Disable System Restore i brisanje "_Restore" direktorijuma nakon toga...

Pa čini mi se da se kod WinXP ne pravi direktorijum _Restore u Root-u to je bilo kod WinME...

PS: Kod mene je XP stao u oko 900 mega. FAT32 particija 5 giga (znači klaster čini mi se oko 5kb)

da, da.... gomila smetja... FX
sve ovo sto su ti nabrojali i ugasi onaj nesretni hibernate mode sta li je... taj zauzima jos nekih 300-400 mega... preburlaj malo po HDD-u i nacices jedan ogroman file... mozda je cak i na samom root-u... hidden...

ajd`

p.s. i nezaboravi na slack

start/run/ pa otkucaj
sfc /purgecache

ta komanda brishe kesh koji je nepotreban.(oslobadja nekih 300-400MB)

Resenje da disablujes RESTORE... pa to je ono najbolje u novim Windows-ima... ! A Me... to odradjuje sa max 800MB...

Hvala svima na savetima. Prvo ja sam tražio sve fileove veće od 1 MB i uključiio da prikaže hidden files i ništa nisam našao da je ogromno, na pr. veće od 8MB. Ključno pitanje je da li on kada se u exploreru klikne desnim tasterom na C: i kadsa prikaže properties i kada se vidi onaj plavi deo tortice, da li on u zauzeti deo na disku računa i ono što je rezervisao za restore, hinernate i ostalo ili ne ?. Sumnjam zato što na D: particiji koja je prazna, a za koju je takođe rezervisao za restore oko 930 Mb, on za zauzeće prikazuje samo 50 MB. Vajda za FAT. Na obe particije je NTFS

Evo i jedne moje preporuke: sve te fajlove trezi preko wuncmd-a, jer sam primetio da win nece bas sve da ti pokaze...E posto iskljucis restore idi u safe mode i nadji u wincmd-u (u root-u)
dir System Volume Information tj. leglo svih restor pointa (ja sam ih imao 8 gb!) i slobodno obrisi sve sto se nalazi u nemu...

Btw jel jos neko osim mene primetio da kad namestite granicu za restore pint (npr. 200 mb) on ladno bez upozorenja ide preko toga tako da zateknem i 600 mb ponekad...

Ma XP je blesav sistem. Upravo to što kažeš za system restore. Podesiš jedno on radi drugo. Nije samo to...
Isključim lepo Windows Animacije on mi ih uključi !?
Uzmem da deinstaliram pojedine komponente iz Windowsa (koje se standardno ne vide u Add/Remove dijalogu već ih je potrebno otkriti) i on kaže da je deinstalirao, ali cvrc opet su tu.
Kažem mu da mi EMail poruke čuva na D particiji i on kao prihvati i sve kao OK. Pogledam posle par dana opet EMailovi u application data/... a ne na D...
Šta će tek biti u budućim verzijama. Verovatno će i pointer da pomera po sopstvenom nahođenju :mad:

Odna ja lepo uzmem WINME.GHO i zaboravim na WINXP.GHO.

Tako je delimire, legendo foruma.....! Uzmes i ne mislis! Ajde sada, svi nazad na nase nelegalne WinMe i Win2000 sisteme!

delimir je napisao(la):
Verovatno će i pointer da pomera po sopstvenom nahođenju :mad:

Ma meni je vec i to poceo da radi, majke mi, geniusovi driveri + xp= nemate potrebu da pomerate misa, sve ce on sam odraditi!!!:)

Vrh Dno