XP Professional koristim oko tri meseca i moji utisci su sledeći. Sistem mi radi apsolutno stabilno i bez ikakvih problema. Nikada nisam imao ozbiljnijih problema, tipa pucanje sistema, pucanje programa i slično. U stvari jedini problem je bio kada sam instalirao detonatore 23.11 koji su mi izazivali povremeno pucanje sistema (svaka 2-3 dana), ali kada sam vratio detonatore 21.83 to se više nije dešavalo. Pored toga, XP ima i odličnu podršku za hardware, tako da posle instalacije prepoznaje celokupan hardware bez problema i nema potrebe
za dodatnim instaliranjem drajvera (osim detonatora) jer sve radi odlično sa drajverima iz windowsa.
E sad, mnogi ljudi na ovom forumu su se žalili na XP i imali različite probleme. Napominjem da pored XP imam instaliran i Windows ME, koji mi služi za testiranje novih programa, igrice
i slične privremene instalacije, dok XP koristim kao radni OS i na njemu instaliram samo proverene programe koje konstantno koristim u svakodnevnom radu. Drugim rečima, nema stalnog
instaliranja-deinstaliranja na XP-u i taj OS održavam "cakum-pakum". Možda je tajna u tome.
Imam instaliran i Office XP koji mi takođe radi super. Doduše od Office-a koristim samo Excel (češće) i Word (povremeno), i sa njima nisam imao problema, mada su se neki ovde žalili i na te programe.
Što se igrica tiče, već sam napomenuo da za to koristim Win ME, tako da ta iskustva ne mogu izneti.
Na kraju, dužan sam još i da navedem konfiguraciju na kojoj sve to radi. Dakle:
MB: ASUS A7V-133c
CPU: Duron 800@896
VGK: Eagle GF2 MX-400, 64MB, TV-out
HDD: Quantum AS 20GB
Modem: Lucent Acorp 56K
CDD: Teac 32X
RAM: 256MB NCP
ostalo je manje više nebitno.
U stvari, kada malo bolje razmislim, ni jedna prva verzija OS (bez ikakvih SP-a i slično) mi nije radila ovako dobro. Eto, to je moje iskustvo. Znam da se mnogi neće složiti, ali tako stvari stoje kod mene, ne mogu da lažem.