Šta je novo?

XP user account-limited?

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,605
Po standardnoj verziji dodavanja user acccounta user ipak moze da pristupi odredjenim fajlovima i podesavanjima za XP.

E sad,imam klince teroriste i treba da podesim komp tako da kad se uloguju da mogu da vide i pokrenu samo igre,nista vise...

Neki savet?

Hvala unapred!

evo jednog linka

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,1838566,00.asp

pri dnu text objasnjava problem kako da neki user iako je ogranicen dobije privilegije da pokrene neki exe fajl, tj da bi pokrenuo igru ipak mora da ima tu privilegiju mislim da je to nedoreceni problem u tvom postu jer ako limitiras usera onda on vec gubi neku od ovih mogucnosti

jesam li te dobro razumeo....
Kod:
Unfortunately using the limited user account is not without problems. It makes some applications, such as games, the home user's staple, difficult or impossible to run. This is another reason (other than ignorance of the existence of limited accounts) end users run in administrator mode. 

However, it is possible to run as a limited user and still use incompatible programs by using the "Run with different credentials" option for specific applications.

Poslednja izmena:
Da da,odlicno si me razumeo...to je problem sto nikako ne mozes odrediti sta tacno da vidi limited user.

Npr,ogranicim pristup Program files-u da ga ne vide,ali onda igre ne mozes da pokrenes,jer su .exe fajlovi nevidljivi.Ako dozvolis u permissions da vidi npr exe tj da ih izvrsava,onda vidi sve i ipak moze svemu da pristupi...

Ili neku aplikaciju da nabavim koja to odradjuje umesto user accounta...

E sad znam koliko ne znam...
Dok sam cackao permissions za User-e poceo mi Win izbacivati neke greske...Na kraju vec izgubih zivce i izbrisem User account i ostavim samo Admina,kao sto je i bilo,i kod kojeg nisam nista podesavao...
Sad restartovo masinu i samo izbacuje memory read error.Nekako udjem u Win i stoji blanko prozor u Accounts-u...divota...sva sreca pa je dual OS na kompu,pa mogu lepo da spasavam sta mi treba...
Jeste da je mator vec bio OS pa je ovo samo prelilo casu,ali ipak stoji ono "ne cackaj ako nisi siguran sta radis..."

Digni lepo XP na virtuelnu masinu, pa cackaj do mile volje....

Elem, ubaci tog usera u grupu guests i prodji kroz grupne polise(run>gpedit.msc), mada ipak za te stvari i fina podesavanja su serverski OS i domen!
Ako hoces da ih ogranicis samo na igrice, lepo instaliraj sve sto treba, izvuci ikone na desktop, i onda sa admin naloga u security tabu samo ostavi read&execute za c particiju, onda ce moci samo da pokrenu instalirane programe i to je to
p.s. ako ne vidis ova podesavanja tools>folder options>view i na dnu destikliraj use simple file sharing

Prilozi

• security.webp
    security.webp
    31.7 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Wild,sve sam tako uradio i opet si mogao pristupiti bilo kom fajlu na bilo kojoj particiji...Imam virtual ali sam i ranije cackao ovo,ali nije mi trebao tako ogranicen pristup,ali sad su klinci narasli pa znaju nesto... 🙂
Ono sto mozes da odradis i donekle ogranicis pristup je da na posebnu particiju instaliras igre za klince i stavis takve permissions sto si naveo,a ostalima zabranis pristup.Kad sam testirao u virtualu tako je ok,ali u real life ne moze sve da radi jer neke igre "povlace" i sys fajlove a ako je zabranjen (tj,ako su takve dozvole pristupa kao sto si naveo svemu mozes pristupiti "peske") pristup Win particiji nece raditi...
Vidim ja morace cale da pazari komp da bibio miran....
Kao sto rekoh,prso mi zesce Win,i to tako da su nestali User-i i svi podaci vezani za njih,cak i za admina...nikad video ovakvo nesto...pomislih virus,prelistao sa KAV Rescue Disk i nista.Proverio HDD sve ok,cak i memoriju testirao jer je izbacivao memory read error (mada nije u pitanju RAM,al rekoh da proverim...) i tamo sve ok...
I sto je najinteresantnije pokusao sam sa milion Undelete i Data rescue programima da povratim podatke i jednostavno ih nema,totalno zbrisani,i to samo User podaci tipa My Documents i sl,cak ni foldera nije bilo...:trust:

Poslednja izmena:
Jel moze da se odradi Limited user, koji ce imati pristup samo na nekoliko programa i folderu My Dokuments, a ne svim particijama?

Nazad
Vrh Dno