Šta je novo?

XP SP1 iritantni problem

• Začetnik teme Začetnik teme Ashley
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ashley

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
22.02.2001
Poena
620
Abit KX333, XP1600, 256 Kingston DDR, Sound Blaster 4.1.

Bez obzira da li je overklokovan ili ne, evo sta se desava:

Digne se Windows, radi do 30 sec. a onda se zaglupi uz plavi ekran. Ili bude IRQL Not Less Or Equal ili bude Stop pa xxxxx adrese. Ponekad ne bude ni plavog ekrana, vec samo smrz. Restart, scandisk i posle radi satima bez problema. Stekoh utisak kao da se zaglupljuje zato sto se nije dovoljno ugrejao 🙂

Sound Blaster je na IRQ 17. U BIOS-u APIC enabled. Kada je disabled, XP se ne dize. Instalirani najsveziji drajveri za zvucnu. O cemu se ovde radi?

Pazi ovako..... prema Microsoftu kada ti se javi BSOD sa "IRQL Not Less Or Equal" to ti znachi da je neki drajver losh... e sad moz` da bude bash svashta...ali ovo je ono sto znam iz polaganja odredjenih Microsoft sertifikata (posto sam imao pitanje na testu.... sta nevalja ako se javi IRQL Not Less Or Equal)... pa vidi dal je to mozda...

Ashley je napisao(la):
Abit KX333, XP1600, 256 Kingston DDR, Sound Blaster 4.1.

Bez obzira da li je overklokovan ili ne, evo sta se desava:

Digne se Windows, radi do 30 sec. a onda se zaglupi uz plavi ekran. Ili bude IRQL Not Less Or Equal ili bude Stop pa xxxxx adrese. Ponekad ne bude ni plavog ekrana, vec samo smrz. Restart, scandisk i posle radi satima bez problema. Stekoh utisak kao da se zaglupljuje zato sto se nije dovoljno ugrejao 🙂

Sound Blaster je na IRQ 17. U BIOS-u APIC enabled. Kada je disabled, XP se ne dize. Instalirani najsveziji drajveri za zvucnu. O cemu se ovde radi?

Sta jos imas u ploci sem live-a?

ono za acpi je ocekivano, ni win2000 se ne bi podigao
pokusaj sa premestanjem zvucne i ostalog sta imas u pci slotovima (modem?) na druga mesta, u manualu ima deo o tome koji pci slot deli resurse sa cim
i pokusaj sa stavljanjem ram modula u neki drugi slot
ovi problemi nisu do sp1 vec do xp

Pored Liveta imam jos Realtek 8139 mreznu i GF4 MX440 graficku. Sto se graficke tice, sigurno nije ona u pitanju, posto se isto desavalo sa Radeon 9000 Pro, 7500, Xabre-om... Raspored kartica je sledeci: Prvi PCI slot pored AGP-a zauzima Realtek, pored nje je Live, a ostali su slobodni. Modem je USB, pak to nema veze. Napominjem da mi je Live prestao da zakucava masinu tek u ovoj kombinaciji ubadanja u PCI slotove. Ostaje mi jos da stavim najnovije drajvere za mreznu posto za Live imam, i da probam da bodem memoriju u druge slotove. Trenutno je memorija u prvom slotu, onom najblizem procesoru. Mambo, sedi, pet, dobro si savladao gradivo 🙂 Vrlo bitna informacija sta znaci IRQL Not... bar znam u kom pravcu dalje da gledam.

Alexandre, ti ces na kraju da mi dodjes na kolace i fine tuning masine, vidim ja 🙂

Spremi kolace i dolazim 😀

Najverovatnije da ti mrezna pravi problema. Koliki ti je PCI clock?

Ashley je napisao(la):
Prvi PCI slot pored AGP-a zauzima Realtek, pored nje je Live, a ostali su slobodni.
Probaj da promenis slot za mreznu, jer se desava da je AGP deljen sa prvim PCI slotom.

Evo ovako deljeni su sledeci slotovi:

AGP card and PCI Slot 1
PCI Slot 2 and PCI Slot 3 and ACPI
PCI Slot 5 and RAID controller (if present and enabled)
PCI Slot 4 and PCI Slot 6 and USB

I obavezno iskljuci APIC (nemojte ga brkati sa ACPI-em, on se u Bios-u za KX-a ne moze iskljuciti osim u modifikovanom biosu, ima link na forumu), jer nije dobro implementiran na abitovim plocama. Po iskljucenju APIC-a moraces da reinstaliras XP. Moj predlog ti je da Live ubodes u 3 PCI Slot a mreznu u 4.

Procitaj i odlican FAQ za ovu Abit plocu na http://www.sudhian.com/faqs.cfm/fid/11.sud

i skokni do AMD Forums www.amdforums.com sekcija Abit, takodje mozes pronaci korisnih saveta vezanih za instalaciju ploce.

Ajd'

Bodi Liva u treci PCI slot, a mreznu u 4. ili 5. slot. To mora da radi.
Inace nisi trebao kod Abita da ukljucujes APIC opciju, nesto se to kod njega ne slaze bas najbolje kao kod MSIja i GA, gde radi perfektno. Inace posle servis packa obavezno opiciti 4in1 jos jednom.

A sto mu ne omogucis error report pa vidi sta sve tamo pise.Kod mene je live na pci 3 , a rockwell 56K na Pci 4.

Vadi sve iz kompa osim graficke. Ako i tada ne radi, onda moze da bude do diska. Imas na sajtu Maxtora program za testiranje za njihove diskove.

Gedza je napisao(la):
Bodi Liva u treci PCI slot, a mreznu u 4. ili 5. slot. To mora da radi.
Inace nisi trebao kod Abita da ukljucujes APIC opciju, nesto se to kod njega ne slaze bas najbolje kao kod MSIja i GA, gde radi perfektno. Inace posle servis packa obavezno opiciti 4in1 jos jednom.

posle ovoga bi trebalo thread closed!🙂

povadi sve sem graficke memorije i procesora pa probaj da dignes sistem pa onda vracaj jedno po edno pa testiraj....

Isprobao sam sve moguce kombinacije sa karticama, i uvek ista prica. Stavio najsvezije drajvere, i ne vredi. Ostaje mi jos da preinstaliram XP sa iskljucenim APIC-om, pa da vidim...

U svakom slucaju, 'fala svima na pomoci 🙂

... a da prebacish komp u drugi coskic 🙂
Shala-mala!
Ako provalish sta je u pitanju okaci na forum. Znam kakvo je to smaranje od problema, tako da je svaka informacija dobrodosla.
Slicne probleme sam uglavnom resavao detaljnim razmestajem kartica, i do sada je palilo.

Poz,

BRocko

Probaj sve da izbacis osim graficke pa vidi dal se nesto promenilo!

Nazad
Vrh Dno