Šta je novo?

XP Pro, kopiranje na novi hard disk pomoću ghost-a, problem

glisoni

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, situacija je potpuno legalna. Komp je na poslu, XP pro je dignut sa original CD-a, original cd-key. Na starom disku (20 GB, 5.4k rpm) je gomila softvera za razvoj (sav legalan, c: je preko 6 GB). Uzeo sam novi hdd od 120 GB, krenuo da prebacim system na novi disk, iskopirao particiju pomoću ghost-a... ALI...

Neće da radi. Prijavi problem sa proverom licence. E sad, mogao bih da zovem M$, ali neću da ljudima potrošim "incidente".
Ako neko zna kako da rešim OVAJ PROBLEM, biću mu vrlo zahvalan (reinstalacija će trajati bar nedelju dana dok sve opet uštelujem).

Mislim da to ima veze sa aktivacijom. Svaki put kad se desi promena u hardware-u (mozda ne bas uvek, vec nesto znacajnije) windows bi trebao da trazi ponovnu aktivaciju, kako bi se izbeglo koriscenje jedne verzije na vise kompjutera. Mislim da ces morati da zoves windows, da bi aktivirao. Ne mogu da se setim da li je aktivacija potpuno besplatna, ali mislim da je tako.

Re: XP Pro, kopiranje na novi hard disk pomoću ghost-a, prob

glisoni je napisao(la):
Neće da radi. Prijavi problem sa proverom licence. E sad, mogao bih da zovem M$, ali neću da ljudima potrošim "incidente".
Ako neko zna kako da rešim OVAJ PROBLEM, biću mu vrlo zahvalan (reinstalacija će trajati bar nedelju dana dok sve opet uštelujem).

Sve particije na ghostovanom disku moraju imati FAT32 fajl sistem. Ako su NTFS, javljaju se problemi, bez obzira shto GHOST tvrdi da podrzava NTFS.

Bane je napisao(la):
...

Sve particije na ghostovanom disku moraju imati FAT32 fajl sistem. Ako su NTFS, javljaju se problemi, bez obzira shto GHOST tvrdi da podrzava NTFS.

Kad smo vec kod toga, sta koristiti za NTFS?

shagrath je napisao(la):
...

tj. sta jos moze da konkurise ghostu od slicnih programa ?

Negde sam ranije citao da XP ne dozvoljava ghostovanje (bas zbog licenciranja) i to samo legalne kopije a ne "one".

...

Video sam na netu parametre za Ghost koji ponovno pozivaju pnp(problem sa Mup-om) ukoliko stavljas system na drugi hardware kao i ponovnu aktivaciju licence.
Pa tu je onda Wininternals kojim mozes da pristupis systemu kao i windows preinstallation disk.
Kao i to da postoji mali util za ponovnu reaktivaciju pod ntfs dos-om.
Ako budem imao vremena potrazicu ove stvari po dokumentima a ako ne budem mogao Google u sake pa na serch.

Pozdrav.

shagrath je napisao(la):
...

Ja sam probao nekoliko programa, ali ako je sistemska particija pod NTFS, nije bilo shanse da se ona uspeshno ghostuje. Sa druge strane, ako je bila pod FAT-om 32, onda se ghost vrshio bez problema, a sistem bi radio sasvim normalno bez ikakvih poruka o aktivaciji.

Pretpostavljam da konflikt kontrolera otpada kao moguci problem jer ne bi ni stigao do aktivacije.
A jesi pokusao sa answer file-om i sysprep-om? Mislim da tu ne bi trebalo da bude problema....

---

Bane je napisao(la):
...
Ja sam probao nekoliko programa, ali ako je sistemska particija pod NTFS, nije bilo shanse da se ona uspeshno ghostuje. Sa druge strane, ako je bila pod FAT-om 32, onda se ghost vrshio bez problema, a sistem bi radio sasvim normalno bez ikakvih poruka o aktivaciji.
mozda nisi imao odgovarajucu verziju ghosta?
kod mene to prolazi bez problema (60 istih masina - sa instaliranim xp-om, update-ima, office-om i ostalim potrebnim programima i podesavanjima....)
nema veze to ni da li je os legalan ili ne - jedino ako nemas corporate key vec svaka masina je prica za sebe - onda mora da se prijavi microsoftu i uradi reaktivacija (sto takodje prolazi bez problema). kada imas corporate key onda se ne buni za licenciranje prilikom promene hardvera (ili se digne ili ne)

Ista ovakva tema od istog coveka postoji na ESu :)

NTFS sa ghost2k3 nisam imao probleme sa 60 na 120 GB, možda nisi išao disk u disk već particiju u particiju pa te to kolje.

Rešen problem

Dakle, koristiti sysprep koji se nalazi na instalacionom CD-u od XP-a (deploy.cab). Startovati, čekirati opcije minisetup i PnP. Onda klik na Reseal. Mašina ide u restart. Tada nastupa Ghost. Napraviš bekap, prebaciš na novi hdd. Izvadiš stari hdd, startuješ mašinu sa novim, nastupa kratak deo setup XP-a, gde ponovo unosiš CD key, network setup i regional setings, i to je to. 5-6 minuta. XP se diže, biće jako spor. Uradi restart, budi strpljiv, trajaće malo duže dok se restartuje (do par minuta).
I to je to. Xp prenet na novi harver bez aktivacije, a sve legalno.

Pozdrav svima na ES-u

Nazad
Vrh Dno