Šta je novo?

XP na SATA HDD bez SATA-RAID drajvere

petarr

Slavan
Učlanjen(a)
17.06.2005
Poena
304
Zdravo.
Imam jedan mali problem pri instalaciju Windows XP na SATA hard disk. Naime, imam Seagate 7200.7 SATA HDD koji je zakaceni na 1 SATA slot na plocu i imam jedan Asus DVD-ROM koji je zakaceni na prvi IDE slot i ima status na primary master. Kada pokrenem instalaciju XP-a onda treba da instaliram drajvere za raid-sata kako sama instalacija bi prepoznala HDD. Jedina opcija koja instalacija Windows-a mi daje je da instaliram drajvere sa floppy. Kako nemam floppy treba da ga pozajmujem svaki put kada zelim da instaliram Windows-a. Dali postoji neki nacin da se ove drajvere instaliraju sa druga particija ili da se instaliraju sa DVD-ROM ili pak da se umetnu u samo CD za instalacija Windows-a?
Dali update Bios-a bi mogao da pomogne?
B.D.W Maticna ploca je Asus K8V-X sa biosa od novembra 2004 (ne znam bas koja verzija biosa je iako mislim da je 1004.

Ne mozes sa CD-a, moras da se cimas sa flopijem svaki put kada instaliras win. Mozda postoje neke kombinacije da se instalira sa CDa, ali nisam do sada cuo...

Ne moze sa CD, probano i ne radi. I ja sam morao da kupim floppy (5-6 eura).

Opis na proces

Dali mozes da mi opisis proces po cekore?
Hvala.

U biosu bi trebalo da uklucis p-ata+s-ata i da ti s-ata bude first(javice za hdd primary master, a za dvd secondary master) a zatim podesis za dizanje sistema sa cd-a(dvd-a) do prvog restartovanja. Nakon restartovanja promeni samo redosled dizanja sistema da bude sa cd-a(dvd-a) i to je to.

Ovo p-ata+s-ata kod mene je na integrated peripherals gde je on chip ide... nesto.
Tkodje kod mene je postavljen native mode(nisam bas siguran cemu sluzi, ali sluzi) i s-ata 1st channal

Mislim da cjelo vreme nismo se razumeli. Kada na disku imam vec instalirano XP nije mi problem da podignem diska.
Ali kada na disku nema nista odnosno je formatiran i kada zelim da instaliram novi Windows tada treba da pritisnem f6 u vreme kako bi instalirao raid-drajver ili third party software. E sada ako ne instaliram ove stvare onda windows mi javuje da nema ili on ne moze da prepoznaje hard disk. A ove drajver mogu da instaliram sa flopy jer je to jedina opcija koja daje. Pa sada sam vas pitao dali moze na neki nacin da se zaobidze ovo i da se instalira kako na obicni ide-disk.
Patem probao sam i sa nlite ali nije pomoglo. I pokraj to sto sam intsalirao drajvere instalacija windowsa opet nije prepoznala disk.

Kupis floppy i jednu disketu i resis slucaj ;)

illidan je napisao(la):
Kupis floppy i jednu disketu i resis slucaj ;)

Problem mi je sto ne mohu da nadzem crnu disketnu edinicu. Ako je bela kvarice mi estetiku kucista. :D

BTW
Probao sam sa nlite kako sto si mi rekao ali ne moze. Sama instalacija XP opet ne prepoznaje hard disk.

Naleteo sam na jednom sajtu apel MS-u da promeni instalacionu proceduru i da dozvoli ucitavanje kriticnog drivera i sa drugih uredjaja (drugi CD, USB stick,...). Ako se setim, okacicu link. U medjuvremenu procitaj uputstvo na:

http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=13173

yooyo

Cicija

Ako ti je teško da kupiš šugavi fllopy onda napravi script za auto instalaciju u koju će biti za opciju F6 biti iskoporani drajver , ili
za tek završenu instalaciju sa ghost-om napravi image....

Resio sam problem. Naime namesto XP Professional instalirao sam XP Media Center 2005 i nije imalo nikakve probleme.

Jos jedna mogucnost je WIN XP Borg Edition v.5.0, prolazi provereno bez flopija. Jeste zastarela verzija ali zavrsila mi je posao na ovoj ploci, dok sa najnovijim xp sp3 to nikako nije htelo da krene bez dodatnih drajvera .

Nazad
Vrh Dno