Šta je novo?

Xp install

MaNiAcK

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2003
Poena
619
Da krenem provo od konfiguracije:
duron 850
chainteck ploca
maxtor hdd 20gb
gf 2 32mb
128 ram
masina je stara oko godinu ipo
Disk je podeljen na 2 particije(16 i 4 gb). Na prvoj(16) je win me, a na drugoj su podaci. Disk je na primary master a cd-r na secondary master. Hteo sam da instaliram xp umesto milenijuma. Ubacim bootable cd, namestim u biosu sve etc. Pojavi se plavi ekran(znaci nije ni poceo install) i na onom sivom "taskbaru" drka neka cude(press f6 if yuo want... ) i pojavi se setup is starting windows(na taskbaru), sad bi trebalo da se pojavi ono u fazonu press enter to continue, r to repair... Medjutim nista. Samo plavi ekran a dole stoji setup is starting windows. Znaci ne pocinje mi instalacija uopste. Probao sam cd, kod mene radi. Odneo sam moj cd rom, odneo drugi cd, ide kabl, stavio sve na secundary, clearovao sam CMOS, stavio sve na setup deafolt u biosu, cak sam na kraju povadio hdd i nista. Uvek stane na istom mestu. Probao sam da prekopiram na hdd pa da mu kazem new install ali ne moze(opet stane na istom mestu). Probao sam i da prosetam memoriju(ima 1 modul). Nista mi vise ne pada na pamet. Help pliz :)

Hm... pucanj u prazno, ali... probaj da iskljucis integrisanu zvucnu.

Jos jednom u prazno, al` ipak proveri.
Pogledaj dal` eventualno imas (ukljucenu) opciju u biosu koja detektuje aktivnost po boot sektoru hd-a.
Obicno se ta opcija zove Trend Antivirus... ili nekako slicno, lako ces je naci ako postoji. Iskljuci je (nakon instalacije win-a mozes i da je ponovo ukljucis).

Pa srecno...

Pucanj u prazno broj tri.....kod mene "setup is starting windows" stoji bar 3 minuta pre nego sto krene u instalaciju, da nisi ti bio nestrpljiv? Ne vidim ni jedan razlog zasto ne krene dalje ako je disk ispravan.

Tacno, apolon je u pravu. Kod mene mene je taj period bio i duzi. A naravno da treba ukljuciti i smartdrv

uuu daa, to cekanje mene je tripovalo prvi put strasno, 5-6 puta sam pokretao instalaciju ponovo :) zadnji put rekoh sebi ajd malo da sacekam cisto da probam i ono proradi :) ih sto sam bio sretan posle :)

MaNiAcK je napisao(la):
Da krenem provo od konfiguracije:
duron 850
chainteck ploca
maxtor hdd 20gb
gf 2 32mb
128 ram

Kod drugara sam imao taj problem sa Duronom i 7AJA2 plocom. Resenje je bilo u BIOS update, tamo na sajtu je to i objasnjeno. Puno srece.

Cekao sam poslednji put preko 20 min. Znaci noje to. Probao sam i ovo u biosu(i zvuk i boot) i ne moze...
Savo, to je ta ploca! Sad cu da te davim ali ajd mi malo objasni kako to da uradim.

Meni se ova situacija desila min 5 puta, i svaki put je uzrok bila losa memorija! Ne znam kakve to veze ima, ali sam na istoj masini uspeo da podignem 98, a nisam uspeo XP - verovatno je XP mnogo zahtevniji po pitanju RAM-a tokom instalacije. Tek nakon zamene modula, sve je proslo glatko.

MaNiAcK je napisao(la):
Cekao sam poslednji put preko 20 min. Znaci noje to. Probao sam i ovo u biosu(i zvuk i boot) i ne moze...
Savo, to je ta ploca! Sad cu da te davim ali ajd mi malo objasni kako to da uradim.
;)

Nemoj da me davis, vec sam dovoljno u g....

Pa idi na sajt chaintecha pa nadji najnoviji BIOS update za tvoju plocu, a na disku koji si dobio uz nju imas programce za flesovanje (a imas i na sajtu). Znaci nakon ove operacije ploca normalno instalira Xp pa i dual boot sa W98 na WD 20Gb.

Nisam sasvim siguran da je do BIOS-a. Kazem to jer sam (zaj...cije radi) instalirao XP na uzasno starim polocama (verovali i na Pentiumu I, doduse sa 128 MB RAM-a). Ali me je ovih dana jedan Duron-ac 750 MHz sa plocom Asus A7V133 debelo namucio, jer nije hteo da instalira ni XP, ni 98-icu. Cim pocne sa instalacijom, a on cuti (u DOS-u kao radi). Kad sam zamenio memoriju, sve je je bilo OK. Tako da ne bi bilo lose da pozajmis memoriju, pa probas.

radi se samo o lose narezanom cd romu tako da ima gresku
drugo resenje je da skines sa neta programcic koji pravi 6 disketa za boot XP i onda tek posle 6 diskete krece instalacija sa cd roma.
Ja sam imo isti problem sa WIN milenijumom i XP a imam chaintech plocu.

goksi je napisao(la):
radi se samo o lose narezanom cd romu tako da ima gresku
drugo resenje je da skines sa neta programcic koji pravi 6 disketa za boot XP i onda tek posle 6 diskete krece instalacija sa cd roma.
Ja sam imo isti problem sa WIN milenijumom i XP a imam chaintech plocu.
Ma nema potrebe za skidanjem tog cuda - dovoljna je obicna startup disketa iz 98-ice + SmartDrv. Ovde je u pitanju nesto drugo.
Nego, ajd opet na slepo: jel imas neki inegrisani kontroler (RAID ili sl.) ili nesto drugo integrisano na ploci ?

Dizem ovaj thread gore jer ja imam identican problem sa dizanjem XPa na 7aji2. Jel neko pronasao u cemu je fora sa tim blokiranjem kad pise "Setup is starting Windows..." ?

Poz,
Dj

Pa mislim da Crni je crni u pravu sto misli da je nesto oko ploce. Ja bih iskljucio svako kesiranje (tipa shadow ram) u biosu, spustio takt memorije na najduze intervale, iskljucio boot sector protection, i sl.
Ukoliko i tada nece onda bi najverovatnije bilo do memorije. Inace, kopiraj instalaciju sa cd-a na hd, pa je odatle pocni. Ako je kvaran cd onda se nece lepo ni iskopirati (pa ce se znati da je cd vrljav)

izprazni kantu....

Osim sto poiskljucujes sva integrisana cuda na ploci, pokusaj i da izvadis sve kartice iz PCI slotova prilikom instalacije. Znaci nista osim graficke da ne bude ubodeno u plocu....

Ja sam imao slicnih problema, na Chaintec 7KAV-u, da nije htelo da se instalira, pa sam izvadio ISDN terminal adapter (posto je to bila jedina dodatna kartica) i odmah je prosla instalacija....

Sad sa Asus A7N8X Deluxe, sa 1GB memorije i svim cudesima i dalje, kad instaliram XP moram da izvadim ISDN karticu da bi prosla instalacija...

Mada po Eicon-ovom opisu moj ISDN TA (Eicon Diva PCI v2.01) je potpuno XP kompatibilan.... :rtfm:

Pozdrav
:wave;

probaj sa drugom memorijom,meni se slicna stvar desavala(oce98 ali ne i XP da se pokrene)

u pitanju je bios! skini sa chaintech sajta novi i procitaj uputstvo i sljakaj!

MaNiAcK je napisao(la):
u pitanju je bios! skini sa chaintech sajta novi i procitaj uputstvo i sljakaj!

Skinuo sam neki 6.0PG a datum je 18/11/2002. Jel to poslednja verzija i jesi siguran da je do toga problem? Jel treba da vadim sve kartice i da prckam po biosu da bih pogasio sve te zezalice ili nema potrebe tj. da li sam update biosa resava ceo problem oko zakucavanja prilikom instalacije XP-a na 7aji2?

Samo update-uj bios i sve ce biti ok. Proveri samo jos jednom da imas PRAVI bios skinut sa PRAVOG sajta za tvoju plocu.

za 7AJA2 bios je na adresi:
http://www.chaintech.com.tw/tw/download/7xMB/7aja2b18.exe
Za 7AJA2E je na adresi:
http://www.chaintech.com.tw/tw/download/7xMB/7aja2c05.exe
Pazi da ne sjebes nesto, ako stavis bios koji nije za tvoju plocu mozes da je bacis u djubre.
Ako vec nisi obavezno ali OBAVEZNO procitaj uputstvo na
http://www.chaintechusa.com/tw/Download/BIOS/engBIOSv2.doc

gl

Nazad
Vrh Dno