Šta je novo?

XP i VISTA na dva harda, boot sa F tasterom

Svaka cast 66musicman! :) Hvala na pomoci i detaljnom objasnjenju! :wave:
Ovako nesto mi je bas i trebalo :D
Ovih dana instaliram kombinaciju XP i Vista 64 po tvom uputstvu i javljam kako je sve proslo :)

Jedno pitanje samo...vec samo podelio hard na tri particije 20Gb-XP,60Gb-Vista 64 i 385Gb-podaci, trenutno je samo XP instaliran,Vista je sledeca i sad sa PartitionMagic-om da li je dovoljno da iz XP namestim da obe particije budu primarne (da li je to moguce,nece se pogubiti xp?!) ili moram da boot-ujem sa Hiren boot cd-om pa format i sve ostalo sto sledi?! (Nisam bas puno radio sa PartitionMagic-om pa ne znam kako sve funkcionise,uvek sam pravio particije pre instalacije xp-a u njegovom boot meniju...pa mozda postavim i po koje glupo pitanje...nemojte zameriti :d)

Svaka cast 66musicman! :) Hvala na pomoci i detaljnom objasnjenju! :wave:
Ovako nesto mi je bas i trebalo :D
Ovih dana instaliram kombinaciju XP i Vista 64 po tvom uputstvu i javljam kako je sve proslo :)

Jedno pitanje samo...vec samo podelio hard na tri particije 20Gb-XP,60Gb-Vista 64 i 385Gb-podaci, trenutno je samo XP instaliran,Vista je sledeca i sad sa PartitionMagic-om da li je dovoljno da iz XP namestim da obe particije budu primarne (da li je to moguce,nece se pogubiti xp?!) ili moram da boot-ujem sa Hiren boot cd-om pa format i sve ostalo sto sledi?! (Nisam bas puno radio sa PartitionMagic-om pa ne znam kako sve funkcionise,uvek sam pravio particije pre instalacije xp-a u njegovom boot meniju...pa mozda postavim i po koje glupo pitanje...nemojte zameriti :d)

Topla preporuka, uradi najpre backup svih vaznih podataka, OBAVEZNO !
Nigde u mom postu nisam naveo da ce PM raditi na VIsti 64 i ne radi sigurno ni u compatibility modu.
Uzgred sta ce ti Vista 64, koristi fino 32.bitnu, slabo ima 64.bit-nih programa koji su iole upotrebljivi, osim usko profesionalnih i preskupih.

Poslednja izmena:
Pa nemam pojma...kontam cisto i zezancije da instaliram da se malo uhodam...ipak vrlo je verovatno da ce to postati jedan od zastupljenijih os-a...a i hocu da isprobam igre u directx 10 kako rade...:d Sad znam da i 32-bitna moze isto sve to...hmmm videcu mozda bude i 32-bitna :d A i predpostavljam da onda nema problema da PM radi na Vista 32?!

Ma svi podaci su mi na posebnoj particiji tako da nista znacajno ne mogu izgubiti rusenjem os-a :)

Nego da li je onda bolje raditi sa Hiren boot-om ili iz xp-a stavljati da particije budu primarne i sva ostala podesavanja (ako je to moguce tako)? :d

Butuj komp pomocu Hiren's-a.
procitaj jos jednom pazljivo moj post.

Hteo sam da uradim dual boot po upustvu 66musicman-a(hvala),ali naisao sam na problem.Cim pokrenem Norton PartitionMagic v8.05 pocinje da mi prikazuje gresku "partition table error #106 found".i program se gasi!
takodje pokusao boot sa cd-a,ista stvar.(..change extended partition to a extendedx partition)
Imam 4 particije ,od kojih su 1.xp i 4.vista.delio sam diskove sa Acronis Disk Director Suite 10(disk je vec bio podljen,pa onda ide neuspeli pokusaj sa PM8.05)
Takodje koristim Acronis OS Selektor i to obavlja posao.Ponudjeno mi je prilikom podizanja sistema koji OS zelim.
Posto sam brisao Xp i instalirao novi samim tim vise nisam mogao da boot-ujem Vistu(pa sam i nju naknadno instalirao).
I ok,sad to radi,ali dali mogu sa Acronis-om da to uradim na slican fazon kao sa PartitionMagic v8.05 i kako?Znaci dva nezavisna,odvojena sistema,sa ovim mojim postojecim particijama.

Većina komentara ovde nema više veze sa naslovom teme...
Trebalo bi ih prebaciti u neku posebnu temu "Dual boot..."

Partition Magic ne podrzava vistinu verziju NTFS fajl sistema, koristite Disk managment iz windowsa.

imam tri particije na C sam vec imao instaliran XP, na F particiji sam instalirao VISTU. ovo sam uredio pre citanje ovog posta.
dali i za VISTU treba da instaliram sve programe posebno kao i za XP na VISTINoj particiji?
VISTA mi je pojela 18 GB bez ijednog programa, da li je to normalno?
primetio sam da su se na C pojavili neki novi fajlovi, sigurni su vistini.
za sada je ok osim sto nemam zvuk.

Imam jedno pitanje - pa da ne otvaram posebnu temu. Posedujem jedan fizicki HDD (500GB), podeljen na dve particije od 250 GB. Na prvoj je instaliran XP (32-bit). E sada interesuje me ako bih instalirao Vistu (32-bit) na drugu particiju, da li ce meni bez ikakvih dodatnih programa i boot menagera, raditi oba operativna sistema, stim sto ce kao sto je uvek do sada bilo, prednost imati stariji OS (tj. XP) pa ce se a konto toga pojaviti onaj boot meni na pocetku paljenja kompa gde imam da odaberem koji win cu da boot-ujem.

P.S. Secam se da sam bez ikakvih problema tako drzao kombinaciju win95/win2000 ili win98/winXP

Ali daleko prostije rešenje je instalacija nekog boot managera, kao što je Magic Boot ili Grub. Pri reinstalaciji bilo kog OS-a stari dual boot će biti pregažen, ali onda samo treba pokrenuti boot manager opet, pustiti ga da prepozna istalirane OS-ove i podesi dual boot iznova.

Da, najbolje resenje je GRUB, i to po mogucstvu instaliran na malu primarnu particiju od na primer 10-20 MB, tako da nece biti nikakvih problema sa prepisivanjem MBR-a.

Ma ljudi sta komplikujete - imam dve particije C i D i XP instaliran na C. Resetovao komp, instalirao Vistu sa boot diska na D particiju i posle instalacije imam lepo dual boot, znaci pre ulaska u bilo koji Win mi se pokaze DOS-ovski boot screen sa opcijom da ulazim u XP ili u Vistu. Sljaka extra... :) Ne znam cemu tolika prica za sve one koji hoce XP i Vistu - samo je bitno imati dve particije, prvo instaliran XP na C, pa posle iskljucivo sa boot diska pokrenuti instalaciju Viste. Bez ikakvih dodatnih boot programcica, magicnih particionara itd....

Poslednja izmena:
Vrh Dno