Šta je novo?

XP i Mac OSX zajedno?

• Začetnik teme Začetnik teme DTK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DTK

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2005
Poena
320
Dali mogu na istom hard disku imati oba dva operativna sistema?

Pretpostavljam da imas emulator za Mac OSX i CPU sa SSE2/3... Znaj da neces moci da pokrenes aplikacije koje koriste AltiVec instrukcije. Da, mogu biti na istom HDD-u, ali, naravno, na razlicitim particijama, posto imaju drugacije file systems.
Pitas onako, ili planiras da se igras sa jabukom?

Pa dobio sam Mac OSx na dva CD-a pa da pitam sta mogu da uradim sa tim

Mac OS-X za x86 platformu ili?

OSX86 ce raditi (bez emulacije) samo na Intel procesoru ili ja to gresim? A da bi svi programi radili (ukljucujuci i iTunes) treba ti SSE3 procesor. Sa SSE2 procesorom cini mi se da ce raditi ali ima na netu neki spisak programa koji nece hteti da se pokrenu...

Ja ga nisam ni pokusavao da nadjem jer sam na AMD-u? Jel' neko sa AMD procesorom uspeo da nadje i pokusao da instalira to cudo?!

Naravno da može da se instalira na AMD platformu. Prijatelj ima AMD 3200+ i na jednoj particiji Mac OS X PC Version 2005.

Poslednja izmena:
Svasta procitah ovde 🙂

MacOS X za X86 platformu je native instalacije, dakle ne radi se ni o kakvom emulatoru. Sistem se zove MacOS X 10.4 Tiger, a ne PC Version 2005 (dobra fora 🙂 ). Mislim, kako da se zove PC version kada ce se voziti na Macintoshu koji ima u sebi Intel procesor.

Moze se instalirati na bilo koji PC racunar ukoliko imate patchovan DVD koji zaobilazi TPM zastitu koja postoji u Developer Mac-u za koji je Mac OS X X86 predvidjen. SSE3 nije potreban, posto postoji patch koji omogucava upotrebu SSE2 umesto SSE3 instrukcija. Ako nemate CPU sa SSE2, zaboravite na MacOS X.

Ako imate patchovan DVD veoma je lako uz pomog nekog boot loadera napraviti Dual Boot. Treba imati u vidu da ne rade Quartz i CoreImage, na grafickim kartama koje nisu GMA900, ali mislim da vam to i nece biti mnogo bitno 🙂

Takodje, pod Rosetta emulatorom (on sluzi da se pokrecu PPC programi pod X86 OS X) ne rade AltiVec instrukcije, ali to ne znaci da ne radi i softver koji ih koristi. Naime, softver radi, ali sporije. Malo je nerealno da npr. na novim Mekintoshima ne radi Photoshop i sl. 🙂

Poslednja izmena:
Delimire, imaš li ti taj "obrađeni" DVD i ako može da se dobije? 😀

Malo mi je previše da ga lovim i skidam, pa makar i sa 128k na ISDN-u.

Pozzz...

AltiVec, Rosetta, GMA900

Mislio sam na Rosetta emulator. Valjda svi znaju da postoji x86 Mac.

@delimir Ali, nisam znao da programi koji koriste AltiVec instrukcije mogu da rade na x86-64. Koriste drugu grupu instrukcija, nesto kao SSE3 u varijanti SSE2 i patching, ili? Hoces da kazes da ne mogu koristiti Quartz i CoreImage ako nemam GMA900?

Pa ja sam vozio na Mac OS X X86: Photoshop, Dreamweaver, MS Office 2004, Quake III i sl. Programi rade bez problema.

To sto pricas oko SSE3 i zamene AltiVec-a SSE3 instrukcijama, se odnosi na universal binaries programe tj. one koji ce biti kompajlirani za rad pod Mac OS X X86. Dakle, Adobe treba da u buducem Photoshop-u omoguci da se pod X86 verzijom MacOS X-a koriste SSE3, a pod PPC verzijom kompatibilne Altivec instrukcije, jer Intel P4 nema Altivec...

U ovoj ranoj verziji MacOS X 10.4 postoji samo podrska za GMA900, svi ostali drajveri su i dalje tu, ali ne rade sa poznatim PC hardverom.

E ajde iskopiraj u jos koji primerak? Hteo bih i ja da probam kod sebe

Izasao 10.4.3 dvd. Izgleda ima jos vise stvari koje rade ali i jacu TPM zastitu.

Istog dana se pojavio 10.4.3 na Torrentima sa zaobidjenom TPM zastitom. Toliko o tome 🙂

BTW: Dobro je sto su sada izasle, prakticno, paralelno 10.4.3 za PPC i X86. Istog dana kada sam apdejtovao PPC verziju video sam da se pojavila i 10.4.3 za X86. Apdejt za PPC je 100 mega i donosi najveca poboljsanja do sada. Sistem radi primetno brze i u principu ovako je trebalo da izgleda Tajger jos u 10.4.0. Isto kazu i za X86 verziju, jer otimizacija CoreImage-a koja je odradjena na PPC verziji, primenjena ja i za X86 verziju, pa grafika radi primetno brze. Cak i na sistemima koji nemaju hardware support za QE i CI sve radi "zivahnije". Probacu za koji dan 10.4.3 i za X86, pa ako mi bude radio kao na Macintosh-u, bice extra 🙂 Apdejt sa 10.4.2 na 10.4.3 za X86 verziju je 600 mega (!?), dakle 6x je veci u odnosu na "isti" apdejt za "pravi" MacOS X 10.4 tj. PPC verziju...

Poslednja izmena:
Ja imam verziju 10.4.2 i ne mogu da iskopiram Cd,kada stavim mac cd u moj cd uredaj ,kao da sam stavio prazan disk?

Nazad
Vrh Dno