Šta je novo?

XP i 98 - spora mreza

• Začetnik teme Začetnik teme Dark
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dark

Čuven
Učlanjen(a)
22.06.2002
Poena
619
Imam dve masine umrezene 10 megabitnim UTP/BNC karticama. Koristim UTP kabel za povezivanje. Na jednu masinu imam instaliran Win98 ( nije SE ), a na drugu Win98 ( nije SE ) i WinXP. Kad povezem masine preko Win98 mreza leti ( do 9MB/s ), kad su povezani WinXP i Win98 brzina prenosa istog fajla ne prelazi 4 MB/s.
Ima li nekih opcija u WinXP koje moraju da se cackaju ?

Pozdrav : Dark.

Izbriši sve protokole i ostavi samo TCP/IP i ima i XP da leti.

Svi protokoli su skinuti. Radi samo TCP/IP 192.168.0.x 255.255.255.0.
Izgleda da nije do toga...

Ja sam imao isti problem. Imam nekoliko masina na kojima je Win98 i one međusobno super rade. Jedan komp na kome je XP strasno sporo pristupa ostalim masinama, protok je OK ali dok pristupim nekom folderu treba mu dosta vremena. Kada sam izbrisao sve sem TCP/IP sve je proradilo koko treba.
Možda da probaš sa drugim drajverima za mrežnu kartu.

Sa karticama nisam dobio drajvere. Na njima je Realtek chip, windows prepozna karticu i instalira odgovarajuce drajvere. To je to. Pod XP-om mogu da menjam u Device Manageru pod Network Adapterom Line Speed :
-TP Half Duplex
-TP Full Duplex
-BNC / 10Base2
-AUI / 10Base5

ali mi to nista ne pomaze.

da nije problem u QoS "protokolu"? pokusajte njega da disejblujete ili instalirate pa vidite onda

QoS je iskljucen jos prilikom instalacije. SP1 je instaliran odma posle prvog dizanja sistema. Samo je TCP/IP instaliran.

Čekaj, tranfer od 9 MB (MegaBajta) na karticama od 10 Mb (MegaBita)? Kako to uspevaš? 🙂

da da, nemoguce je da imas toliki protok od 9mega u sekundi,obzirom na "sporu" 10mbps mrezu

a i ta 4mb/s je odlicno bre, pa ja toliko nemam na moja 2 umrezena kompjutera 😛

bilo bi ti bolje da stavis samo NetBeui protokol za mrezne, dakle samo njega, pa vidi hoce li bolje da ide.

u principu NetBeui je mnogo bolji za male mreze, ne mora de konfigurise, to mu je glavna prednost nad TCP/IP-om

stavi njega pa javi jel ide bolje

ako ne, proveri jel ti mrezni kabl prolazi pored nekog strujnog kabla, ako da ukrsti ih na 90 stepeni.

takodje pomeri kabl ako je slucajno u blizini neke neonske sijalice

Probao sam. Sve je isto. Nema ubrzanja. Kabl je OK, posto Win98 - Win98 veza radi OK.

hmm, bas bih voleo da probam win98 na win98. ja imam konekciju xp na win2000 (kao sto vidis u signatureu) i transfer fajlova preko ftp-a ide oko 4.6 megabajta po sekundi, dakle isto kao kod tebe

Dark je napisao(la):
Znam, šalim se malo. Megabiti se obično pišu sa malim b (Mb). Nego evo instalirao sam danas jednu mašinu sa Windowsom ME i isti problem kada je umrežim sa svojim XP-om: kartice su D-Link 10/100 Mbit, ukršteni UTP kabl, a transfer po Sandri 1-4 MB (megabajta) -- a između mojih XP i Win 2000 mašina je obično preko 9MB! Od protokola instaliran samo TCP/IP, fiksne IP adrese.

Međutim, nemam vremena da se igram sa time, pa sam ubio Millenium i krenuo da instaliram 2000-arku, pa ćemo da vidimo šta će dalje da bude...

Odavno je poznato da Win98(SE) ima očajno loš urađenu mrežu. Ja sam imao istih problema kada sam prije dvije godine prešao sa Win98 na NT platformu. Isto tako i dan danas imam problem sa komunikacijom na relaciji Win2000PRO<->Win98.

Problem sam (što se mene tiče) riješio vrlo jednostavno. Ako ti treba nešto (kao što meni često treba) sa diska na mašini sa 98-icom, onda ga tamo šeruj (Share), ovamo izmapiraj na 2000-rci ili čemu već. Rješenje je veoma efikasno i brzo, u čemu je i suština, a ne troši ti ništa od sistemskih resursa. Najveći problem je skupiti živce da kreneš u mapiranje tih diskova, jer za svaki novi dok ne uđeš na disk ti treba u prosjeku 30-ak sekundi.

Jedno vrijeme je po internetu kružio registry mod za TCP/IP (veličini prozora za transport, čini mi se), ali da me neko ubije ne bih mogao da se sjetim gdje bi se moglo to naći.

I hope it will solve your problems.

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno