Šta je novo?

XP drajveri za FCS Amilo Pi 3525?

login01234

Slavan
Učlanjen(a)
17.12.2008
Poena
304
Zna li neko gde se mogu naci dobri XP drajveri za FCS Amilo Pi 3525?

Ja sam skinuo sa zvanicnog sajta XP drajvere za model FCS ESPRIMO Mobile V6505, jer za moj model imaju samo za Vistu, a nema za XP i radi sve, jedino me mikrofon i kamera zezaju.
Ne znam da li moram da instaliram poseban drajver (koji nisam nasao) za mikrofon ili XP sadrzi u sebi drajvere za mikrofon?
Kamera radi ali samo u Windowsowom prozoru kad je pokrenem kao USB Camera (daje pokretnu sliku i moze da se uradi capture picture, ali ne moze ni da se uveca prozor u kom je pokretna slika sa kamere). Zna li neko za neki softver koji daje jos mogucnosti kameri? Probao sam neki Logitech drajver, ali ne radi sa njim.

Ni za mikrofon ni za kameru nisam nasao drajvere za XP, kamera radi (sa smanjenim mogucnostima) kako sam gore naveo, a mikrofon ne radi uopste.

I jos nesto, BIOS ima jako oskudne opcije. Da li je neko probao neku noviju verziju BIOSa? Kako ona funkcionise? Sta pruza od opcija?

Hvala unapred na pomoci.

probaj sa ovim: http://siggi2108.de.tl/XP_Treiber-Amilo-PI-3525.htm

sto se tice bios-a, manje vise laptopovi stizu sa 'oskudnim' bios opcijama... tako da... valjda to nije nista cudno, a uvek je preporucljivo staviti novi bios.

P.S. Kako ti se racunar pokazao u praksi? Ne pregreva se ili tako nesto? Koji procesor ima, P ili T? Ja bih da mu budzim RAM, ali stize sa 2x1 GB pa je to malo veci sex jer ne znam sta cu sa tim RAMom onda kada stavim 2x2 GB module.

Poslednja izmena:
ja sam ga uzeo juce. ok radi. sa vistom 64 samo sto mi se ponekad restartuje bez ikakvog razloga.. dok nesto radim?? je l se to nekom jos desavalo??

au... to ne bi smelo nikako da bude.... napajanje?! mada i ta uboga vista 64 mozda baguje nesto... stavi XP pa vidi jel se desava.

Poslednja izmena:
probaj sa ovim: http://siggi2108.de.tl/XP_Treiber-Amilo-PI-3525.htm

sto se tice bios-a, manje vise laptopovi stizu sa 'oskudnim' bios opcijama... tako da... valjda to nije nista cudno, a uvek je preporucljivo staviti novi bios.

P.S. Kako ti se racunar pokazao u praksi? Ne pregreva se ili tako nesto? Koji procesor ima, P ili T? Ja bih da mu budzim RAM, ali stize sa 2x1 GB pa je to malo veci sex jer ne znam sta cu sa tim RAMom onda kada stavim 2x2 GB module.

Ne pregreva se (greje se, ali normalno), cak se desi i po sat vremena da mu se ne ukljuci ventilator, znaci na svakih sat dva ventilator se ukljuci na par minuta i opet prestane (doduse nisam nesto zahtevno radio na njemu), jako je tih, cak i kad mu radi ventilator nije bucan.
Sto se tice memorije, nije ti uopste potrebno da bacas pare ako ces koristiti XP. Ne znam da li je meni ikad preslo vise od 1GB zauzete memorije i sa pokrenutih nekoliko programa u isto vreme. Jedino ako hoces Vistu, onda mozda da kupis dodatni RAM. Dok si na XP-u 2GB je vise nego dovoljno :)

P.S. CPU je C2D P7350

Poslednja izmena:
Inace provalio sam da integrisani mikrofon ne moze da radi recimo u Windows-ovom Sound Recorderu i slicnim programima (za ovo bi trebao eksterni Mic), ali u G-talku i Skype-u radi OK. Verovatno isto vazi i za WebCAM.
Znaci verovatno nisu ni potrebni posebni drajverti za Mic i WebCAM pored ovih Windows-ovih.

uzeh ja ovu masinicu :)
tacno ne treba mu nikakav softver za kameru i mic, tj. za mikrofon drajver ide od realteka uz onaj za zvucnu.... kamera radi super i mikrofon u msn-u.... ni ja nisam uspeo da je poteram bez nekog IM programa, ali ko pa hoce da snima samoga sebe, nego sam hteo da prvo testiram kvalitet plus da podesim kontrast, svetlinu itd... ali sam u msn-u to odradio.
I moj je P7350 (Penryn core) i zavisi iz cega gledas temperature, ali kod mene ovako stoje stvari:
file.php

Poslednja izmena:
Pa vidis, nisam obracao paznju na temperaturu, ali sad sam proverio i evo vrednosti koje dobijam u programu EVEREST Ultimate Edition:

Temperatures
CPU 62 °C (144 °F)
CPU #1 / Core #1 71 °C (160 °F)
CPU #1 / Core #2 74 °C (165 °F)
WDC WD2500BEVS-22UST0 38 °C (100 °F)

Voltage Values
CPU Core 0.93 V

A u programu SpeedFan:

HD0: 38°C
Temp1: 51°C
Temp2: 61°C
a CPU CORE#1 i CPU CORE#2 nemam (tj. nisu na listi)

Ovo gore su prilicno velike temperature, ne znam tacno koja je radna temperatura ovom P7350. Ali ventilator mi se ne ukljucuje i po 2 sata, ne znam da li se uopste procesor i hladi kad ventilator ne radi, pa onda i ne cudi tolika temperatura. Mozda se negde moze podesiti da se ventilator ukljucuje na nekoj nizoj temperaturi, recimo kad stigne do 60°C.

Ne znam i cemu sluzi ovo dodatno dugme sa slicicom ventilatora na tastauri (gore iznad F10 i F11), jer kad ga pritisnem nista se ne dogadja. A takdje i na F11 ima slicica ventilatora kao 2nd function, ali kada drzim dugme Fn i pritisnem to F11 opet ne primecujem da se nesto dogadja.
Pretpostavljao sam da su ova 2 dugmeta namenjena za ukljucivanje ventilatora, ali nisam jos provialio kako rade i gde se podesavaju.

To dugme sluzi za kontrolu silent mode rezima.... skini ovo trebalo bi da ti pomogne i da izbaci indikator kada je silent mode ukljucen, a kada je iskljucen........

Inace Everest baronise. Skini Core Temp ili NHC, temperature su 20-ak stepeni nize!!! Kome verovati, ne znam ali zelim da verujem njima... u suprotnom ovo cudo ce se letos bukvalno istopiti ako sada dolazi lako do 75c, leti u prostoru bez klime ce biti nekih 90c, sto je i teoretski maksimum za ove Penryn core procesore...

P.S. http://www.fujitsu-siemens.com/ -- nema vise simensa, ostao samo Fujitsu, cestitam ponosni smo vlasnici poslednje generacije FSC racunara, od sada ce samo biti Fujitsu :type:

Prilozi

• FSC_OnScreenBranding_116_1023787.zip
    472.3 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
ovaj komp mi se restartovao bez ikakivih razloga kada sam instalirao vistu 64 sa vistom 32 radi odlicno. samo mi je glupo da imam komp koji ne mogu max da iskoristim!!

To dugme sluzi za kontrolu silent mode rezima.... skini ovo trebalo bi da ti pomogne i da izbaci indikator kada je silent mode ukljucen, a kada je iskljucen........

Inace Everest baronise. Skini Core Temp ili NHC, temperature su 20-ak stepeni nize!!! Kome verovati, ne znam ali zelim da verujem njima... u suprotnom ovo cudo ce se letos bukvalno istopiti ako sada dolazi lako do 75c, leti u prostoru bez klime ce biti nekih 90c, sto je i teoretski maksimum za ove Penryn core procesore...

P.S. http://www.fujitsu-siemens.com/ -- nema vise simensa, ostao samo Fujitsu, cestitam ponosni smo vlasnici poslednje generacije FSC racunara, od sada ce samo biti Fujitsu :type:

Hvala na savetu, vec sam skinuo ovaj programcic, video sam na zvanicnom FCS forumu slicnu temu i tamo sam ga nasao. Cini mi se da si i ti tamo postovao, posto sam i tamo video ovu sliku koju si ovde okacio u pretposlednjoj poruci :)

Instalirao sam OSD, ali i kad ukljucim (vidi se slicica ventilatora) i kad iskljucim (vidi se slicica precrtanog ventilatora) Silent Mode ventilator se u oba slucaja ukljucuje tek kada CPU dodje do 76-77C i onda radi par minuta dok ne obori temperaturu na oko 57C (ove temperature su prema EVERESTU). Ja sam mislio da kad ikljucim Silent Mode da ce ventilator stalno raditi i da nece dozvoliti da se CPU toliko zagreje, ali ipak i kad je ukljucen i kad je iskljucen Silent Mode cini mi se da se ventilator isto ponasa.

Nisam provalio ima li negde u BIOS-u da se podesi da se ventilator ukljucuje kad CPU dostigne 60C, a ne na 76-77C, mada je BIOS jako oskudan sa opcijama.

Glupo je ovako da se CPU ne hladi do toliko stepeni, jer na leto ce biti prilicnog rizika od cestog restartovanja. Meni i kad radi ventilator laptop nije mnogo bucan, sto se mene tice nije mi ni potreban taj Silent Mode, ali ne znam kako da ga totalno iskljucim, jer preko OSD-a i ovog dugmeta na tastaturi mislim da se nista ne postize.

Video sam na zvanicnom forumu FCS-a da ima nekoliko ljudi slican problem sa ovim modelom laptopa, a mislio sam bas zato sto je CPU u 45nm tehnologiji da se nece puno grejati.

ovaj komp mi se restartovao bez ikakivih razloga kada sam instalirao vistu 64 sa vistom 32 radi odlicno. samo mi je glupo da imam komp koji ne mogu max da iskoristim!!

meni se i na XP-u 32bit desilo jednom to.... :S: treba istestirati sta je uzrok... pregrevanje ili nesto drugo.

@login01234: i ja bih voleo da znam kako da se totalno iskljuci taj silent rezim tj. da fan uvek radi full brzinom... ja od muzike dok radim nesto i tako ne cujem ni sebe a nekmoli cooler na kompu :D

Poslednja izmena:
...Inace Everest baronise...

Meni na Desktop racunaru (AMD Barton 2500+) i EVEREST i SpeedFan i Program koji sam dobio na CD-u za plocu pokazuju iste temperature procesora (mozda 1 do 2 stepena razlike). Tako da EVEREST tu ne laze, ali nadajmo se da na laptopu ne pokazuje tacnu temperaturu :) vec da su SpeedFan i CoreTemp upravu na laptopu :)

Poslednja izmena:
Meni na Desktop racunaru (AMD Barton 2500+) i EVEREST i SpeedFan i Program koji sam dobio na CD-u za plocu pokazuju iste temperature procesora (mozda 1 do 2 stepena razlike). Tako da EVEREST tu ne laze, ali nadajmo se da na laptopu ne pokazuje tacnu temperaturu :) vec da su SpeedFan i CoreTemp upravu na laptopu :)

za stare masine /ploce / senzore radi.... jer svi citaju iz istog senzora valjda.... a na ovim novima masinama i procesorima ima neke razlike u tome odakle ocitava podatke... pa valjda za ove nove penryn core procesore on direktno sa njega cita, a ne sa ploce... tako nesto nisam siguran sada ali razlika je drasticna i onda mora biti nekako objasnjenja logicno...

Da li se nekome desava da mu se blokira Windows XP prilikom gasenja racunara?

Znaci na ekranu pise ono "Windows is shuting down..." i tako se blokira i ne gasi se, a ni mis ne reaguje na pokret i onda moram da ga nasilno ugasim tj. da zadrzim dugme za gasenje dok se ne ugasi racunar.

Ovo mi se desilo nekoliko puta, ne znam da li je do verzije Windowsa ili, ne daj Boze, zbog nekog hardverskog problema...

Poslednja izmena:
haha ja sam hteo da postavim i\sto pitanje!!! :) dizem dva prsta... i ne samo XP vec i ubuntu 8.10 :(

stavio sam i win 7 beta cisto da probam i zanimljivo on ne zabada .... bas cu intezivno da ga koristim da vidim da li ce bar1x da zabode prilikom gasenja, ako nece onda nece ni vista pa ce biti ono sto kaze proizvodjac - zvanicno je podrzana samo Vista..... XP radi super sve osim sto u 15% slucajeva zabode prilikom restarta/gasenja...

znaci hajde da istestiramo da li je hardver ili softver - stavi i ti 7icu ili vistu kao drugi OS... ja teram Ububntu/XP/Win7 probacu mozda i neku vistu cim mi padne saka.

Mislio sam da ce novi BIOS 1.07c da resi stvar ali nije... kako je kod tebe, jesi li probao nesto osim XP-a?
Ja kontam da je to zbog drajvera...

Mislio sam da ce novi BIOS 1.07c da resi stvar ali nije... kako je kod tebe, jesi li probao nesto osim XP-a?
Ja kontam da je to zbog drajvera...

Pravo da ti kazem, nemam nesto vremena, pa nisam probao nista osim XP-a. Probacu uskoro novi Ubuntu kad izadje, a za Vistu cu videti, posto ne planiram da je koristim. Mozda neki Windows7 kad izadje (mozda probam i tu beta verziju).

Inace meni se desi kad komp radi duze vreme da nece da mi pokrene Adobe AcrobatReader (pokrenem neki .pdf dokument i nece da ga otvori iako pokusavam 10 puta), tek proradi posle restarta kompa. Bas bez veze sto ima ovih problema, nije da su preterani, ali mogli su da ga naprave da funkcionise i sa XP-om normalno, a ne samo za Vistu, pogtovo sto je po meni XP mnogo bolji, ali valjda Microsoft forsira proizvodjace da forsiraju Vistu.

Meni su problemi sa gasenjem nestali u potpunosti. Da kucnem u drvo sada se i XP i Linux gase bez problema.

Stavio sam Win 7 beta i ona radi super. Medjutim sada sam stavio umesto beta verzije ovu novu RC - ali sam izabrao 64bitnu. Problemi su toliki da sam jedva uspeo da instaliram sistem, malo malo pa se restartuje....:mad::wall:

U sistemu ista prica - nema pravila kada ce da zaobode ali rad je prakticno nemoguc.

Svako bi pomislio - to je beta/RC verzija.... ali nece biti! Kako je ovde neko napisao a i na ES-u sam citao da i Vista 64bitna isto radi. :zgran::smash:

Znaci li to da je ovaj laptop/procesor/whatever fakticki nekompatibilan sa 64bitnim sistemima?!

I kako sada da iskoristim svih 4 GB RAM-a, bogami ce ovo ici na reklamaciju/vracanje para. :mad:

I to mozda zbog LAN kartice koja ima neki sugav power management mode, koji ne vare 64bitni sistemi!

Da barem moze da se disable-uje pa da znamo da je to... ali BIOS je osakacen da osakaceniji ne moze biti! :mad: :wall:

Meni nije iscezao problem sa XPom pri gasenju. I dalje ponekad zabode. Instalirao sam Ubuntu 9.04 i on radi OK.
Ovo sto se tice reklamacije mislim da bi tesko proslo, mada ovo je 64-bitni procesor i treba da na njemu rade 64-bitni operativni sistemi. Ja ih jos nisam isprobao, inace imam 2GB RAMa, pa za sad ne prelazim na 64-bitni OS radi boljeg iskoriscenja memorije.
Sumnjam da bi hteli da vrate pare, a i trebao bi da budes kod njih u radnji ceo dan da im dokazes problem.
Najboje bi bilo kad bi se pojavili neki OK drajveri koji bi uvek funkcionisali, a takodje i kad bi se pojavio neki napredniji BIOS, jer je ovaj toliko siromasan opcijama da je tesko mogao biti oskudniji.

Poslednja izmena:
Izgleda nije kriv Intel (CPU) vec Realtek i LAN kartica! Koja ima neki sugavi power management za koji ne postoji drajver u x64 varijanti... pa otuda identicni simptomi i kod NIX i kod Windows OS.

Da bar moze da se disable-uje u BIOS-u mrezna, ali moze samo Wireless....

Prosto je neverovatno da ovakvu nekompatibilnost puste u serijsku proizvodnju! Nije to ono sam si sastavljao konfu pa ajde desi se nesto da ne ubodes sto nece da radi sa necim... ali ovo je laptop koji je takav kakav je i tu nema mnogo izmena hardvera!

Uglavnom oni ni ne kazu da podrzava x64 Vistu, samo x86 .... znaci dzaba reklamacija reci ce koristi 32bitni sistem, i to samo Vistu!!!! :mad:

I to cak ni ne podrzavaju Ultimate samo Home verzije, pateticno!!!!

Operating systems: [Supported] Windows Vista Home Basic (WHQL)
[Supported] Windows Vista Home Premium (WHQL)

[UnSupported]
[UnSupported] Windows Vista Business
[UnSupported] Windows Vista Business x64
[UnSupported] Windows Vista Enterprise
[UnSupported] Windows Vista Enterprise x64
[UnSupported] Windows Vista Home Basic x64
[UnSupported] Windows Vista Home Premium x64
[UnSupported] Windows Vista Ultimate
[UnSupported] Windows Vista Ultimate x64

Poslednja izmena:
Vrh Dno