Šta je novo?

XP & 7 - WiFi AP mod i DHCP server

Chupo

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poruke
2,872
Poena
0
Molio bi modove da ovu temu ne premeštaju jer je vezana za ove dve funkcije pod windows-om a ne generalno.

Vikendica u Loznici ima WiFi net, koji hvatam 24db grid antenom i atheros wifi kartom. Ostao mi je jedan USB stick viška, pa sam zamislio da napravim AP na koji bi se gosti koji dolaze na žurke kačili. Kako podesiti windows da kartica radi u AP modu (imam samo drajver od kartice, ne i softver uz nju), i da na nju može da se poveže više od jednog uređaja (ne kao ad-hoc). Znam da podesim deljenje neta, samo mi treba da kartica radi u AP modu. Na tom računaru je XP. (poželjno bi bilo ovo objašnjenje i za win 7, ali nije obavezno) Šta i kako podesiti?

Drugo pitanje je u Win 7-ici. Na mom glavnom kompu imam dve mrežne karte, jedna je vezana u WiFi ruter preko koga idem na net. Druga zvrji prazna, a par puta sam bio u situaciji da sam mogao da koristim gigabitnu mrežu, jer sam trebao da prebacujem neke fajlove. Onda dolazi bolno kucanje IP adresa. Postoji li način da podignem DHCP server na drugoj mrežnoj karti koji bi laptopovima (i drugim računarima) dodeljivao IP adrese iz nekog levog opsega, bez deljenja neta, čisto da ne moram svaki put da se ubijem od kucanja adresa. Znači moj komp ima fiksan IP u nekom levom opsegu, i dodeljuje računarima koji se direktno vežu kablom IP adresu u istom opsegu. Kako to da izvedem?

Unapred hvala na odgovorima.
 

pdetlic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
08.01.2007
Poruke
875
Poena
18
Drugo pitanje: malo zaobilazno rešenje, ali na XP radi posao (na win 7 nisam probao). Šeruješ LAN 1 sa koga ideš na internet i kao odredište daš LAN 2. Ovo podiže sve servise za delenje mreže (i DHCP server). Adresa LAN 2 postaje 192.168.0.1 i svim umreženim računarima, bilo direktno, bilo preko sviča, dodeljuje adresu iz ovog opsega, a getvej i DNS - 192.168.0.1
 
Vrh Dno