Šta je novo?

XnView 1.90

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Mogu samo da kažem WOW! (mada će neko primetiti da i on postaje bloatware). Ovo je prvi XnView koji nisam uspeo da oborim posle 5 min. Svi moji prigovori prethodnoj verziji (uključujući, dakako, i one koji se kod ZoNi-ja ne pojavljuju :p - ovde su rešeni). Mnoštvo novih opcija, neke izvanredne. Dobar deo još nisam isprobao.

Kakvi biseri, ja taman krenuo da ga skinem sa zvanicne strane, oni preusmjeravaju na download.com gdje je jos 1.8x verzija - onda mi pade na pamet da ima na snapfiles http://www.snapfiles.com/get/xnview.html (upravo krece download).

Moze li da se podesi da cim upalim XnView bude upaljen Browser, da ga ne palim rucno? Posto je default Basic mode.

Sve u svemu, utisci o programu su odlicni, izgleda da ce konacno poslati ACDSee u penziju kod mene (tj. "ima da popije uninstall"). Inace, ranije verzije XnView-a koje sam probao uvijek su imale neke sitnice zbog kojih ga nisam koristio. Sada su izgleda sve fino ispeglali.

Kod mene je ACDSee odavno otisao u zaborav zahvaljujuci IrfanView-u !!! Odlican program. Sad cu da probam i ovaj XnView pa cu da javim utiske !!!

Moze li da se podesi da cim upalim XnView bude upaljen Browser, da ga ne palim rucno? Posto je default Basic mode.
Options > General > Startup

samo bih vas podsetio i na shell extenziju za XnView:

inace, ACDSee nema sta da trazi pored XnView-a :)

Poslednja izmena:
Hvala ZoNi - ja 'ladno mislio da je ta opcija da se XnView startuje sa Windows-om pa je iskljucio kad sam cackao :D

Hmm. Evo malo sam cackao i nisam nista preterano odusevljen. Ionako ne koristim ove sitne programcice za obradu slika. Tome sluzi PhotoShop naravno. Recimo XnView u odnosu na IrfanView zauzima vise memorije pri samom pokretanju (XnView 11Mb; IrfanView 3Mb). IrfanView se brze pokrece. Cackacu jos malo ali za sada IrfanView vodi !!!

Ionako ne koristim ove sitne programcice za obradu slika. Tome sluzi PhotoShop naravno.

Pa i nije uloga XnView-a obrada nego pregled slika.

Sto se tice startovanja, meni je IrfanView ionako default za slike (jer se brzo startuje kad dvokliknem sliku, a i brzo posle izadjem na ESC), a XnView mi sluzi za pregled i organizovanje. To hoce li da "pojede" par MB vise memorije i nije toliko bitno.

@BlackNeo
Sorry mislio sam da Xn ima pic editor kao ACDSee.
Znam da je to mala razlika u kolicini memorije nego vidim da nahvaliste program koji IrfanView barem sto se tice pregleda slike tuce samo tako !!!!! A za organizaciju mozes da koristis i sam Windows i njegov File Explorer.

meni program za pregled slika mora da ima normalan browser! Irfan to nema

Isto vazi kod mene. Zato mi Irfan sluzi samo za quick open (dupli klik na fajl), za sve ostalo tu je sada XnView.

Zamiljivo je to da je zvanicno podrzana Vista, ali kada god ga pokrenem ubije Rundll32.

Zna li neko sta tacno on radi kada se pokrene browser, tj vidim da u StatusBaru ide neki Progress, sta tacno tada radi?

Avaj, posle cackanja, shvatio sam da je problem nastao zbog toga sto je za pocetni folder bio namesten system32. U toku skeniranja tog foldera je pucalo. Kada sam promenio na neki drugi, proradio je savrseno.

Meni nije jasno kako ACDSee opstaje pored XN-a i Fatstone-a? :) XN View je super i multiplatformski... Bedak samo sto pod OS X zahteva pokrenut X Server za prikaz interfejsa sto je smor.

Meni su ovi tabovi malo smor, ali nesto mora i da se proguta, inace bas je cool. Brzo se pokrece, ima sasvim dovoljno opcija za on-the-fly obradu, i mnogo mi se svidja sto otvara zaista mnogo formata slika.

Ja XnView koristim unazad nekoliko verzija i evo upravo skidam ovu najnoviju. Doduše, trebalo mi je malo dok ga nisam podesio kako sam želeo ali sada je sve OK...

Meni nije jasno kako ACDSee opstaje pored XN-a i Fatstone-a?
eh, kako? lako, dokle god ima ljudi koji nisu voljni da probaju nesto drugo, nego se ko pijan plota drze samo "uobicajenih" i "popularnih" programa, i za koje su svi ostali programi verovatno neka glupost, cim nisu dovoljno popularni :) desava se to i zato je acdsee srecan, jer jos ima ovaca za shishanje ;)

Meni su ovi tabovi malo smor, ali nesto mora i da se proguta, inace bas je cool. Brzo se pokrece, ima sasvim dovoljno opcija za on-the-fly obradu, i mnogo mi se svidja sto otvara zaista mnogo formata slika.
Ja nemam tabove. Nekako sam ih isključio još u nekoj od prethodnih verzija.

Poshto me je Acdsee smorio pre jedno godinu dana, probao sam nekoliko besplatnih image view-era (Irfanview, Farstone, XnView, Thumb Plus 6, Vallen Jpegger) i odluchio se za XnView - veoma brz, ima sve sitnice koje su mi potrebne u image vieweru, podrzava nenormalno mnogo formata i veoma stabilno radi sve vreme dok ga imam instaliranog kod kuce i na nekoliko kompova na poslu. Farstone bi mi bio sledeci izbor, Irfan na trecem mestu.
Verzija 1.9 josh jednom potvrdjuje moj izbor - jedino shto mi je dosad falilo je bilo gledanje slika u arhivama a sada i to podrzava \o/

ah, ***, pa ovo je bilo suviše očigledno :) tabovi se gase u View meniju (tako je u 1.82 - ovde jos nisam instalirao 1.90)
O gospode, kako nisam video. Hvala, no, mogao si samo da kazes, screenshot nije bio potreban :)

Iako je odlican program, grdan bag postoji u novoj verziji!
Ne moze da se podesi velicina preview prozora, tj moze, ali pri svakom sledecem startovanju programa, on se vrati na neku manju velicinu, sto zna da nervira samo tako. I sporije se otvara poprilicno od starije verzije. I beda je sto nema odvojeno sortiranje za fajlove i foldere.
poz

Ne moze da se podesi velicina preview prozora, tj moze, ali pri svakom sledecem startovanju programa, on se vrati na neku manju velicinu, sto zna da nervira samo tako. I sporije se otvara poprilicno od starije verzije. I beda je sto nema odvojeno sortiranje za fajlove i foldere.
poz

Jesi probao da cekiras Options > Interface > Windows > Remember last window position/size?

Rekao bih da je Autor poceo da komplikuje program i da ce uskoro da izadje na ACDSee II, ako ovako nastavi.

Podesavanje toolbar-a je nocna mora. Gde se dede dugme za skeniranje?

pristojno... jos nije to to... ali moze da prodje ipak

Mozda nova verzija ima za nekoga odredjene prednosti, ali osim cinjenice da sam izgleda obrisao instalacioni fajl stare verzije ne vidim nijedan razlog da koristim najnoviju verziju jednog programa koji je do sada bio sjajan.

Poslednja izmena:
poz

Kod mene je ista stvar pa sam se vratio na 1.82.

BTW cekirana je opcija za remember size i isto ne radi kako treba.

Mozda neko treba coveku da posalje mail mada mislim da je ovo toliki bag da su vec zasuli sa komentarima.

Poslednja izmena:
Vrh Dno