Šta je novo?

XMP problem

Vlajsa NBG

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2005
Poena
619
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam sledece komponente:
I5 11400F
Gigabyte Aorus GTX 1080
Gigabyte B560 HD3 F10 Bios
G Skill F4-3200C16D-32GIS DDR-4 3200 16Gb x2 CL 16-18-18-38 1.35v
Problem je kad ukljucim XMP profile na memoriji, u vecini slucajeva sistem postaje nestabilan, izlazi iz igrica, itd. Nekad se desi i da radi.
Bez XMP profila nema problema- memorija radi na 2133 Mhz, Memtest pokazuje stotine gresaka u raznim testovima kada je XMP ukljucen, nijednu bez XMP.
Memorije su u slotu A2 i A4. Probao sam podizanjem i spustanjem voltaze memorije i dalje su greske i na 1,3V i na 1,5V i izmedju.
Pre ovih memorija sam imao 2x8 GB Kingston na 3200 koje su radile bez problema sa XMP.
Memoriju sam takodje probao na drugom kompu sa ukljucenim XMP na 3200 i ne pokazuju gresku.
Da li je u pitanju nekompatibilnost memorije, neispravnost ili postoji neka caka u biosu sa kojom bi resio ovaj problem ?

probaj da staviš noviju verziju biosa ako već nisi

Desila se greska memorije su u slotu A2-B2.
Zadnja je verzija Biosa.

I da dodam windows memory diagnostic kaze da je sve u redu ...

Cisto da javim da sam resio problem, naime na procesorima Intel 11 generacije su uveli opciju za memoriju gear 1 i gear 2. Na gear 1 mi je memorija pravila gore navedene probleme, dok na gear 2 sa ukljucenim XMP sve radi bez greske.Na testovima je komp malo sporiji, nego kad je po difoltu na gear 1, ali makar radi memorija na XMP tj na 3200 Mhz.
Zanimljivo je da sam takodje danas probao Kingston HyperX Predator 2x8 Gb sa dva XMP profila-3000 i 3200, ali za razliku od G Skill, nju uopste nisam mogao da pokrenem u XMP modu, a skoro sve sam pokusao. Verovatno bi na drugoj ploci, sve bilo drugacije. Suvise je to sve postalo komplikovano ...:)

Nazad
Vrh Dno